Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii – „Luceafărul”, premieră, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

Acest sfârșit de săptămână este al scamatorilor, mi-am zis oarecum nemulțumit, oarecum amărât, în timp ce treceam pe lână un grup de părinți ce-și duceau odraslele de mână să vadă magicianul venit în târg…Voiam să fac cu adevărat o magie,  să intru în mințile lor și să schimb macazul cât încă mai era timp. Era vineri și pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se repeta Angajarea de clovnde Matei Vișniec; era vineri și pe scena Teatrului „Vasilache” din Botoșani se lucra la detaliile premierei spectacolului „Luceafărul”, ce urma să aibă loc sâmbătă. Era sâmbătă, era duminică și copii de mână cu părinții invadau sălile de spectacol să vadă măscăricii.

Cu ceva  timp în urmă, discutam cu un amic despre faptul că nu prea vin oamenii la spectacol și justificările păreau  care mai de care mai convingătoare: a fost pandemie, lumea încă se teme, nu își mai revine, s-a obișnuit așa, războiul, criza, munca, școala…nu sunt bani.

Mâine, când mă voi întâlni cu amicul meu, îi voi spune că noi, de fapt, nu am încercat să identificăm motive, că, de fapt, ne-am amăgit, că, naivi din fire, încă mai credem că adevărata cultură se va ridica precum uleiul deasupra apei, în virtutea compoziției. Că va exista la un moment dat o revenire, o întoarcere la origini, la valori, la adevăr. Că un giuvaer de aur nu are nevoie să fie poleit cu aur.Mâine, când mă voi întâlni cu amicul meu, nostalgic și el ca și mine, ne vom amăgi încă odată, căutând motive pentru scaunele goale.

Era vineri și pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”, actorii Bogdan Muncaciu, Dragoş Radu, Alexandra Acalfoae și Volin Costin repetau destinele clovnilor lui Matei Vișniec (regie, decoruri, coloană sonoră – Ion Sapdaru, coregrafie – Victoria Bucun). Era vineri și pe scena Teatrului„Vasilache”, actorii Oana Asofiei, Pavel Petraşi, Andrei Bordianu, Ana Apetrei, Anamaria Chelaru, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu, Cosmin Tanasă, după formulele maestrului Ioan Sapdaru, construiau un Hyperion, scos din canoanele rigide ale didacticii, unul accesibil, așa mai trendy, mai cool.

Acest sfârșit de săptămână nu va fi doar al scamatorilor, mi-am zis și m-am fericit că am gândit așa, pentru că, sâmbătă și duminică, pe scena Teatrului „Vasilache”cu adevărat a coborât Luceafărul.

Publicitate

Un spectacol de zile mari, poezie, muzică, balet, romantism, dramă, lumini, proiecții, decor și un fundal sonor astral, maestrul Ioan Caramitru, de dincolo, recitând din Eminescu.

Un spectacol de echipă, bine legat, închis în poezie și o poezie semănată vers cu vers în inima fiecărui protagonist.

Într-un interviu, Ion Sapdaru spunea că tinerii manifestă reticență față de opera eminesciană, că mediul didactic recurge la un limbaj de lemn, la clișee, la formalisme, pentru a-l preda pe Eminescu, ceea ce mai degrabă îl face pe poetgreoi, complicat, inaccesibil și chiar demodat. În spectacolul „Luceafărul”, Ion Sapdaru propune căi de acces naturale, firești, actuale spre poezia poetului,astfel încât până și cea mai insensibilă elevă să fie urmărită de mitulLuceafărului.

Regizorul artistic, în spectacolul „Luceafărul”, integrează poezia în visul unei adolescente, oarecum indiferentă, rigidă. Doar că, pentru ca poezia să supraviețuiască, în fiecare inimă este nevoie de starea de poezie, iar starea a apărut, oarecum, involuntar, la o lecție de limbă română. La o lecție online de limbă română (nu putea maestru să nu taxeze pseudocomunicarea educativă, susținută de pixeli și emoticoane), adolescenta parcă este trezită din somn de o voce altfel, de o voce nouă.

Ion Sapdaru și-a gândit spectacolul timp de un vis, cât durata unui poem. Ion Caramitru recita astral de undeva de sus, de tot mai sus. Un vis pe verticală, un vis al universurilor suprapuse care nu ține seama de dimensiuni, un vis mare într-un vis mai mic, și în visul mai mic – un vis și mai mic și tot așa până în zori.

Și pentru că o poveste în doi, fie ea și romantică, poate deveni plictisitoare, și pentru că adolescenții, mai ales adolescenții își permit să viseze color, să cânte în vis, să danseze, coregrafa Victoria Bucun, a dinamizat într-atât visarea încât, odată trezit din ea, riști să rămâi obosit sau fericit toată viața. Actorii parcă au avut aripi, parcă cineva de sus îi mânuia cu niște frânghii. Despre coregrafia complexă a Victoriei Bucun  nu se poate scrie decât la superlativ. Astă-seară, m-am bucurat de dans, de ritm, de ludic, de eros.  Un plus artistic deasemenea rezultând din acel dans al giulgiului pe ritmuri arhaice, tribale ce mi-au amintit de Bocitoarele vesele.

Excepțională a fost și scenografia maestrului Gelu Rîșca: bine gândită mișcarea pe verticală (coborârea și urcarea mascată de val, de lumină), precum și ce pe orizontală, înfășurarea și desfășurarea în giulgiu, interpretat ca o fâșie care delimita dimensiunile, ca o față de masă, ca o cămașă a mirelui. Cu rost a fost gândită și panglica roșie, coborâtă din cer, element ce se voia perceput –  de ce nu? –  ca fiind posibila cale, îngăduită tuturor,însădoar îngăduită.Calea, sau scara, sau firul de păianjen, sau raza de lunăde care să te prinzi măcar cu gândul, cu imaginația, cu speranța, să te prinzi pentru a te înălța. Doar că panglica roșie, imaginara panglică roșie permitea doar alunecarea pe orizontală într-un perpetuummobile nedefinit. Alunecare, de data aceasta, plăcuta alunecare, amăgitoarea alunecareîntr-un dans contemporan expresiv, un dans al forțării limitelor.

Tot o forțare a limitelor a încercat și a reușitSilviu Apostol, care prin proiecțiile video a materializat, a suprapus, a redimensionat timpi și spații, astfel încât dimensiunea textului a devenit dimensiunea visului, dimensiunea macrospațiului a devenit dimensiunea spațiului închis, intim, al adolescentului și acesta, la rândul său, redimensionat de un ecran, de pixeli, de emoticoane.

Acest sfârșit de săptămâna a fost al dumneavoastră, maeștrilor, Marius Rogojinschi, Ioan Sapdaru, Victoria Bucun, Silviu Apostol, Gelu Rîșca al dumneavoastră, dragi actori, indiferent de câte scaune goale au fost în sala. Nu organizatorul de spectacole este vinovat, nu actorii, nu regizorii. Societatea nu mai vrea nici măcar circ.În acest sfârșit de săptămână târgula preferat măscăricii și măscărici au primit, în timp ce pe scenă, pe ambele scene de teatru, au curs lacrimi de tristețe, de fericire. Societatea alunecă ușor, ușor spre facil, spre mediocru, spre ridicol,iar vinovați suntem cu toții: părinți, profesori, mentori, duhovnici. Teatrul există prin faptul că există, iar dacă va trebui să jucați și pentru un singur spectator să o faceți cu aceeași dăruire, cu aceeași pasiune, determinare ca în seara aceasta.

P.S.Am găsit în câteva anunțuri sintagma „un spectacol în memoria lui Ion Caramitru”. Ar trebui să o lăsăm mai ușor cu împodobirea locurilor de veci ale artiștilor și măcar fie și pentru o vreme, în memoria noastră, ei să rămână vii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (369)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

UN VOLUM AL REGRETELOR

Dacă vreți să-l întâlniți pe Girel Barbu trebuie să mergeți la Pinu. Veți întâlni o făptură de aer, stăpânită de un somn alb și care umblă mângâind lucrurile, un rob al conceptului de flow, un trup dominat de spiritul lui Zosima, un poet pentru sănătatea neamului sau chiar o emblemă a acestui spațiu arhetipal. La Pinu, acolo unde copilăriile ies din păduri pe aripile unor păsări( de regulă mierle), bunicii împletesc bice din razele lunii, merii aruncă cu mierle-n oameni, păsările (cuvintele) scurmă țărâna căutând rime, oamenii sădesc flori cu miros de cer, fluturii tipăresc versuri pe flori, greierii lasă poeme pe pajiști, din stele coboară bătrâni cărunți… Însă nimeni nu o spune mai bine după cum o face poetul: „La Pinu cerul este mai senin/ Și lumina lunii e mai dulce/ La Pinu îngerii încă mai vin/ În pat de micșunele să se culce./ La Pinu timpul dă în floare/ Și-i liniște s-o tai cu ața/ În fiecare casă sunt altare/ În care se sfințește viața./ La Pinu crucile-s mai cruci/ Pe care răstignitul e mai Hristos/ La Pinu veacul la răscruci/ E mult mai tânăr și frumos…”. Iar dacă veți întâlni un țăran rătăcit prin poeme, pe unul care zidește timp frumos, apoi acela tot Girel Barbu este.

Dacă vreți să citiți recentul volum al lui Girel Barbu, cu un titlu interesant în care eu văd o inducție metaforică, „S-a făcut lumea de coasă” (Editura „Rafet”, Râmnicu Sărat, 2025), și să vă lămuriți cu cine aveți de-a face, e bine să începeți cu poemul de la pagina 18 unde poetul are o primă convorbire cu Dumnezeu: „sărut mâna Doamne!/ cum nu mă cunoști?/ sunt Gheorghe a lu` Barbu/ de la Pinu/ satul acela dintre munți/ unde veneai demult/ la câte-un parastas/ sau la câte-o nuntă/ pe-atunci pe mine nu mă aduseseși pe lume/ poate de-aia nici nu mă știi./ eu te-am văzut prima dată/ la hramul bisericii sin sat/ nu îndrăzneam să te privesc în ochi/ (și tare îmi doream)/ eram mulțumit că te lăsai zărit/ doar așa pe la spate// acum că am îmbătrânit/ (iartă-mă Doamne de îndrăzneală) te întreb:/ „ce mai este prin cer, ce mai fac sfinții și îngerii?” Apoi, în fiecare poem, printre rânduri, descoperiți autorul în ipostazele unor fotografii mișcate: când într-o criză de suflet, când în una de viață. „Poem dintr-o bucată” este o astfel de fotografie: „trăim din ce în ce mai rar/ în restul timpului doar viețuim/ ne îndreptăm unde nu știm/ de viitor n-avem habar./ prezentul nostru-i tot mai bont/ nu poți cu el un petic vieții să-i cârpești/ nimic nu mai zărim la Orizont/ e-atâta beznă-n zare când privești/ pe unde calci pe unde treci/ nimic nu mai rămâne-n urmă/ atâtea gropi sunt pe poteci/ că-ți pare rău că ai ieșit din turmă.” Interesante sunt situațiile în care ne atenționează că aude sunând „goarna atee” pe care mulți n-o iau în seamă pentru că „viața-i cea mai reală minciună”. De aici și crezul programatic ce transpare din fiecare poem, remarcându-se nevoia de a deveni unealta propriului rost, cum ar zice Noica. Girel Barbu are de dus o poruncă, să iubească pe toată lumea. Poemele sunt un fel de sculpturi, stau pe pagini ca adevărate menhire ce ne conduc spre un expresionism arhetipal. Motivul păsării este evident („cânta de dimineață/ o mierlă la geamul meu/ că-mi venea/ să-i pun cântecul/ înfășurat într-un ștergar/ la icoană”; „la Pinu poezia e la ea acasă/ o scriu pe ram privighetori”; „scriu câte-o literă/ dintr-o poezie pe/ fiecare bob de grâu/ și le arunc la vrăbii”; ).

Poetul face și arheologie culturală, obligându-ne să descifrăm momentele de contopire a cerului cu pământurile sfinte ale Pinului, să interpretăm mesajele transmise de firul de iarbă sau de copacul din apropiere pentru a vedea legătura dintre subteran și teran. Volumul este o alcătuire de texte prin care Girel Barbu își exprimă regretul după o lume care se duce și durerea că nimeni nu reacționează („S-a făcut lumea de coasă/ oameni-s închiși în casă/ cu perdelele lăsate/ și cu ușile-ncuiate”).

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții în municipiul Botoșani la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă în formă asimilată, din municipiul Botoșani.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 2.500 de pachete de țigarete de proveniență Duty-free și Republica Moldova, care nu aveau aplicate timbru de acciză – România.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

AJOFM Botoșani: „ADAPT-Formare și adaptare activă la cerințele pieței muncii”

Publicat

Publicitate

 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Botoșani, în calitate de Lider, împreună cu ASOCIAŢIA CONSULTANŢILOR ÎN DEZVOLTARE COMUNITARĂ Suceava în calitate de Partener, anunță lansarea proiectului „ADAPT-Formare și adaptare activă la cerințele pieței muncii” – cod SMIS 333438.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European Plus – Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021 – 2027 și a fost depus în cadrul Apelului PEO/382/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A35 – Pachet de bază pentru persoanele fără/cu nivel scăzut de formare, derulat pe o perioadă de 17 luni : Iulie 2025 – Noiembrie 2026 și are o valoare totală de 2.486.706,66 lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituie facilitarea accesului la un loc de muncă sau păstrarea locului de muncă pentru 320 persoane fără/cu nivel scăzut de calificare cu varsta intre 18 și 64 de ani din județul Botosani prin consolidarea capacității participanților de a se adapta la schimbările pieței muncii, facilitarea tranzițiilor între locuri de muncă sau domenii profesionale, precum și creșterea mobilității ocupaționale prin intermediul pachetelor de bază (servicii de orientare in cariera si consiliere profesionala, cât și evaluare / certificare competente sau programe de formare profesională).

Obiective specifice ale proiectului:

🔹 Obiectivul 1: Sprijinirea tranziției către ocupări sustenabile în vederea reducerii sărăciei și asigurării incluziunii sociale, asigurând oportunități echitabile pentru un numar de 320 de persoane fără / cu nivel scăzut de calificare din jud. Botodani prin oferirea de servicii de orientare in cariera si consiliere profesionala. Aceste servicii oferă ghidare către domenii și locuri de muncă relevante, cresc motivația și încrederea în sine, și promovează o mentalitate de învățare continuă.

🔹 Obiectivul 2: Promovarea ocupării sustenabile și de calitate prin facilitarea participării unui numar de 320 de persoane fără / cu nivel scăzut de calificare la programe de formare profesională / evaluare și certificare de competențe.Beneficiarii își vor dezvolta competențele tehnice și transversale, iar prin evaluarea și certificarea abilităților dobândite anterior vor putea accesa locuri de muncă mai bine plătite și mai stabile.

Publicitate

Activități și beneficii pentru participanți:

Toate persoanele din grupul țintă vor beneficia de sesiuni individuale de consiliere și orientare profesională, în cadrul cărora se va întocmi un plan personalizat de carieră. În baza acestuia, participanții vor putea urma un program de formare profesională din pachetul planificat a fi furnizat de fiecare dintre partenerii proiectului astfel :

 

 

1. pentru un număr de 196 persoane vor fi organizate gratuit cursuri de calificare/inițiere finanțate din bugetul proiectului în următoarele ocupații : muncitor constructor bârne, chirpici și piatră, ajutor bucătar, confecționer asamblor articole din textile , operator introducere, validare și prelucrare date;

2. pentru un număr de 60 de persoane se va realiza evaluarea și certificarea de competențe profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (experiență în muncă) în umătoarele ocupații : zidar pietrar tencuitor, sudor, zugrav, electrician în construcții, confecţioner asamblor articole din textile,;

3. din grupul țintă, 64 de persoane vor participa la sesiuni de formare pentru dobândirea de competențe de bază în ocupațiile : lucrător bucătărie și retușier confecționer și zidar pietrar;

4. proiectul vizează, de asemenea și sprijinirea persoanelor care nu au absolvit nici un ciclu de educație școlară și/sau nu dețin competențe de bază în limba română, matematică sau IT. Astfel, un număr de minimum 64 de persoane cu nivel de educație ISCED 0 sau cu dificultăți în aceste domenii vor participa la sesiuni personalizate de formare pentru dobândirea competențelor menționate, facilitând integrarea lor socială și profesională.

 

Pentru înscrieri și informații suplimentare, doritorii sunt invitați la sediul AJOFM Botoșani, situat pe Str. Colonel Victor Tomoroveanu nr. 2, de asemenea, pot contacta echipa proiectului la numărul de telefon 0231 536 791/ 0231 536 792, prin e-mail la ajofm.bt@anofm.gov.ro .

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Final de competiție la Botoșani: Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Moldovei au cules laurii

Publicat

Publicitate

Final de competiție la Botoșani: SVSU Lespezi și SPSU Egger România – Rădăuți, câștigătorii etapei interjudețeane a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Peste 150 de pompieri voluntari și privați din județele Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, dar și din Republica Moldova, au participat, în ultimele trei zile, la etapa interjudețeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe Stadionul Municipal Botoșani și pe Stadionul „Mecanex”.

 

La start s-au aliniat șase echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la Săbăoani (Neamț), Rebricea (Vaslui), Văculești (Botoșani), Târgu Ocna (Bacău), Cârlibaba (Suceava) și Lespezi (Iași), dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Egger România – Rădăuți, SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, Antibiotice S.A. – Iași și Dedeman – Bacău.

Publicitate

 

La această etapă, au participat, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova, care au impresionat prin pregătirea lor exemplară și spiritul de echipă.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

 

Lupta pentru locul I a fost una extrem de strânsă, iar fiecare secundă a contat în clasamentul final.

 

În urma desfăşurării competiţiei, la categoria SVSU, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi din județul Iași.

 

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Săbăoani din județul Neamț, iar pe cea de-a treia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cârlibaba din județul Suceava.

 

La categoria SPSU, locul l a fost ocupat de echipajul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Egger România – Rădăuți. Locul II a fost adjudecat de SPSU SSG Fire & Rescue – Tașca, Neamț, iar locul III de SPSU Antibiotice S.A. Iași.

 

În calitate de câştigători ai etapei interjudețene, pompierii voluntari de la Lespezi și privați de la Egger România – Rădăuți vor participa la faza națională a concursului, care se va desfăşura în județul Mehedinți, în luna august.

 

Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere.

 

Prin desfășurarea acestor concursuri se urmărește dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Competiția s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani și a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Constanța, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Felicitări tuturor echipelor participante pentru determinarea, disciplina și fair-play-ul de care au dat dovadă în toate probele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending