Connect with us
Publicitate

Eveniment

Coronavirus Botoșani: 138 de cazuri noi, raportate de autorități. Statistica pe județ

Publicat

Publicitate

Potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, la nivelul județului s-au înregistrat  138 de cazuri noi, înultimele 24 de ore. Din acest total, 66 sunt în municipiul Botoșani.

Rata de infectare în municipiul Botoșani a ajuns la 2,29. În județ, indicele de contaminare este 1,18 la mia de locuitori.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultate finale Bacalaureat 2024 au fost publicate. Vezi notele candidaților după contestații, pe județe

Publicat

Publicitate

Rezultatele finale de la examenul de Bacalaureat 2024 au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației, pe bacalaureat.edu.ro, și pot fi văzute în articol. Vezi mai jos listele cu notele și mediile finale obținute de candidați la Bacalaureat 2024 după contestații.

Media de Bacalaureat contează pentru admiterea la majoritatea facultăților la care se aplică pe bază de dosar.
Absolvenții de liceu nemulțumiți de notele primite au putut să depună contestații BAC 2024 în ziua afișării rezultatelor inițiale, luni, 8 iulie. Au fost depuse aproximativ 51.000 de contestații, potrivit datelor Ministerului Educației.

Numărul de note contestate este mai mic decât anul trecut cu circa 3.000. La sesiunea de vară BAC 2023 au fost depuse peste 54.600 de contestații.
„Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării”, potrivit procedurii Ministerului Educației.

Rezultate finale Bacalaureat Botoșani

Citeste mai mult

Economie

PFA-uri sunt obligate la plata contribuției la Sănătate, chiar dacă venitul este zero, în 2024. Modificări fiscale din 2025

Publicat

Publicitate

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA. Persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc, în 2024, informează alba24.ro.

Alte modificări fiscale precizează că plata impozitului, a CAS și CASS se va plăti din 2025 până la data de 25 mai, potrivit Hotnews, care citează revista Ministerului de Finanțe.

Lucrurile s-au schimbat în privința activităților independente – PFA în 2024: se va plăti impozit, CAS și CASS (până pe 25 mai).

În revista Ministerului de Finanțe, o angajată ANAF a explicat unele noutăți în privința acestui lucru,.

Ea a menționat faptul că persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc.

În prezent, la CASS (sănătate) avem acum plafoanele de 6-60 de salarii. Dacă ai depășit 6 salarii minime, dar ești sub 60, plătești 10% la suma respectivă.

Publicitate

Plata contribuției la Sănătate, obligatorie la PFA-uri în 2024

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, e rezumatul pe care Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în cadrul ANAF, îl face în revista Finanțe Publice și Contabilitate a Ministerului de Finanțe cu privire la noutățile fiscale legate de activitățile independente / PFA.

În 2024, salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor este de 3.300 lei.

Cu alte cuvinte, se va achita 10% la venitul câștigat între 19.800 – 198.000. Pentru cei care au mai mult de 198.000 lei, suma maximă de plată rămâne plafonată la 19.800 lei.

Publicitate

Excepții

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

– salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;

sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • venituri din investiţii;
  •  venituri din alte surse.

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025).

Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

CASS pentru venituri de la bursă, dobânzi bancare și dividende

În plus, veniturile din investiții (bursă, dobânzi bancare, dividende etc.) sunt tratate distinct, nu se mai adună cu celelalte sume din activități independente.

Deci se va achita CASS separat pentru ele, ca pentru 6, 12 sau 24 de salarii minime.

Există și unele excepții, iar una dintre ele o reprezintă salariații care câștigă cel puţin 6 salarii minime brute pe ţară.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copii de la școala de vară organizată de Liceul cu Program Sportiv Botoșani s-au întâlnit cu polițiștii

Publicat

Publicitate

Joi, 11 iulie,  polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au participat la activitățile din cadrul școlii de vară organizate de Liceul cu Program Sportiv Botoșani. Printr-o serie de activități educative, polițiștii au urmărit informarea copiilor cu privire la potențialele pericole existente pe perioada vacanței de vară și furnizarea de soluții, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora.

 

Polițiștii au mai adus în discuție o temă de actualitate, cea a siguranței în mediul online, pentru că e vacanță și tentația de a petrece mai mult timp pe calculator sau  rețele de socializare este mai mare.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, polițiștii au avut scopul de responsabilizare a copiilor privind folosirea corecta a numărului unic de urgență 112, dar si limitarea apelurilor care nu reprezintă o urgență.

 

În cadrul activităţilor au fost distribuite şi materiale de informare  realizate în cadrul parteneriatului  derulat de IPJ Botoşani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – Consiliul Judeţean Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de pietoni amendați, după o acțiune a polițiștilor din Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona trecerilor pentru pietoni, fiind vizați atât conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere persoanelor care au acest drept, cât și pietonii indisciplinați. 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.150 de lei, 32 dintre acestea  fiind aplicate pentru indisciplina pietonilor iar celelalte au fost aplicate pentru alte abateri la regimul rutier (viteză neregulamentară, ITP expirat).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending