Connect with us
Publicitate

Eveniment

Astăzi este Crăciunul pe stil vechi. Tradiţii şi obiceiuri specifice acestei sărbători

Publicat

Pe masa din Ajunul Crăciunului, de pe 7 ianuarie, ortodocşii de stil vechi pun bunătăţi de post specifice sărbătorilor, informează alba24.ro. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Cine sărbătorește Crăciunul pe stil vechi în România

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi.

Pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi.

Diferenţa dintre calendarul iulian şi cel gregorian

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului într-un an: cel al egiptenilor, care era mai corect, dar nici el perfect, de 365 zile, şi cel al romanilor, care era de 355 zile. Totuşi, rămânea anual o diferenţă de zece zile între aceste două sisteme, dar şi între fiecare dintre ele şi calendarul solar.

Din dorinţa de a pune în acord aceste calendare cu cel ceresc, împăratul roman Iuliu Cezar a adoptat, în anul 46 î.Hr., sistemul de calcul egiptean, numit „calendarul iulian”. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Sfintelor Paşti ziua de 21 martie – echinocţiul de primăvară, precizează site-ul www.crestinortodox.ro.

Specialiştii astronomi au constatat că, şi după aceea, din 123 în 123 de ani, echinocţiul de primăvară retrogradează cu o zi. La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, cele mai multe Biserici Ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Sfintelor Paşti se calculează tot pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu, de aici provenind neconcordanţa cu data Paştelui din Biserica Catolică.

Când a fost adoptat calendarul gregorian

Biserica noastră, făcând parte din rândul Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat – Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Sfintele Paşti şi toate sărbătorile după vechiul calendar (adică după „stilul vechi”), explică site-ul crestinortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri de Ajun şi de Crăciunul pe stil vechi

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun bunătăţi de post specifice sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.

Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sunt mâncărurile care anunţă noaptea Naşterii Domnului, potrivit site-ului folclor-romanesc.ro.

În ziua de Crăciun, creştinii ortodocşi pe stil vechi merg la biserică, la Liturghie, iar la prânz, familiile se reunesc la masa tradiţională.

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet” (o piftie specială, mâncată cu hrean), „lapşa” (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sarmale, peşte (preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe). Pentru desert se pregătesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză („vareniki”) şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă un colind bisericesc – „Hristos Rajdaetsea”, scrie site-ul amintit.

Ucrainenii din Maramureş, în Ajunul Crăciunului, mănâncă „de post”, dar pun pe masă, conform tradiţiei, 9 feluri de mâncare. Cea mai importantă dintre ele este „hrebleanca” – o mâncare din ciuperci cu zeamă de varză. De asemenea, ei mănâncă grâu fiert şi peşte.

Copiii merg la colindat în seara de Ajun, iar la miezul nopţii, credincioşii merg la biserică, la slujba numită „snocne”. Dimineaţa, în ziua de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserică, unde un grup de tineri vin cu Viflaimul.

În comunităţile de sârbi, până la miezul nopţii de Crăciun se mănâncă doar mâncăruri de post, iar la miezul nopţii se aprinde o creangă de stejar – „banjak”. Tradiţia spune că arzând, această creangă va aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc.

La masa de Crăciun se mănâncă preparate tradiţionale, iar sub faţa de masă se pun bani şi fân, acestea urmând să fie scoase abia la Bobotează (19 ianuarie), fânul fiind dat atunci animalelor din gospodărie, mai scrie site-ul folclor-romanesc.ro.

Crăciunul este sărbătorit şi de basarabeni tot în 7 ianuarie, acolo existând obiceiul ca în Ajun femeile să pregătească, din aluat de pâine, „Crăciunelul” – un colac mic în forma cifrei opt, dar şi „Ajunelul”, care vesteşte ajunul Naşterii Domnului. Aceşti doi colaci se agaţă, împreună cu flori de busuioc, la icoană şi se ţin până la Sf. Gheorghe, când se scot şi se dau la animale ca să la păzească de rele.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Sute de amenzi după acțiunea BLOCADA, desfășurată la Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea, Săveni și  Dorohoi

Publicat

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea, Săveni și  Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și al polițiștilor de frontieră și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de discuplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de draguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 170.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 16 permise de conducere.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Șase pompieri botoșăneni avansați în grad, de Ziua Națională a României

Publicat

În orice domeniu, recunoașterea muncii depuse este foarte importantă. Acest lucru l-au simțit astăzi șase colegi, care au primit noile grade.

Cei doi ofițerii și patru subofițerii s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu și au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Cei șase au fost avansați în gradele de:

– maior: Bodgan – Marian Mihai;

– căpitan: Andrei – Bogdan Rusu;

– plutonier adjutant șef: Alexandru Buzatu – Iliescu, Valentin – Gabriel Iftode, Radu – Constantin Sorlescu;

– plutonier major: Ovidiu Andrei.

Totodată, opt ofițeri și subofițeri au primit titluri onorifice „În serviciul patriei” acordate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru toată perioada de activitate în slujba cetățenilor:

– colonel Dan Decebal Muraru, Inspector Șef al ISU Botoșani,

– colonel Tuduruță Cristian, adjunct al Inspectorului Șef,

– plt. adj. șef Funduianu Dan,

– plt. adj. Aprotosoaie Gheorghe Daniel,

– plt. adj. Derscaru Loli Cristian,

– plt. adj. Surugiu Daniel,

– plt. adj. Mînzat Corneliu,

– plt. adj. Pascaru Silviu Ionuț.

Cu această ocazie, inspectorul șef al ISU Botoșani le-a transmis un mesaj de felicitare și, totodată, le-a cerut să lucreze în continuare în echipă, să dea dovadă de onestitate, modestie și responsabilitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Secția de Neonatologie a Maternității Botoșani va fi dotată cu aparatură de ultimă generație. Președintele CJ: „Nu este un moft”

Publicat

Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani a fost aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul de screening din cadrul Secției de Neonatologie a Maternității Botoșani va fi îmbunătățit cu echipamente medicale adecvate, care să pună în evidență afecțiunile critice ale nou-născuților.

„Dotarea Secției de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație nu este un moft, ci o obligație, pe care ne-am asumat-o cu toții, pentru a maximiza șansele la viață a copiilor care se nasc prematur. Deși au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, majoritatea prematurilor arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze. Noi trebuie să le fim alături în această luptă și să le-o facem mai ușoară. Astfel, am pus un accent deosebit pe tot ceea ce înseamnă programe de dotare ale Secției de Neonatologie, iar acest proiect cu finanțare PNRR, în valoare de 265 de mii de lei, valoarea maximă pe care o puteam accesa, vine să completeze programul nostru major de dezvoltare a sistemului sanitar”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Tot în acest an, echipele reunite ale Consiliului Județean și Spitalului „Mavromati” au avut unul dintre cele mai bune proiecte de combatere a infecțiilor nosocomiale depuse pe PNRR, obținând cel de al patrulea punctaj la nivel național. Prin acest proiect s-a accesat o finanțare de aproximativ 4 milioane de euro din care se vor achiziționa 415 echipamente medicale performante pentru dotarea laboratoarelor de analize medicale, Serviciului de Sterilizare, Secțiilor ATI, Blocului operator, Blocului de nașteri, Secției Oncologie, Serviciului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, Ambulatoriului integrat și Unității de Primiri Urgențe.

„Este rezultatul unei munci uriașe la care s-au angajat echipele reunite de la Consiliul Județean și Spitalul «Mavromati». Am făcut din modernizarea sistemului sanitar o prioritate, iar acest lucru se poate lesne observa din volumul investițiilor pe care le-am derulat, dar și prin proiectele pe care le-am pregătit pentru a le implementa în perioada următoare. În ultimii trei ani, din fonduri europene, guvernamentale, județene sau veniturile proprii ale Spitalului Județean am realizat și demarat investiții în sistemul sanitar botoșănean de peste 50 de milioane de euro. Vom continua pe acest drum pentru că punem sănătatea pe primul plan”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Fără țigări electronice vândute minorilor. Senatul discută azi proiectul de lege

Publicat

Plenul Senatului va dezbate luni proiectul de lege prin care minorii nu vor mai putea cumpăra țigări electronice. Noua lege se va aplica și produselor cu flacoane de reumplere pentru țigarete, dar și dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului, scrie Adevarul.

Noile modificări ale legii nr. 201/2016 vizează stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produseior conexe. De asemenea, grupul de inițiativă mai propune modificarea legii 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

„În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului”, potrivit cadrului normativ care va fi dezbătut mâine în Senat. La legea nr.201.2016 vor fi introduse următoarele modificări:

1. La articolul 2 dupa litera „p)” se introduce o noua litera, litera „p^)”, cu urmatorul cuprins: „p^) dispozitiv electronic pentru incalzirea tutunului – dispozitiv utilizat in cazul produselor din tutun incalzit care nu implica combustie;”

2. La articolul 2, dupa litera „ss)” se intoduce o nouă literă, litera „tt)”, cu următorul cuprins:„tt) țigareta electronică – înseamnă un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință;”

Schimbările preconizate
Principalele modificări din legea nr.349/2002 vor fi:

1. La articolul 2, noul cadru introdus va fi următorul: „Prin dispozitive de tip easybox/locker se înțelege o cutie/spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/parole furnizate prin mijioace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.”

2. La articolul 3, noile modificări sunt: „Se interzice comercializarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului prin automate.”

3. Tot articolul 3 va cuprinde și: „se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

Prin inițiativa legislativă se urmărește implicarea școlilor în procesul de prevenire și control. Instituțiile de învățământ vor trebui să introducă regulamente și măsuri aplicate elevilor care nu vor respecta prevederile privind vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor produselor care conțin tutun.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending