Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii: „Insomnie de Crăciun” la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

Pe un fond musical marca Jona Lewie, „Stop The Cavalry” (reinterpretare muzicală orchestrată), debutează spectacolul „Insomnie de Crăciun”… de Crăciun, și nu de război, cum ne-ar sugera versurile melodiei inițiale: 

Hei, domnul Churchill vine aici

să spună că ne descurcăm minunat,

dar e foarte frig aici, în zăpadă,

mărșăluiește pentru a câștiga de la inamic.

Publicitate

Oh, eu zic că e greu, am avut destul.

Poți opri cavaleria?

 

A trebuit să lupt, aproape în fiecare noapte, de-a

lungul acestor secole.

Atunci spun, oh, da, încă o dată

Poți opri Cavaleria?

 

Mary Bradley așteaptă acasă

În zona de explozie nucleară.

Mi-aș dori să dansez acum

În brațele fetei pe care o iubesc.

 

Dub a dub a dum dum

Dub a dub a dum

Dub a dum dum dub a dub

Dub a dub a dum

Și în Botoșaniul nostru este frig, și pe scenă se imită foarte bine frigul, nu însă într-atât încât mesajul, optimist, încurajator, chiar visător, din versurile melodiei  să nu contamineze cu brio interpretarea actoricească și, implicit, publicul care a ales, atât în ajunul Crăciunului pe rit nou, cât și a Crăciunului pe rit vechi, să trăiască sau chiar să retrăiască aceste emoții. Astfel, teatrul, pentru a nu știu câta oară, demonstrează că știe să impună atemporalitatea și aspațialitatea pe scenă, pentru ca noi, spectatorii, să putem fi extrași din cotidianul nostru fixist pentru a fi transpuși în lumi luminoase sau întunecate, calde sau reci, vesele sau triste. Una dintre aceste lumi, în spectacolul „Insomnii de Crăciun”, o descoperim într-un cămin coșbucian, izolat, la o margine de sat, de univers. Într-un cămin în care emoțiile, fie ele și sub  forma insomniacă, au captat actorii și publicul în egală măsură, astfel încât spectacolul s-a încheiat cu un recital de colinde ce au unit sala și scena într-un singur cor.

Undeva, într-o casă, la margine de sat, de univers, o familie mare, încearcă să se bucure de emoțiile Crăciunului sau cel puțin mimează bucuria, împăcarea, dragostea, buna dispoziție într-un registru lirico-mizical bine inspirat din punct de vedere tematic.

Colajul de texte ales de regizorul artistic (chiar dacă afișul ne anunță că este vorba de o creație colectivă) însumează poezii, colinde, balade populare, epigrame. Versurile creștine ale lui Ștefan Octavian Iosif conturează atmosfera feerică a Nașterii Domnului, fiorii de gheață ai lui Vasile Alecsandri, pastelistica, registrele vizualizabile, cromatica amplifică percepția stării de iarnă de pe scenă, implicit, și în rândul spectatorilor. Fereastra imaginară pe care privesc actorii din scenă către sală (pârtia de săniuș), precum și transpunerea actorilor în locul personajelor textului poetic, dau dinamică și euforie versurilor lui Coșbuc. Prin versuri, încărcate de blândețe, naivitate și suprarealism, Otilia Cazimir reactivează starea de copil în toți ai casei și, pentru că nu puteau lipsi din montajul literar artistic, amintirile bădiei Creangă, regizorul ne-a zgândărit memoria nostalgică cu câteva pasaje ale marelui povestitor. Din repertoriul actorilor, care s-au străduit să ne facă să simțim ca ei, nu au lipsit versuri populare, frânturi de balade, snoave, precum și câteva epigrame ale lui Vasile Panaitescu, versuri care au satisfăcut nevoia de bună dispoziție pe scenă. De asemenea, și inserarea unor strofe din Topârceanu, rostite, într-un mod comic, impacientat, răstit, de Viorel, copilul de casă, au amplificat starea de haz, într-un fel contrabalansând tonurile grave și triste ale agripniilor motivate prin substantivele: frig, vijelie, Siberie, gheață, promoroacă.

De altfel, starea glacială a fost  redată într-un mod excepțional prin inspiratul decor: peisajul de fundal, elementele de recuzită, precum și îmbrăcămintea populară tradițională a actorilor. Poate, pentru unii spectatori, să fi distonat puțin acel godin din fier, în care Viorel, nervos, mai arunca din când în când câte un lemn, și șuba de boier rus a lui Gheorghe Frunză, dar acestea introduceau și puțină ironie în toată povestea. Bine s-au comportat și mașinile de făcut fulgi, suflantele și sunetiștii; poate și datorită lor am simțit oarecum frigul spectacolului.

Și pentru că a fost vorba de Crăciun, un astfel de spectacol nu se putea încheia decât colindând și, firește, au colindat actorii împreună cu publicul. Au colindat și au aplaudat minute în șir.

Colindăm, colindăm iarna,

Pe la uși pe la ferești,

 Colindăm, colindăm iarna,

Cu colinde românești.

La muți ani actorilor: Daniela Bucătaru, Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaie, Bogdan Horga, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Anastasia Șoptică!

La mulți ani, aranjament muzical și chitară – Bogdan Horga!

La mulți ani, scenografia – Mihai Pastramagiu!

La mulți ani Teatrului „Mihai Eminescu”!

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendii la Tudor Vladimirescu – Avrămeni și Coțușca. Două familii la un pas de a rămâne fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Tudor Vladimirescu (comuna Avrămeni) și Coțușca au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor incendii generate de coșurile de fum pentru necurățate de funingine.

Pompierii din Săveni și Coțușca au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate.  Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Sunt naționaliști, dar nu-i fugăresc pe străini: Londra, a treia capitală cu cei mai mulți vorbitori de limbă română

Publicat

Publicitate

Londra se află pe locul trei în lume ca număr de vorbitori de limbă română, a declarat ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acesteia, comunitatea română din Regat numără peste 1,2 milioane de persoane, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, a apreciat contribuțiile semnificative ale românilor în viața economică, culturală și spirituală a capitalei britanice.

„Mi-a spus că românii îmbogățesc semnificativ Londra, economic, cultural, spiritual, că sunt foarte bine pregătiți profesional, fiecare în domeniul lui, că sunt harnici, că au o etică deosebită a muncii și că sunt foarte rezilienți”, a explicat diplomatul.

Laura Popescu a spus că afecțiunea Regelui Charles al III-lea pentru România a determinat mulți britanici să descopere, la rândul lor, frumusețea țării noastre.

‘Vizitele sale regulate și implicarea activă în proiecte de conservare, ecoturism și restaurare a satelor transilvănene au adus un plus de vizibilitate internațională României. Prin prezența sa în România, prin mesajele de susținere, a contribuit într-adevăr la aducerea țării noastre pe harta mondială a turismului sustenabil’, a afirmat diplomatul.

În 2025 se împlinesc 145 de ani de relații bilaterale România – Marea Britanie, iar seria aniversară ar putea cuprinde și omagii pentru Regina Maria, care s-a născut acum un secol și jumătate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Seara trecută: Incendiu într-o casă din Botoșani provocat de joaca copiilor cu un aprinzător de șemineu

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit seara trecută seară într-o locuință din municipiul Botoșani, având drept cauză joaca copiilor familiei cu un aprinzător de șemineu. Flăcările au cuprins bunurile de la mansardă, iar copiii au alertat imediat mama lor, care se afla la demisol. Îngrijorată de posibilitatea extinderii incendiului, aceasta a ieșit rapid din casă împreună cu cei trei copii și a sunat după ajutor.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns la fața locului în timp record, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță de la SAJ Botoșani. La sosire, aceștia au constatat că mansarda ardea cu flacără deschisă și degaja o cantitate mare de fum. Intervenția promptă a acestora a reușit să împiedice extinderea focului la întreaga locuință, inclusiv la acoperișul și parterul clădirii.

Echipele de intervenție au lucrat timp de aproape două ore pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Mama copiilor a primit îngrijiri medicale la fața locului, suferind un atac de panică în urma incidentului. Din fericire, niciunul dintre membri familiei nu a fost rănit grav.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente generate de jocul copiilor cu focul, recomandăm celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

▪ înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

Publicitate

▪ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

▪ nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;

▪ nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

▪ dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

▪ dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

▪ să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

▪ dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

▪ atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Supravegheați copiii în permanenţă!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Lasata secului sau Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

Publicat

Publicitate

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți deschide o saptamana pregatitoare pentru inceputul Postului Mare. Intre duminica aceasta si Duminica izgonirii lui Adam din rai este condensata intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc, pentru ca dupa aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei sa fie cumva rastignit pentru a fi indumnezeit.

De fapt, Duminica aceasta ne ajuta sa gandim ca toti vom muri si ca toti vom ajunge la un moment dat sa fim judecati de Dumnezeu, si avem sansa in timpul Postului Mare, prin pocainta, sa dobandim un raspuns bun la aceasta judecata.

In calendarul bisericesc, Lasata secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: Duminica Infricosatei Judecati (27 februarie) – cand se lasa sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (6 martie) – cand se lasa sec de branza.

Evanghelia Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi:

Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte pastorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.

Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.

Publicitate

Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.

Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?

Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.

Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mânânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.

Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând sau însetat sau străin sau gol sau bolnav sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? El însă le va răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.

Şi vor merge aceştia la osânda veşnică, iar drepţii la viaţa veşnică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending