Connect with us

Eveniment

Cum arăta o zi din viața Sfântului Ioan Iacob, unul dintre cei mai iubiți sfinți români, născut la Botoșani

Publicat

Publicitate

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, cunoscut şi sub numele de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, s-a născut în data de 23 iulie 1913, în localitatea Crăiniceni din judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani cu frică de Dumnezeu. La Botez a primit numele de Ilie. Când a împlinit frageda vârstă de șase luni de zile, mama sa, Ecaterina, a trecut la Domnul, în urma unei boli infecţioase, iar tatăl său, pe nume Maxim, a urmat-o întru Împărăția cea Veșnică imediat, murind ca erou în toamna anului 1916, în Primul Război Mondial, în Ungaria.

După ce a absolvit cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Cernăuți, în vara anului 1933 a hotărât să intre în obștea Mănăstirii Neamț. După aproape trei ani, înainte de Paștile anului 1936 este tuns în monahism alături de alți 15 frați ai lavrei nemțene. În toamna aceluiași an, pleacă într-un pelerinaj în Țara Sfântă, la Mormântul Domnului, și simțind că aparține acestui loc binecuvântat, intră în obștea Mănăstirii Sfântul Sava, unde se nevoiește timp de zece ani de zile, împlinind diferite ascultări: de la bibliotecar, la paraclisier și îngrijitor de bolnavi.

Dorind să înainteze pe drumul vieții duhovnicești, Sfântul Ioan Iacob se retrage în pustie alături de un ucenic român, într-o peșteră din pustia Qumranului, în apropiere de Marea Moartă. Tot în acest loc îl cunoaște pe monahul Ioanichie Pârâială, cel care avea să îi slujească ca ucenic până la sfârșitul vieții. După ce a fost numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe Valea Iordanului, în anul 1952, intră alături de ucenicul său în obştea Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din pustiul Hozeva. Simțind că viața pustnicească este cea care îl împlinește în mod desăvârșit, se retrage alături de ucenicul său într-o peşteră din apropiere, numită „Chilia Sfintei Ana”

Timp de peste 7 ani de zile s-au nevoit în acest loc, ajungând la o și mai înaltă statură duhovnicească, până în ziua de 5 august 1960, când Preamilostivul Dumnezeu l-a chemat pe robul Său, Ioan, la viața cea veșnică. Avea doar 47 de ani. Trupul său a fost înmormântat în peșteră de către arhim. Amfilohie, starețul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, aflată în apropierea peșterii.

Cum arăta o zi din viața Sfântului Ioan Iacob?

Așa cum am văzut, urmând modelul tuturor sfinților care s-au nevoit pe acest pământ, Sfântul Ioan a trăit departe de vuietul lumii, fără să fie știut și cunoscut de prea multă lume, în pustia Iordanului. Poate că nu este obișnuită prăznuirea Sfântului Ioan Iacob acum, chiar la începutul Postului închinat Adormirii Maicii Domnului, căci modul său de viețuire poate fi călăuză vrednică de urmat pentru fiecare dintre noi – atât cât poate fiecare împlini.

Publicitate

După cum citim în povestea vieții sale, Cuviosul Ioan avea o evlavie aparte pentru  pentru biserică şi pentru toate slujbele, mai ales că a slujit o vreme ca paraclisier. Apoi, după ce participa la Utrenie și la rugăciunile dimineții, pregătea prescuri, făcea curăţenie și suna clopotul pentru următoarea slujbă. Cei care l-au cunoscut îndeaproape mărturisesc faptul că în jurul său se simțea o aură de iubire, de smerenie şi bunătate faţă de aproapele. Avea un program strict de postire, mâncând puțin pesmet înmuiat în apă sau puțin ceai aromat, făcut dintr-o plantă specifică zonei deșertului, pe care arabii o numesc fascomilla, și rareori se bucura de fructe.

Cât a slujit ca infirmier al mănăstirii, îngrijea fără a face vreun fel de diferență atât călugării vârstnici şi încercați de boală, cât şi pe mulți dintre arabii şi beduinii bolnavi sau răniţi în război și aduşi la infirmeria mănăstirii. Apoi, cât s-a nevoit în peștera Sfânta Ana, în sărbătorile mari și în posturi, săvârșea Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul peșterii. Ziua, în scurtele clipe de răgaz, ieșea în gura peșterii, la lumină, unde scria versuri religioase și traducea învățături ale Sfinților Părinți din limba greacă. Noaptea împletea armonios odihna cu rugăciunea, dormind câteva ore, pe o scândură, având o piatră în loc de pernă.

Pentru viețuirea sa aleasă, la două decenii de la trecerea sa la Domnul, fiindu-i dezgropate osemintele de către monahii Hozevei, s-a constatat că acestea erau intacte, Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, a și lăsat o mărturie personală a acelui moment: „Parcă l-am fi pus în mormânt de câtea ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse.”

Asemenea Sfântului Ioan, suntem chemați să urmăm modelul de viețuire pe care și el, ca mulți dintre cei înscriși în calendar, ni l-au pus înainte. În mănăstire sau în lume, orfani sau cu părinți, putem să ajungem sfinți. Pentru că sfințenia este, până la urmă, ultima și cea mai importantă stație din drumul nostru ca rod al creației, după cum ne-a poruncit Însuşi Dumnezeu, Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute: „Fiţi sfinţi pentru că Eu sunt Sfânt” (I Petru 1, 16).

Sursa: blog.bizanticons.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani – Farul Constanța 1-1 în prima etapă a Superligii. Mailat a adus bucuria în tribune la Botoșani

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Farul Constanța au încheiat la egalitate, scor 1-1, partida disputată  luni seară, în prima etapă a noii ediții a Superligii României. Meciul a marcat debutul lui Ianis Zicu ca antrenor principal în Liga 1.

Partida s-a jucat pe stadionul din Botoșani și a început la ora 19.00. Gazdele au deschis scorul în minutul 61 prin Mailat, care a fost lansat excelent în adâncime, a scăpat de marcajul lui Maftei și l-a învins cu siguranță pe portarul Buzbuchi. Farul a restabilit egalitatea în minutul 73, prin Cojocaru, care a reluat cu capul centrarea perfectă trimisă din dreapta de David Maftei, profitând de o ieșire greșită a portarului Anestis.

Constănțenii au încheiat meciul în inferioritate numerică, după ce Dican a fost eliminat în minutul 86 pentru cumul de cartonașe galbene, ultimul dintre ele fiind acordat pentru un fault asupra lui Mailat.

Pe durata meciului, Farul a avut mai multe oportunități de a marca: Vînă a ratat prima mare ocazie în minutul 4, șutând pe lângă poartă, iar în minutul 22 Maftei a pătruns în careu, dar a tras pe lângă colțul lung. În minutul 39, Vojtus a reluat cu capul după un corner bătut de Grigoryan, dar nu a cadrat.

În sezonul trecut, FC Botoșani a avut un bilanț pozitiv cu Farul: patru puncte în sezonul regulat și o victorie spectaculoasă (4-3) în play-out, cu un hattrick reușit de Zoran Mitrov.

Până la acest meci, moldovenii nu mai pierduseră acasă din aprilie, când au cedat cu 0-1 în fața Oțelului, având ulterior trei victorii și cinci remize. În schimb, echipa de pe litoral venea după doar patru victorii în 19 partide oficiale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Poliția oferă recompensă pentru prinderea bărbatului care, săptămâna trecută, și-ar fi ucis fosta iubită și i-ar fi dat foc

Publicat

Publicitate

Crima din județul Mureș. Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a cerut, luni, un mandat de arestare în lipsă pe numele bărbatului care, săptămâna trecută și-a ucis fosta iubită și i-a dat foc. El este dat în urmărire generală. Surse apropiate anchetei confirmă că se oferă o recompensă de 5.000 de euro, informează alba24.ro.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş a formulat către Tribunalul Mureş o propunere de arestare preventivă în lipsă față de Emil Gânj.

Bărbatul este căutat de polițiști în toată țara, pentru o crimă comisă săptămâna trecută. El este cercetat, tot în lipsă, pentru infracțiuni de omor calificat, distrugere, profanare de cadavre, violarea de domiciliu şi încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.

 

Crima din județul Mureș: Precizările Parchetului

„La data de 08.07.2025, în jurul orei 08:30, inculpatului G.E., împotriva căruia era emis un ordin de protecție, pe o perioadă de 12 luni și care avea interdicția de a se apropia de persoana vătămată G.A.M. sau de domiciliul acesteia, s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, unde a distrus mai multe geamuri și uşa de la intrare, a pătruns fără drept în imobil și a lovit-o pe aceasta cu toporul pe care îl avea asupra sa, de mai multe ori, în zona capului, provocându-i acesteia decesul. Apoi, cu scopul de a şterge urmele infracțiunilor comise, autorul a incendiat locuința respectivă.Inculpatul se sustrage urmării penale, fiind dat în urmărire generală”, a precizat Parchetul Mureș, potrivit Mediafax.

Publicitate

Sâmbătă seara mai multe persoane au fost audiate în cazul suspectului crimei din Mureș. Unii martori susțin că l-au văzut pe fugar. Tot sâmbătă unii dintre apropiații bărbatului din Mureș au început să colaboreze cu Poliția.

Surse apropiate anchetei confirmă că poliția a pregatit o recompensă de 5.000 de euro, pentru persoana care oferă informații ce duc la prinderea lui Emil Gânj.

Recompensa va fi primită pe loc, imediat după verificarea veridicității informațiilor oferite.

Emil Gânj a fost condamnat pentru omor și eliberat din închisoare în urmă cu peste cinci ani, înainte de termen. De asemenea, are dosare de violență în familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Moțiunea de cenzură – respinsă de plenul reunit al Parlamentului

Publicat

Publicitate

Moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție după ce Cabinetul Bolojan și-a angajat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului.

S-au înregistrat 134 de voturi ‘pentru’ și 4 voturi ‘împotrivă’, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi.

Senatorii și deputații au finalizat luni exprimarea votului la moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție, după ce anterior au avut loc dezbateri în plenul reunit al Parlamentului.

Votul a fost secret cu bile.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi ‘pentru’.

Publicitate

Moțiunea de cenzură intitulată ‘Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit’, semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați, a fost dezbătută luni în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Modernizare completă la Școala Gimnazială Nr. 13. Din toamnă, elevii se întorc într-un spațiu nou

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a efectuat astăzi o vizită de lucru pe șantierul Școlii Gimnaziale Nr. 13, unde lucrările de reabilitare și modernizare se apropie de final. Începând din toamna acestui an, elevii și cadrele didactice se vor întoarce în clădirea școlii, complet modernizată și adaptată standardelor educaționale actuale.

Lucrările avansează într-un ritm susținut, atât la interior, cât și la exterior. Instalațiile electrice și sanitare au fost deja montate, iar în această perioadă se finalizează montarea gresiei și a parchetului. Fațada clădirii este finalizată, iar tâmplăria exterioară a fost complet înlocuită.

În paralel, se desfășoară lucrări de modernizare și la sala de sport, astfel încât elevii să beneficieze nu doar de condiții excelente pentru învățare, ci și de un spațiu adecvat pentru activități fizice și sportive.

„Ne ținem de promisiune: investim în educație, în condiții moderne, eficiente energetic și sigure, pentru ca fiecare copil din Botoșani să învețe într-un mediu de calitate. Continuăm să construim un oraș al viitorului, în care școala este un spațiu primitor și motivant”, a declarat primarul municipiului Botoșani.

Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale Nr. 13 face parte dintr-un program mai amplu de investiții în infrastructura educațională din municipiu, susținut de Primăria Botoșani, cu scopul de a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor botoșăneni!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending