Connect with us

Cultura

Cronica săptămânii: ,,Casting… Casting… Casting…” la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani

Publicat

Publicitate

O rublică realizată de Vasile Iftime, scriitor:

,,Casting… Casting… Casting…” toată viața este un casting, spune dramaturgul Lucian Băleanu. ,,Casting… Casting… Casting…”, toată viața este un casting, repetă personajul interpretat de actrița Ella Nistor, în timp ce narează epizoade de viață și de scenă. De fapt, unele și aceleași. Într-adevăr, casting, concluzionează spectatorul contrariat… să aplaude, să ofteze?… Spectatorul propriului spectacol, spectatorul propriei scene. „Noi toți trecem viața printr-un casting fără sfârșit”, spune într-un interviu, regizorul artistic Alexandru Vasilachi. Viața, un contur în care încercăm să ne potrivim zilele ca pe niște piese de puzzle, un șotron în care încercăm să locuim tot mai mult, tot mai bine și, dacă se poate, cu fața spre lumină.

Șotron aș numi acest joc, în care repetăm, obosiți, fel de fel de formule de poziționare față de noi, față de ei, față de El. Casting este o scriere despre astfel de formule caleidoscopice, o enciclopedie de idei, stări, imagini, tablouri, intrigi. Casting este o scrisă despre trăiri, despre conturarea universului particular prin emoție. Casting este un joc de-a viața care se adresează atât amatorului, cât și eruditului, iar dramaturgul Lucian Băleanu și-a construit piesa parcă în virtutea acestor coduri de idei cortazariene în care simbolistica încifrează mesajul atât cât să-i asigure o nuanță de mister interior, de așteptare.

Astfel, balaurul cu trei capete, motivul în jurul căruia se construiește textul, nu este un personaj din basmele lui Ispirescu, din literatura populară sau din mai știu eu ce reprezentări video, cu capete înfricoșătoare, cu limbi de foc, cu dinți de ferăstrău, etc. Capetele balaurului sunt, de fapt, proiecții ale vieților unora în viețile altora. Personajul interpretat de actirța Ella Nistor, în monologul său, amintește de trei astfel de reprezentări, așa cum indică textul scris și atât cât să fie în ton cu o anumită numerologie folclorică…Urmărind însă spectacolul – o multiplicare nesfârșită de neîmpliniri, decepții, putem concluziona că dramaturgul, de fapt prin această cifră nu a impus o limită, un până aici se poate, ci, mai degrabă, a sugerat o stare de continuitate, perpetuare, permanentă a dramelor existențiale. Iar actrița Ella Nistor, impecabilă, prin monologul său, prin interpretarea sugestivă, prin mimică, prin expresivitate, prin rostire, prin inflexiunile vocale, prin mișcare, a accentuat perceperea respectivelor stări. Iar actrița Ela Nistor, ne-a făcut părtași la neîmplinirile personajului.

Casting și de la capăt, casting… speranța moare ultima… Întâi a fost Cuvântul și apoi viața. Casting și atunci când în apa botezului, în cămașa de mire, în cea din urmă cămașă, cineva încearcă să lege, să dezlege destine.  „Destinul actorului de teatru, spune Dramaturgul Lucian Băleanu, mi s-a părut dintotdeauna fascinant. Este un miracol, similar manifestărilor sacrului în lumea noastră profană, dar și tragic deopotrivă. Actorul are această uluitoare capacitate a unui Demiurg, de a recrea universul, de a reconfigura datele lumii concrete, și, prin aceasta, de a ne transporta pe noi, spectatorii, într-un univers paralel”. Destinul actorului de teatru, pe cât de visător – pe atât de tragic, pe cât magic – pe atât de naiv, pe cât de magnific – pe atât de decimat în ale sute și sute de destine.

Astfel, se poate spune că, duminică seara, pe scenă, în sală, în culise, fiecare în felul lui și-a trăit propria dramă mimând fericirea; duminică seara, regizorul artistic Alexandru Vasilachi ne-a invitat dincolo de oglindă, să ne spunem povestea sau să îmbrăcăm,  fie și măcar de probă, pielea celui care își exhibiționează dramele. Oglinda reflectă realitatea după cum suntem dispuși să o acceptăm. Oglinda lui Mallarmé în care căutăm mereu altceva decât ceea ce suntem și prin care trecem și din care ne întoarcem și iarăși trecem să ne găsim. În seara aceasta, am trecut cu toții dincolo. Pe această axă și-a gândit regizorul artistic spectacolul: asculți povestea – te transpui în poveste – trăiești povestea – constați că povestea respectivă este și povestea ta.

Publicitate

Și dacă ai rămas acolo, spectatorule, și dacă haina te încape și te simți bine în ea, și dacă rănile ei nu te dor, înseamnă că porți același număr la suflet cu a celui de pe scenă, cu a celui care a gândit scena, cu a celui care a modelat personajul și a suflat peste…

Duminică seară, de la spectacol s-a ieșit în liniște, în timp ce pe scenă povestea se spunea în continuare, singură, fără sufleor, fără lumini, fără sunete. După spectacol, am avut sentimentul că nu pot vorbi și nu pot scrie despre ce am văzut, despre ce, cum și cât am simțit. („Pune un actor să-și joace viață pe scenă și inevitabil vei deveni complice bătăilor sale de inimă”, spunea Socrate…) Am urmărit spectacolul, am intrat în spectacol, am ieșit din spectacol, am intrat în lume… casting  și în urma mea s-au închis ușile lăsându-mă să mă caut undeva între punct și … de la capăt, undeva în intervalul infinit dintre două bătăi de inimă ale actorului.

P.S. În scrieile mele, voi folosi sintagma Scena tetrului Mihai Eminsecu indiferent unde vor avea loc interpretările artistice pentru că, înainte de toate Teatru Mihai Eminescu este o instituți ce nu trebuie indentificată doar din perspectiva unui spațiu fizic. Teatru Mihai Eminescu se cere și se vrea acolo unde îi este locul, în Teatru Mihai Eminescu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Mutarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicolae s-a arătat într-o noapte unui preot care locuia în cetatea Bari şi i-a zis: „Mergi şi spune poporului acestuia şi la tot soborul bisericesc ca, ducându-se în Mira, cetatea Lichiei, să ia de acolo moaştele mele şi, aducându-le aici, să le pună în această cetate a Varului, pentru că nu pot să fiu în acel loc pustiu, aşa voind Domnul Dumnezeul meu“.

Preotul a mers în biserică şi a povestit vedenia pe care o avusese. Cei din cetatea Var au luat trei corăbii şi, îmbrăcându-se în haine de negustori, pentru a nu întâmpina probleme pe drum, au mers în Lichia, în cetatea Mirelor. Ajungând acolo şi intrând în biserică, au întrebat de moaştele sfântului, spunând că vor să se închine la ele. Atunci li s-a arătat mormântul, în biserică, unde, sub, pardoseală, în pământ, erau adăpostite moaştele Sfântului Nicolae.

Dând la o parte pardoseala bisericii şi săpând pământul, au găsit racla sfântului, iar când au descoperit-o, au văzut-o plină de mir binemirositor, care izvorâse din cinstitele sale moaşte. Strângând mirul în vase şi luând moaştele sfântului, preoţii le-au dus la corăbiile lor şi au plecat spre Italia, ajungând la Bari într-o zi de duminică. Poporul din Bari, înştiinţat fiind de venirea cinstitelor moaşte ale sfântului, a ieşit în întâmpinarea lor. Moaştele au fost aşezate în biserica Sfântul Ioan Botezătorul, care era lângă mare.

Oamenii care au adus preţiosul odor au făcut legământ să construiască o catedrală în care acestea să-şi găsească odihna veşnică. Cripta a fost finalizată în octombrie 1089 de papa Urban al II-lea. Apoi au mutat cinstitele moaşte ale făcătorului de minuni Nicolae din Biserica Sf. Ioan Botezătorul în biserica cea nouă.

De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin-ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin acestă sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica Sfântului Ioan Botezătorul în biserica cea nouă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Vaticanul are un nou Papă: Fumul alb a anunțat alegerea noului papă, Leon al XIV-lea

Publicat

Publicitate

Cardinalii reuniți în conclav la Vatican au ales noul papă iar începând de astăzi Biserica Catolică are un nou lider spiritual.

Joi seară, pe coșul instalat deasupra Capelei Sixtine de la Vatican a ieșit fum alb, semn că un nou Papă a fost ales. Cardinalul protodiacon a ieșit la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a face anunțul „Habemus Papam!” și pentru a dezvălui lumii numele noului suveran pontif.

YouTube video

Cei 133 de cardinali cu vârste sub 80 de ani au început miercuri procesul de vot pentru Suveranul Pontif, închiși în totală izolare pentru a alege un succesor al Papei Francisc.

După fiecare rundă de vot, aceștia ard buletinele și le amestecă cu substanțe chimice pentru a arăta dacă a fost ales un nou Papă.

Negru semnalează că nu a fost încă ales un papă, iar alb care anunță alegerea unui nou Suveran Pontif.

Noul papă, cardinalul american Robert Francis Prevost, va fi cunoscut ca Papa Leon al XIV-lea, potrivit BBC.

Publicitate

Noul Papă a fost întâmpinat cu ovații și aplauze de miile de credincioși reuniți în Piața Sfântul Petru. ‘Trăiască Papa!’, au strigat credincioșii, în timp ce mulți dintre ei se fotografiau la Capela Sixtină cu telefoanele lor mobile.

Citeste mai mult

Administratie

Drumul Buzeni – Zăicești va fi asfaltat: Contractul a fost semnat astăzi. Lucrările încep în curând

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Bălușeni, Claudiu Doroftei, a anunțat marți, 7 mai, că a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de asfaltare a drumului comunal DC50, care leagă satele Buzeni și Zăicești.

Contractul a fost atribuit firmei S.C. VULTURII S.R.L., în urma unei licitații publice.

„Facem apel către cetățenii care locuiesc pe tronsonul de asfaltare să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare, deoarece în următoarele săptămâni va începe execuția lucrărilor!”, a transmis edilul pe o rețea de socializare.

Acesta a subliniat importanța finalizării lucrărilor de utilități înainte de turnarea asfaltului, pentru a evita intervențiile ulterioare care ar putea afecta noua infrastructură rutieră.

Asfaltarea acestui tronson este parte a strategiei administrației locale de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Investiția este una așteptată de locuitori, întrucât va îmbunătăți semnificativ condițiile de trafic și va contribui la dezvoltarea zonei.

„Continuăm dezvoltarea!”, a conchis primarul Claudiu Doroftei.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sunați la 112 dacă l-ați văzut. Un botoșănean a dispărut și este căutat cu disperare de familie

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30.04.2025 ar fi părăsit domiciliul pentru a se deplasa la o fermă de animale, din comuna Dângeni.

Acesta a ajuns la locația respectivă, însă, ulterior a părăsit-o și nu a revenit, iar familia nu a mai fost contactată de către acesta.

Sararu Adrian Emanoil are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 50 de kg, ochi albaștri, păr șaten, poartă barbă.

Vestimentația cunoscută: pantaloni albaștri, tricou portocaliu pălărie de culoare galbenă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending