Connect with us

Actualitate

Cu carnetul de elev, gratis, la Cornișa Aqua& Sport

Publicat

Publicitate

Cel mai mare parc de agrement din Moldova are o ofertă inedită începând cu această săptămână. Mai precis, o zi pe săptămână elevii au gratuitate la bazinele din interior, dar și la patinoar. Aceștia pot intra doar cu carnetul de elev, relatează Adevărul.

Cornișa Aqua& Sport este cel mai mare parc regional de agrement din zona Moldovei, o investiție, pe fonduri europene, a Primăriei Botoșani. Parcul de agrement are printre altele patinoar, bazine de înot exterioare și interioare, cu instalații de „aqua park”, râu artificial de „river rafting”, terenuri sportive și o zonă uriașă de plimbare și relaxare.

Având în vedere că parcul este subvenționat de Primăria Botoșani și la patru ani de la inaugurare, s-a hotărât în Consiliul Local să se acorde o facilitate inedită elevilor. Mai precis, în fiecare zi de luni, elevii de toate vârstele vor avea accesul gratuit la patinoar dar și la zona interioare de bazine și „aqua park”.

Gratuitate în baza carnetului de note
Proiectul a debutat luni, iar elevii pot intra la bazine sau patinoar doar pe baza carnetului de note, vizat la zi. Aceștia pot petrece, la bazine, de exemplu, trei ore. Dacă vin însoțiți de părinți, adulții vor trebui să plătească taxa de intrare.

„Este pentru toți elevii, de la clasa I până la clasa a XII a. Trebuie să vină doar cu carnetul de note, vizat. Este o oportunitate de a-i atrage pe elevi către activități sportive. În loc să petreacă ore în șir pe tabletă sau la alte dispozitive pot veni să înoate, să patineze. Pot folosit obiectivele de la aqua park, adică toboganele interioare. Eu zic că este ceva pentru elevi”, spune Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, direcția din Primăria Botoșani, care administrează parcul de agrement.

Proiect în parteneriat cu școlile, eșuat
Acest proiect de a aduce elevii la Cornișa pentru a încuraja mișcarea și activitățile sportive este de anul trecut. Mai precis, în anul 2022, la inițiativa fostului inspector școlar general Ada Macovei, s-a încercat un parteneriat cu școlile pentru ca elevii să facă anumite ore de sport, gratuit, la Cornișa.

Publicitate

Proiectul a eșuat, fiindcă puțini elevi au ajuns să facă sport la parcul de agrement, deși condițiile sunt optime. Eugen Țurcanu, șeful DSPSA spune că de vină a fost birocrația, comunicarea greoaie între instituții și lipsa de interes a unor cadre didactice.

„A fost un modul defectuos de a implementa acest proiect din cauza multiplelor persoane care erau interpuse între noi și copil. Adică, trebuia aprobare de la inspectorat, apoi trebuia convocată catedra de educație fizică de la inspectorat care să formuleze un document care să fie un soi  de caiet tehnic pentru cursurile care erau acolo. Apoi inspectoratul de specialitate trebuia să convoace toți profesorii de sport de pe raza municipiului Botoșani. Ulterior, alte și alte aprobări la nivel de școală. Unii profesori de educație fizică n-au venit la piscină iar alți profesori nu făcut niciun efort pentru a aduce copiii pentru că au avut de făcut pregătire la română sau la alte discipline. Sau să stea acasă cuminți pe telefon și să nu vină la piscină și să riște ceva”, spune Eugen Țurcanu.

Tocmai de aceea, spune șeful DSPSA s-a găsit soluția de a elimina intermediarii în acest proiect și să fie permis elevilor accesul doar cu carnetul de note, fără alte aprobări din partea școlilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Locul blestemat al tâlharilor. Stâncile misterioase despre care se spune că au fost un „templu” păzit de spirite puternice

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, pe culmile înalte care străbat comunele Vorona, Coșula, Tudora, Copălăul și Flămânziul, se află codrii deși, seculari. Acolo, în adâncurile pădurii, se află secretele unei lumi vechi care încă-și păstrează tainele, de la ruine de cetăți dacice, locuri de taină ale bandiților și iazuri blestemate. Un loc aparte se află în comuna Coșula, adânc în pădurile de pe coamele Holmului, la peste 564 de metri înălțime. Se numește ”Masa Tâlharilor”, iar localnicii o cred un loc blestemat, scrie ADEVĂRUL.

 

O fomarțiune stâncoasă ciudată

La ”Masa Tâlharilor” se poate ajunge urmând două rute. Fie cea directă, din municipiul Botoșani, cotind către Coșula și cu ajutorul ghizilor locali prin pădure, fie cea străbătând drumul mănăstirilor, din Vorona-Oneaga-Coșula. Acum cu gps-urile se poate ajunge și fără ghid prin pădure. Se străbat câțiva kilometri de drum forestier și apoi pieptiș pe deal până la ”masa tâlharilor”.

 

În primul rând, odată ajunși, turiștii constantă că nu este nicio masă, dar nici picior de tâlhar. „Masa” este de fapt o formațiune stâncoasă ciudată, de mari dimensiuni, parcă prăvălită într-o râpă. Locul este spectaculos. Prin ferestrele create de arbori se poate vedea până în depărtare, pe drumurile ce leagă Hârlăul de Botoșani. De jur împrejur, o natură sălbatică pitorească. Ceea ce atrage atenția sunt urmele unui iaz secat, în pădure. Un mister încă neelucidat. Pentru localnici locul este încărcat de legende. Neculai Tararai povestea cu ani în urmă tuturor turiștilor interesați istoria acelor stânci.

Publicitate

„Se spune că au fost oamenii care au trăit demult prin pădurile astea au pus aceste pietre mari, Dumnezeu ştie cum, ca să se roage. Alţii spun că le-au pus uriaşii. În anul 2000, s-a dus la vale pământul şi pietrele s-au prăbuşit. Două bucăţi din piatră au căzut la vale. Bătrânii nu vin aici. Nici nu vorbesc de locul ăsta“, spune săteanul. Adică fie ar fi un monument din vremuri de demult, asemănătoare celor megalitice, fie adus de uriași. Specialiștii în geologie cred însă că este vorba de două blocuri de gresie care efectiv s-au desprins și prăbușit din cauza eroziunii solului. De altfel, faptul că a fost un loc de sacrificiu, al unor popoare vechi, dar și vaietele disperate pe care unii din zonă spun că le aud, transformă ”masa tâlharilor” într-un loc aproape nefrecventabil pentru cei superstițioși.

Locul de întâlnire al tâlharilor

Având o reputație atât de proastă și cu toți oamenii fugind de pietrele ciudate, locul a fost ales de tâlhari ca punct de întâlnire. Este vorba de acei bandiți de codru care din veacul al XVIII-lea au tot bătut pădurile Botoșaniului. Se spune că odată pe an se adunau aici, la pietrele acestea mari. Tocmai de aceea li s-a și spus „masa tâlharilor”. Se adunau, petreceau și țineau sfat. Chiar bande rivale care acționau în toate zona Iașiului și Botoșaniului. Făceau și chiolhane, puneau la punct și atacuri noi, dar mai ales îngropau bunurile și banii furați. Din acest loc se vede clar fostul drum comercial care lega târgurile Botoșaniului și Hârlăului, dar și Târgu Frumos sau Iașiul.

„De asta i se spune «masa tâlharilor», pentru că veneau aici şi se adunau măcar de două ori pe an. Pădurea era aşa deasă că potera nu putea dibui drumurile. Dealul era uşor de apărat. Aici, pe masă, cu bunătăţi jefuite de la boieri, popi şi negustori, încingeau petrecerea.”, mărturisește localnicul. Aici s-au adunat celebrele bande ale lui Casapu, frații Maxim și în cele din urmă banda lui Coroi, ultimii haiduci de la Masa Tâlharului.

Febra comorilor

Se spune că bandiții au îngropat comorile peste tot prin adâncurile pământului, prin jurul mesei tâlharilor. Visul aurului și al bijuteriilor lăsate de haiduci acolo a aprins imaginația multor localnici. Veneau oameni de peste tot, mai ales începând cu anii ’30, și au săpat în neștire. Bătrânii spun că au fost găsite butoaie cu aur, dar pe care au fost nevoiți să le îngroape, fiindcă nimeni nu putea birui demonul care păzeau comorile haiducilor.

„A fost o nebunie cu aurul haiducilor. Sunt oameni care prin anii ’30 s-au apucat să caute comorile. Bătrânii spun că s-au găsit butoaie cu aur în pământ. Au luat boi să le tragă afară, dar se rupeau lanţurile şi au murit şi boii. Au venit preoţi şi degeaba, nu au putut birui demonul. Aurul a rămas în pământ“, povestea un localnic, din Copălău, comuna vecină. Se spune că, de fapt, iazul a fost secat tocmai de căutătorii de comori. Culmea, se zvonește că mulți au dispărut fără urmă, urmați de blestemul comorilor. Astăzi, tinerii de la oraș, în special, și mulți excursioniști din două județe vin să viziteze misterioasele stânci, fără să se gândească la demoni sau aurul haiducilor. În schimb, admiră peisajele fabuloase de pe acești „uriași” de gresie și calcar ai Moldovei, potopiți de păduri dese și pitorești.

Sursa: ADEVĂRUL

 

Citeste mai mult

Eveniment

Centrul de Tineret din Parohia Lupăria-Prăjeni a fost sfințit

Publicat

Publicitate

Centrul de Tineret al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic, Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Lupăria, județul Botoșani, a fost inaugurat oficial, oferind un spațiu dedicat activităților destinate copiilor și tinerilor. Deschiderea centrului a fost marcată prin slujba de sfințire a clădirii, oficiată de Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectul de amenajare a acestui centru a obținut cel mai mare punctaj în cadrul Concursului de Proiecte organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, beneficiind astfel de sprijin financiar pentru implementare. De asemenea, un aport esențial la deschiderea și întreținerea centrului a fost oferit de Primăria Comunei Prăjeni.

„Apreciem și sprijinim fiecare inițiativă care oferă tinerilor un cadru prielnic pentru dezvoltarea abilităților, în care aceștia să se simtă în comuniune cu părintele paroh și cu ceilalți tineri din parohie. Concursul de proiecte adresat tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor sprijină astfel de inițiative locale, care cunosc cel mai bine nevoile și prioritățile parohiei.” (Arhim. Nicodim Petre)

La inaugurare, aproximativ 100 de copii au participat la diverse ateliere organizate de echipa de voluntari coordonată de părintele paroh Cristian Butnărașu. Prin rotație, toți tinerii au participat la un atelier de felicitări de Crăciun, care vor fi trimise prietenilor și familiei, și au petrecut timp jucând diferite jocuri de societate.

Centrul de Tineret va funcționa având patru săli principale destinate diverselor activități: Sala de Creație, Sala jocurilor de societate, Sala de lectură (Biblioteca) și Escape Room. Alte spații includ o sală de calculatoare, o sală de film, un spațiu pentru grădiniță și o sală de ședințe, unde voluntarii vor planifica viitoarele proiecte.

„Noutățile introduse în atelierele noastre includ activități din Sala de Creație, unde copiii au confecționat lumânări parfumate cu tematică de sezon, și Escape Room, unde și-au testat abilitățile de detectivi. În cadrul acestui joc, participanții, organizați în echipe de șase persoane, au avut la dispoziție 40 de minute pentru a descifra indiciile și a găsi cheia care le permitea să iasă dintr-o încăpere încuiată. De asemenea, am avut bucuria de a-l avea alături pe părintele Alin-Vasile Pașcău, de la Parohia «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» – Chițoveni, Flămânzi, județul Botoșani. Dânsul a susținut un atelier catehetic despre Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, care a fost încununat de o serie de colinde.” (Pr. Paroh Cristian Butnărașu)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când vor fi ridicate barierele din vămile terestre pentru intrarea în Schengen. Anunțul ministrului de interne

Publicat

Publicitate

Barierele din vămile terestre vor fi ridicate începând cu data de 31 decembrie, ora 00:00, a spus, miercuri seara, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, relatează alba24.ro.

Întrebat despre data exactă a dispariției barierelor de la frontiere, Cătălin Predoiu a spus că aceasta este 31 decembrie, la ora 00:00. „Asta este cea mai mare satisfacție”, a completat el.

În ce condiții vor mai fi făcute controale la graniță
Predoiu a adăugat că exista posibilitatea controalelor, dacă polițiștii de frontieră vor avea suspiciuni asupra vreunui transport.

„În același timp, aș vrea să informez cetățenii și noi o să facem structurat, astăzi am discutat inclusiv măsuri de comunicare strategică în zilele următoare și veți vedea aceste măsuri”, a mai spus Ministrul de Interne.

Predoiu a anunțat, de asemenea, că românii vor avea, totuși, parte de controale selective, „așa cum există în orice stat european membru în spațiu Schengen, adică controale acolo unde sunt indicii, informații sau semne aparente, vizibile, că ceva e în regulă cu un transport sau altul de pasageri, de mărfuri sau pur și simplu un autoturism cu cetățeni care se plasează, eu știu, în afara unor operațiuni comerciale”, a spus el, miercuri seara, la Digi24.

El a mai spus, de asemenea, că Poliția Română este instruită, în acest sens, la fel cum este și Poliția de Frontieră. „(…) Am discutat până și modul în care trebuie explicat cetățenilor, modul de adresare”.

Publicitate

În context, ministrul de Intente a lansat un apel cetățenilor să coopereze cu Poliția de Frontieră. „Suntem parteneri ai cetățenului și apartenența la spațiu Schengen implică și o anumită responsabilitate și un anumit tip de conflicte și de cooperare între cetățeni și Poliția de Frontieră”.

Predoiu a relatat inclusiv o experiență personală legată de trecerea frontierei terestre: „Am călătorit în Germania cu autoturismul la o serie de întâlniri, am fost oprit la granița dintre Austria și Germania, am fost invitat să tragem pe dreapta într-un spațiu amenajat, am fost întrebat ce e cu noi, unde mergem, am prezentat pașapoartele, polițiștii cooperanți, s-au uitat, mi-au mulțumit, am trecut mai departe”.

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă ordonanță „trenuleț”, prioritatea viitorului Guvern. Sunt vizate modificări fiscale nepopulare

Publicat

Publicitate

O nouă ordonanță “trenuleț” care va cuprinde o serie de modificări fiscale va cădea în sarcina viitorului Guvern. Este vorba despre o serie de măsuri bugetare menite să corecteze deficitul mare al României. 

Printre acestea se discută și despre înghețarea salariilor bugetarilor, scrie G4Media. Cel mai probabil, Guvernul va fi format de PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, după ce negocierile cu USR, care a cerut demisia președintelui Iohannis, au eșuat.

O nouă ordonanță “trenuleț”: Liderii celorlalte partide i-au cerut lui Marcel Ciolacu să-și asume adoptarea acestei ordonanțe, pentru a nu greva viitorul guvern cu această decizie extrem de impopulară, mai scrie presa centrală.

“Reforma trebuie să înceapă urgent, timpul nu mai are răbdare. Actualul guvern mai ar timp o săptămână să dea o ordonanță de amânare, ordonanța trenuleț pentru a stabiliza situația. Predicțiile bugetare sunt proaste”, afirma chiar liderul PNL, Ilie Bolojan.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Marcel Ciolacu a amânat decizia astfel încât aceasta ar putea fi luată încă din luna decembrie de viitorul guvern care ar putea fi instaurat zilele următoare.

Asta ar permite ca o serie dintre modificările fiscale să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending