Connect with us

Administratie

Copil mușcat pe stradă, în Suceava, de un câine adus de la VORONA. Primarul Sucevei, revoltat de situație

Publicat

Publicitate

Câinele care a atacat copilul era microcipat și autoritățile au identificat proprietarul. Primarul Sucevei este revoltat că se aduc câini din alte localități și sunt lăsați pe străzile orașului, relatează Adevărul.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, este revoltat că în municipiu sunt aduși câini din alte localități, câini abandonați din mașini sau din dube la intrările în oraș.

Situația câinilor fără stăpân se agravează, în municipiul Suceava. Practic, cei de la serviciul de ecarisaj nu mai fac față numărului de patrupede care apar pe străzi de la o zi la alta.

Animalele sunt însă un pericol pentru localnici, iar la finele săptămânii trecut un câine a atacat și a mușcat un copil pe strada Păcii din municipiul Suceava.

Copilul a avut nevoie de îngrijiri medicale și a ajuns la Urgențele Spitalului Județean Suceava.

Conform primarului Ion Lungu, patrupedul agresiv, care a atacat un copil, a fost adus recent din Icușeni (de lângă Vorona), județul Botoșani.

Publicitate

Toate datele de identificare au fost predate Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, iar Primăria Suceava a făcut o plângere împotriva proprietarului.

Polițiștii urmează să cerceteze cum a ajuns patrupedul la Suceava și cine l-a abandonat pe străzi.

Câinele este acum în adăpostul din Lunca Sucevei, adăpost care este plin la acest moment.

Ion Lungu a spus că nu caută o scuză, dar din ce în ce mai mulți câini sunt aduși din localități limitrofe și abandonați pe străzile din municipiul Suceava – care este singura localitate din tot județul cu un serviciu de ecarisaj și cu un adăpost pentru câinii fără stăpân.

Acesta spune că și celelalte orașe din județ ar trebui să aibă serviciu de ecarisaj, pentru că în municipiul Suceava capacitatea adăpostului de câini comunitari este limitată.

În ultimii doi ani, au fost adunați de pe străzile Sucevei circa 1500 de câini, în 2021 – 653 de câini, în 2022 – 677 de câini, iar în 2023 sunt deja au fost adunați 167 de câini, unii dintre ei de prin Brehuiești sau Șcheia.

„Nu ascund faptul că mă sună primari din jurul Sucevei din tot județul să primim câinii în adăpostul nostru. Or, noi avem o capacitate limitată și ducem acolo doar câinii din Suceava.

Mi se pare corect ca și celelalte primării, orașe mari să facă adăposturi de câini. Suntem singurul municipiu din județ care are adăpost de câini.

Este o problemă care ne preocupă și o tratăm cu toată responsabilitatea. Din păcate, se aduc câini în Suceava pe ideea că lasă, că-i iau ăia la adăpost”, a explicat Ion Lungu.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Pompierii, prietenii copiilor! Micuții de la Grădinița Nr. 22 s-au întâlnit cu eroii lor care luptă cu focul și „salvează oamenii și animalele”

Publicat

Publicitate

„Pompierii sunt curajoși!”, „Lor nu le este frică nici de foc, nici de înălțime!”, „Pompierii salvează oamenii și animalele!” – sunt lucrurile pe care le-au spus, astăzi, preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 din municipiul Botoșani, care s-au întâlnit cu salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

 

Aceștia, le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la grădiniță, pe stradă sau în grupul de prieteni. I-au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu sau cutremur și i-au angrenat în exerciții practice.

 

Și pentru ca activitatea să fie interactivă, s-a organizat și un concurs cu tematică de protecție civilă și prevenire a incendiilor. Mulți dintre preșcolari au demonstrat că dețin foarte multe cunoștințe despre prevenirea incendiilor, dar toți au răspuns corect la întrebări, dovadă că au fost foarte atenți la lecția de siguranță. Efortul lor a fost răsplătit cu câte o diplomă, care le-a fost oferită de Pompierul Sam.

 

Publicitate

În curtea grădiniței, au avut ocazia să vadă autospeciala hidroperforare și cea pirotehnică și au aflat cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Pe rând, copiii au probat echipamentele de protecție ale pompierilor și pirotehnicienilor. Totodată, au învățat cum să se comporte când descoperă muniție rămasă neexplodată.

 

De asemenea, persoanele responsabile la nivelul grădiniței au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât preșcolarii și cadrele didactice să fie în siguranță.

La finalul întâlnirii, pompierii le-au reamintit următoarele sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță:

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări în casă;

– nu imitați lucrurile periculoase pe care ne le vedeți pe internet;

– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.

Activitatea a fost organizată la cererea gradiniței, în baza protocolului de colaborare încheiat între ISU Botoșani și unitatea de învățământ, în cadrul Programului național „Școala Altfel”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Tragedie la Suceava: Un bărbat a murit într-un accident cumplit

Publicat

Publicitate

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, locotenent colonel Alin Găleată, la fața locului au intervenit prompt pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, sprijiniți de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava.

În interiorul vehiculului a fost găsită o victimă, un bărbat, care rămăsese încarcerată în urma accidentului. Echipele de intervenție au lucrat pentru extragerea acestuia, însă, din păcate, cadrele medicale prezente la locul tragediei au constatat decesul victimei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Produse de lux de aproximativ 95.000 lei confiscate pe Aeroportul Iași

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din lucrători vamali și polițiști de frontieră au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 95.000 lei, ce urmau să ajungă pe piața neagră din România.

În data de 26 martie 2025, în cadrul unei acțiuni comune la care au participat polițiști de frontieră și lucrători vamali, au fost efectuate controale amănunțite asupra unor persoane care s-au încadrat pe culoarul verde nimic de declarat, în baza unui plan comun de combatere a traficului ilegal de bunuri.

Între orele 00:00 și 05:00, au fost verificate două zboruri, din direcția Istanbul și din direcția Londra, zboruri care au avut pasageri ce transportau bunuri suspecte. În urma controlului amănunțit efectuat de către echipa comună de control formată din lucrători vamali și polițiști de frontieră, în bagajele pasagerilor au fost descoperite o serie de articole care nu au fost declarate corespunzător la intrarea în țară, respectiv 266 de articole vestimentare de diferite tipuri (încălțăminte, haine, accesorii), având o valoare estimată de 38.540 lei și 12 bijuterii de lux, care prezintă indicii că ar putea fi din aur, având o valoare de piață de 55.500 lei.

Aceste bunuri, de o valoare totală de 94.040 lei (aproximativ 18.808 euro), au fost confiscate de autoritățile vamale, care au constatat că pasagerii nu au respectat reglementările legale privind transportul de bunuri și obligațiile de declarare la vamă.

În urma acțiunii, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare, în valoare totală de 32.000 lei.

Acțiunea face parte dintr-o serie de controale periodice și coordonate la nivel național, având ca scop întărirea măsurilor de securitate și prevenirea activităților ilegale în punctele de frontieră aeriană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Miercurea din Săptămâna a patra a Postului Mare se face înjumătățirea postului. Jumătatea urcușului duhovnicesc din Postul Mare

Publicat

Publicitate
Postul Sfintelor Paști este alcătuit din cele 40 de zile ale Postului Mare și Săptămâna Mare a Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Acum suntem în timpul Postului Mare, când ne pregătim pentru Săptămâna Mare, scrie Ziarul LUMINA.

Astăzi suntem în miercurea din Săptămâna a patra a Postului Mare, când se face înjumătățirea postului, mai exact suntem la jumătatea Postului Mare. Putem spune că suntem chiar în centrul celor 40 de zile ale Postului Mare.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „vremea postului se apropie de sfârșit ajungând deja la mijlocul stadionului, înaintăm spre țintă. Căci așa cum cine a început a ajuns la mijloc, așa și cel ce a ajuns la mijloc vede sfârșitul. Timpul se apropie, așadar, de sfârșit, și corabia noastră vede limanul; dar căutăm nu doar să ajungem în port, ci și ca această corabie să nu ajungă aici lipsită de mărfuri. Vă rog pe toți și vă îndemn ca fiecare să cerceteze în conștiința sa cele câștigate prin post; dacă folosul e îmbelșugat, sporiți-vă încă sârguința; dacă, dimpotrivă, nimic nu s-a adunat, timpul care rămâne să fie folosit pentru acest negoț. Cât va dura acest praznic (Postul Mare), să ne dăm mare osteneală, să nu intrăm cu mâinile goale, ca, îndurând osteneala postului, să nu pierdem răsplata…” (Triodul explicat)

Urmând îndemnul Arhiepiscopului Constantinopolului, să intensificăm postirea noastră și să înmulțim rugăciunea pentru a ajunge pregătiți duhovnicește în Săptămâna Mare, când vom trăi plenar Sfintele și Mântuitoarele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Ca o călăuză sfântă ne este pusă înainte Crucea lui Hristos pe care o vedem ca Pom al Vieții prin care Mântuitorul ne-a răscumpărat din păcatul strămoșesc și ne-a dăruit viață veșnică. Imnografia Săptămânii a patra din Postul Mare, în care ne aflăm, subliniază acest lucru: „Preacinstita Cruce care sfinţeşte vremea postului se vede acum căreia închinându-ne astăzi, să strigăm: Stăpâne, Iubitorule de oameni, dă-ne cu ajutorul ei să trecem şi cealaltă vreme a postului cu străpungere şi să vedem şi dătătoarele de viaţă Patimi, prin care ne-am izbăvit!”

Călăuziți de Sfânta Cruce să parcurgem cu credință vremea care a mai rămas din Postul Mare pentru a ne învrednici să ajungem în zilele binecuvântate ale Săptămânii Mari, când vom fi martori la Sfintele Pătimiri ale Domnului, ca la capătul acestora să trăim bucuria pascală a Învierii lui Hristos, ținta postirii noastre din Postul Sfintelor Paști.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending