Connect with us

Actualitate

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”

Publicat

Publicitate

Cu trenul la mare: Programul estival de transport „Trenurile Soarelui”, al CFR Călători, va începe în noaptea de 14 spre 15 iunie şi va fi operaţional până la data de 8 septembrie.

Turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura, zilnic, legături directe din toată ţara, cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării, transmite Radio România Actualități.

Totodată, CFR Călători reaminteşte celor interesaţi că pot beneficia de mai multe reduceri din tariful de transport, la cumpărarea unui bilet dus-întors sau cu anticipaţie.

Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenţii de 90% reducere, la călătoria în vagoanele de clasa a doua./aburtica

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată și vânt pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată și vânt pentru județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și vânt pentru județul Botoșani valabil astăzi, între orele 10:00 – 21:00.

În intervalul menționat, în toată țara, vor fi intensificări ale vântului și vijelii, cu viteze în general de 50…70 km/h, iar la altitudini mari de 90…110 km/h. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, jumătatea sudică a Moldovei, nordul Munteniei și al Dobrogei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va
manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp
sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 35 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Cultura

Prezentări de carte și discuții cu autorii în cadrul Seminarului Eminescu de la Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” anunță prezentări de carte și discuții cu autorii, în cadrul Seminarului Eminescu, ediția a XII-a, care va avea loc la Ipotești în perioada 23-24 mai 2025.

În data de 23 mai, începând cu ora 11:30, în cadrul atelierului „Eminescu: post-biografii” va avea loc o discuție cu autorul cărții Solomonarul. Romanul unei revoluții fără început și sfârșit” (Nemira, 2022), Florin Chirculescu, moderată de prof. Daniela Petroșel.

În după-amiaza zilei, începând cu ora 17:20, va avea loc prezentarea volumului Maiorescu. Confesiunile unui stoic (Polirom, 2025), semnat de Adrian Jicu,. Discuția va fi moderată de prof. Mircea A. Diaconu.

Adrian Jicu (n. 1979, Bacău) este lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău și director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. Este absolvent al Facultății de Litere și Științe a Universității din Bacău, doctor în ştiinţe umaniste cu teza H. Sanielevici: Studiu monografic. A semnat numeroase cronici literare, comentarii critice, recenzii etc. în diverse reviste. A publicat volumele: Dinastia Sanielevici: Prințul Henric, între uitare și reabilitare (Cartea Românească, 2008); Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu: Context românesc și context european (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2012); Caruselul cu hamsteri: Decupaje din literatura post­decembristă (Casa Cărții de Știință, 2014); Mon cher Basile: Eseu despre identitarul lui Vasile Alecsandri (Casa Cărții de Știință, 2014); Baricada de hârtie: Cronici, recenzii și alte anacronisme (Casa Cărții de Știință, 2020); Iorgu (Humanitas, 2022); Maiorescu. Confesiunile unui stoic (Polirom, 2025).

Florin Chirculescu (n. 1960, București) este de profesie chirurg. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A fost redactor-șef al revistei Nautilus. A publicat nuvele și povestiri în diverse ziare și reviste; cu pseudonimul Sebastian A. Corn a publicat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996); Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998); Cel mai înalt turn din Baabylon (Nemira, 2002); Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006); Vindecătorul (Cartea Românească, 2008); Skipper de interzonă (Millenium, 2012); Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014); Iovik (Millenium, 2014); Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017), iar cu numele real: Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu (Nemira, 2017); Solomonarul. Romanul unei revoluții fără început și sfârșit (Nemira, 2022).

Activitățile vor avea loc în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23 mai.

‘În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Transilvaniei și Olteniei, local în nordul, estul, sudul, sud-estul, sud-vestul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, sudul, estul și izolat nord-estul Moldovei. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în sudul, centrul și estul Dobrogei, estul, centrul și izolat nord-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei și estul Olteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim’, spun specialiștii ANM.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în sudul și sud-estul Munteniei.

Ca urmare, ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală, pe majoritatea suprafețelor agricole. Totodată, în zonele depresionare din nordul și centrul țării, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă însămânțate în perioada optimă vor parcurge înspicarea (10-100%) și înflorirea (10-40%), iar în semănăturile tardive se va definitiva alungirea tulpinii (100%), continuându-se, totodată, înspicarea (10-50%).

În sudul, sud-estul, estul și centrul țării, rapița se va afla la înflorire (40-100%), precum și formarea silicvelor (10-100%) și a boabelor în silicve (10-30%). În funcție de data semănatului, la floarea-soarelui se va definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea și formarea primei perechi de frunze (10-100%), precum și înfrunzirea (3-10 frunze).

Publicitate

La cultura de porumb, predominante vor fi fazele de germinare (70-100%), răsărire (50-100%), formare a frunzei a treia (30-100%) și înfrunzire (4-10 frunze).

În Transilvania și Moldova, sfecla de zahăr își va continua răsărirea (70-100%) și dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-100%). Cultura de cartof va înregistra încolțirea (60-100%) și răsărirea (40-100%), iar la soiurile timpurii se vor continua formarea și creșterea lăstarilor (10-50%).

Pomii fructiferi vor parcurge creșterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cireș, coacerea fructelor.

La vița-de-vie se vor semnala fazele de înfrunzire, creștere a lăstarilor, precum și înflorirea la soiurile timpurii.

‘Pe ansamblu, condițiile meteorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, prașile mecanice, tratamente fitosanitare etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării’, conform ANM.

Specialiștii ANM vin și cu recomandări de specialitate, precum: fertilizarea foliară a speciilor de toamnă; combaterea bolilor și dăunătorilor în culturile de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare în vii și livezi; efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară (prașile mecanice, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide) la culturile de câmp.

Până pe 23 mai 2025, regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 și 18 grade, mai scăzută cu 1 – 6 grade în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 9 și 23 grade în aproape toată țara, iar minima va fi cuprinsă între 2 și 13 grade pe majoritatea suprafețelor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 8 – 17 grade în toate zonele de cultură, limite favorabile desfășurării primelor faze de vegetație, îndeosebi la culturile prășitoare semănate în perioada optimă.

Sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării. De asemenea, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, şi cei împreună cu el

Publicat

Publicitate

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Negre, din ţinutul Bitiniei. Acolo, mulţime de bolnavi veneau să se vindece de bolile lor.

Pentru că ţinutul era foarte populat şi căutat de oameni, romanii, în timpul lui Iulian Apostatul (361-363), au aşezat o capişte şi o statuie a lui Esculap, în semn de mulţumire adusă zeului păgân, cinstit de ei ca mare vindecător de boli. În acea vreme, însuşi dregătorul împărătesc al Bitiniei, Iuliu, s-a vindecat datorită acelor ape.

El nu s-a mulţumit să aducă singur mulţumire lui Esculap, ci i-a silit pe toţi locuitorii să aducă cinstire acestui zeu păgân, inclusiv pe creştini. Deci, Episcopul Patrichie, fiind adus şi poruncindu-i-se să jertfească idolului, L-a mărturisit cu mult curaj pe Hristos, arătând dregătorului că nu Esculap l-a vindecat, ci Dumnezeul Cel viu al creştinilor, care a zidit acele ape spre binele oamenilor.

Auzind acestea, tiranul i-a zis cu asprime lui Patrichie: „Dacă te-aş arunca în mijlocul acestor ape fierbinţi, pedepsind îndrăzneala ta de a defăima pe zei, crezi, oare, că Hristos al tău te va salva?” Atunci Patrichie i-a răspuns: „Hristos poate să-mi păzească viaţa în aceste ape, dar poate să mi-o şi ridice prin ele. Nici un fir de păr din capul oamenilor nu se clinteşte fără ştirea Lui”. Dregătorul, spumegând de furie, a poruncit ca Patrichie să fie aruncat în clocotul apelor, dar Episcopul a ieşit de acolo nevătămat. Drept aceea, a dat poruncă să li se taie capul atât lui Patrichie, cât şi celor trei preoţi aflaţi împreună cu el.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending