Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii: ,,Casting… Casting… Casting…” la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

Publicat

Publicitate

O rublică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

,,Casting… Casting… Casting…” toată viața este un casting, spune dramaturgul Lucian Băleanu. ,,Casting… Casting… Casting…”, toată viața este un casting, repetă personajul interpretat de actrița Ella Nistor, în timp ce narează epizoade de viață și de scenă. De fapt, unele și aceleași. Într-adevăr, casting, concluzionează spectatorul contrariat… să aplaude, să ofteze?… Spectatorul propriului spectacol, spectatorul propriei scene. „Noi toți trecem viața printr-un casting fără sfârșit”, spune într-un interviu, regizorul artistic Alexandru Vasilachi. Viața, un contur în care încercăm să ne potrivim zilele ca pe niște piese de puzzle, un șotron în care încercăm să locuim tot mai mult, tot mai bine și, dacă se poate, cu fața spre lumină.

Șotron aș numi acest joc, în care repetăm, obosiți, fel de fel de formule de poziționare față de noi, față de ei, față de El. Casting este o scriere despre astfel de formule caleidoscopice, o enciclopedie de idei, stări, imagini, tablouri, intrigi. Casting este o scrisă despre trăiri, despre conturarea universului particular prin emoție. Casting este un joc de-a viața care se adresează atât amatorului, cât și eruditului, iar dramaturgul Lucian Băleanu și-a construit piesa parcă în virtutea acestor coduri de idei cortazariene în care simbolistica încifrează mesajul atât cât să-i asigure o nuanță de mister interior, de așteptare.

Astfel, balaurul cu trei capete, motivul în jurul căruia se construiește textul, nu este un personaj din basmele lui Ispirescu, din literatura populară sau din mai știu eu ce reprezentări video, cu capete înfricoșătoare, cu limbi de foc, cu dinți de ferăstrău, etc. Capetele balaurului sunt, de fapt, proiecții ale vieților unora în viețile altora. Personajul interpretat de actirța Ella Nistor, în monologul său, amintește de trei astfel de reprezentări, așa cum indică textul scris și atât cât să fie în ton cu o anumită numerologie folclorică…Urmărind însă spectacolul – o multiplicare nesfârșită de neîmpliniri, decepții, putem concluziona că dramaturgul, de fapt prin această cifră nu a impus o limită, un până aici se poate, ci, mai degrabă, a sugerat o stare de continuitate, perpetuare, permanentă a dramelor existențiale. Iar actrița Ella Nistor, impecabilă, prin monologul său, prin interpretarea sugestivă, prin mimică, prin expresivitate, prin rostire, prin inflexiunile vocale, prin mișcare, a accentuat perceperea respectivelor stări. Iar actrița Ela Nistor, ne-a făcut părtași la neîmplinirile personajului.

Casting și de la capăt, casting… speranța moare ultima… Întâi a fost Cuvântul și apoi viața. Casting și atunci când în apa botezului, în cămașa de mire, în cea din urmă cămașă, cineva încearcă să lege, să dezlege destine.  „Destinul actorului de teatru, spune Dramaturgul Lucian Băleanu, mi s-a părut dintotdeauna fascinant. Este un miracol, similar manifestărilor sacrului în lumea noastră profană, dar și tragic deopotrivă. Actorul are această uluitoare capacitate a unui Demiurg, de a recrea universul, de a reconfigura datele lumii concrete, și, prin aceasta, de a ne transporta pe noi, spectatorii, într-un univers paralel”. Destinul actorului de teatru, pe cât de visător – pe atât de tragic, pe cât magic – pe atât de naiv, pe cât de magnific – pe atât de decimat în ale sute și sute de destine.

Astfel, se poate spune că, duminică seara, pe scenă, în sală, în culise, fiecare în felul lui și-a trăit propria dramă mimând fericirea; duminică seara, regizorul artistic Alexandru Vasilachi ne-a invitat dincolo de oglindă, să ne spunem povestea sau să îmbrăcăm,  fie și măcar de probă, pielea celui care își exhibiționează dramele. Oglinda reflectă realitatea după cum suntem dispuși să o acceptăm. Oglinda lui Mallarmé în care căutăm mereu altceva decât ceea ce suntem și prin care trecem și din care ne întoarcem și iarăși trecem să ne găsim. În seara aceasta, am trecut cu toții dincolo. Pe această axă și-a gândit regizorul artistic spectacolul: asculți povestea – te transpui în poveste – trăiești povestea – constați că povestea respectivă este și povestea ta.

Publicitate

Și dacă ai rămas acolo, spectatorule, și dacă haina te încape și te simți bine în ea, și dacă rănile ei nu te dor, înseamnă că porți același număr la suflet cu a celui de pe scenă, cu a celui care a gândit scena, cu a celui care a modelat personajul și a suflat peste…

Duminică seară, de la spectacol s-a ieșit în liniște, în timp ce pe scenă povestea se spunea în continuare, singură, fără sufleor, fără lumini, fără sunete. După spectacol, am avut sentimentul că nu pot vorbi și nu pot scrie despre ce am văzut, despre ce, cum și cât am simțit. („Pune un actor să-și joace viață pe scenă și inevitabil vei deveni complice bătăilor sale de inimă”, spunea Socrate…) Am urmărit spectacolul, am intrat în spectacol, am ieșit din spectacol, am intrat în lume… casting  și în urma mea s-au închis ușile lăsându-mă să mă caut undeva între punct și … de la capăt, undeva în intervalul infinit dintre două bătăi de inimă ale actorului.

P.S. În scrieile mele, voi folosi sintagma Scena tetrului Mihai Eminsecu indiferent unde vor avea loc interpretările artistice pentru că, înainte de toate Teatru Mihai Eminescu este o instituți ce nu trebuie indentificată doar din perspectiva unui spațiu fizic. Teatru Mihai Eminescu se cere și se vrea acolo unde îi este locul, în Teatru Mihai Eminescu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending