Connect with us

Actualitate

Cum poți contesta o amendă auto în 2024: Ce acte sunt necesare și care sunt termenele care trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Șoferii care cred că au fost sancționați necorespunzător sau că amenda primită este excesivă au posibilitatea să conteste procesul verbal. Pentru acest lucru, trebuie să urmeze anumite proceduri și să respecte termenele prevăzute de lege, scrie stiripesurse.ro.

 

Procedura de contestare a unei amenzi de circulație este reglementată de Ordonanța de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

 

Conform articolului nr. 15 din Ordonanța de Guvern, agenții constatatori autorizați să aplice sancțiuni contravenționale pot fi:

-Primarii;

-Ofițeri și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

Publicitate

-Persoane împuternicite în acest scop de miniștri.

-Persoane prevăzute în legi speciale;

-Alți reprezentanți ai autorităților publice centrale.

Sancțiunile pe care șoferii le pot contesta includ:

-Avertismentul;

-Amenda contravențională;

-Prestarea de activități în folosul comunității.

Conform legii, se poate aplica o singură sancțiune contravențională principală pentru aceeași abatere, împreună cu una sau mai multe sancțiuni complementare.

Avertismentul și amenda contravențională pot fi aplicate atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, în timp ce prestarea de activități în folosul comunității se aplică exclusiv persoanelor fizice.

Ce acte trebuie să prezinte șoferii

La un control rutinier în trafic, șoferii sunt obligați să prezinte următoarele documente:

-Actul de identitate (cartea de identitate sau buletinul);

-Permisul de conducere;

-Atestatul profesional, în cazul în care este necesar;

-Certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul mașinii);

-Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) a vehiculului, care poate fi prezentată și în format electronic.

Este important ca șoferii să aibă aceste documente asupra lor în original în timpul conducerii, deoarece lipsa acestora poate duce la sancțiuni contravenționale.

Procesul-verbal de contravenție întocmit de autorități trebuie să cuprindă următoarele informații, conform legii:

-Data și locul întocmirii procesului-verbal;

-Numele, prenumele, funcția și instituția agentului constatator;

-Datele de identificare ale contravenientului, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă;

-O descriere detaliată a faptei contravenționale, incluzând data, ora și locul săvârșirii acesteia, precum și circumstanțe relevante;

-Menționarea actului normativ care stabilește și sancționează contravenția;

-Indicarea societății de asigurări, în cazul unui accident de circulație;

Informații privind opțiunea de achitare a jumătății din minimul amenzii în termen de 15 zile, dacă legea permite acest lucru.

Este important ca procesul-verbal să fie întocmit corect și să conțină toate informațiile relevante pentru a fi considerat valid în instanță.

Conform legii, agentul constatator are obligația de a informa contravenientul cu privire la dreptul acestuia de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Dacă există obiecțiuni, acestea trebuie înregistrate separat, în rubrica „Alte mențiuni” a procesului-verbal. Omiterea acestui pas poate duce la nulitatea procesului-verbal. În plus, dacă procesul-verbal nu este semnat de contravenient, agentul constatator trebuie să desemneze un martor care să contrasemneze documentul.

Cum se contestă un proces-verbal de contravenție

Pentru a contesta un proces-verbal de contravenție, este necesar să întocmiți un dosar de contestație, care ar trebui să includă:

-O descriere a faptelor în legătură cu prevederile legale;

-Contestația propriu-zisă;

-O copie a procesului-verbal de contravenție;

-Dovada plății taxei judiciare de timbru;

-Un memoriu împotriva polițistului, dacă este cazul;

-Alte documente justificative relevante.

Acest dosar trebuie depus la serviciul Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului Județean în a cărui jurisdicție a avut loc contravenția.

Care este termenul de contestație

Termenul de contestație pentru o amendă auto în România este, în general, de 15 zile de la data primirii amenzii sau comunicării acesteia. Dacă șoferul a semnat procesul-verbal, se consideră că a luat la cunoștință de acesta, iar termenul de 15 zile începe să curgă din ziua aplicării amenzii. În cazul în care șoferul refuză să semneze procesul-verbal, termenul de 15 zile începe de la data primirii acestuia prin poștă sau curier.

Contestația trebuie depusă la instanța competentă, care este considerată a fi judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția. Conform articolului nr. 32 din Ordonanța de Guvern nr. 2/2001, contestația suspendă executarea amenzii până la soluționarea cauzei.

Pentru a contesta o amendă auto în instanță, șoferii pot să o facă privind legalitatea procesului-verbal sau temeinicia faptelor consemnate. În ceea ce privește legalitatea, contestația poate viza lipsa sau erorile informațiilor din procesul-verbal, precum datele de identificare ale contravenientului sau ale agentului constatator, data și locul întocmirii procesului-verbal, descrierea faptei contravenționale sau încadrarea în textul legii. Pe de altă parte, în ceea ce privește temeinicia faptelor, șoferii pot contesta descrierea faptei sau aprecierea acestora.

Dosarul de contestație trebuie să conțină o descriere a faptelor, contestația propriu-zisă, o copie a procesului-verbal de contravenție, dovada plății taxei judiciare de timbru, un memoriu împotriva polițistului, dacă este cazul, și alte documente justificative relevante. Acest dosar trebuie depus la instanța de judecată competentă pentru soluționarea contestației.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani

Publicat

Publicitate

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi „un guvern pe patru ani”, relatează agerpres.ro.

„Eu sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seară, la finalul Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe care îi va propune PSD.

Singura propunere pe care a detaliat-o a fost cea pe care partidul o va avea la Justiţie.

„Ministrul Justiţiei este un avocat, avocat de Înaltă Curte, un om cu foarte multă experienţă în domeniu. În acest moment era ales preşedinte al Comisiei juridice şi partidul îl susţine”, a declarat Ciolacu.

El a subliniat că trebuie date şanse şi altor oameni faţă de cei care au fost până acum, întrebat dacă are cunoştinţă despre faptul că respectivul a fost „avocat al unui controversat om de afaceri din Craiova”.

Publicitate

„Am o singură rugăminte, ce societate vrem să construim? O societate în care nimeni nu are drept la apărare sau trebuie să judecăm un avocat pentru că a fost? Nu ştiam pentru că nu am urmărit activitatea profesională a viitorului ministru al Justiţiei, dar, repet, dumneavoastră ce fel de Românie vreţi să construiţi? Eu vreau o Românie în care să fie zero corupţie, să nu existe niciun fel de corupţie şi să se ia toate măsurile şi zero încălcări ale drepturilor omului. Eu cred că trebuie să dăm şanse şi altor oameni decât celor care au fost până acum, pentru că aţi văzut cu toţii că societatea se schimbă. Nu sunt un prieten, am vorbit cu domnul viitor ministru doar la telefon. Este parlamentar PSD, nu trebuie să fie recomandat”, a declarat Ciolacu.

În context, el a precizat că una dintre variantele pentru candidatura la prezidenţiale discutate în cadrul coaliţiei este Crin Antonescu.

Potrivit unor surse social-democrate, portofoliile pe care ar urma să le deţină PSD în viitorul Executiv şi propunerile de miniştri sunt următoarele: prim-ministru – Marcel Ciolacu, Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr; Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan; Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu; Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila; Ministerul Agriculturii – Florin Barbu, Ministerul Culturii – Natalia Intotero; Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu; Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending