Connect with us
Publicitate

Administratie

VIDEO: Cresc pensiile și alocațiile pentru copii. Guvernul a aprobat mărirea de la 1 ianuarie 2022

Publicat

Guvernul a decis: de la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie va fi majorat la 1.586 de lei, iar pensia minimă va crește la 1.000 de lei, relatează alba24.ro Și alocațiile copiilor se vor majora la 243 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022.

Totodată, Guvernul va decide vineri, acordarea unui ajutor de stat pentru pensionarii cu venituri mici, respectiv o așa-numită a 13-a pensie.

„Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10% începând cu luna ianuarie a anului viitor de la 1.442 de lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei.

Decidem de asemenea creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând cu anul 2022”, a spus Ciucă în debutul ședinței de Guvern.

Guvernul a decis: de la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie va fi majorat la 1.586 de lei, iar pensia minimă va crește la 1.000 de lei. Și alocațiile copiilor se vor majora la 243 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022. 

Totodată, Guvernul va decide vineri, acordarea unui ajutor de stat pentru pensionarii cu venituri mici, respectiv o așa-numită a 13-a pensie.

„Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10% începând cu luna ianuarie a anului viitor de la 1.442 de lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei.

Decidem de asemenea creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând cu anul 2022”, a spus Ciucă în debutul ședinței de Guvern.

Cuantumul alocației, după noua grilă:

  1. a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
  3. c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Ordonanța de Urgență privind unele măsuri de protecție socială în domeniu pensiilor din sistemul public pentru anul 2022 poate fi consutată AICI.

Ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru acordarea indemnizației compensatorii pentru persoanele cu handicap poate fi consultată AICI.

Alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție.

Creșterile de pensii, alocații și salarii cor avea un impact bugetar de 13,6 miliarde de lei – circa 1,2% din PIB.

Cum se va acorda a 13-a pensie

În următoarele zile, cel mai probabil vineri, guvernul va adopta o nouă ordonanță prin care din luna ianuarie 2022, pensionarii care primesc pensii cuprinse între 1.000 de lei și 1.600 de lei ar urma să primească ajutor de stat, astfel încât să ajungă la 2.200 de lei. Ajutorul, prin urmare, ar urma să fie acordat diferențiat.

Astfel, cine are pensia de 1.000 de lei, primește 1.200 de lei, iar cei care au pensie de 1.600 de lei, vor primi un ajutor de 600 de lei.

Inițial, s-a vorbit despre un ajutor de 1.200 de lei pentru toți pensionarii care primesc o pensie sub 1.600 de lei. Acum, potrivit Gabrielei Firea, ajutorul va fi acordat diferențiat.

Toți pensionarii care au pensia cuprinsă între 1000 și 1600 de lei vor primi ajutor astfel încât venitul pe luna ianuarie să ajungă la 2200 de lei, astfel:

– La o pensie de 1000 lei – ajutorul de la stat este de 1200 lei
– La o pensie de 1350 lei – ajutorul de la stat este de 850 lei
– La o pensie de 1600 lei – ajutorul de la stat este de 600 lei

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Zilele municipiului Dorohoi, sub lupa jandarmilor

Publicat

În afara misiunilor zilnice executate independent sau în sistem integrat pentru menținerea unui climat de conviețuire socială adecvat cetățenilor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa în acest sfârșit de săptămână și pe linia asigurării ordinii publice la manifestările cu participare numeroasă.
Zilele municipiului Dorohoi, spectacolul aniversar ,,Frate lângă frate – Moldova și România” din comuna Dobârceni, precum și evenimentul promoțional ,,Deschiderea noului an școlar 2023 – 2024″, organizat de Palatul Copiilor Botoșani și Filiala Darabani pe esplanada Sălii Polivalente ,,Elisabeta Lipă” vor fi în atenția jandarmilor, dar și a efectivelor de poliție și pompieri cu care se cooperează în executarea misiunilor, care vor lua toate măsurile necesare pentru ca siguranța participanților să nu fie afectată de producerea unor incidente nedorite, potrivit competențelor instituționale.
De asemenea, jandarmii din dispozitivul de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competența inspectoratului vor acționa permanent, concomitent cu exercitarea atribuțiilor pentru siguranța obiectivelor păzite, în vederea depistării persoanelor care săvârșesc fapte antisociale de natură penală sau contravențională în apropierea acestora.
„Recomandăm participanților la manifestările cultural-artistice și evenimentele promoționale să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să nu răspundă la provocările altor persoane și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct, în cel mai scurt timp, în cazul sesizării unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur”, au precizat surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii din Botoșani l-au găsit pe Ștefan, copilul care dispăruse de acasă de 24 de ore. Acum este în grija statului

Publicat

Aseară, Ștefan, băiatul de 13 ani, din Botoșani, căutat de familie cu ajutorul polițiștilor, a fost găsit de oameni legii. Potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani, copilul a fost internat într-un centru de primire al copilului în regim de urgență.
„Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, spun polițiștii.

Amintim că polițiștii botoșăneni au făcut  verificări pentru localizarea unui minor, de 13 ani, din municipiul Botoșani, după ce familia a anunțat că a plecat de acasă cu o zi înainte și nu nimeni nu mai știa nimic despre el.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

Publicat

Sfântul Grigorie s-a născut în Armenia Mare, în anul 257, într-o familie înrudită cu dinastia imperială a Arsacizilor. Dar, din pricina tulburărilor din acea vreme, părinții săi au fost uciși, iar el, copil fiind, a găsit scăpare în Cezareea Capadociei şi a fost crescut în credinţa creştină, în care s-a botezat.

Mai târziu s-a căsătorit cu o creștină pe nume Miriam, de asemenea de neam armean, cu care a avut doi copii: Vartanes și Aristakes. Crescându-și copiii în dreapta credință, cei doi soți s-au hotărât să devină monahi, apoi Sfântul Grigorie, desăvârşindu-se în cuvântul mântuirii, s-a aprins de marea dorinţă de a merge să binevestească Evanghelia în ţara sa, la neamul armenilor; și Dumnezeu a întărit cu minuni cuvântul şi viaţa Sfântului Grigorie, slujitorul Său. Însă multe chinuri a îndurat din partea păgânilor şi, mai ales, din partea regelui Tiridate al III-lea (283-330), care jertfea idolilor şi nu putea suferi credinţa în Hristos a Sfântului.

Deci, pe Sfântul Grigorie l-a aruncat într-o groapă adâncă în care erau animale sălbatice și târâtoare veninoase, unde a stat vreme de 14 ani, fiind hrănit în ascuns de o bătrână milostivă. Tot atunci au pătimit Sfintele fecioare Ripsimia și Gaiani, precum și 70 debărbaţi creştini şi 32 de femei, primind cununa muceniciei. După o vreme, însă, regele Tiridate s-a îmbolnăvit greu și a fost chemat Sfântul Grigorie să-l vindece, ceea ce s-a și întâmplat. Văzând minunea, Tiridates a înțeles puterea lui Hristos, a crezut și a primit botezul, în anul 301.

Ca urmare, toată Armenia a venit la credinţa creştină, poporul sfărâmând capiştile idoleşti şi zidind biserici, devenind astfel primul popor din lume creștinat în întregime. Atunci Sfântul Grigorie a fost trimis la fericitul Leontie, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, de care a fost hirotonit episcop în anul 302, ajungând cel dintâi arhipăstor al armenilor. Deci, hirotonind preoți, Sfântul Grigorie a botezat tot poporul, până la cel din urmă sătean. Iar regele Tiridate a întemeiat multe mănăstiri, în care înflorea viețuirea cea după Evanghelie. Tot Sfântul Grigorie a purtat flacăra credinţei la multe alte neamuri de pe lângă Marea Caspică şi în Caucaz. Și-a pregătit pentru preoție pe fiul său Aristakes, care i-a și urmat ca arhiepiscop, dar și pe nepotul său, numit tot Grigorie, fiul lui Vartanes, care, predicând Evanghelia popoarelor din Caucaz, a fost ucis de păgâni, primind cununa muceniciei. Sfântul Grigorie a păstorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani.

Numele lui apare și la Sinodul I Ecumenic (325), semnând al treizeci şi şaselea pe lista Sfinților Părinţi de la Niceea. Se spune că el a avut iniţiativa înfiinţării alfabetului armenesc, desăvârșit de fericitul Mesrop, şi că a tradus şi Biblia în limba armenilor. În ultima parte a vieții sale, Sfântul s-a rugat vreme îndelungată în singurătate şi prin munţi. Deci, foarte multe şi preaslăvite minuni făcând, şi la adânci bătrâneţi ajungând, cu pace s-a mutat către Domnul, în anul 331. În timpul împăratului Zenon (474-491) au fost aflate moaştele Sfântului.

Acum mâna sa dreaptă se află în Armenia, capul și mâna stângă la Marea Lavră din Muntele Athos, iar altă parte a moaștelor sale în Italia, la Napoli. De asemenea, părți din moaștele sale se află și în alte sfinte locașuri din lumea creștină.

Citeste mai mult

Actualitate

Vizele SUA vor putea fi reînnoite fără un nou interviu. Anunțul Secției Consulare a Ambasadei SUA din România

Publicat

Secția Consulară a Ambasadei SUA din România promovează programul de reînnoire a vizelor fără interviu cu scopul de a aproba un număr record de vize pentru cetățenii români eligibili în anul fiscal 2024, au anunțat reprezentanții Ambasadei SUA.

”Avem plăcerea de a reaminti solicitanților de viză despre avantajele programului de reînnoire a vizelor fără interviu, ca parte a planului nostru de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză.

Acest program permite solicitanților cărora li s-au eliberat anterior vize să și le reînnoiască fără a se prezenta la un nou interviu la Ambasada SUA din București.

Solicitanții de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina Reînnoire Viză  pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web USTravelDocs dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanților o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoire a vizelor.

Solicitanții eligibili vor fi rugați să tipărească pagina de confirmare Fără Interviu și să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Oricât de mult ne bucurăm să întâlnim solicitanții de viză la interviu, dorim să vă ajutăm să evitaţi efortul de a vă prezenta la Ambasadă, dacă nu este absolut necesar. În acest scop, varianta fără interviu este simplă, rapidă și fără probleme” au transmis reprezentanții Ambasadei SUA.

Documentele necesare sunt pentru obținerea vizei SUA fără interviu:

  • pașaport (cel valabil şi cel anterior),
  • pagina de confirmare a formularului DS-160,
  • fotografii recente,
  • chitanța pentru taxa de viză /dovada plății,
  • pagina de confirmare Fără Interviu
  • documentele corespunzătoare în funcție de categoria de viză solicitată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending