Connect with us

Educație

Copiii foamei. Mii de copii din Botoșani merg la culcare flămânzi: Adorm cu burta goală și merg la școală doar ca să mănânce

Publicat

Mii de copii din județul Botoșani merg la culcare flămânzi, iar mulți dintre ei se duc la școală doar pentru că primesc mâncare. Tocmai din cauza acestei realități crunte, mai multe școli din județul Botoșani oferă, prin program național, masă caldă pentru sute de elevi, relatează adevărul.ro.

Statisticile realizate de World Vision România, în anul 2018, arată că 3% dintre copiii din România merg la culcare flămânzi, în fiecare zi. Unul dintre cele mai afectate județe, din acest punct de vedere, este Botoșani, unde sunt comunități care trăiesc, cel puțin statistic, în sărăcie lucie.

În comune precum Hudești, Ungureni, Todireni sau Cristești se află cătune unde oamenii trăiesc la limita subzistenței. Familii întregi nu au niciun venit, locuiesc în case mici, lutuite, cu cel puțin patru – cinci copii. Mulți dintre acești copii flămânzi sunt elevi și merg la școală doar pentru a mânca și a-și astâmpăra foamea, mai scrie adevărul.ro.

„Asta este realitatea, vin la școală ca să mănânce. Pentru unii, de multe ori, este cea mai consistentă mâncare pe care o au zilnic”, spune Viorel Toma, primarul din comuna Hudești pentru adevărul.ro.

„Îmi mai dădeau și alții. Eu mănânc, că-i bun, mâncare să fie!”

Satul Baranca, din comuna Hudești, este una dintre cele mai sărace comunități din județul Botoșani. În mod paradoxal, are o natalitate de invidiat, școala gimnazială din sat fiind efectiv suprapopulată. Sărăcia bântuie însă prin fiecare colțișor, astfel că din cei aproximativ 220 de elevi și preșcolari de la școala din Baranca, mai bine de jumătate provin din comunități defavorizate.

„În general, copiii provin din familii sărace. Sprijin nu prea au de acasă”, confirmă și preotul Sergiu Gavriliuc, un coordonator al școlii din Baranca.

Marius, un școlar de clasa a V-a abia a putut strânge trei caiete și o pastă de pix ca să vină la școală. Cel mai mult se bucura când primea laptele și cornul, alimente cu care își mai ostoia foamea.

„Îmi mai dădeau și alții, la care nu le plăcea. Eu mănânc, că-i bun, mâncare să fie!”, mărturisește școlarul.

La poarta școlii, o femeie de 35 de ani își așteaptă cei trei copii. Mărturisește că de multe ori nu are ce le pune pe masă și preferă ca ea să rămână flămândă și să le dea lor.

„Le dau și eu ce pot. Iau și de la gura mea. Eu rabd mai ușor ca ei. Ce să facem, ne descurcăm cum putem. Când sunt ciuperci la pădure, culegem. Mai avem leurdă, urzici. Mai greu e iarna!”, spune femeia. Și în alte cătune situația este asemănătoare, cu elevi de la care se așteaptă rezultate, dar care au burta goală. „Mănâncă și câte trei cornuri din alea cu lapte și își pune burta la cale. Așa mai rămâne și pentru ceilalți, de acasă”, spune o altă localnică din Hudești, mamă a cinci copii.

De altfel, elevii mai cu stare s-au obișnuit să lase cornul și laptele pentru cei care nu au acasă și care astfel se mai pot sătura cât de cât.

„Masa caldă, un motiv pentru care vin la școală”

De câțiva ani, printr-un program guvernamental, în peste 150 de școli din țară se oferă masă caldă pentru sute de elevi tocmai pentru a le oferi măcar în unitățile de învățământ hrana necesară.

În județul Botoșani, sunt șase școli incluse în acest program, unele chiar de doi ani. Printre acestea, sunt și școlile din Hudești, Tudora, Ungureni și Curtești. Deși se află la doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani, în comuna Curtești sunt suficienți elevi nevoiași pentru ca școala să facă parte din proiect. Aceștia provin din familii dezorganizate sau care nu au niciun fel de venituri.

„Sunt câteva familii dezorganizate care chiar aveau nevoie de acest proiect și sper să fie o atracție pentru ei ca să vină cu drag la școală. Familii cu condiție precară, cu mulți copii, cu unul dintre părinți plecat în străinătate”, spune Bogdan Tănasă, directorul școlii din Curtești pentru adevărul.ro.

În plus, așa cum recunoaște și directorul, elevii nevoiași vin la școală tocmai ca să aibă ce mânca.

„Copiii din familiile cu probleme financiare și sociale sunt îndreptați către absenteism. Unii abandonează școala spre clasele finale ale ciclului gimnazial. Unul din motivele pentru care vin la școală ar fi și această masă caldă. Sunt singurele surse de alimentație pe care le oferă societatea la ora actuală”, mai spune Bogdan Tănasă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Darabani

Tristețe de nedescris la Cornești, în Darabani. Tânărul de 20 de ani care a suferit un accident săptămâna trecută a decedat

Publicat

Tânărul de 20 de ani din Cornești Darabani, care la sfârșitul săptămânii trecute a fost victima unui accident stupid a decedat, marți după-amiază, într-un spital din Iași.

Răzvan Zaharia, din Darabani, a suferit traumatisme severe la cap, iar cadrele medicale de la Clinica de Neurochirurgie din Iași nu au mai putut face nimic pentru salvarea acestuia.

Botoșăneanul a fost ținut în viață timp de patru zile cu ajutorul aparatelor, iar familia a sperat  că se va face bine.

Din păcat, marți după amiază, imediat după ora 16.00, inima lui Răzvan a încetat să mai bată, relatează Glasul Nordului.ro.

Răzvan Zaharia încerca să sudeze, vineri, o țeavă la un butoi cu diluant, iar la un moment dat s-a produs o explozie generată de gazele de diluant. În acel moment, a sărit capacul butoiului și l-a lovit direct în față. El a căzut inconștient la pământ, iar membrii familiei au sunat la 112 cerând ajutor.

Răzvan Zaharia a fost transportat de urgență la spital la Botoșani în comă, cu traumatism cranian și hemoragie. De aici, botoșăneanul a fost transferat la Iași, unde a și decedat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Actualitate

Oficial: Măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate au fost aprobate. Se aplică de la 1 februarie

Publicat

Guvernul României a aprobat astăzi, votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență prin care se plafonează prețul la gazele și energie electrică furnizată de companii în România.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Rafila îi liniștește pe elevi. Nu se intră în online

Publicat

Nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, din cauza infecției cu noul coronavirus, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Pentru învățământul online, solicitarea trebuie făcută la ministerul Educației, pentru că el se ocupă de acest lucru. Nu cred că este în momentul de față un context medical, de sănătate publică care să pună într-un fel problema învățământului online. În momentul de față avem o incidență scăzută a infecției cu noul cocoronavirus”, afirmă Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății mai spune că asistența medicală este ambulatorie, nu mai este spitalicească.

„Nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, este o chestiune care cred că este foarte clară pentru toată lumea”, adaugă Rafila.

Rafila îi liniștește pe elevi. Nu se intră în online: au crescut virozele, situația e normală
Ministrul Sănătății arată că este o situație obișnuită existența cazurilor de îmbolnăviri de la începutul anului școlar.

„Este o situație obișnuită, după începerea școlii. Nu uitați că școala a început cu două săptămâni mai devreme în acest an, iar aceste două săptămâni sigur că au dus și la creșterea incidenței virozelor respiratorii, fără să existe probleme legate de acordarea asistenței medicale”, încheie ministrul Sănătății. MEDIAFAX

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Economie

FOTO: S-a deschis o fabrică nouă în industria ușoară la Botoșani. A fost prezent Ambasadorul Regatului Danemarcei

Publicat

Astăzi, la Botoșani, în prezența Excelenței Sale, Uffe Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România și a reprezentanților managementului LTP Balkan, a fost inaugurată cea de-a 12-a și cea mai nouă firmă a acestei companii cu capital danez.

La întâlnire, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a salutat această inițiativă, exprimându-și totodată încrederea că tradiția forței de muncă cu bune aptitudini în domeniul industriei ușoare și a confecțiilor care există la Botoșani va face față cu succes cerințelor prestigioasei firme daneze.
În discursul său, primarul a subliniat importanța deschiderii acestei unități de producție și a locurilor de muncă nou create, a mulțumit pentru încrederea manifestată în competențele lucrătorilor botoșăneni și a recunoscut că munca în cadrul marii familii LTP Balkan le va fi benefică pentru dezvoltarea în viitor a capacităților profesionale.
Sediul fabricii din Botoșani a firmei LTP Balkan se află în Zona Industrială, dispune de echipamente performante, are în prezent aproximativ 150 de angajați și perspective de a crește acest număr.
Fondată în anii 1980, LTP produce atât branduri de echipament sportiv cât și mobilier.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Cățel salvat de pompieri dintr-un cămin dezafectat de pe strada Peco din municipiul Botoșani

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați în urmă cu puțin timp pentru a salva un cățel dintr-un cămin dezafectat de pe strada Peco, municipiul Botoșani.

Apelul a fost făcut de angajații unei societăți comerciale, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de interventie format din trei subofițeri și un soldat. Animăluțul se afla la o adâncime de aproximativ patru metri, iar pompierii salvatori au coborât în interior și l-au scos la suprafață nevătămat. Puiul de cățel era deshidratat și a fost preluat în îngrijire de angajatii societății comerciale.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Mesajul ministrului Rafila pentru românii care nu și-au procurat pastilele cu iodura de potasiu

Publicat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a venit cu un mesaj pentru românii care încă nu și-au procurat pastilele de iod, deși sunt puse la dispoziție în mod gratuit.

Oficialul a spus clar că nu vrea să creeze niciun fel de panică, dar spune că orice român responsabil ar trebui să aibă pastilele respective acasă, mai ales în „contextul complicat al conflictului din Ucraina”. Reprezentantul guvernului a venit și cu cifre care arată că românii încep să fie din ce în ce mai interesați să-și procure pastilele respective.

Ministrul Rafila, mesaj pentru românii care nu au ridicat pastilele cu iodura de potasiu

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea…

Citește mai mult pe impact.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate