Connect with us
Publicitate

Educație

Copiii foamei. Mii de copii din Botoșani merg la culcare flămânzi: Adorm cu burta goală și merg la școală doar ca să mănânce

Publicat

Publicitate

Mii de copii din județul Botoșani merg la culcare flămânzi, iar mulți dintre ei se duc la școală doar pentru că primesc mâncare. Tocmai din cauza acestei realități crunte, mai multe școli din județul Botoșani oferă, prin program național, masă caldă pentru sute de elevi, relatează adevărul.ro.

Statisticile realizate de World Vision România, în anul 2018, arată că 3% dintre copiii din România merg la culcare flămânzi, în fiecare zi. Unul dintre cele mai afectate județe, din acest punct de vedere, este Botoșani, unde sunt comunități care trăiesc, cel puțin statistic, în sărăcie lucie.

În comune precum Hudești, Ungureni, Todireni sau Cristești se află cătune unde oamenii trăiesc la limita subzistenței. Familii întregi nu au niciun venit, locuiesc în case mici, lutuite, cu cel puțin patru – cinci copii. Mulți dintre acești copii flămânzi sunt elevi și merg la școală doar pentru a mânca și a-și astâmpăra foamea, mai scrie adevărul.ro.

Publicitate

„Asta este realitatea, vin la școală ca să mănânce. Pentru unii, de multe ori, este cea mai consistentă mâncare pe care o au zilnic”, spune Viorel Toma, primarul din comuna Hudești pentru adevărul.ro.

„Îmi mai dădeau și alții. Eu mănânc, că-i bun, mâncare să fie!”

Satul Baranca, din comuna Hudești, este una dintre cele mai sărace comunități din județul Botoșani. În mod paradoxal, are o natalitate de invidiat, școala gimnazială din sat fiind efectiv suprapopulată. Sărăcia bântuie însă prin fiecare colțișor, astfel că din cei aproximativ 220 de elevi și preșcolari de la școala din Baranca, mai bine de jumătate provin din comunități defavorizate.

Publicitate

„În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă”, confirmă și preotul Sergiu Gavriliuc, un coordonator al școlii din Baranca.

Marius, un școlar de clasa a V-a abia a putut strânge trei caiete și o pastă de pix ca să vină la școală. Cel mai mult se bucura când primea laptele și cornul, alimente cu care își mai ostoia foamea.

„Îmi mai dădeau și alții, la care nu le plăcea. Eu mănânc, că-i bun, mâncare să fie!”, mărturisește școlarul.

Publicitate

La poarta școlii, o femeie de 35 de ani își așteaptă cei trei copii. Mărturisește că de multe ori nu are ce le pune pe masă și preferă ca ea să rămână flămândă și să le dea lor.

„Le dau și eu ce pot. Iau și de la gura mea. Eu rabd mai ușor ca ei. Ce să facem, ne descurcăm cum putem. Când sunt ciuperci la pădure, culegem. Mai avem leurdă, urzici. Mai greu e iarna!”, spune femeia. Și în alte cătune situația este asemănătoare, cu elevi de la care se așteaptă rezultate, dar care au burta goală. „Mănâncă și câte trei cornuri din alea cu lapte și își pune burta la cale. Așa mai rămâne și pentru ceilalți, de acasă”, spune o altă localnică din Hudești, mamă a cinci copii.

De altfel, elevii mai cu stare s-au obișnuit să lase cornul și laptele pentru cei care nu au acasă și care astfel se mai pot sătura cât de cât.

Publicitate

„Masa caldă, un motiv pentru care vin la școală”

De câțiva ani, printr-un program guvernamental, în peste 150 de școli din țară se oferă masă caldă pentru sute de elevi tocmai pentru a le oferi măcar în unitățile de învățământ hrana necesară.

În județul Botoșani, sunt șase școli incluse în acest program, unele chiar de doi ani. Printre acestea, sunt și școlile din Hudești, Tudora, Ungureni și Curtești. Deși se află la doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani, în comuna Curtești sunt suficienți elevi nevoiași pentru ca școala să facă parte din proiect. Aceștia provin din familii dezorganizate sau care nu au niciun fel de venituri.

„Sunt câteva familii dezorganizate care chiar aveau nevoie de acest proiect și sper să fie o atracție pentru ei ca să vină cu drag la școală. Familii cu condiție precară, cu mulți copii, cu unul dintre părinți plecat în străinătate”, spune Bogdan Tănasă, directorul școlii din Curtești pentru adevărul.ro.

În plus, așa cum recunoaște și directorul, elevii nevoiași vin la școală tocmai ca să aibă ce mânca.

„Copiii din familiile cu probleme financiare și sociale sunt îndreptați către absenteism. Unii abandonează școala spre clasele finale ale ciclului gimnazial. Unul din motivele pentru care vin la școală ar fi și această masă caldă. Sunt singurele surse de alimentație pe care le oferă societatea la ora actuală”, mai spune Bogdan Tănasă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Acțiuni preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat activități preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători care au circulat pe această rută.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisociale, precum și regulile de circulație care se aplică în proximitatea trecerilor la nivel cu calea ferată.

Publicitate

 

La activitățile de informare au participat și 35 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ”Octav Băncilă”, Corni.

 

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cardurile de energie, valabile până la finalul lunii mai. Românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor

Publicat

Publicitate

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene. De acestea beneficiază 2,8 milioane de locuințe, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Valabilitatea voucherelor pentru energie va fi prelungită până la finalul lunii mai. Este decizia luată în urmă cu puțin timp de către Guvern. Până acum românii care aveau carduri de energie aveau posibilitatea să le mai folosească doar până la finalul lunii martie.

Românii îşi pot achita facturile cu bani de la stat şi după data de 31 martie, deoarece valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită joi de Guvern.

Publicitate

Cardurile pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cat și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. Mai mult decât atât, beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Citeste mai mult

Eveniment

Tinerii care vor să devină jandarmi au la dispoziție sute de locuri în școlile de profil

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani va desfăşura activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române.

Pentru cei interesați de o carieră în Jandarmeria Română, în perioada aprilie – iulie 2024 se organizează o nouă sesiune de admitere în vederea ocupării celor 700 de locuri disponibile în cele două instituții de învățământ postliceal care formează subofițeri jandarmi, respectiv:
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități);
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, cu un număr total de 350 de locuri (din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități).
Înscrierea candidaţilor se face până la data de 14.05.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Cererile-tip de înscriere se completează olograf de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: contact@jandarmeriabotosani.ro.
Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală și trebuie să dețină sau să obțină până la absolvire permis de conducere categoria „B”.
Depunerea dosarelor de candidat în volum complet – de LUNI până DUMINICĂ (cu excepția zilelor de 05 și 06 mai 2024), între orele 08.00–16.00, la sediul unităţii din municipiul Botoşani, str. I.C. Brătianu, nr. 110-112, jud. Botoşani – până la data de 21.05.2024.
Informațiile necesare privind condițiile legale și criteriile specifice, documentele necesare, evaluarea psihologică/medicală, tematica și bibliografia, susținerea probelor de admitere, contestațiile și afișarea rezultatelor finale sunt postate pe site-ul inspectoratului – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea ,,Carieră” / ,,ANUNȚ privind recrutarea candidaților pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, sesiunea aprilie – iulie 2024 ” – 25.04.2024.
Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ:
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, www.scoaladragasani.ro;
-Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, www.jandarmeriafalticeni.ro.
Pentru relaţii suplimentare, apelaţi numărul de telefon 0231/511533 (interior 24527), între orele 08.00-16.00.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Săptămâna Verde” petrecută alături de pompierii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața.

Astăzi, a fost rândul copiilor de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani și Școala Profesională „Sf. Apostol Andrei” Smârdan. În total, peste 400 de elevi și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă, organizate pe platoul Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani și pe terenul de sport al Școlii Profesionale „Sf. Apostol Andrei” Smârdan.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.

Publicitate

Printre acestea se numără:

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;

– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

Publicitate

– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;

– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.

Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.

Publicitate

Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile pirotehnice și de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.

Nu știm dacă vor deveni pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU și instituțiile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending