Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum arăta o zi din viața Sfântului Ioan Iacob, unul dintre cei mai iubiți sfinți români, născut la Botoșani

Publicat

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, cunoscut şi sub numele de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, s-a născut în data de 23 iulie 1913, în localitatea Crăiniceni din judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani cu frică de Dumnezeu. La Botez a primit numele de Ilie. Când a împlinit frageda vârstă de șase luni de zile, mama sa, Ecaterina, a trecut la Domnul, în urma unei boli infecţioase, iar tatăl său, pe nume Maxim, a urmat-o întru Împărăția cea Veșnică imediat, murind ca erou în toamna anului 1916, în Primul Război Mondial, în Ungaria.

După ce a absolvit cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Cernăuți, în vara anului 1933 a hotărât să intre în obștea Mănăstirii Neamț. După aproape trei ani, înainte de Paștile anului 1936 este tuns în monahism alături de alți 15 frați ai lavrei nemțene. În toamna aceluiași an, pleacă într-un pelerinaj în Țara Sfântă, la Mormântul Domnului, și simțind că aparține acestui loc binecuvântat, intră în obștea Mănăstirii Sfântul Sava, unde se nevoiește timp de zece ani de zile, împlinind diferite ascultări: de la bibliotecar, la paraclisier și îngrijitor de bolnavi.

Dorind să înainteze pe drumul vieții duhovnicești, Sfântul Ioan Iacob se retrage în pustie alături de un ucenic român, într-o peșteră din pustia Qumranului, în apropiere de Marea Moartă. Tot în acest loc îl cunoaște pe monahul Ioanichie Pârâială, cel care avea să îi slujească ca ucenic până la sfârșitul vieții. După ce a fost numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe Valea Iordanului, în anul 1952, intră alături de ucenicul său în obştea Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din pustiul Hozeva. Simțind că viața pustnicească este cea care îl împlinește în mod desăvârșit, se retrage alături de ucenicul său într-o peşteră din apropiere, numită „Chilia Sfintei Ana”

Timp de peste 7 ani de zile s-au nevoit în acest loc, ajungând la o și mai înaltă statură duhovnicească, până în ziua de 5 august 1960, când Preamilostivul Dumnezeu l-a chemat pe robul Său, Ioan, la viața cea veșnică. Avea doar 47 de ani. Trupul său a fost înmormântat în peșteră de către arhim. Amfilohie, starețul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, aflată în apropierea peșterii.

Cum arăta o zi din viața Sfântului Ioan Iacob?

Așa cum am văzut, urmând modelul tuturor sfinților care s-au nevoit pe acest pământ, Sfântul Ioan a trăit departe de vuietul lumii, fără să fie știut și cunoscut de prea multă lume, în pustia Iordanului. Poate că nu este obișnuită prăznuirea Sfântului Ioan Iacob acum, chiar la începutul Postului închinat Adormirii Maicii Domnului, căci modul său de viețuire poate fi călăuză vrednică de urmat pentru fiecare dintre noi – atât cât poate fiecare împlini.

După cum citim în povestea vieții sale, Cuviosul Ioan avea o evlavie aparte pentru  pentru biserică şi pentru toate slujbele, mai ales că a slujit o vreme ca paraclisier. Apoi, după ce participa la Utrenie și la rugăciunile dimineții, pregătea prescuri, făcea curăţenie și suna clopotul pentru următoarea slujbă. Cei care l-au cunoscut îndeaproape mărturisesc faptul că în jurul său se simțea o aură de iubire, de smerenie şi bunătate faţă de aproapele. Avea un program strict de postire, mâncând puțin pesmet înmuiat în apă sau puțin ceai aromat, făcut dintr-o plantă specifică zonei deșertului, pe care arabii o numesc fascomilla, și rareori se bucura de fructe.

Cât a slujit ca infirmier al mănăstirii, îngrijea fără a face vreun fel de diferență atât călugării vârstnici şi încercați de boală, cât şi pe mulți dintre arabii şi beduinii bolnavi sau răniţi în război și aduşi la infirmeria mănăstirii. Apoi, cât s-a nevoit în peștera Sfânta Ana, în sărbătorile mari și în posturi, săvârșea Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul peșterii. Ziua, în scurtele clipe de răgaz, ieșea în gura peșterii, la lumină, unde scria versuri religioase și traducea învățături ale Sfinților Părinți din limba greacă. Noaptea împletea armonios odihna cu rugăciunea, dormind câteva ore, pe o scândură, având o piatră în loc de pernă.

Pentru viețuirea sa aleasă, la două decenii de la trecerea sa la Domnul, fiindu-i dezgropate osemintele de către monahii Hozevei, s-a constatat că acestea erau intacte, Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, a și lăsat o mărturie personală a acelui moment: „Parcă l-am fi pus în mormânt de câtea ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse.”

Asemenea Sfântului Ioan, suntem chemați să urmăm modelul de viețuire pe care și el, ca mulți dintre cei înscriși în calendar, ni l-au pus înainte. În mănăstire sau în lume, orfani sau cu părinți, putem să ajungem sfinți. Pentru că sfințenia este, până la urmă, ultima și cea mai importantă stație din drumul nostru ca rod al creației, după cum ne-a poruncit Însuşi Dumnezeu, Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute: „Fiţi sfinţi pentru că Eu sunt Sfânt” (I Petru 1, 16).

Sursa: blog.bizanticons.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Căutări fără oprire la Tudora, pentru găsirea unui copil de doi ani. Polițiștii și jandarmii fac tot ce este posibil

Publicat

Comunitatea din Tudora și botoșănenii care au aflat din media de acest caz, stau cu sufletul la gura, cu speranța că puiul de om va fi găsit din moment în moment.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botosani, copilul este căutat fără încetare, polițiștii și jandarmii fiind dispuși să facă tot ce este posibil.



Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Parcul din Joldești urmează să fie reamenajat și înfrumusețat

Publicat

Între proiectele de înfrumusețare și amenajare a comunei Vorona, reamenajarea și înfrumusețarea parcului din centrul satului Joldești ocupă un loc important. De mai multe săptămâni muncitori de la gospodăria locală împreună cu ingineri din primărie sub coordonarea primarului localității lucrează la degajarea de arborii uscați, la curățirea de vegetația uscată, la plantarea spatiilor libere cu noi arbori din speciile adecvate zonei.
S-au plantat peste 200 de puieți și urmează să se amenajeze alei și spatii pentru recreere și activități în aer liber. Întreaga suprafață din parc va fi însămânțata cu gazon.
Parcul, alături de Conacul Joldești, Centrul cultural „Luceafărul” și celelalte amenajări ce urmează să fie realizate vor determinaa creșterea interesului turistic al satului Joldești.

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă metodă de înșelătorie pune poliția pe jar: Cum sunt păcăliți clienții băncilor printr-un singur apel telefonic

Publicat

O nouă înșelătorie pune poliția în alertă maximă. De data aceasta, victimele escrocilor sunt clienții băncilor. 

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de fraudă care are drept ţinte clienţii băncilor. Aceştia pot fi contactaţi prin e-mail sau SMS de către persoane care pretind că sunt de la departamente antifraudă ale băncilor şi care, sub pretextul unei plăţi „suspecte”, cer date de pe card şi codul de securitate. Poliţia precizează că reprezentanţii unităţilor bancare vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS, informează realitatea.net.

Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing” implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire la o plată suspectă făcută de persoane care au contur bancare.

„Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care se prezintă drept angajaţi ai departamentului antifraudă, din cadrul unor instituţii bancare din România. Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităţilor bancare. Apelantul pretinde că există o plată suspectă şi solicită informaţii personale, datele de pe card şi codul de securitate pentru a anula acea tranzacţie. Este important să reţineţi că instituţiile bancare nu vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS!”; transmit, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, reprezentanţii Poliţiei.

Aceştia recomandă utilizatorilor de servicii bancare să verifice întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date personale.

Deţinătorii de carduri bancare nu trebuie divulge niciodată informaţii personale sau coduri de securitate către persoane necunoscute.

„Dacă aveţi orice îndoială cu privire la legitimitatea unui apel sau mesaj, contactaţi direct instituţia bancară în cauză folosind numerele de contact oficiale”, este mesajul autorităţilor către clienţii băncilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție. Investiție de peste 400 de milioane de euro

Publicat

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că pe teritoriul României va fi construită cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție.

Acesta a făcut declarația într-o emisiune la Digi24.ro. De asemenea acesta a mai spus că este un proiect de peste 400 de milioane de euro, la care contribuie și UE.

Şeful Executivului a fost întrebat, într-o emisiune la Digi 24, dacă România poate sau nu să producă muniţie de tip NATO.

„Urmează luni sau marţi – Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun – va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, a spus premierul, citat de Agerpres.ro.

Marcel Ciolacu a arătat că România face muniţie NATO şi este pregătită pentru acest lucru.

Mai mult, el a dat asigurări că ţara noastră nu va fi atacată de Federaţia Rusă.

„România este membră NATO. Avem pe teritoriul României mii de soldaţi trimişi, ca şi ţară gazdă, avem un comandament francez, coordonare franceză pe teritoriul României, sunt şi militari din aproape toate statele europene. România nu va fi atacată de Federaţia Rusă. Este exclus ca România să fie atacată de Federaţia Rusă armat”, a afirmat Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending