Connect with us

Actualitate

Copiii cu părinți plecați în străinătate vor putea fi crescuți și de alte persoane, nu doar de rude

Publicat

Publicitate

Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vor putea fi crescuţi nu doar de rudele lor până la gradul al patrulea, ci de orice altă persoană de care copiii sunt ataşaţi sau cu care au relatii sociale, potrivit unui proiect de modificare la legea familiei, votat în Parlament, relatează alba24.ro. Este vorba despre modificările la Legea 272/2004.

Modificări privind custodia după divorț: O nouă regulă îi priveşte şi pe copiii care au devenit subiect al luptei pentru custodie între părinţii aflaţi în divorţ. Din clipa în care împlinesc 14 ani, minorii vor avea dreptul să opteze cu cine vor să locuiască şi care este programul de menţinere a relaţiilor personale cu celălalt părinte.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială nu vor mai putea fi mutați dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidențial, decât în situațiile care pun în primejdie viața și securitatea acestora.

Rapoarte de monitorizare extinse pentru copii neintegrați în familie: Reprezentanții serviciilor publice de asistență socială vor avea obligația ca, în etapa de monitorizare a copiilor reintegrați în familie, să întocmească rapoarte de monitorizare trimestriale timp de doi ani, nu doar pentru o perioadă de șase luni, cum se întâmplă în momentul de față.

Indemnizații pentru copiii care aleg să rămână în centre rezidențiale: O altă măsură importantă îi vizează pe tinerii care, după ce au împlinit 18 ani, ar trebui să părăsească sistemul de protecţie socială. Dacă doresc, vor mai putea rămâne încă 2 ani în centrele rezidenţiale şi vor primi 2 500 de lei lunar sau, odată cu atingerea majoratului, vor primi echivalentul a trei salarii minime brute pe economie şi nu unul singur, aşa cum se întâmplă în prezent.

Ministrul Familiei: sunt aspecte de care era nevoie urgentă

”Sunt aspecte pe care legea nu le reglementa până acum și de care era nevoie urgentă, pe care legiuitorul le-a înțeles, dar, iată, pe care nu le putem aplica de doi ani! Și totul din pricina unor dispute asupra unui singur aspect: cel al educației sanitare din școli.

Publicitate

Sigur, este un aspect cum nu se poate mai important și acesta, esențial aș spune. Susținem fără rezerve introducerea orelor de educație sanitară în școli, dar e nedrept că, doar din pricina indeciziei legate de această chestiune, toate celelalte reglementări au fost blocate atat de mult timp”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simion a devenit președinte la Botoșani. Mai sunt așteptate rezultatele votului din țară

Publicat

Publicitate

Botoșănenii au ales, iar rezultatele parțiale din turul al doilea al alegerilor prezidențiale arată că George Simion s-a impus clar în județul Botoșani. Cu 96,08% din procesele verbale deja centralizate, candidatul AUR a obținut 54,52% din voturi, adică 81.695 de sufragii.

Nicușor Dan, contracandidatul său, a fost votat de 68.143 de alegători, reprezentând 45,48% din voturile exprimate. În total, 149.838 de botoșăneni și-au exprimat opțiunea în favoarea unuia dintre cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din 2025.

Prezența la urne în județ a fost de 43,41%, adică 162.686 de votanți dintr-un total de 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.240 au votat pe listele permanente, 16.642 pe listele suplimentare, iar 1.804 prin intermediul urnei mobile. Mai activi au fost alegătorii din mediul rural – 88.168 votanți, față de 74.518 în mediul urban.

Rezultatul din Botoșani îl plasează pe George Simion în fruntea preferințelor locale, într-un județ unde prezența la vot a fost sub media națională, dar semnificativă în contextul unui scrutin tensionat. Urmează ca Biroul Electoral Central să finalizeze centralizarea tuturor voturilor și să anunțe rezultatele oficiale la nivel național.

Citeste mai mult

Eveniment

A început numărătoarea. George Simion se declară deja PREȘEDINTE

Publicat

Publicitate

George Simion s-a declarat deja victorios în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan, relatează alba24.ro

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul majoritar din țară.

George Simion și-a revendicat victoria: Principalele declarații

”Vă rog să lăsați oamenii care sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm clar victoria.

Vreau să rog toți membrii din secțiile de vot să nu admită nicio fraudă electorală, nici împotriva mea, nici împotriva competitorului meu.

Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară.

Publicitate

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi, a fost o zi de curaj național, o zi în care am început să ne recăpătăm democrația și respectul cuvenit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a ÎNTORS votul de la primul tur

Publicat

Publicitate

Televiziunile naționale au prezentat, la închiderea urnelor, primele rezultate ale sondajelor realizate la ieșirea de la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Două institute de sondare, ARA&CURS și Avangarde, au realizat exit-pollurile care indică o schimbare de dinamică față de primul tur. Potrivit estimărilor, Nicușor Dan a reușit să recupereze și chiar să depășească diferența din turul întâi, obținând un avans de aproape 10 procente în fața contracandidatului său, trelatează alba24.ro.

Este important de menționat că aceste cifre nu includ încă voturile din diaspora, unde prezența la urne a fost ridicată și care ar putea influența semnificativ rezultatul final.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS

  • Nicușor Dan 54,1%
  • George Simion 45,9%

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 Avangarde

  • Nicușor Dan 54,9%
  • George Simion 45,1%

Rezultatele sunt pentru prezența de la ora 19:00 și nu conțin datele din diaspora. Numărătoarea oficială a voturilor va avea loc duminică seara, până noaptea.

Un tablou al scrutinului se va contura în jurul orei 24:00, dar cel mai probabil numărătoarea ultimelor secții se va întinde târziu în noapte.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni.

Aceste rezultate preliminare reflectă o polarizare accentuată a electoratului român, între o opțiune naționalistă, reprezentată de Simion, și una pro-europeană, susținută de Dan.

Publicitate

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 i-au lăsat în cursă pe cei doi. Cele mai multe voturi le-a obținut George Simion, urmat de Nicușor Dan.

Vă reamintim rezultatele din primul tur, pentru a putea face o eventuală comparație.

George Simion

  • Voturi: 3.862.405 (+1.882.694 voturi față de următorul candidat), respectiv 3.275.571 voturi în țară și 586.834 în străinătate
  • Procent: 40,96%

Nicușor Dan

  • Voturi: 1.979.711 (+86.786), respectiv 1.732.379 voturi în țară și 247.332 voturi în străinătate
  • Procent: 20,99 %

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187 de alegători provin din urban, iar 4.302.810 din mediul rural.

În județul Botoșani, prezența la urne a fost semnificativ mai mică decât media națională, cu un procent de 43,39%. Au votat 162.591 de botoșăneni din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.157 au votat în secțiile de domiciliu, 16.630 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă.

Și în Botoșani, mobilizarea a fost mai mare în mediul rural, unde s-au prezentat la vot 88.121 de persoane, față de 74.470 din urban.

Deși județul s-a aflat printre ultimele din țară ca prezență, participarea a fost mai mare decât în primul tur, semn că interesul botoșănenilor a crescut în fața alegerii decisive pentru viitorul președinte al României. Procesul electoral s-a încheiat fără incidente majore, iar centralizarea voturilor este în curs.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending