Connect with us

Eveniment

Astăzi este Crăciunul pe stil vechi. Tradiţii şi obiceiuri specifice acestei sărbători

Publicat

Publicitate

Pe masa din Ajunul Crăciunului, de pe 7 ianuarie, ortodocşii de stil vechi pun bunătăţi de post specifice sărbătorilor, informează alba24.ro. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Cine sărbătorește Crăciunul pe stil vechi în România

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi.

Pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi.

Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului într-un an: cel al egiptenilor, care era mai corect, dar nici el perfect, de 365 zile, şi cel al romanilor, care era de 355 zile. Totuşi, rămânea anual o diferenţă de zece zile între aceste două sisteme, dar şi între fiecare dintre ele şi calendarul solar.

Din dorinţa de a pune în acord aceste calendare cu cel ceresc, împăratul roman Iuliu Cezar a adoptat, în anul 46 î.Hr., sistemul de calcul egiptean, numit „calendarul iulian”. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Sfintelor Paşti ziua de 21 martie – echinocţiul de primăvară, precizează site-ul www.crestinortodox.ro.

Publicitate

Specialiştii astronomi au constatat că, şi după aceea, din 123 în 123 de ani, echinocţiul de primăvară retrogradează cu o zi. La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, cele mai multe Biserici Ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Sfintelor Paşti se calculează tot pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu, de aici provenind neconcordanţa cu data Paştelui din Biserica Catolică.

Când a fost adoptat calendarul gregorian

Biserica noastră, făcând parte din rândul Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat – Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Sfintele Paşti şi toate sărbătorile după vechiul calendar (adică după „stilul vechi”), explică site-ul crestinortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de Ajun şi de Crăciunul pe stil vechi

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun bunătăţi de post specifice sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunţă noaptea Naşterii Domnului, potrivit site-ului folclor-romanesc.ro.

În ziua de Crăciun, creştinii ortodocşi pe stil vechi merg la biserică, la Liturghie, iar la prânz, familiile se reunesc la masa tradiţională.

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet” (o piftie specială, mâncată cu hrean), „lapşa” (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sarmale, peşte (preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe). Pentru desert se pregătesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză („vareniki”) şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă un colind bisericesc – „Hristos Rajdaetsea”, scrie site-ul amintit.

Ucrainenii din Maramureş, în Ajunul Crăciunului, mănâncă „de post”, dar pun pe masă, conform tradiţiei, 9 feluri de mâncare. Cea mai importantă dintre ele este „hrebleanca” – o mâncare din ciuperci cu zeamă de varză. De asemenea, ei mănâncă grâu fiert şi peşte.

Copiii merg la colindat în seara de Ajun, iar la miezul nopţii, credincioşii merg la biserică, la slujba numită „snocne”. Dimineaţa, în ziua de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserică, unde un grup de tineri vin cu Viflaimul.

În comunităţile de sârbi, până la miezul nopţii de Crăciun se mănâncă doar mâncăruri de post, iar la miezul nopţii se aprinde o creangă de stejar – „banjak”. Tradiţia spune că arzând, această creangă va aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc.

La masa de Crăciun se mănâncă preparate tradiţionale, iar sub faţa de masă se pun bani şi fân, acestea urmând să fie scoase abia la Bobotează (19 ianuarie), fânul fiind dat atunci animalelor din gospodărie, mai scrie site-ul folclor-romanesc.ro.

Crăciunul este sărbătorit şi de basarabeni tot în 7 ianuarie, acolo existând obiceiul ca în Ajun femeile să pregătească, din aluat de pâine, „Crăciunelul” – un colac mic în forma cifrei opt, dar şi „Ajunelul”, care vesteşte ajunul Naşterii Domnului. Aceşti doi colaci se agaţă, împreună cu flori de busuioc, la icoană şi se ţin până la Sf. Gheorghe, când se scot şi se dau la animale ca să la păzească de rele.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Numărul de accidente la trecerea la nivel, în scădere semnificativă, anul trecut

Publicat

Publicitate

Numărul de accidente la trecerea la nivel a scăzut semnificativ anul trecut față de 2023, la fel și cel al deceselor înregistrate din astfel de accidente, a declarat, luni, directorul general al Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR), Petru Bogdan.

‘Sunt extrem de multe loviri la trecerile la nivel. Din informațiile pe care le deținem în acest moment, nu rezultă că au fost cauze imputabile administratorului sau gestionarului de infrastructură. În cursul anului trecut, ASFR, ca o măsură preventivă, a inițiat un proiect de ordin în acest sens prin modificarea unei prevederi din Regulamentul 004, prevedere care se referă la obligativitatea mecanicilor de a transmite semnale de atenție până la depășirea axului trecerii la nivel. Nu știm în ce măsură a fost eficientă această prevedere, dar putem spune că numărul lovirilor a scăzut în anul 2024 față de 2023’, a spus el.

Astfel, în anul 2024, numărul de accidente la trecerea la nivel a fost de 115, în scădere de la 154, în 2023. De asemenea, numărul de decese înregistrate din aceste accidente a coborât anul trecut la 14, de la 18 în 2023.

‘Lovirile cele mai multe sunt la trecerile la nivel prevăzute cu indicatoare rutiere’, a precizat Petru Bogdan.

De asemenea, Mihai Roșca, reprezentant ASFR, a susținut că România nu ‘stă rău’ la capitolul siguranță pe calea ferată.

‘România nu stă rău la capitolul siguranță. Suntem pe primul loc la numărul de accidente doar pentru că în statistica Uniunii Europene sunt incluse accidentele la trecerile la nivel. Asta ne dă peste cap – indisciplina șoferilor de pe șosea. Dacă ei ar opri și s-ar asigura, numeri pe degete accidentele. Suntem la jumătatea clasamentului UE. Accidente pe calea ferată sunt raportate la numărul de tren/km, deci nu la kilometrii de rețea’, a transmis Roșca.

Publicitate

La începutul anului 2024, ASFR a promovat un proiect de OMTI, care a fost aprobat, vizând avertizarea sonoră timpurie a apropierii trenurilor de trecerile la nivel. De asemenea, a intensificat acțiunile de verificare, în cadrul supravegherii de siguranță feroviară, a funcționalității dispozitivelor de semnalizare instalate de administratorul de infrastructură la trecerile la nivel, precum și a asigurării vizibilității pentru conducătorii auto în proximitatea trecerilor la nivel.

ASFR a organizat luni o reuniune de consultare a factorilor implicați și a părților interesate din sistemul feroviar din România, pentru a oferi clarificări cu privire la procesul de asanare a legislației naționale în domeniul feroviar, la stadiul actual al acestui proces și cu privire la proiectul de ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii (OMTI) privind exploatarea și gestionarea traficului feroviar ce se află în consultare publică.

La reuniune au participat, pe lângă reprezentanții conducerilor MTI, ASFR, AGIFER, și reprezentanți ai operatorilor feroviari de marfă și de călători, ai administratorului infrastructurii feroviare publice CFR SA, ai federațiilor sindicale din calea ferată, precum și reprezentanți ai presei. AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

Când se încheie perioada înscriere la Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor dorohoian”

Publicat

Publicitate

Într-un timp relativ scurt, s-au înscris deja participanți din mai multe județe ale țării și din Republica Moldova la cel mai așteptat festival al primăverii „Mărțișor dorohoian”. Mai sunt două zile în care toți cei care doresc să se înscrie, mai pot s-o facă. Așadar, regulamentul Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor dorohoian” poate fi consultat pe site-ul Centrul Creatiei Botosani , unde sunt puse la dispoziție toate informațiile . 

Centrul Creației Botoșani, în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi și Centrul de Informare Turistică Dorohoi, au dat startul înscrierilor la cea de-a XLI-a ediție a Festivalului național de muzică ușoară românească „Mărțișor dorohoian”, în perioada 28 februarie – 1 martie 2025.

De la an la an, se fac eforturi pentru îmbunătățirea calității festivalului și pentru a atrage cât mai mulți tineri talentați să participe la acest festival atât de longeviv și de binecunoscut în întreaga țară.

Concurenții sunt așteptați să se înscrie la adresa de e-mail din regulamentul afișat pe site-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani: centrulcreatieibt.ro.

Citeste mai mult

Economie

Peste 350 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

Publicitate

Pesete 350 de locuri de muncă sunt libere în această săptămână la nivelul județului Botoșani. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

DENUMIRE COR DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
DIRECTOR ECONOMIC DIACONU CONSULT OFFICE S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 28A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0751031143
BIOCHIMIST SEF SECTIE, LABORATOR HERBAL THERAPY LABORATORIES S.R.L. STR.I. C. Bratianu,

Nr. 127, LOC.BOTOSANI, Telefon:0756013438

INGINER MENTENANTA SI REPARATII SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
INGINER MECANIC ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
INGINER CHIMIST HERBAL THERAPY LABORATORIES S.R.L. STR.I. C. Bratianu,

Nr. 127, LOC.BOTOSANI, Telefon:0756013438

INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA LACTO SOLOMONESCU SRL STR.PRINCIPALA,

Nr. F.N., LOC.MIRON COSTIN, Telefon:0728882280

ASISTENT MEDICAL GENERALIST SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BULEVARDUL VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
MEDIC VETERINAR ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
CONSILIER/EXPERT/INSPECTOR/REFERENT/ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA COMBUSTIBILUL SRL STR.B.dul MIHAI EMINESCU, Nr. 170, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231514268
CONSILIER/EXPERT/INSPECTOR/REFERENT/ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
CONSILIER/EXPERT/INSPECTOR/REFERENT/ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA SPITALUL DE RECUPERARE SF GHEORGHE STR.CALEA NATIONALA, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/512822
TEHNICIAN ELECTRONICA CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
SEF FORMATIE INDUSTRIA CONFECTIILOR ÎMBRACAMINTE DEMARCO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 1H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740225156
TEHNICIAN VETERINAR ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
ASISTENT MEDICAL LABORATOR SPITALUL DE RECUPERARE SF GHEORGHE STR.CALEA NATIONALA, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/512822
ASISTENT MEDICAL BALNEOFIZIOTERAPIE, BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE ȘI RECUPERARE SPITALUL DE RECUPERARE SF GHEORGHE STR.CALEA NATIONALA, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/512822
CONTABIL ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
CONTABIL DAGAMITEX S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0740113388
AGENT DE VÂNZARI MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
ASISTENT MANAGER ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
SECRETARA INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA STR.G-RAL GH. AVRAMESCU, Nr. 26A, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0231/514854
TELEFONIST SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
RECEPTIONER DE HOTEL MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11,  LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
MAGAZINER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
BUCATAR PANAIOTIS GENERAL S.R.L. STR.DRAGOŞ VODĂ,

Publicitate

Nr. 20A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0758606027

BUCATAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
BUCATAR VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.Învingătorilor,

Nr. 37,

BOTOSANI, Telefon:0747081800

PIZZAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
PIZZAR MIORITA SRL STR.TRANSILVANIEI,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0745/672761

OSPATAR (CHELNER) VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.Învingătorilor,

Nr. 37, Telefon:0747081800

ADMINISTRATOR INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA STR.G-RAL GH. AVRAMESCU, Nr. 26A,

Telefon:0231/514854

GOSPODAR ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR. 36 STR.GARII , Nr. 2,

Telefon:0742795594

CAMERISTA HOTEL MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
Comerciant vanzator marfuri nealimentare MIORITA SRL STR.TRANSILVANIEI,

Nr. 2,

LOC.BOTOSANI, Telefon:0745/672761

LUCRATOR COMERCIAL NURMIA SRL STR.NICOLAE IORGA,

Nr. 7, 1, A, Ap. 1,

Telefon:0748036373

INFIRMIER/INFIRMIERA SPITALUL DE RECUPERARE SF GHEORGHE STR.CALEA NATIONALA, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/512822
INFIRMIER/INFIRMIERA SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BULEVARDUL VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
ÎNGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA SPITALUL DE RECUPERARE SF GHEORGHE STR.CALEA NATIONALA, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/512822
ZIDAR PIETRAR DELTA CON SRL STR.HERTA, Nr. F.N, MUN., LOC.DOROHOI, Telefon:0742582604
ZIDAR ROSAR-TENCUITOR D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
FIERAR BETONIST D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
FIERAR BETONIST DELTA CON SRL STR.HERTA, Nr. F.N,

LOC.DOROHOI, Telefon:0742582604

DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) DELTA CON SRL STR.HERTA, Nr. F.N,

LOC.DOROHOI, Telefon:0742582604

FAIANTAR D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
DETECTOR PIERDERI APA SI GAZE DELGAZ GRID S.A. STR.PANDURILOR, Nr. 42, LOC.BOTOSANI
INSTALATOR CENTRALE TERMICE SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
FRIGORIFERIST (FRIGOTEHNIST) ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
ZUGRAV D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
MECANIC AUTO REC SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 163,

, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/631235

MECANIC UTILAJ ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
MECANIC INTRETINERE SI REPARATII UTILAJE DIN INDUSTRIA TEXTILA, CONFECTII SI INCALTAMINTE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833
ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE ÎN CONSTRUCTII SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
ELECTROMECANIC GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833
PATISER MIORITA SRL STR.TRANSILVANIEI, Nr. 2,  LOC.BOTOSANI, Telefon:0745/672761
OPERATOR LA FABRICAREA PRODUSELOR CONGELATE DE PATISERIE SI PANIFICATIE MIORITA SRL STR.TRANSILVANIEI, Nr. 2, , LOC.BOTOSANI, Telefon:0745/672761
TÂMPLAR UNIVERSAL PRODIMPEX-M SRL STR.TĂTARILOR, Nr. 46-48, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/511100
CROITOR DEMARCO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 1H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740225156
CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA DEMARCO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 1H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740225156
CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11,

LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503

CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA VIZITEU SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 32, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/539417
CROITOR-CONFECTIONER ÎMBRACAMINTE, DUPA COMANDA DEMARCO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 1H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740225156
CONTROLOR CALITATE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE DAGAMITEX S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 32, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740113388
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833
SPANUITOR CONFECTII DEMARCO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 1H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740225156
OPERATOR LA VALORIFICAREA SUBPRODUSELOR DE ABATOR ANTARES INTERNATIONAL SRL LOC.RACHITI, Telefon:0724004050
FOCHIST LA MASINI CU ABUR SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
FOCHIST PENTRU CAZANE DE ABUR SI DE APA FIERBINTE SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BULEVARDUL VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE PRIMARIA COMUNEI BRAESTI STR.CALEA NATIONALA, Nr. 41, LOC.0, Telefon:0231620023
SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812
CALCATOREASA LENJERIE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833
MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII DELTA CON SRL STR.HERTA, Nr. F.N, LOC.DOROHOI, Telefon:0742582604
MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
MANIPULANT MARFURI SANCOS SRL STR.COM.CONCESTI, Nr. fn, SAT C, LOC.CONCESTI, Telefon:0785939780
AJUTOR BUCATAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
AJUTOR BUCATAR MIORITA SRL STR.TRANSILVANIEI,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0745/672761

AJUTOR BUCATAR PANAIOTIS GENERAL S.R.L. STR.DRAGOŞ VODĂ,

Nr. 20A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0758606027

AJUTOR BUCATAR S.M. QICHAO S.R.L. STR.Împărat Traian,

Nr. 30, 1, A, Ap. 20, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0737775503

AJUTOR BUCATAR VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.Învingătorilor,

Nr. 37, SAT H, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0747081800

Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin telefon. Infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor. Atenționările Poliției

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin telefon, cazuri în care infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor și le cer cetățenilor transfer de bani în cont ”sigur”, scrie alba24.ro.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”.

Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor.

În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.

Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

Tentative de fraudă prin telefon. Dosar penale

Publicitate

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.

Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).

Atenționările polițiștilor
Poliția Alba transmite recomandări pentru protecția cetățenilor:

Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani
Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate
Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending