Connect with us
Publicitate

Eveniment

CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat de o expunere masivă

Publicat

Publicitate

„Un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, arată CSAT, citat de mediafax.ro.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

La şedinţa de joi, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Publicitate

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Rusia, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială.

„Din analiza documentelor a reieşit, totodată, că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală.

Publicitate

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”, transmite CSAT.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

Publicitate

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.

Reacţia TikTok

TikTok a declarat că susţine un spaţiu digital sigur în România şi respinge acuzaţiile privind influenţarea alegerilor din România, într-un comunicat oficial.

„În urma alegerilor recente din România, doresc să reafirm angajamentul de neclintit al TikTok de a oferi un spaţiu digital sigur, transparent şi de încredere pentru cei 8 milioane de utilizatori români ai platformei noastre. Pe TikTok, oamenii se reunesc pentru a învăţa, descoperi şi conecta, iar protejarea confidenţialităţii, securităţii şi siguranţei lor este prioritatea noastră principală”, a scris, într-un comunicat, Jakub Olek, director TikTok de relaţii guvernamentale pentru Europa Centrală şi de Est.

El a mai spus că „o serie de rapoarte eronate şi înşelătoare au ridicat întrebări cu privire la rolul TikTok în timpul acestor alegeri, denaturând măsurile ample pe care le-am implementat pentru a sprijini procesul electoral din România. Este de menţionat că majoritatea candidaţilor au interacţionat activ cu românii pe diverse platforme digitale, nu doar pe TikTok. Permiteţi-mi să vă asigur că TikTok a luat măsuri exhaustive pentru a asigura integritatea platformei înainte, în timpul şi după alegeri”.

Potrivit TikTok, strategia pentru alegeri „se bazează pe trei piloni principali. În primul rând, protejăm integritatea alegerilor eliminând dezinformările nocive despre procesele civice şi electorale, colaborând cu fact-checkeri pentru a evalua acurateţea conţinutului şi etichetând afirmaţiile care nu pot fi verificate. În al doilea rând, împuternicim oamenii conectându-i cu informaţii din surse de încredere, ajutându-i să facă distincţia între fapte şi ficţiune. În cele din urmă, colaborăm cu experţi pentru a contracara ameninţările emergente şi a sprijini integritatea alegerilor la nivel global.

Ca dovezi ale acestui efort, oferim următoarele date pentru perioada septembrie-noiembrie a acestui an:

-Am eliminat peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de aprecieri false şi 10 milioane de urmăritori falşi.
-Am prevenit 40 de milioane de aprecieri false şi am blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam.
-Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operaţiuni de influenţă ascunsă pe platforma noastră în ultimele săptămâni legate de alegerile prezidenţiale din România, nici ale unei influenţe externe.
-În raportul nostru lunar privind Operaţiunile de Influenţă Ascunsă pentru septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o reţea care viza publicul român, deşi aceasta nu avea legătură şi nu a jucat niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu.
-Deşi unii au susţinut existenţa a 5.000 de conturi false legate de interferenţe electorale, investigaţiile noastre nu au găsit dovezi care să susţină această afirmaţie”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (P)

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani a devenit, în timpul Administrației Federovici, un partener activ în dezvoltarea regională, atât prin proiectele cu finanțare europeană, guvernamentală și locală pe care le-a implementat, cât și prin reprezentarea internațională.

Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie să continue și de aceea îi rog pe botoșăneni să aibă încredere în echipa de parlamentari PSD și să-i voteze pe 1 decembrie. Faptul că am pus județul pe drumul bun, pe calea dezvoltării, nu o spunem noi, ci reprezentanții celor mai importante foruri europene. Consiliul Europei ne-a acordat prima etichetă EloGE din România, adică Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare, iar în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor de la Bruxelles, echipa pe care o conduc a fost invitată, în ultimii doi ani, să prezinte exemple de bune practici în ceea ce privește proiectele europene implementate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

Cooperarea transfrontalieră este foarte importantă pentru că oferă posibilități de finanțare a unor proiecte în comun. Pe programele transfrontaliere, echipa coordonată de Doina Federovici a implementat proiectele privind restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” și dotarea celor două școli speciale cu echipamente moderne, mobilier și utilaje pentru atelierele de croitorie, precum și construirea unui teren de sport multifuncțional la Școala „Ion Pillat” Dorohoi.

Pe actuala programare, echipa coorodonată de Doina Federovici a depus 9 proiecte, dintre care 6 pe Programul România – Republica Moldova, 2 pe Programul România – Ucraina și 1 pe Programul Regiunea Dunării.

Publicitate

Proiecte depuse în cadrul Programului Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021-2027:

  • Promovarea turismului digital în zona transfrontalieră – 241.949,82 euro;
  • Reabilitarea Pavilionului 2 și construirea unei cantine la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga – 1.463.241,38 euro;
  • Muzeul transfrontalier „Mihai Eminescu” Ipotești – Bălți – 1.497.765,45 euro;
  • Biblioteca pe roți (SmartLib) – 620.970,45 euro;
  • Reparația capitală a Blocului F al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” (MediCareMinds) – 1.666.238,20 euro;
  • Achiziționarea de sisteme moderne de dezinfecție la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” – 414.938,30 euro;
  • Proiecte depuse în cadrul Programului Interreg NEXT România – Ucraina 2021-2027:
  • Achiziționarea de instrumente muzicale, echipamente de sunet și echipamente de pictură pentru Școala Populară de Artă „George Enescu” – 364.524,94 euro;
  • Grădini senzoriale terapeutice la Școala Specială „Ion Pillat” Dorohoi – 404.141,61 euro;
  • Proiect depus în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027
  • Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității instituționale în Regiunea Dunării, proiect care reunește 11 parteneri din trei state (România – stat membru UE și două state cu statut de candidat – Republica Moldova și Ucraina) – 2.320.839 euro.

Cooperarea transfrontalieră și deschiderea europeană sunt esențiale pentru dezvoltarea județului Botoșani. Trebuie să continuăm pe acest drum european și de aceea vă îndemn pe toți ca pe 1 decembrie să votați echipa PSD pentru Parlamentul României! Votați PSD – votați siguranța dezvoltării județului și implicit a creșterii veniturilor dumneavoastră!”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 28 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 28 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 28 noiembrie 2024:

Loto 6 din 49: 41, 35, 25, 24, 6, 31

Publicitate

Loto 5 din 40: 10, 26, 8, 5, 22, 11

Joker: 38, 7, 36, 6, 5 (+3)

Noroc: 8 2 3 6 3 1 6

Publicitate

Noroc Plus: 3 2 5 8 1 7

Super Noroc: 1 7 7 3 4 2

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Botoșaniul are nevoie ca, pe 1 decembrie, în ziua alegerilor parlamentare, să votați oameni care cunosc cu adevărat potențialul județului

Publicat

Publicitate

Botoșaniul are nevoie ca, pe 1 decembrie, în ziua alegerilor parlamentare, să votați oameni care cunosc cu adevărat potențialul județului. Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică ȘI NU NUMAI!

#EchipaValeriuIftime(Echipa PNL), pe care o veți găsi pe poziția 1 pe buletinele de vot, este formată din oameni profesioniști în domeniile din care fac parte, care pun preț pe bogățiile noastre și care vor să le valorifice în folosul nostru, în Parlament. Votați oamenii cu adevărat dedicați problemelor comunității, care vor face tot ce le stă în putință să fiți reprezentați CORECT! Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

Publicitate

CMF 11240002

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele din Drăgușeni, care a zidit trei biserici, a fost condus pe ultimul drum de Preasfințitul Nichifor și zeci de preoți. A avut viață de mucenic

Publicat

Publicitate
Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Ioan Manoliu. De la poarta lăcașului de cult, până la intrare în biserică, aleea era străjuită pe o parte și pe cealaltă de candele aprinse, care au luminat în ciuda vântului tăios pe toată perioada slujbelor rânduite de la prima oră a dimineții. 
Joi, cea mai grea zi pentru familia părintelui Ioan Manoliu și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a miji de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Ioan, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 40 de preoți, zece dintre aceștia fiind foști colegi de seminar cu părintele Ioan, veniți acum din mai multe județe. Unul dintre preoți a venit de la o parohie din Bssarabia. În fruntea lor s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul care a adus și cuvântul de mângâiere al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, ierarhul prezent a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Ioan Manoliu i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii(VIDEO în text).
Ucenic al părintelui Ilie Cleopa
Cât timp preoții prezenți, membrii familiei și credincioșii prezenți și-au luat un ultim rămas-bun de la părintele lor iubit, a avut o scurtă intervenție un fost coleg de seminar al părintelui, Vasile Matcovici, din parohia „Sfântul Ilie”, din Plopești, județul Iași, care a dezvăluit celor prezenți momente din viața duhovnicească a părintelui Ioan din vremea în care a fost seminarist la Mănăstirea Neamț. Părintele Vasile a pomenit despre evlavia pe care părintele Manoliu a avut-o față de preoții care la anul vor fi canonizați: Părintele Cleopa și Părintele Paisie, lângă care a petrecut toate zilele în care nu era la cursuri. Părintele Vasile își amintește că de foarte multe ori, preotul Ioan Manoliu era un fel de intermediar între seminariști și părintele Cleopa care le trimitea sfat în problemele pe care le aveau (VIDEO în text).
„Hristos a înviat din morți…” au cântat cei aproape 40 de preoți și zeci de enoriași în biserica ticsită de lume, dar și pe aleile din curte, în bătaia vântului pătrunzător, după cum este specific înmormântării preoților. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost purtat pe umeri de mai mulți preoți care au înconjurat biserica în care a slujit părintele Ioan Manoliu peste 40 de ani.
Îndrăgitul duhovnic a fost înmormântat în curtea bisericii, lângă altarul unde a ridicat mîinile la Cer de mii de ori și au coborât cele cerești pe pământ, în lacrimile enoriașilor și plânsul încetișor al familiei. Cu toții au câștigat un rugător la Tronul Împărătesc.
A vrut să fie profesor de matematică
Viața părintelui Ion Manoliu a fost mucenicie, așa cum viața de preot, în general, se încadrează în acest registru duhovnicesc. Om harnic ca argintul viu, întreprinzător și de cuvânt, și-a construit în cei peste 40 de ani de slujire o reputație la care mulți doar visează.
Puțini dintre cei care l-au cunoscut știu că părintele Ioan, care s-a născut într-o familie de oameni simpli, a vrut să se facă profesor de matematică pentru i-a plăcut foarte mult această materie de care a prins drag pentru că avea o profesoară care renunțase la catedra dintr-o universitate pentru școala din satul sucevean, unde s-a născut părintele.
După multe, multe peripeții, cum însuși a povestit într-un interviu, a ajuns să dea examen la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, unde a fost un student strălucit dacă se are în vedere că a avut bursă de merit în toți cei cinci ani de studiu. Pentru că mama sa dorea mult să-l vadă preot, părintele Ioan s-a căsătorit, cerând o parohie în zona Neamțului. De la Iași i s-a propus o parohie în Dorohoi, un oraș considerat pe atunci un fel de „Doftana” parohiilor. Acolo erau trimiși doar disciplinar. La insistențele ÎPS Adrian de atunci, părintele Manoliu a acceptat să vină în Drăgușeni, de această dată … de Botoșani, în anul 1980, unde avea să construiască o biserică în Podriga , care aparținea atunci de această parohie. În timpul regimului comunist, era greu, aproape imposibil, să faci o biserică, avizele se obțineau foarte anevoios, de aceea părintele Ioan Manoliu a numit biserica din Podriga – „Biserica Dorinței”.
„Unde stai tu acolo sunt și eu”
A avut sprijinul necondiționat al soției care atunci când a venit în Drăgușeni gospodăriile erau sărace, nu aveau gard nici la șosea. Oamenii treceau nestingheriți pe lâng streașina casei vecine și perisajul nu era tocmai potrivit pentru o fată crescută la munte, în zona Neamțului. Spre surprinderea părintelui, preoteasa sa a devenit femeia puternică din spatele duhovnicului iscusit. După ce  a fost finalizată Biserica Podriga, unde lucrările au durat șase ani, la insistențele preotesei sale, părintele decis a decis să restaureze apoi Biserica de la Drăgușeni, din care a făcut o adevărată bijuterie.
A fost numit misionar protopopesc în 1997-1998 și a cunoscut credincioșii din toată zona Dorohoiului, numind  deseori această perioada că fiind cea mai frumoasă din viața de preot.
Apoi a construit în satul Dimitrie Cantemir o biserică cu hramul „Sfânta Ana”, la sugestia ÎPS de atunci și  un lăcaș de cult la Sărata, Biserica Sf. Constantin și Elena.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Manoliu a restaurat complet începând cu anii ‘90 Biserica Drăgușeni, ctitoria soților Ecaterina și Gheorghe Codrescu (1861-1864), inclusiv pictura, a construit și dotat Casa de prăznuire (2017), a înființat Biblioteca ce numără azi cca 1.700 de volume (unele aparținând familiei Ortansa și Aristotel Crâșmaru), iar în 2017 a reușit să sfințească biserica Drăgușeni, sub binecuvântarea I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba de sfințire a fost oficiată în prezența unui sobor impresionant de preoți și cu un număr mare de credincioși, fiind prima în ultimii 150 de ani de la întemeierea lăcașului. Ocazie cu care Părintele Manoliu a primit cu evlavie, drept recunoștință, distincția ”Crucea Sf. Dosoftei”, pentru toată strădania și viața sa închinată lui Hristos.
Plecarea în veșnicie a părintelui Ioan Manoliu lasă un gol imens în sufletele credincioșilor. A luat cu sine toată osteneala și toate temerile pe care le-a strîns în 44 de ani de slujire și le-a lăsat fiilor săi duhovnicești și noii generații  exemplul său de jerfire pe altarul iubirii de Dumnezeu și de semeni.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de familia îndoliată.

Iată și imaginile surprinse astăzi:

Publicitate

Publicitate

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending