Connect with us

Actualitate

Cum se calculează media și când are loc repartizarea computerizată la ADMITEREA la liceu 2025. Calendarul oficial și condiții

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat calendarul oficial pentru admiterea la liceu în anul 2025. Potrivit documentului, completarea fișelor de înscriere, cu opțiunile pentru licee, va avea loc pe 14 iulie, iar repartizarea computerizată este programată pentru data de 23 iulie.

La această etapă a admiterii pot participa și absolvenții de clasa a VIII-a din promoțiile anterioare, cu condiția să nu fi împlinit vârsta de 18 ani până la începutul anului școlar 2025-2026, relatează alba24.ro.

Admitere liceu 2025. Cum se calculează media

Media de admitere în clasa a IX-a de liceu o reprezintă media generală la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a. Aceasta este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă.

În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate. Aceasta se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență.

Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.

Publicitate

Media de admitere liceu 2025: profil artistic și sportiv

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)

MFA = media finală de admitere.

Media de admitere liceu 2025: profil teologic și militar

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)

MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)

MFA = media finală de admitere

Fisa_Admitere_2025_2026_liceu

Fisa_Admitere_2025_2026_aptitudini

Admitere liceu 2025. Departajarea candidaților cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Admitere liceu 2025. Locuri speciale

Inspectoratele școlare alocă peste numărul de locuri repartizat unităților de învățământ 1—2 locuri special suplimentare la clasă pentru elevii romi, respectiv pentru elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), care susțin evaluarea națională.

Admitere liceu 2025: repartizarea elevilor olimpici

Elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi în clasa a IX-a, în anul şcolar 2025 -2026, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.

Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii.

Admitere liceu 2025. Repartizarea în a doua etapă

Se repartizează în a doua etapă de admitere în învățământul liceal:

  • candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunțat, în scris, la locul ocupat
  • candidații care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
  • cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025—2026.

După rezolvarea situațiilor speciale și după a doua etapă de admitere se repartizează și absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională și cărora nu li se poate calcula media de admitere.

În învățământul liceal, la cursuri cu frecvență redusă, se pot înscrie absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare care împlinesc 20 de ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.

Admitere liceu 2025. Calendar

20 mai – 13 iunie 2025: Şedinţe/acțiuni de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare, organizate la unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferință on-line etc.).

23 mai 2025: Transmiterea la Ministerul Educației a broşurilor de admitere ale fiecărui judeţ, în versiune electronică şi tipărită.

19 iunie 2025: Transmiterea de către fiecare unitate de învăţământ gimnazial către comisia de admitere a bazei de date cuprinzând mediile generale de absolvire ale absolvenţilor clasei a VIII-a, precum şi a listei elevilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi, prin completarea acestor informații în aplicația informatică centralizată.

Unitățile de învățământ vor verifica corectitudinea datelor cu privire la mediile generale de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a și efectuează eventualele corecții până la această dată.

20 iunie 2025: Transmiterea de către comisiile de admitere către Comisia naţională de admitere a bazei de date cuprinzând mediile generale de absolvire ale absolvenţilor clasei a VIII-a, prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice completării acestor date în aplicația informatică centralizată.

10 iulie 2025: Transmiterea de către Comisia națională de admitere către comisiile judeţene a bazei de date cu mediile de admitere şi a ierarhiei judeţene prin activarea, în aplicația informatică centralizată, a secțiunilor și rapoartelor specifice.

Depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă, la secretariatele unităţilor de învăţământ de provenienţă.

Admitere liceu 2025. Calendar

11 iulie 2025: Completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele/codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată.

11 iulie 2025: Anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a.

Admitere liceu 2025. Probele de aptitudini

12 – 13 mai 2025: Eliberarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de aptitudini.

14 – 16 mai 2025: Înscrierea pentru probele de aptitudini

19 – 23 mai 2025: Desfăşurarea probelor de aptitudini

26 mai 2025: Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini. Depunerea contestaţiilor la probele de aptitudini (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).

30 mai 2025: Comunicarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor, la probele de aptitudini.

19 iunie 2025: Actualizarea de către comisiile din unitățile de învățământ liceal vocațional a listelor candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, prin eliminarea candidaţilor corigenţi, repetenţi, amânaţi sau exmatriculaţi, în aplicația informatică centralizată.

11 iulie 2025: Validarea de către comisia de admitere a listei candidaţilor admişi la liceele/clasele la care s-au susţinut probe de aptitudini şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ liceal respectivă, prin tipărire din aplicația informatică centralizată.

14 iulie 2025: Ridicarea/Transmiterea de la liceele vocaţionale a anexelor fișelor de înscriere ale candidaţilor care nu au fost admişi la clasele pentru care au susţinut probe de aptitudini. Candidaților care nu au fost admiși la clasele pentru care au susținut probe de aptitudini, precum și candidaților care au fost admiși dar care au declarat, în scris, că renunță la locul obținut, li se poate elibera, de către unitatea de învățământ gimnazial, fișa de înscriere, pentru completarea opțiunilor în vederea participării la repartizarea computerizată.

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

12 – 13 mai 2025: Eliberarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.

14 – 16 mai 2025: Înscrierea candidaţilor pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.

Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională pot fi depuse la unitatea de învăţământ de provenienţă până la data de 26 mai 2025.

20 – 23 mai 2025: Desfăşurarea probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.

26 mai 2025: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Depunerea contestaţiilor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).

30 mai 2025: Comunicarea rezultatelor finale, după contestaţii, la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Transmiterea către comisia de admitere a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în Etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026

Admitere liceu 2025: completarea fișelor de înscriere

14 – 21 iulie 2025: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026, completează opțiunile în perioada 16 – 18 iulie 2025.

14 – 21 iulie 2025 Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

14 – 21 iulie 2025 Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

Admitere liceu 2025: repartizarea computerizată

23 iulie 2025 Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.

23 iulie 2025 Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București

24 – 29 iulie 2025 Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

29 iulie 2025 Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

30 iulie – 1 august 2025 Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

A doua etapă de admitere 2025

pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026

1 august 2025: Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusive a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților aplicația informatică centralizată.

2 – 4 iunie 2025: Ridicarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere de la unităţile la care candidaţii au susţinut probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.

4 – 6 iunie 2025: Depunerea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere ale candidaţilor care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, la unităţile de învăţământ de proveniență.

4 august 2025: Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

A doua etapă de admitere 2025

5– 6 august 2025: Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

7 – 8 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații

11 – 13 august 2025: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care:

  • au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen
  • au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini
  • au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua
  • nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.

18 – 19 august 2025: Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere

Admitere liceu 2025: învățământul seral

14 iulie 2025: Anunțarea calendarului admiterii la învățământ seral pentru candidații din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026

24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: Înscrierea la învățământul seral a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.

30 iulie – 1 august 2025: Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 pe locurile de la învățământul seral.

Admitere liceu 2025: învățământul cu frecvență redusă

14 iulie 2025: Anunțarea calendarului admiterii la învățământ cu frecvență redusă pentru candidații din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.

24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: Înscrierea la învățământul cu frecvență redusă a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.

30 iulie – 1 august 2025: Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv pe locurile pentru învățământul cu frecvență redusă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer de 28 de ani din municipiul Botoșani a fost prins la volanul unei mașini cu plăcuțe de înmatriculare „împrumutate”

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit, joi, pentru control, pe Calea Națională din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 28 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare ce aparțineau unui alt autovehicul.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune de amploare a polițiștilor, la Ștefănești. Peste 200 de persoane au fost legitimate și 160 de mașini, controlate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești, împreună cu polițiști ai Secției de Poliție Rurală nr. 10 și ai subunităților de profil, au organizat o acțiune de amploare în orașul Ștefănești, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare consumul de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate intervalul orar 07:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate peste 200 de persoane și controlate 160 de autovehicule. Dintre conducătorii auto, 26 au fost testați cu aparatul etilotest,  fără a fi identificate rezultate pozitive.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 128 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 64.000 de lei.  Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, respectiv 81.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 400 de alergători din toată țara s-au înscris la Maratonul Nordului, eveniment sportiv ce va avea loc în municipiul Botoșani în acest weekend

Publicat

Publicitate

În weekend începe Maratonul Nordului Botoșani – sport, cultură și comunitate, în inima orașului
Peste 400 de alergători din toată țara s-au înscris deja la prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani, o competiție de alergare pe șosea care va anima orașul în weekendul 14–15 iunie, aducând împreună sportul și cultura într-un eveniment unic în România.

Organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani și cu sprijinul unor parteneri privați, evenimentul își propune să atragă la start nu doar pasionați de mișcare, ci și publicul botoșănean dornic de un oraș mai viu, mai activ și mai prietenos.
Sâmbătă, 14 iunie, se dă startul cu Crosul Copiilor Decathlon, care va aduce bucurie și energie la Cornișa AquaPark & Sports Botoșani.
Duminică, 15 iunie, au loc Crosul 10 km Carreman și Semimaratonul Vestra, pe un traseu spectaculos care străbate cele mai importante obiective de patrimoniu ale orașului.
Traseul competiției va include, printre altele:

● Piața Revoluției – Pietonal Unirii (zona de start/finish)
● Bulevardul Eminescu
● Stadionul Municipal
● Sala Polivalentă Elisabeta Lipă
● Parcul Mihai Eminescu
● Str. Nicolae Iorga
● Str. Cuza Vodă
● Calea Națională
● Centrul Istoric

Pe traseu, alergătorii și spectatorii vor fi întâmpinați de evenimente culturale de toate felurile, realizate de:

● ●Filarmonica „George Enescu” Botoșani
● Teatrul Mihai Eminescu
● Festivalul Zilele Nordului
● Memorialul Ipotești
● Consiliul Județean al Elevilor Botoșani
● Clubul Sportiv Airsoft Botoșani
● Școala Populară de Arte
● Pepita in the Forest
● Trupe, cafenele și inițiative locale
● Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani & Visit Botoșani

Înscrierile online s-au încheiat, însă alergătorii se pot înscrie în continuare la standul Maratonul Nordului de la Cornișa AquaPark & Sports Botoșani și în data de 15 iunie, direct la standul oficial din Piața Revoluției, înaintea startului.
Organizatorii încurajează toți botoșănenii care vor să facă mișcare sau să își susțină prietenii și familia, să vină în oraș, să participe și să se bucure de energia unui eveniment care va transforma centrul orașului într-o sărbătoare.
„Ne dorim ca Maratonul Nordului Botoșani să devină o competiție de referință în România și în regiune. Avem un oraș frumos, cu un patrimoniu valoros, cu o comunitate activă și creativă și vrem ca acest maraton să le pună în valoare pe toate”, a declarat Alexandru Teioșanu, președintele Clubului Sportiv Nord.
Pentru ca evenimentul sportiv să se desfășoare în cele mai bune condiții, a fost necesar ca circulația rutieră să fie restricționată pe mai multe străzi din oraș.
Astfel, pe data de 15 iunie, în intervalul orar 06:00 – 14:00, traficul rutier va fi închis pe următoarele artere:
● strada Cuza Vodă
● strada Marchian
● Bulevardul Mihai Eminescu, intersecție cu străzile Sucevei și Petru Rareș
● Bulevardul George Enescu, intersecție cu strada Primăverii și Bulevardul Mihai Eminescu
● strada Nicolae Iorga, intersecție cu Calea Națională și strada Ion Pillat, respectiv intersecție cu strada Bucovina și Calea Națională
● strada Trandafirilor
● strada Ioan Simionescu
● Calea Națională, între intersecția cu strada Grivița și sens giratoriu cu strada Ion Pillat
● strada Victoriei, intersecție cu Calea Națională și strada Ion Pillat
● strada 1 Decembrie
● strada Poștei
„Având în vedere amplitudinea evenimentului sportiv, inedit în municipiul Botoșani, suntem nevoiți să apelăm la înțelegerea șoferilor și îi rugăm să utilizeze rute alternative în intervalul orar menționat. De asemenea, operatorii de transport public au adaptat traseele, pentru a evita suprapunerea cu zonele închise pe durata competiției”, a conchis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Maratonul Nordului Botoșani este a treia competiție marca Maratonul Nordului, care include și MN Dersca MTB (2 august) și MN Teioasa Trail (3 august), organizate în cadrul festivalului Zilele Nordului.
Parteneri în organizarea evenimentului care promovează mișcarea, un stil de viață sănătos, grija față de mediu și valorile locale mai sunt Vestra, Carreman, Electroalfa, Elsaco, Grup Eta și numeroase alte companii, instituții și organizații locale.
Cu scopul ca evenimentul să consolideze poziționarea Botoșaniului ca destinație pentru turism sportiv și cultural, ambasadori ai competiției sunt Elisabeta Lipă, Doina Melinte și Alex Corneschi.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copil de trei ani, găsit de un polițist într-un parc din municipiul Botoșani. „Părea dezorientat și speriat”

Publicat

Publicitate

Joi, un polițist care se deplasa către I.P.J. Botoșani pentru a intra în serviciu, a observat în parcul Mihai Eminescu, un minor de aproximativ trei ani, care nu era însoțit de niciun adult și părea dezorientat și speriat.

Polițistul l-a liniștit pe minor și a reușit, prin dialog, să-i câștige încrederea și să obțină informații privind identitatea și locul în care ar putea fi părinții săi.

Imediat după preluarea minorului, în timp ce se deplasa împreună cu acesta către sediul poliției, tatăl copilului a apelat numărul unic de urgență 112, anunțând faptul că nu-și găsește fiul.

Prin reacția polițistului și a modului în care a relaționat cu minorul s-a reușit reunirea acestuia cu familia, fără consecințe cu impact negativ asupra sa.

„Mulțumim colegului nostru, Ionuț!”, au transmis polițiștii

Recomandări pentru părinți și însoțitori legali:

Publicitate

Pentru a evita situații de acest gen, care pot pune în pericol siguranța celor mici, recomandăm:
•Supravegheați în permanență copiii, mai ales în locuri publice aglomerate (piețe, parcuri, centre comerciale);
•Învățați copiii, încă de la vârste fragede, să ceară ajutor atunci când se pierd de adulți;
•Este util ca micuții să cunoască numele complet al părinților și un număr de telefon;
•Evitați distragerea atenției (telefon, conversații prelungite) atunci când sunteți în deplasare cu un copil mic.

Rămânem permanent la datorie pentru protejarea celor vulnerabili și mulțumim cetățenilor care manifestă responsabilitate și spirit civic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending