Connect with us

Actualitate

Cum poți reduce factura la energie cu până la 50% în orice gospodărie. Este mai simplu decât vă gândeați. Topul consumatorilor

Publicat

Publicitate

Utilizarea adecvată a echipamentelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie poate contribui la o reducere a consumului de energie cu 10 până la 50%, având ca rezultat o scădere corespunzătoare a facturii lunare. Simplul gest de a scoate din priză electrocasnicele nefolosite poate aduce o economie de energie de aproximativ 8-10% din totalul consumului electric obișnuit, în timp ce utilizarea termostatelor inteligente poate aduce o reducere suplimentară a facturii la energie de până la 15-20%, relatează mediafax.ro.

Este importantă de asemenea folosire unor echipamente noi, eficiente din punct de vedere energetic, arată o analiză realizată de Asociaţia Environ cu ocazia Orei Pământului, eveniment care va avea loc anul acesta sâmbătă, 23 martie, de la 20:30.

Potrivit analizei Environ, cea mai frecventă risipă a curentului provine din păstrarea în priză a încărcătoarelor de laptop, tabletă sau telefon, care consumă curent deşi nu au ataşate dispozitivele aferente. Observaţia este valabilă şi în cazul păstrării în priză, chiar dacă nu sunt folosite, a unor echipamente electronice precum televizorul, sistemul audio, lampa sau cuptorul cu microunde; acest lucru încarcă factura la energie cu 8 până la 10%.

Analiza Environ oferă mai multe exemple: maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puţine grade Celsius; pentru a reduce consumul de curent este recomandat ca alimentele să fie introduse în frigider cât mai reci; folosirea unor dispozitive precum programatoarele sau termostatele inteligente contribuie la gestionarea consumului de energie în funcţie de nevoi şi programarea acestuia în perioadele cu tarife mai scăzute; un aparat electric nou, eficient din punct de vedere energetic şi fără probleme tehnice va consuma mai puţin decât un model mai vechi, cu probleme tehnice.

„Ora Pământului este un eveniment-manifest care ne aminteşte de importanţa utilizării sustenabile a energiei electrice. Adevărata provocare constă însă nu doar în a stinge lumina preţ de o oră, într-o zi de sâmbătă, ci în transformarea acestui gest simbolic într-o practică zilnică de responsabilitate pe termen lung”, a declarat Roxana Puia, marketing director al Asociaţiei ENVIRON.

Evoluţia în timp a aparatelor electrice dintr-o gospodărie

Publicitate

Numărul şi tipul de aparate electronice folosite într-o gospodărie a evoluat în ultimii ani, odată cu progresul tehnologiei şi cu nevoia oamenilor pentru confort, mai arată cei de la Asociaţia Environ.

Dacă în anii `90 regăseai într-o gospodărie doar câteva echipamente de bază, precum televizor, radio, frigider, maşină de spălat, fier de călcat, aspirator, uscător de păr, telefon fix, maşină de cusut, în anii 2000 au devenit tot mai răspândite aparate precum calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane mobile, DVD playere, plăci de păr, aparate AC, roboţi de bucătărie, maşini de spălat vase, imprimante, Playstation şi alte aparate de gaming, dar şi periuţe de dinţi electrice, aparate împotriva ţânţarilor.

În prezent, fiecare membru al familiei deţine cel puţin un smartwatch, laptop sau tabletă. Într-o gospodărie există mai multe televizoare, routere pentru internet, sisteme de gaming, asistenţi de tip Alexa, smartwatch sau camere de supraveghere, astfel încât, în medie, se pot număra până la 74 de dispozitive electronice, dintre care  aproximativ 17 sunt nefolosite, potrivit unui studiu realizat de WEEE Forum.

Opt reguli de bază pentru folosirea echipamentelor electrice din casă

1. Închide şi scoate din priză echipamentele (televizor, laptop etc.) pe care nu le foloseşti, inclusiv încărcătoarele
2. Stinge lumina din încăperile în care nu stai
3. Reglează temperatura din interiorul locuinţei la maximum 20 de grade Celsius în sezonul rece şi cu cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât cea din exterior în sezonul cald
4. Nu folosi puterea maximă a plitei/cuptorului
5. Nu porni maşina de spălat doar pentru câteva obiecte şi optează pentru ciclurile de spălare scurte
6. Plita cu inducţie este cel mai eficient sistem de gătit
7. Răceşte mâncarea înainte să o pui în frigider
8. Montează prize inteligente pe care le poţi controla cu telefonul şi poţi astfel să vezi în timp real consumul de energie

Top 7 aparate din punctul de vedere al consumului

1. Aparatul AC (775 kWh în 500 de ore de funcţionare)
2. Uscătorul de rufe (278,2 kWh / an)
3. Frigiderul cu două uşi (150-400 kWh / an)
4. Frigider obişnuit (324 kWh / an)
5. Maşină de spălat vase (258 kWh / an)
6. Cuptorul electric încorporat (400-500 kWh / an)
7. Maşina de spălat rufe (360-400 kWh / an)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Obiecte însuflețite” – Expoziție de pictură semnată de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Tinerii artiști ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani își expun creațiile în cadrul unei expoziții de pictură intitulată „Obiecte însuflețite”, organizată în perioada 1 – 14 aprilie 2025, la Galeriile „Colecția de Artă” din Botoșani.

Evenimentul are loc sub egida ediției a III-a a proiectului educațional „Student pentru o zi”, derulat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Județean Botoșani și Consiliul Județean Botoșani.

Lucrările expuse au fost realizate de elevii liceului botoșănean, sub îndrumarea profesorilor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă. Prin naturi statice pline de sensibilitate și expresivitate, aceștia propun o reinterpretare vizuală a obiectelor simple – flori, fructe sau vase – insuflându-le viață prin culoare, compoziție și formă.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 8 aprilie 2025, la ora 12:00, în prezența prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care va susține prezentarea evenimentului.

„Obiecte însuflețite” este mai mult decât o simplă expoziție – este dovada că pasiunea pentru artă înflorește încă din anii de liceu, iar moștenirea artistică a marelui pictor Ștefan Luchian este dusă mai departe cu rafinament și emoție de noile generații de artiști botoșăneni, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Clasa pregătitoare 2025–2026: Înscrierile încep pe 31 martie. Cine poate fi înscris și ce acte sunt necesare

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile după ce Ministerul Educației a anunțat calendarul oficial pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2025–2026. Perioada de înscriere este cuprinsă între 31 martie și 6 mai 2025, timp în care părinții pot depune dosarele necesare la unitățile de învățământ dorite.

Pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, pot fi înscriși și copiii care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, cu condiția să fi frecventat grădinița și să existe o recomandare emisă de instituția preșcolară.

Pentru completarea dosarului de înscriere, părinții trebuie să pregătească următoarele acte:

  • Cerere tip de înscriere, disponibilă la secretariatele școlilor sau online;
  • Actul de identitate al părinților/tutorelui legal, în original și copie;
  • Certificatul de naștere al copilului, în original și copie;
  • Recomandare pentru înscriere în clasa pregătitoare – acolo unde este cazul;
  • Hotărâre judecătorească definitivă privind custodia, în cazul părinților divorțați.

Reprezentanții unităților de învățământ vor oferi consiliere părinților care întâmpină dificultăți în completarea dosarelor sau în stabilirea eligibilității copilului pentru înscriere.

Înscrierea în clasa pregătitoare este un pas esențial în debutul parcursului școlar, iar respectarea calendarului și a cerințelor legale asigură un început organizat pentru toți copiii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

S-a speriat etilotestul: Femeie reținută la Botoșani după ce a condus băută și a provocat un accident. Avea alcoolemie de 1,13 mg/l

Publicat

Publicitate

O femeie de 39 de ani, din municipiul Botoșani, a fost reținută pentru 24 de ore de polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind cercetată pentru conducere sub influența alcoolului.

Potrivit anchetatorilor, aceasta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională din Botoșani, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În trafic, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui alt vehicul, intrând în coliziune cu acesta. Din fericire, în urma impactului au rezultat doar pagube materiale, fără victime.

Femeia a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, există suspiciuni că aceasta ar fi consumat și substanțe psihoactive. Pentru confirmare, i-au fost recoltate probe biologice, iar rezultatele urmează să stabilească dacă a condus sub influența drogurilor.

Persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentată în fața procurorilor, cu propuneri legale.

Citeste mai mult

Administratie

Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai din Avrămeni și Coșula. Campania, din 19 aprilie

Publicat

Publicitate

Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe astăzi, duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie, relatează agerpres.ro.

Două comune din județul Botoșani – Avrămeni și Coșula – vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, în data de 4 mai 2025, potrivit calendarului oficial anunțat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegerile din județ fac parte dintr-un scrutin parțial mai amplu care vizează 19 localități din 14 județe, inclusiv alegerea noului președinte al Consiliului Județean Bihor, după demisia lui Ilie Bolojan în urma obținerii unui mandat de senator.

Autoritățile județene și locale din Botoșani sunt așteptate să organizeze procesul electoral cu respectarea tuturor normelor legale și procedurilor specifice unei runde parțiale de alegeri.

Principalele repere ale perioadei electorale pentru alegerile locale parțiale sunt:

* cel mai târziu la data de 31 martie are loc aducerea la cunoștința publică a datei ședinței pentru tragerea la sorți a judecătorilor în Biroul Electoral Județean (doar pentru județele Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Olt și Prahova)

Publicitate

* 8 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de primar

* 9 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor

* 14 aprilie – încheierea perioadei de depunere a tuturor candidaturilor

* 19 aprilie – începerea campaniei electorale

* 20 aprilie – rămânerea definitivă a candidaturilor

* 21 aprilie – tragerea la sorți pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot

* 3 mai, ora 7:00 – încheierea campaniei electorale

* 4 mai, ora 7:00 începe votarea și se încheie la ora 21:00

* în cel mult 24 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării; predarea către biroul electoral de circumscripție
a dosarelor cuprinzând rezultatele votării în secție

* în termen de cel mult 24 de ore de la închiderea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – formularea de cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripție electorală.

Un eventual al doilea tur de scrutin pentru președinția Consiliului Județean Bihor va fi pe 18 mai.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending