Connect with us
Publicitate

Eveniment

Consiliul Județean Botoșani: 17 oferte pentru Drumul Vămii

Publicat

Publicitate

Comisia de achiziții din cadrul Consiliului Județean Botoșani analizează cele 17 oferte depuse pentru modernizarea celor trei loturi ale Drumului Vămii, unul dintre cele mai importante proiecte aflate în implementare și finanțat din fonduri europene. Pentru loturile 1 și 3 s-au depus câte șase oferte, iar pentru lotul 2 s-au depus cinci oferte.

Drumul Vămii leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut și are o lungime de 49 de kilometri. Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse lucrările de construcție, serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele și rezerva de implementare, se ridică la 68 de milioane de euro.

„Am asigurat finanțarea lucrărilor din fonduri europene. Consiliul Județean a depus acest proiect pentru finanțarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibilă fiind de 60 de milioane de euro. Diferența de 8 milioane de euro o reprezintă cofinanțarea administrației județene. Ceea ce a fost dificil am făcut, iar noua administrație județeană trebuie doar să ducă la bun sfârșit investiția”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Documentația tehnică, în baza căreia s-a obținut finanțarea de 60 de milioane de euro, a fost realizată din fonduri europene, mai exact din Programul Operațional Asistență Tehnică, care a fost deblocat în urma demersurilor făcute de Doina Federovici la momentul preluării mandatului de președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul presupune modernizarea căii de rulare pe toți cei 49 de kilometri și realizarea a trei consolidări și stabilizări de teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieșirea din Hănești, la ieșirea din Săveni și în comuna Drăgușeni. De asemenea, se vor face peste 2 kilometri de drenuri, se vor construi 5 poduri și 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări și stații de autobuz, precum și 2 platforme de cântărire. Pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri și piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce privește siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate și se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.

De-a lungul drumului, vor fi amplasate și patru stații de reîncărcare electrică.

Publicitate

Drumul Vămii este continuarea firească a Drumului Strategic, realizând astfel o adevărată axă rutieră nord-sud care leagă Vama Rădăuți-Prut de județul Iași.  Este un proiect major, care va contribui din plin la dezvoltarea județului. Totodată, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevărat strategice care să lege Vama Rădăuți-Prut de sudul județului, implicit de județul Iași, și pentru a îndrepta ce a stricat administrația liberală care a oprit Drumul Strategic la jumătatea axei pentru a include pe traseu primăriile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea județului trebuie făcută în ansamblu și nu pe interese politice și economice. Așa arată o administrație profesionistă care are soluții la problemele județului”, a conchis Doina Federovici.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pâinea se va scumpi din nou. Prețurile vor fi mai mari din cauza secetei care a afectat culturile de grâu

Publicat

Publicitate

Pâinea se va scumpi din nou. Prețurile vor fi mai mari din cauza secetei care a afectat culturile de grâu, porumb și floarea soarelui. Fermierii spun că producția a fost dată peste cap de vremea rea și că recolta e mult mai mică anul acesta. Conducerea unei fabrici de pâine din județul Argeș preconizează scăderi drastice ale vânzărilor după aplicarea scumpirilor, scrie realitatea.net

Odată cu pătrunderea pe piață a produselor din Ucraina, dar și din cauza scumpirii grâului autohton ca urmare a secetei din acest an, se așteaptă ca și prețul pâinii să fie altul. Fermierii sunt grav afectați și spun că producția le-a fost vizibil scăzută din cauza condițiilor meteo.

Constantin Zaharia, managerul unei firme de panificație: „În următoarea perioadă se anunță foarte mari majorări a materiei prime și vom fi nevoiți și noi să ridicăm prețul. Consider că volumul de vânzări va fi influențat, anticipăm cu cel putin 15% vânzările vor fi mai mici”.

Reprezentanții fabricii de pâine spun că au încercat să diversifice sortimentele de panificație în funcție de cerințele clienților însă acum se tem că vor rămâne cu produsele nevândute.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea până pe 11 noiembrie. Ploi puține, temperaturi medii în general apropiate de cele normale

Publicat

Publicitate

Vremea până în 11 noiembrie. Temperaturile din următoarea perioadă vor fi apropiate de cele specifice sezonului. Însă cantitățile de precipitații vor fi deficitare în sud și vest.

Maximele vor varia între 14 și 20 de grade Celsius. După 4 noiembrie, acestea scad la valori sub 10 grade. Minimele vor fi, în general, negative.

Perioade cu ploi sunt anunțate după 24 octombrie, vor fi perioade cu ploi, în centru, nord, est și vest.

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vestul teritoriului.

 

Publicitate

Vremea în săptămâna 21-27 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Publicitate

Vremea în săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 4-11 noiembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Premiul Nobel pentru Pace 2024, câştigat de supravieţuitorii bombei atomice de la Hiroshima şi Nagasaki

Publicat

Publicitate

Comitetul Nobel norvegian a decis, vineri, să acorde premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo. Această mişcare populară a supravieţuitorilor bombei atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha, primeşte premiul pentru “eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.

Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mişcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Treptat, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de “tabu nuclear”.

Premiul Nobel pentru Pace 2024

Mărturia Hibakusha – supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki – este unică în acest context mai larg, potrivit Comitetului. Comitetul Nobel norvegian a primit un total de 286 de candidaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace 2024. Dintre aceştia, 89 sunt organizaţii. Deşi cei eligibili pentru nominalizare pot dezvălui pe cine au propus, Comitetul păstrează secrete numele candidaţilor timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că nu există nicio certitudine cu privire la lista completă.

Printre nominalizaţii cunoscuţi din acest an s-au numărat agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR, Papa Francisc şi naturalistul britanic David Attenborough. Casele de pariuri l-au considerat pe disidentul rus Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penală din Arctica în februarie, unul dintre favoriţii la câştigarea premiului, însă acest lucru nu se poate întâmpla deoarece nimeni nu poate primi premiul postum.

Un alt favorit al agenţiilor de pariuri, ucraineanul Volodimir Zelenski, este puţin probabil să câştige, deoarece este liderul unei naţiuni aflate în război.

Publicitate

Date-cheie despre Premiul Nobel

Anul trecut, Comitetul Nobel norvegian a decis să îi acorde Premiul Nobel pentru Pace lui Narges Mohammadi pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran şi pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi. La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel şi-a semnat testamentul, donând cea mai mare parte a averii sale pentru o serie de premii, Premiile Nobel.

Alfred Nobel a manifestat un mare interes pentru problemele sociale şi a fost implicat în mişcarea pentru pace. Prietenia sa cu Bertha von Suttner, care a fost o forţă motrice în mişcarea internaţională pentru pace din Europa şi care a primit ulterior premiul, i-a influenţat opiniile în această privinţă. Aşa cum este descris în testamentul lui Nobel, unul dintre premii este dedicat “persoanei care va fi depus cel mai mare efort sau cea mai bună activitate în favoarea fraternităţii între naţiuni, a abolirii sau a reducerii armatelor permanente şi a organizării şi promovării congreselor de pace”.

Publicitate

Pacea a fost al cincilea şi ultimul domeniu de premii pe care Nobel l-a menţionat în testamentul său. Toate premiile Nobel sunt decernate la Stockholm, în Suedia, cu excepţia Premiului Nobel pentru Pace, care este decernat la Oslo, în Norvegia.

Fondatorul Premiului Nobel, Alfred Nobel, a fost un cosmopolit suedez. În testamentul său, acesta a declarat că Premiul Nobel pentru Pace ar trebui să fie acordat de un comitet norvegian. În timpul vieţii lui Alfred Nobel, Norvegia şi Suedia erau unite sub un singur monarh, până în 1905, când Norvegia a devenit regat independent.

Din 1901, au fost acordate 104 premii Nobel pentru Pace. Au fost premiate 30 de organizaţii diferite. Două premii pentru Pace au fost împărţite între trei persoane. Până în prezent, 19 femei au primit Premiul Nobel pentru Pace, incluzând-o în această statistică pe Narges Mohammadi. Le Duc Tho este singurul care a refuzat Premiul Nobel pentru Pace, potrivit nobelprize.org.

Premiul Nobel pentru Pace are o valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, şi va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, la comemorarea morţii lui Alfred Nobel.

Citeste mai mult

Eveniment

AJOFM Botoșani: 219 participanți la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

Publicat

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani în parteneriat cu Camera de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani a organizat  “Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate  la nivel judeţean  pentru tineri  şi agenţi economici.

 

Numărul total al persoanelor participante a fost de 219 persoane din care 134 absolvenți și 85 elevi din clasele terminale din cadrul : Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Flămânzi, Liceului Teoretic Ștefan D.Luchian Ștefănești, Liceulului Teoretic Anastasie Bașotă Pomîrla, Liceulului tehnologic Bucecea și Liceului Tehnologic ,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.

 

Dialogul direct dintre cerere și ofertă pe piața muncii a avut ca rezultat selectarea în vederea ocupării unui număr total de 37 tineri absolvenți care vor participa în perioada imediat următoare la probe de lucru la sediul angajatorilor și încadrarea pe loc a

13 absolvenți.

Publicitate

 

În cadrul evenimentului, reprezentanți din cadrul Centrului Militar Județean Botoșani, Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani și Inspectoratul Județean de Jandarmi Botoșani au oferit tinerilor informații utile cu privire la posibilitatea de a dezvolta o carieră în aceste domenii de activitate.

 

Publicitate

Elevii din clasa a XII a, participanți la această acțiune au manifestat interes deosebit față de oferta educațională a instituțiilor de apărare și ordine publică iar cei care doresc să urmeze o carieră în unul din aceste domenii de activitate au fost consiliați cu privire la modalitatea de acces de către reprezentanții acestor instituții .

Considerăm că obiectivul principal  al aceste acțiuni și-a atins scopul în sensul că s-a facilitat  contactul direct dintre angajatori și viitorii angajați, dialog soldat cu încheierea contractelor de muncă și selecții pentru participare la probe de lucru precum și facilitarea unui canal de comunicare între reprezentanții instituțiile publice de aparare și ordine publică care  să conducă la stabilirea unui traseu educațional și profesional .

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending