Connect with us

Eveniment

Cum se completează formularul digital (PLF) OBLIGATORIU pentru intrarea în România

Publicat

Publicitate

Persoanele care intră în țară începând de astăzi, luni, 20 decembrie, au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în țară, prin aplicația plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

Formularul nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră, spun autoritățile.

Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat, afirmă Palatul Victoria.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a operaționalizat platforma încă de duminică dimineață, astfel încât persoanele care vor intra în țară în cursul zilei de luni să aibă timpul necesar să completeze formularul digital.

Care sunt pașii de urmat pentru completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF):

-Vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul ”Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți fi informat că s-a trimis un link.

Publicitate

-Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului

-Accesați butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului

-Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei

-Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și prenumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei

-Introduceți adresa de destinație

-Completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România

-Selectat modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.

-Indicați o persoană de contact în caz de urgență

-Țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei

-Dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc

-În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare

-La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România

Din meniul Listă formulare, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile.

Sursa: Hotnews

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prins cu acte false la frontieră în vama Racovăț. A spus că voia doar să ajute o tânără

Publicat

Publicitate

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și ucraineană, în vârstă de 44 de ani, este cercetat penal de polițiștii de frontieră după ce a fost prins transportând două documente false la intrarea în România. Incidentul a avut loc vineri, 12 aprilie, în jurul orei 15:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, aflat în subordinea ITPF Iași.

Bărbatul, aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de intrare în țară. În urma unei suspiciuni apărute în cadrul profilului de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului și al persoanei. Astfel, în borseta bărbatului au fost găsite ascunse o carte de identitate aparent emisă de autoritățile poloneze și un permis de conducere cu însemnele autorităților din Ucraina, ambele conținând datele și fotografiile altor persoane.

Verificările ulterioare au confirmat că documentele nu corespund condițiilor de formă și fond ale unor acte autentice, fiind false.

Întrebat despre cele descoperite, bărbatul a declarat că a fost rugat de o tânără să transporte documentele în România și că ar fi primit, în schimb, suma de 10 euro pentru acest „serviciu”.

În cauză, polițiștii de frontieră au deschis un dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Peste 600 de elevi s-au întrecut la Concursul Interjudețean „Start spre performanță”, organizat la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani

Publicat

Publicitate

Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a găzduit sâmbătă, 12 aprilie 2025, proba de limba română a Concursului Interjudețean „Start spre performanță”, un eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Proiectul interjudețean multidisciplinar „Start spre performanță” este înscris în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene care se desfășoară în România, în anul școlar 2024-2025, fără finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării, nr. 24380/22.01.2025, la poziția 258.

În fiecare an, sute de copii sunt motivați să participe la acest concurs, pregătindu-se pentru a reprezenta cu succes școlile din care provin, concursul având ca obiectiv general promovarea ideii de competiție și de performanță și se adresează elevilor cu aptitudini deosebite pentru limba română, matematică și limba engleză.

La prima probă din acest an școlar s-au prezentat peste 600 de elevi, de la clasa a II-a până la clasa a VIII-a.

„Concursul reprezintă o oportunitate excelentă pentru elevii din clasele II-IV de a-și demonstra talentul și pasiunea pentru limba română. Această competiție pune accent pe creativitate și pe gândirea critică încă de la cele mai fragede vârste, oferind un cadru stimulativ pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor.” a transmis profesor Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Ce trebuie să verificați când cumpărați carne, ouă, dulciuri și vinuri pentru Paște. Sfaturi utile de la ANPC

Publicat

Publicitate

Directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis o serie de recomandări pentru cumpărătorii care se pregătesc de sărbătorile pascale. Printre sfaturile oferite se numără verificarea cu atenție a termenului de valabilitate al produselor, precum și achiziționarea acestora doar din spații special amenajate și autorizate, mai ales în cazul cărnii, ouălor, dulciurilor și vinurilor.

Potrivit lui Paul Anghel, perioada premergătoare Paștelui este una de vârf pentru comerțul cu produse alimentare. Echipele ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt deja pe teren în toată țara, desfășurând acțiuni de consiliere, prevenire și control, pentru a ne asigura că ceea ce ajunge pe masa de sărbători este sigur pentru consum.

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați carne, ouă, dulciuri și vinuri de Paști

Reprezentantul ANPC a oferit mai multe recomandări pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când fac cumpărăturile.

Carne și produse din carne (inclusiv miel):

  • Cumpărați doar din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
  • Nu cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
  • Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
  • Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon!

Ouă:

  • Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
  • Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
  • Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
  • În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.

Vopsea de ouă:

Publicitate
  • Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
  • Nu folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!

Produse de patiserie (cozonaci, checuri):

  • Cumpărați din locuri curate, autorizate.
  • Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
  • Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.

Ciocolată, produse din cacao:

  • Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
  • Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
  • Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!

Vin și băuturi alcoolice:

  • Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
  • Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
  • Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.

Pentru orice sesizare referitoare la un produs neconform, cumpărătorii pot solicita reprezentantului operatorului economic înlocuirea acestuia sau au la dispoziție platforma oficială www.anpc.gov.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Cinci botoșăneni trimiși în judecată pentru dare de mită. Au încercat să mituiască polițiști rutieri cu sume între 200 și 2.650 de euro

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a cinci persoane acuzate de comiterea infracțiunii de dare de mită, în cinci cauze distincte. Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise pe parcursul anului 2024, pe raza județului Botoșani, în contextul unor controale efectuate de poliția rutieră. 

În două dintre cazuri, inculpații, în calitate de conducători auto, au încercat să îi convingă pe agenții de poliție rutieră să nu întocmească acte de constatare privind săvârșirea unor infracțiuni rutiere. Unul dintre aceștia a promis suma de 400 de euro, în timp ce altul a oferit direct 2.650 de euro cu titlu de mită.

În celelalte trei situații, șoferii au încercat să scape de sancțiuni contravenționale – unele dintre acestea presupunând și suspendarea permisului de conducere – oferind agenților de poliție câte 200 de lei.

Parchetul a solicitat instanței confiscarea sumelor oferite sau remise cu titlu de mită, conform prevederilor legale în vigoare.

Autoritățile subliniază că această etapă procesuală reprezintă finalizarea cercetărilor penale și sesizarea instanței de judecată cu rechizitoriul. Totodată, se reamintește că inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending