Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii: „Îmbătați de dragoste” la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

Se crede că o cronică este binevenită după premiera unui spectacol (la cald), întrucât actorii, îmbrăcați în pielea personajelor, încearcă să dozeze emoțiile, energia, determinarea cu care urmează să se transpună în rol,  printr-un autocontrol riguros, printr-o interpretare canonică.

La premieră, căutările sunt mai intense, exprimările mai expresive, interpretările mai nuanțate, jocul în sine mai riguros. Însă, pe măsură ce piesa se rejoacă, inevitabil are loc o contopire de personalități, de caractere, de temperamente între personaje și actori, deci implicit o stare de confort în noile identități. Iar spectatorului avizat de teatru îi place să urmărească tocmai această stare de locuire definitivă în noua identiate, astfel încât, întâlnid actorii  pe stradă, să îi salute: „Bon jour, Orgon, Silvi, Dorian, Mario, Lizet, Victoire!”

Pentru că, după a doua, a treia interpretare, personajele refuză să mai plece din inima actorilor, și astfel, dacă s-ar inventa un aparat de măsurat empatiile, sigur în ADN-urile actorilor  Sorin Ciofu, Cezar Amitroaie, Lidia Uja, Răzvan Amitroaie, Silvia Răileanu, Petruț Butuman s-ar descoperi urme pronunțate ale personajelor: Domnul Orgon, Mario, Silvia, Dorian, Lizet, Victoire.

Dacă, după două, trei spectacole, cineva ar amprenta regizorul artistic și ar confrunta respectivele amprente cu cele din baza de date a dramaturgiei mondiale, nu pe Alexandru Vasilachi l-ar identifica în semne, ci pe Pierre de Marivaux.

„Cel mai important comediograf postmolierean, Pierre de Marivaux, și-a asigurat posteritatea, prin ceea ce reușise să aducă nou în comedia vremii, o coloratură psihologică și o anume profunzime a ideilor în ciuda scânteierilor aparent superficiale în jocul dialogurilor și al situațiilor, un rafinament al expresiei teatrale și o finețe a sentimentelor, într-un cuvânt un stil cu totul particular, în care curiozitatea cumpănită și subtilitatea glumeață, tonurile vaporoase și nuanțele discrete, înlocuiesc ceea ce promovează comedia până la Marivaux”, afirmă Costin Tuchilă (în „Clasicii dramaturgiei universale”).

Publicitate

O opțiune actuală pentru stilul de mătase al lui Marivaux, o opțiune pentru dramaturgul ce rafinează,  inconfundabil, sentimentul și expresia, însemnând nu doar anumit fel de a te exprima, ci și un anumit fel de a simți presupune un semn de respect față de teatrul universal, precum și o cale de sensibilizare a cotidianului tributar secolului XXI printr-o conectare artistică la eleganțele, grațiile, regulile, frământările, clișeele ce dominau o familie burgheză a secolului XVIII.

Regizorul artistic Alexandru Vasilachi,  în spectacolul „Îmbătați de dragoste”, prin  readaptarea textului și a personajelor, aduce atmosfera  marivauxiană mai aproape vremurilor noaste, anulând un interval de trei secole, pentru a face povestea de dragoste mai actuală, mai credibilă, mai palpitantă. Iar pentru ca acesta să nu fie percepută ca un joc sentimental, pe măsura demantelării actului artistic, regizorul ne propune un joc al măștilor triste ce, treptat, metamorfozate de fiorii dragostei, se fericesc reciproc, devin naturale, firești. În final, anulând artificialul, personajele devin naturale, împlinite, desăvârșite. Un joc al dragostei și al întâmplării, ce stârnește pasiuni, revolte, schimbă reguli, readuce reguli. Astfel încât, odată cu renunțarea la măști, povestea intră într-un deznodământ firesc și pasional.

Orgon, bătrânul șugubăț, părinte a unei fete de măritat, trage sforile pentru buna înțelegere a tinerilor îndrăgostiți. Și pentru că ambiguitatea este apanajul artei, regizorul a ales să se situeze în acest perimetru, lăsând niște portițe deschise pentru interpretări individuale.  Cezar Amitroaei, interpretându-l pe Orgon și respectând gândul regizoral, l-a dus mai departe într-o înțelegere echilibrată, pendulând între realitate și vis, între joc și gravitate, între glumă și seriozitate. Astfel,  actorul ne ajută să descifrăm personajul prin grija părintelui față de fiica sa, dar și printr-o anumită, diavolească bucurie de a încurca și descurca ițele spumoasei intrigi amoroase. El este un fel de dirijor pentru o întreagă orchestră, dar și pentru fiecare instrumentist în parte.

Foarte bune și celelalte interpretări actoricești. Spontană, cu mult farmec,  marcând nuanțele unei evoluții sufletești alerte, Silvia Răileanu ne oferă o Silvie foarte agreabilă, de o feminitate plăcut agresivă, cuceritoare, convingătoare atât în poziția de slujnică cât și de nobilă. Sorin Ciofu este un Dorian năucit de frumusețea femeii jucând excepțional dubla identitate a personajelor. Răzvan Amitroaei conturează personajul său arlechin, marcând cu seriozitate dramatismul condiției sociale a acestuia. Petruț Butuman îl poartă cu agilitate pe Mario, un personaj mai puțin implicat, parazitar social, salvându-l de la insignifianța scenică. Lidia Uja interpretează un personaj complex, adaptându-se impecabil la contexte și la situații. Un ludic plăcut, am spune, o joacă de-a dragostea într-un mod nonșalant, adolescentin, dezinvol. Lidiei Uja, prin personajul interpretat aminitit, oarecum, de Lolita lui Nabakov.

Actorii au știut să pună măsura și accentul necesar în definirea personajelor, ceea ce a facut ca atât comedia, cât și tensiunea dragostei să producă suspans. Actorii au conferit viabilitate personajelor prin accentuarea stării de confuzie și incertitudine generată de regulile sociale.

Alexandru Vasilachi construiește fiecare scenă cu o atenție distributivă, adăugând acolo unde este cazul un plus de energie, sau împăcând contrarii: momente de maximă sensibilitate, tandrețe, romantism. În unele scene regizorul calmează, spectacolul mizând pe eleganță, spontaneitatea și ambiguitatea lăsând dialogurile să dea adevărata măsură a ceea ce trebuie să fie întregul; în altele, prin dinamizare, spectacolul devine mai antrenant, mai energic, mai alert, mișcarea în sine puncând prin expresivitate și sugestivitate. Și pentru că nevoia de râs dictează uneori stilul unei reprezentații, fiind chiar cazul celei de față, buna dispoziție a fost la ea acasă.

Un spectacol ce se cere revăzut, un spectacol complex, la care a lucrat cu profesionalism întreaga echipă, Victoria Bucun punctând în acele momente în care jocul scenei cerea grație, romantism, gingășie. Astfel, mișcarea a integrat perfect spațiul în care povestea a căpătăt credibilitate, iar spațiul, firește, a purtat marca maestrului Mihai Pastramagiu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și „Săptămâna verde” dedicate elevilor. Care sunt instrucțiunile ministerului

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.

Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.

Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:

forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;

Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate

Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni

Publicitate

În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.

Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.

Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări

În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending