Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum era Crăciunul pe vremea comunismului

Publicat

Moş Crăciun a fost transformat în Moş Gerilă, iar bradul de Crăciun era „pomul de iarnă“. Nici felicitările de Sărbători nu erau la calitatea grafică din zilele noastre, iar mesajul transmis era altul, amintește alba24.ro. Crăciunul şi întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă erau cunoscute, în vremea regimului comunist din România, sub denumirea de „luna cadourilor“.

„Serbările pomului de iarnă” începeau oficial sub regimul comunist pe 27 decembrie, când autorităţile vremii apreciau că erau stinse pulsaţiile timide ale înăbuşitei sărbători a Naşterii lui Hristos. În aproape fiecare casă, în ciuda discursului oficial, bradul era împobodit înainte de data de 25 decembrie, iar mulți români își petreceau sărbătorile creștinește, inclusiv prin participarea la slujbele Bisericii.

Punctul culminant al„marelui raliu al vacanţei copiilor” era Revelionul, ale cărei bucurii erau, în egală măsură, exagerate. În ciuda acestui fapt, dacă deschidem revistele pentru copii din acea perioadă, Moş Gerilă apare reprezentat foarte rar, în anecdote sau pentru a le insufla copiilor ceea ce trebuia să aştepte de la el.Una dintre cele mai cunoscute poezii ale perioadei era Scrisoarea către Moş Gerilă: „Moş Gerilă toţi îmi spun/ Că eşti darnic şi eşti bun/ Dar să ştii mai din’ainte/ C-am fost băieţel cuminte,/ Şi mai spun aşa să ştii/ Că eu nu-ţi cer jucării/ Cum ţi-ar cere şi alţi copii/ Însă nu m-aş supăra/Dacă tot mi-ai da ceva”. Sugestive sunt şi felicitările de Sărbători, care sunt departe de calitatea grafică a celor care le găsim azi la tot pasul.

Tâlcul desenului era dezlegat pe întreaga primă pagină a ziarului la care facem referire. În articolul „Dialog de Crăciun“ se spune foarte clar: „de anul acesta Crăciunul nu va semăna cu altele şi aceasta o ştiu toţi aceia care se călăuzesc după steaua ce suie în fiecare seară pe cerul mare al Moscovei”.

„Cariera“ lui Moş Crăciun a luat sfârșit, în presa comunistă, în iarna lui 1949. Gazetarii vremii descriau însă, pe larg, serbările pomului, care nu mai era „pom de Crăciun”, ci „pom de iarnă”, mutate de pe 24 şi 25 decembrie, pe 30 sau 31 decembrie. Asta, pentru eliminarea oricărei legături între primirea darurilor, sărbătoarea Crăciunului şi Naşterea Domnului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Lângă noi: Tânăr rănit la Suceava după ce s-a răsturnat cu tractorul. A fost prins sub utilaj şi a rămas încarcerat

Publicat

Un tânăr de 26 de ani a fost grav rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren accidentat de pe raza localităţii Valea Glodului din comuna Vultureşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, tânărul a fost prins sub utilaj şi a rămas încarcerat.

“La faţa locului s-au deplasat pompierii militari, cu o autospecială cu accesorii pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, respectiv, un echipaj de prim ajutor şi cel de terapie intensivă mobilă. Salvatorii au lucrat zeci de minute şi au reuşit să elibereze persoana prinsă sub tractor, un bărbat în vârstă de 26 de ani. Rănitul, conştient şi cooperant, dar cu multiple traumatisme, a fost preluat de către echipajul SMURD TIM, care l-a stabilizat, iar apoi l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava”, au precizat oficialii ISU.

O a doua persoană, un bărbat de 45 de ani, care se afla în tractor, a reuşit să sară înainte ca utilajul să se răstoarne. Acesta a primit îngrijiri medicale de la pompierii paramedici SMURD, prezentând mai multe contuzii la nivelul capului şi alte escoriaţii. Ulterior, acesta a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele cu BOLI CRONICE beneficiază de acum de vaccinare gratuită

Publicat

În premieră pentru România, persoanele cu boli cronice beneficiază de acum de vaccinare gratuită, susţine ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, relatează mediafax.ro.

„Pentru prima dată, pacienţii cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită! Decizia Ministrului Sănătăţii de a propune compensarea integrală a vaccinurilor necesare pacienţilor cu boli cronice a fost aprobată de Guvernul României”, notează Alexandru Rafila pe Facebook.

Potrivit ministrului, vaccinarea protejează deopotrivă copiii şi adulţii, ceea ce este esenţial, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice.

“Mulţumim Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi tuturor profesioniştilor din sănătate care au lucrat pentru realizarea acestui proiect”, a adăugat Rafila.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua înfăptuirii Marii Uniri, sărbătorită de autorități și de elevii Liceului “Demostene Botez” Trușești

Publicat

Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Primăria Trușești, Liceul “Demostene Botez”, Parohia “Sf. Nicolae” și Ansamblul Folcloric “Flori de Busuioc” și-au dat mâna pentru a spune într-un singur glas “Orice ar fi, Românie te iubim!”.

Au fost  organizate  o serie de activități specifice, pentru a onora cum se cuvine sărbătoarea tuturor românilor. Acestea au demarat cu intonarea Imnului Național al României, urmată de oficierea serviciului religios și depunerea de coroane. Nu puteau lipsi din program poeziile și cântecele patriotice  intonate de glasurile cristaline ale micilor români, precum și tradiționala horă inițiată de către Ansamblul “Flori de Busuioc” Trușești.

„Emoţia bucuriei sărbătoririi sufletului românesc, trebuie să ne adune pe toţi, oriunde ne-am afla pe acest pământ, pentru că suntem ROMÂNI. Ziua Națională a României, aniversată în data de 1 Decembrie,  este un moment de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea și integritatea națională.  În Unire există o forță spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preț neamul românesc: credința, tradiția și verticalitatea înaintașilor noștri. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne pagina cea mai frumoasă din istoria României, o lecție despre perseverență și coeziune deosebit de utilă și necesară în prezent, dar totodată nu trebuie să uităm sacrificiile înaintașilor noștri pe care trebuie să-i cinstim cu mult respect. Sacrificiul  lor trebuie să fie pentru noi, motivul suprem pentru a ne iubi țara”, au transmis organizatorii acțiunii.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Publicat

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730, într-o familie din Salistea Sibiului. La vârstă de 19 ani ajunge în Țară Românească și întră în slujba mitropolitului grec Roșcă, arhiereu aflat în Bucureșți. În anul 1750 ajunge împreună cu acest arhiereu la Athos. Primește treaptă diaconiei în Mănăstirea Vatoped. După moartea mitropolitului, ajunge ucenic al renumitului părinte cărturar Paisie Velicicovschi, stareț pe atunci al Mănăstirii Vatoped. În anul 1763 îl însoțește pe marele stareț în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna, iar din anul 1775 – din pricina ocupației austriece instaurată asupra Bucovinei – se mută împreună cu părintele sau duhovnicesc și cu alți monahi la Mănăstirea Secu. După o altă perioada de 4 ani petrecută la Sfântul Munte, ieromonahul Gheorghe revine în Moldova, la Secu și la Neamț (aici fiind stareț Paisie Velicicovschi), apoi trece în Țară Românească, cu gândul de a se întoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Țării Românești, Grigorie al ÎI-lea, să primească a revigora viață în schitul Cernica, aflat în totală părăsire de vreo trei decenii, astfel că oranduieste aici o mănăstire cu aleasă viață de obște după tipicul Muntelui Athos și al obștilor paisiene din Moldova. A refăcut vatra monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici.

Roadele carmuirii sale la Cernica au făcut că, în 1793, Mitropolitul Filaret al ÎI-lea să-i dea în seama și mănăstirea Căldărușani, conducându-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 și până la moartea să, în decembrie 1806, locuind, pe rând, în fiecare dintre ele și așezând egumeni (stareti) care să le poarte de grijă, mai ales când el era plecat dintr-o mănăstire într-altă. În ambele mănăstiri a randuit viață monahală după tradiția athonito-paisiana. A trecut la cele veșnice la 3 decembrie 1806 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 20 – 21 octombrie 2005, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei privind canonizarea Cuviosului Stareț Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica și Căldărușani (având ziua de sărbătorire 3 decembrie).

Sfântul proroc Sofonie era din muntele Savarata, din semintia lui Simeon; strămoșii săi au fost Amoria și Ezechia. El a prorocit despre dărâmarea și pustiirea Ierusalimului, despre împrăștierea iudeilor, despre venirea lui Hristos și despre întoarcerea neamurilor către Hristos.

Sfântul prooroc Sofonie era din muntele Savarata, din seminţia lui Simeon; tatăl său se chema Husia, unchiul său Godolia, iar strămoşii săi au fost Amoria şi Ezechia. El a fost, după numele lui, văzător şi cunoscător al tainelor lui Dumnezeu (precum numele lui se tâlcuieşte); pentru că, având mintea să totdeauna curată şi îndeletnicindu-se cu gândire către Dumnezeu, s-a învrednicit dumnezeieştilor descoperiri, cunoscând multe taine ale lui Dumnezeu, care aveau să fie arătate în zilele cele mai de pe urmă, pentru care a grăit mai înainte împlinirea lor. El a proorocit despre dărâmarea şi pustiirea Ierusalimului, despre împrăştierea iudeilor şi despre venirea lui Hristos, iar după aceea, despre întoarcerea neamurilor către Hristos; apoi a murit şi a fost îngropat în casă să, aşteptând învierea cea de obşte a tuturor. El avea chipul asemenea cu al Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, având barbă mică şi era rotund la faţă.

Troparul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul 2

A proorocului Tău, Doamne, Sofonie pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul 6

Uşa milostivirii…

Curăţindu-ţi mintea de întinăciune, înţelepte, ai făcut-o oglindă Dumnezeiască, primind în ea Razele Dumnezeiescului Duh şi acum ai aflat loc la Izvorul Strălucirilor, bucurându-te, Sfinte Proorocule Sofonie.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;

– Sfântului Cuvios Teodul;

– Sfântului Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei;

– Sfinților Mucenici Agapie, Seleuc și Mamant;

– Sfântului Mucenic Gavriil, episcopul Ganului;

– Sfântului Mucenic Anghel.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending