Connect with us

Actualitate

Cu carnetul de elev, gratis, la Cornișa Aqua& Sport

Publicat

Publicitate

Cel mai mare parc de agrement din Moldova are o ofertă inedită începând cu această săptămână. Mai precis, o zi pe săptămână elevii au gratuitate la bazinele din interior, dar și la patinoar. Aceștia pot intra doar cu carnetul de elev, relatează Adevărul.

Cornișa Aqua& Sport este cel mai mare parc regional de agrement din zona Moldovei, o investiție, pe fonduri europene, a Primăriei Botoșani. Parcul de agrement are printre altele patinoar, bazine de înot exterioare și interioare, cu instalații de „aqua park”, râu artificial de „river rafting”, terenuri sportive și o zonă uriașă de plimbare și relaxare.

Având în vedere că parcul este subvenționat de Primăria Botoșani și la patru ani de la inaugurare, s-a hotărât în Consiliul Local să se acorde o facilitate inedită elevilor. Mai precis, în fiecare zi de luni, elevii de toate vârstele vor avea accesul gratuit la patinoar dar și la zona interioare de bazine și „aqua park”.

Gratuitate în baza carnetului de note
Proiectul a debutat luni, iar elevii pot intra la bazine sau patinoar doar pe baza carnetului de note, vizat la zi. Aceștia pot petrece, la bazine, de exemplu, trei ore. Dacă vin însoțiți de părinți, adulții vor trebui să plătească taxa de intrare.

„Este pentru toți elevii, de la clasa I până la clasa a XII a. Trebuie să vină doar cu carnetul de note, vizat. Este o oportunitate de a-i atrage pe elevi către activități sportive. În loc să petreacă ore în șir pe tabletă sau la alte dispozitive pot veni să înoate, să patineze. Pot folosit obiectivele de la aqua park, adică toboganele interioare. Eu zic că este ceva pentru elevi”, spune Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, direcția din Primăria Botoșani, care administrează parcul de agrement.

Proiect în parteneriat cu școlile, eșuat
Acest proiect de a aduce elevii la Cornișa pentru a încuraja mișcarea și activitățile sportive este de anul trecut. Mai precis, în anul 2022, la inițiativa fostului inspector școlar general Ada Macovei, s-a încercat un parteneriat cu școlile pentru ca elevii să facă anumite ore de sport, gratuit, la Cornișa.

Publicitate

Proiectul a eșuat, fiindcă puțini elevi au ajuns să facă sport la parcul de agrement, deși condițiile sunt optime. Eugen Țurcanu, șeful DSPSA spune că de vină a fost birocrația, comunicarea greoaie între instituții și lipsa de interes a unor cadre didactice.

„A fost un modul defectuos de a implementa acest proiect din cauza multiplelor persoane care erau interpuse între noi și copil. Adică, trebuia aprobare de la inspectorat, apoi trebuia convocată catedra de educație fizică de la inspectorat care să formuleze un document care să fie un soi  de caiet tehnic pentru cursurile care erau acolo. Apoi inspectoratul de specialitate trebuia să convoace toți profesorii de sport de pe raza municipiului Botoșani. Ulterior, alte și alte aprobări la nivel de școală. Unii profesori de educație fizică n-au venit la piscină iar alți profesori nu făcut niciun efort pentru a aduce copiii pentru că au avut de făcut pregătire la română sau la alte discipline. Sau să stea acasă cuminți pe telefon și să nu vină la piscină și să riște ceva”, spune Eugen Țurcanu.

Tocmai de aceea, spune șeful DSPSA s-a găsit soluția de a elimina intermediarii în acest proiect și să fie permis elevilor accesul doar cu carnetul de note, fără alte aprobări din partea școlilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vineri, se întrerupe furnizarea apei în buricul municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

Astăzi, 04 aprilie 2025, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani sunt nevoite să acționeze în regim de  urgență pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii apărute la conducta de alimentare cu apă, realizată din material AZBO, cu diametrul de 250 mm, situată în municipiul Botoșani, pe str. Marchian nr. 2.

Pentru desfășurarea intervenției, în intervalul orar 09:00-16:00 va fi întreruptă furnizarea apei potabile pentru utilizatorii din municipiul Botoșani, care locuiesc pe străzile: Cuza Vodă, Marchian, Teatrului, Unirii, Calea Națională (parțial) și B-dul Mihai Eminescu (parțial).

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze pentru disconfortul creat abonaților afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, în vederea reluării furnizării apei potabile în cel mai scurt timp posibil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Țăranii riscă să rămână fără porc în gospodărie. Cine este vinovat de transmiterea rapidă a pestei porcine africane

Publicat

Publicitate

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie o amenințare în România, cu potențiale pierderi economice uriașe. La granița de nord a țării autoritățile sanitar-veterinare au tras un semnal de alarmă privind o evoluție agresivă a bolii de la începutul acestui an, scrie ADEVĂRUL.

Sunt deja cinci focare la porcul domestic în Botoșani și zeci de porci mistreți au fost găsiți morți și depistați pozitiv pe fondurile de vânătoare din județ. Şefii de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani spun că principalul factor de transmitere al bolii este omul. Sau, mai precis, sătenii care nu respectă niciun fel de normă de protecție a animalelor din gospodărie și uneori se comportă iresponsabil.

Mistreții de pe ruta Ucraina-România

Pesta porcină africană a debutat în România în anul 2017. De atunci și până în prezent au fost înregistrate 2100 de focare cu aproape 10.000 de fermieri păgubiți la nivel național. Evoluția bolii a fost în valuri, cu un vârf pandemic urmat de perioade de relaxare. Șefii de la Direcția Sanitare Veterinară din Botoșani observă cu îngrijorare evoluția de la începutul acestui an. Este o evoluție foarte agresivă mai ales în rândul populației de mistreți. Din ianuarie 2025 și până în prezent au fost găsiți 38 de porci mistreți morți pe fondurile de vânătoare, toți testați pozitiv la pestă porcină africană. De la începutul anului au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană la porcul domestic.

„Se văd primele trei focare  în partea de sud a județului, tot cu origine mistreț, și ultimele două la Cristinești și la Fundu Herții, pe zona de nord unde a evoluat și evoluează pesta porcină la mistreț. Deci există o legătură directă între partea de silvatic și domestic”, spune Teodor Harabagiu, director DSVSA Botoșani. Comuna Cristinești, din care face parte și localitatea Fundu Herții, sunt la granița cu Ucraina, într-o zonă puternic împădurită care se întinde de-o parte și de alta a frontierei. Se bănuiește că mistreții tranzitează prin zona de pădure acest teritoriu de frontieră și poartă boala pe toată zona vestică a județului.

„Cel care transmite cel mai ușor este omul”

Publicitate

Șefii de la Direcția Sanitar Veterinară din Botoșani spun că, dincolo de circulația mistreților pe zona întinsă de pădure care leagă nordul de sudul județului, pe latura sa vestică, omul este de fapt principalul vector de transmitere a bolii. În special localnicii care cresc porci în bătătură. Și asta pentru aceștia nu respectă nici măcar normele minime de biosecuritate, în ciuda promovării acestora prin toate comunele.

„În general, cel care transmite cel mai ușor boala este omul pentru că are acces în pădure, are acces la cules de plante, la transportat lemne, la toate cele și duce acasă boala, la porcii din gospodărie. Noi le-am transmis să nu intre cu papucii pe care i-a folosit în pădure și în adăpostul porcilor domestici. Hainele, de asemenea, trebuie schimbate. Tocmai ca să evite transmiterea bolii din sălbatic spre domestic”, spune Teodor Harabagiu.

„Trebuie să recunoaștem că există și partea inversă când omul îi moare un porc se duce și-l aruncă în pădure. Avem și cazuri de acest fel”, adaugă șeful DSVSA. Surse locale spun că au existat și cazuri de săteni care au luat carcase de porci mistreți găsiți morți și au încercat să-i aducă acasă ca să hrănească câinii.

Printre măsurile recomandate de specialiștii DSVSA, dar prea puțin respectate, sunt : dezinfecția la intrarea în adăpostul porcilor prin intermediul unei tăvițe cu burete sau paie îmbibate cu un biocid recomandat de medicul veterinar, creșterea porcilor în spații închise fără contact cu pădurea, porcii sau animalele domestice să nu fie hrănite cu apa sau resturile de la sacrificarea unui porc în gospodărie, dar și evitarea contactului cu porcii din gospodărie timp de 48 de ore de la efectuarea oricărei activități vânătorești.

Reprezentanții DSVSA spun că nu există vaccin pentru această boală și singura metodă  preventivă este respectarea măsurilor de biosecuritate, printre care cele enunțate mai sus.

Iresponsabilitatea costă

Șefii DSVSA Botoșani spun că nerespectarea acestor măsuri și actele de iresponsabilitate precum aruncarea porcilor morți în pădure, sacrificarea porcilor care dau semne de boală și vinderea acestora ilicit, precum și aducerea de carcase de mistreț din pădure pot produce pagube economice uriașe.

„Fără responsabilitate pierderile economice sunt foarte mari și vreau să spun că nu tot timpul se dau și despăgubiri pentru animalele care au fost eutanasiate. În momentul în care este o mișcare necontrolată, în momentul în care nu sunt identificați, proprietarul nu primește niciun ban”, susține Teodor Harabagiu. Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrică care afectează porcul domestic și mistrețul. Este produsă de un virus din familia asfarviride și se propagă extrem de rapid, fiind foarte contagioasă. În momentul când este depistat un focar, animalele sunt eutanasiate iar carcasele eliminate printr-o procedură specială.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din Botoșani și alte județe din țară

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 2.179.000 lei pentru sprijinirea a 509 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii sau alunecări de teren, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, astfel:

– 571.000 lei pentru 89 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vaslui.

– 108.500 lei pentru 24 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe: ploi abundente, inundații, vânt puternic, produse în cursul anului trecut în județul Constanța;

– 14.000 lei pentru 2 familii aflate în situații de necesitate cauzate de alunecări de teren produse în județele Botoșani și Vâlcea;

– 1.485.000 lei pentru 394 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și municipiul București.

‘Împreună cu autoritățile locale continuăm să ajutăm familiile și persoanele singure care trec prin dificultăți majore, pentru a depăși perioadele grele ale vieții. Plata tuturor acestor ajutoare de urgență va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale’, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Publicitate

Serviciul Informare și Relații Publice

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din Botoșani se află sub COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 200 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii spun că din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

Localitațiile vizate sunt: Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Vlăsinești, Mileanca, Darabani, Drăgușeni, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Românești, Mitoc și Adășeni

 

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending