Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii: „Îmbătați de dragoste” la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

Se crede că o cronică este binevenită după premiera unui spectacol (la cald), întrucât actorii, îmbrăcați în pielea personajelor, încearcă să dozeze emoțiile, energia, determinarea cu care urmează să se transpună în rol,  printr-un autocontrol riguros, printr-o interpretare canonică.

La premieră, căutările sunt mai intense, exprimările mai expresive, interpretările mai nuanțate, jocul în sine mai riguros. Însă, pe măsură ce piesa se rejoacă, inevitabil are loc o contopire de personalități, de caractere, de temperamente între personaje și actori, deci implicit o stare de confort în noile identități. Iar spectatorului avizat de teatru îi place să urmărească tocmai această stare de locuire definitivă în noua identiate, astfel încât, întâlnid actorii  pe stradă, să îi salute: „Bon jour, Orgon, Silvi, Dorian, Mario, Lizet, Victoire!”

Pentru că, după a doua, a treia interpretare, personajele refuză să mai plece din inima actorilor, și astfel, dacă s-ar inventa un aparat de măsurat empatiile, sigur în ADN-urile actorilor  Sorin Ciofu, Cezar Amitroaie, Lidia Uja, Răzvan Amitroaie, Silvia Răileanu, Petruț Butuman s-ar descoperi urme pronunțate ale personajelor: Domnul Orgon, Mario, Silvia, Dorian, Lizet, Victoire.

Dacă, după două, trei spectacole, cineva ar amprenta regizorul artistic și ar confrunta respectivele amprente cu cele din baza de date a dramaturgiei mondiale, nu pe Alexandru Vasilachi l-ar identifica în semne, ci pe Pierre de Marivaux.

„Cel mai important comediograf postmolierean, Pierre de Marivaux, și-a asigurat posteritatea, prin ceea ce reușise să aducă nou în comedia vremii, o coloratură psihologică și o anume profunzime a ideilor în ciuda scânteierilor aparent superficiale în jocul dialogurilor și al situațiilor, un rafinament al expresiei teatrale și o finețe a sentimentelor, într-un cuvânt un stil cu totul particular, în care curiozitatea cumpănită și subtilitatea glumeață, tonurile vaporoase și nuanțele discrete, înlocuiesc ceea ce promovează comedia până la Marivaux”, afirmă Costin Tuchilă (în „Clasicii dramaturgiei universale”).

Publicitate

O opțiune actuală pentru stilul de mătase al lui Marivaux, o opțiune pentru dramaturgul ce rafinează,  inconfundabil, sentimentul și expresia, însemnând nu doar anumit fel de a te exprima, ci și un anumit fel de a simți presupune un semn de respect față de teatrul universal, precum și o cale de sensibilizare a cotidianului tributar secolului XXI printr-o conectare artistică la eleganțele, grațiile, regulile, frământările, clișeele ce dominau o familie burgheză a secolului XVIII.

Regizorul artistic Alexandru Vasilachi,  în spectacolul „Îmbătați de dragoste”, prin  readaptarea textului și a personajelor, aduce atmosfera  marivauxiană mai aproape vremurilor noaste, anulând un interval de trei secole, pentru a face povestea de dragoste mai actuală, mai credibilă, mai palpitantă. Iar pentru ca acesta să nu fie percepută ca un joc sentimental, pe măsura demantelării actului artistic, regizorul ne propune un joc al măștilor triste ce, treptat, metamorfozate de fiorii dragostei, se fericesc reciproc, devin naturale, firești. În final, anulând artificialul, personajele devin naturale, împlinite, desăvârșite. Un joc al dragostei și al întâmplării, ce stârnește pasiuni, revolte, schimbă reguli, readuce reguli. Astfel încât, odată cu renunțarea la măști, povestea intră într-un deznodământ firesc și pasional.

Orgon, bătrânul șugubăț, părinte a unei fete de măritat, trage sforile pentru buna înțelegere a tinerilor îndrăgostiți. Și pentru că ambiguitatea este apanajul artei, regizorul a ales să se situeze în acest perimetru, lăsând niște portițe deschise pentru interpretări individuale.  Cezar Amitroaei, interpretându-l pe Orgon și respectând gândul regizoral, l-a dus mai departe într-o înțelegere echilibrată, pendulând între realitate și vis, între joc și gravitate, între glumă și seriozitate. Astfel,  actorul ne ajută să descifrăm personajul prin grija părintelui față de fiica sa, dar și printr-o anumită, diavolească bucurie de a încurca și descurca ițele spumoasei intrigi amoroase. El este un fel de dirijor pentru o întreagă orchestră, dar și pentru fiecare instrumentist în parte.

Foarte bune și celelalte interpretări actoricești. Spontană, cu mult farmec,  marcând nuanțele unei evoluții sufletești alerte, Silvia Răileanu ne oferă o Silvie foarte agreabilă, de o feminitate plăcut agresivă, cuceritoare, convingătoare atât în poziția de slujnică cât și de nobilă. Sorin Ciofu este un Dorian năucit de frumusețea femeii jucând excepțional dubla identitate a personajelor. Răzvan Amitroaei conturează personajul său arlechin, marcând cu seriozitate dramatismul condiției sociale a acestuia. Petruț Butuman îl poartă cu agilitate pe Mario, un personaj mai puțin implicat, parazitar social, salvându-l de la insignifianța scenică. Lidia Uja interpretează un personaj complex, adaptându-se impecabil la contexte și la situații. Un ludic plăcut, am spune, o joacă de-a dragostea într-un mod nonșalant, adolescentin, dezinvol. Lidiei Uja, prin personajul interpretat aminitit, oarecum, de Lolita lui Nabakov.

Actorii au știut să pună măsura și accentul necesar în definirea personajelor, ceea ce a facut ca atât comedia, cât și tensiunea dragostei să producă suspans. Actorii au conferit viabilitate personajelor prin accentuarea stării de confuzie și incertitudine generată de regulile sociale.

Alexandru Vasilachi construiește fiecare scenă cu o atenție distributivă, adăugând acolo unde este cazul un plus de energie, sau împăcând contrarii: momente de maximă sensibilitate, tandrețe, romantism. În unele scene regizorul calmează, spectacolul mizând pe eleganță, spontaneitatea și ambiguitatea lăsând dialogurile să dea adevărata măsură a ceea ce trebuie să fie întregul; în altele, prin dinamizare, spectacolul devine mai antrenant, mai energic, mai alert, mișcarea în sine puncând prin expresivitate și sugestivitate. Și pentru că nevoia de râs dictează uneori stilul unei reprezentații, fiind chiar cazul celei de față, buna dispoziție a fost la ea acasă.

Un spectacol ce se cere revăzut, un spectacol complex, la care a lucrat cu profesionalism întreaga echipă, Victoria Bucun punctând în acele momente în care jocul scenei cerea grație, romantism, gingășie. Astfel, mișcarea a integrat perfect spațiul în care povestea a căpătăt credibilitate, iar spațiul, firește, a purtat marca maestrului Mihai Pastramagiu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 54 de ani, din Botoșani, urmărit internațional, adus cu escortă din Germania. Va sta doi ani după gratii

Publicat

Publicitate

Poliția Română a adus în țară, luni, zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 33 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Aiud, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani, o lună și 10 zile.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 44 de ani, din Dolj, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Dolj, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și 4 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 22 de ani, din Sibiu, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Sibiu, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 6 luni.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 21 de ani, din Cluj, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Turda, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an.

Tot la data de 15 aprilie 2025, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Tribunalul București, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 2 luni.

Publicitate

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 31 de ani, din Suceava, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani și 8 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 26 de ani, din Iași, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovire. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Judecătoria Răducăneni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 2 luni.

Totodată, a fost adus un bărbat, de 54 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Dej, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 54 de ani, din Cluj, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Câmpulung, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 7 ani.

Tot la data de 15 aprilie 2025, a fost adus în țară un bărbat, de 47 de ani, din București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Sectorului 4 București, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 4 ani și 2 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Rabla pentru Tractoare 2025: Ghidul final, transmis la Monitorul Oficial. Fermierii pot face achiziții de până la 55.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ghidul de finanțare pentru programul Rabla Tractoare, semnat de ministrul Mediului Mircea Fechet, a fost trimis la Monitorul Oficial, srie alba24.ro.

„Am semnat și trimis la Monitorul Oficial, Ghidul pentru cele mai așteptat program al nostru – Rabla pentru Tractoare, acolo unde vom ajuta fermierii să achiziționeze tractoare de până la 55.000 de euro. Plătim de la 65% la 80% din valoarea echipamentului, asta înseamnă că vom putea primi maxim 44.000 de euro.

Așadar, nu uitați, trebuie să vă înscrieți direct în aplicația AFM, în curând, nu prin intermediul dealerilor. Atenție la cei binevoitori care vă garantează un loc în aplicație. Nu există așa ceva, trebuie să vă înscrieți, trebuie să vă asigurați că sunteți în fața calculatorului atunci când deschidem programul și sunt convins că veți beneficia de această finanțare.

Am mărit la cinci ani perioada de monitorizare, ceea ce, spun eu, că este în interesul tuturor. Nu uitați că trebuie să predăm un vehicul uzat sau un tractor mai vechi”, a declarat Mircea Fechet.

Fermierii care au plătit avans către dealerii de utilaje înainte de modificarea ghidului de finanțare pentru programul ”Rabla pentru tractoare” trebuie să facă demersurile pentru a-și recupera acești bani. Ministrul mediului, Mircea Fechet, transmite că procedurile în acest sens au fost clare de la început, neexistând vreo precizare legată de acest avans în varianta inițială a ghidului de finanțare la Rabla pentru tractoare.

Conform acestuia, persoanele fizice – producători agricoli se vor putea înscrie în program, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu pentru anul 2025, în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM, www.afm.ro.

Publicitate

Valoarea de achiziție a tractorului obținut prin programul AFM

Sunt eligibile pentru a beneficia de ajutor de stat în cadrul programului persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, dețin atestat de producător și vor preda spre casare un tractor, o mașină agricolă autopropulsată sau un alt autovehicul uzat.

Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului şi/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri, intensitatea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului şi/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.

126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validați de Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul acestui program.

Citeste mai mult

Eveniment

Petrecăreț de 27 de ani, din municipiul Botoșani, luat la ochi de jandarmi după ce vecinii au sunat la 112

Publicat

Publicitate

În această noapte, în jurul orei 03.00, un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost sancționat contravențional de jandarmi cu 300 de lei pentru tulburarea liniștii publice pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani.

Bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, asculta muzică la intensitate mare în fața unui bloc, la o boxă portabilă, fără să îi pese de disconfortul astfel creat pentru locuitorii din zonă.

Pe lângă amenda contravențională, jandarmii i-au aplicat și sancțiunea complementară de confiscarea a boxei respective.

Conform prevederilor legale, bunurile destinate, folosite sau rezultate din contravenții pot fi confiscate de agentul constatator abilitat în aplicarea sancțiunilor, conform competențelor legale.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO IPJ Botoșani: Campania Sărbători în siguranță pentru prevenirea victimizării pe perioada Sfintelor Sărbători de Paști

Publicat

Publicitate

În perioada 12 aprilie- 4 mai 2025,  Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani derulează Campania Sărbători în siguranță – campanie de prevenire a victimizării pe perioada Sfintelor Sărbători de Paște și a celebrării Zilei Internațional a Muncii.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate atât pe perioada vacanței școlare cât și în contextul pregătirii și petrecerii sărbătorilor pascale.

Polițiștii vor adresa recomandări adulților și vor distribui materiale cu conținut preventiv destinate victimizării populației pe zona de infracțiuni contra patrimoniului, cu precădere în ceea ce privește modurile de operare în cadrul înșelăciunilor, mai ales în mediul online ori în legătură cu instrumentele electronice de plată. Activitățile vor viza preponderent conștientizarea cetățenilor cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracțiuni.

De asemenea, copiii vor fi  implicați în activități preventive organizate de polițiștii din structurile de prevenire, învățând cum să evite pericolele pe stradă, acasă sau la locul de joacă pe timpul vacanței de primăvară.

În data de 16 aprilie 2025, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani au desfăşurat activităţi preventive în zona pieţelor din municipiului Botoșani,  accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie în situaţii specifice perioadei ( locuri aglomerate,locuinţe nesupravegheate). Sfaturile  polițiștilor au vizat situaţiile în care se creează aglomerații în zonele comerciale, situaţii care ne pot face să fim mai puțin vigilenți.  Polițiștii au transmis recomandări cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din buzunare/genți/maşini, precum și în cazul talhăriilor stradale.

Pentru ca Sărbătorile să fie liniştite şi fără evenimente neplăcute, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  recomandă cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

Publicitate

La cumpărături:

  • manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă;
  • nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
  • păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
  • în locurile aglomerate, verificaţi-vă permanent buzunarul în care ţineţi banii sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima hoţilor;
  • când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toţi banii, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora;
  • obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi), lăsate la vedere în maşină,  pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi;
  • nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

În cazul în care vă deplasați în Noaptea de Înviere la un lăcaș de cult, nu neglijaţi următoarele aspecte:

  • Manifestați grijă pentru bunurile proprii ( geantă, portmoneu, telefon mobil) și încercați să aveți doar obiectele strict necesare la dumneavoastră;
  • În aglomerație, dacă vă simțiți bruscați, controlați-vă geanta, portmoneul sau buzunarele chiar în acel moment și priviți cu atenție persoaneledin jurul dumneavoastră;
  • Evitați zonele izolate sau neluminate la deplasarea sau întoarcerea de la biserică;
  • Nu vă deplasați cu autoturismul spre lăcașele de cult dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, conduceți prudent și respectați regimul legal de viteză;
  • Dacă vă deplasați în calitate de pieton, circulați doar pe trotuar, traversați doar prin locuri amenajate și respectați indicațiile polițiștilor care vor dirija circulația.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending