Connect with us
Publicitate

Economie

Consiliul Concurenței extinde investigația legată de bănci: Suspiciuni tot mai mari de practici înșelătoare la creditele românilor

Publicat

Publicitate

Consiliul Concurenţei a primit vineri o informare din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu privire la suspiciuni privind comportamentul băncilor, relatează alba24.ro.

Informarea va fi analizată, şi, dacă sunt elemente pertinente, ne vom extinde investigaţia, începută deja, asupra băncilor, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Noi avem propria noastră investigaţie în privinţa băncilor, suspectând o creştere nejustificată a cotaţiilor ROBOR. Acum, am înţeles că există suspiciuni ale ANPC-ului privind comportamentul băncilor.

Publicitate

Am primit ieri o informare din partea ANPC-ului, o vom analiza şi, dacă sunt elemente care-s pertinente, se leagă de investigaţia noastră, vom extinde investigaţia ca să le includă şi pe acesta”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit unor informaţii apărute în presa centrală, preşedintele (ANPC), Horia Constantinescu, a sesizat autoritatea de concurenţă cu privire la „atitudinea cartelară” a unor bănci.

Această sesizare a venit după ce ANPC a amendat, în urmă cu câteva zile, 11 bănci de pe piaţa locală cu suma de 550.000 de lei, întrucât a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.

Publicitate

Practici înșelătoare: oamenii plăteau preponderend dobânzile

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă.

Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a declarat pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Publicitate

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii s-au întors la cursuri după vacanţa de Paşti. Cât a mai rămas din anul școlar

Publicat

Publicitate

Elevii se vor întoarce miercuri la cursuri după vacanţa de Paşti, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea cursurilor.

Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024.

Publicitate

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 28 iunie.

Anul şcolar 2024-2025 are următoarea structură:
* cursuri – luni, 9 septembrie 2024 – vineri, 25 octombrie 2024, (vacanţă – sâmbătă, 26 octombrie 2024 – duminică, 3 noiembrie 2024);
* cursuri – luni, 4 noiembrie 2024 – vineri, 20 decembrie 2024 (vacanţă – sâmbătă, 21 decembrie 2024 – marţi, 7 ianuarie 2025);
* cursuri – miercuri, 8 ianuarie 2025 – vineri, 7 februarie/14 februarie/21 februarie 2025 (în funcţie de decizia inspectoratelor şcolare judeţene); o săptămână de vacanţă la alegere: în perioada 10 februarie 2025 – 2 martie 2025;
* cursuri – luni, 17 februarie/24 februarie/3 martie 2025 – joi, 17 aprilie 2025 (în funcţie de decizia inspectoratelor şcolare judeţene), (vacanţă – vineri, 18 aprilie 2025 – duminică, 27 aprilie 2025);
* cursuri – luni, 28 aprilie 2025 – vineri, 20 iunie 2025, (vacanţa de vară – sâmbătă, 21 iunie 2025 – duminică, 7 septembrie 2025). AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Comunele hi-tech din județul Botoșani. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, câteva comune încep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitățile, dar și pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegestiune, stații de apă și canalizare controlate prin senzori sau pompe de căldură, relatează ADEVĂRUL

Județul Botoșani are reputația tristă a unuia dintre cele mai sărace județe din România. Cu toate acestea, unele comunități urbane și rurale încep să se dezvolte în ritm accelerat. Sunt inclusiv comune unde tehnologia modernă începe să fie aplicată cu succes în comunitate.

Alimentare cu apă supravegheată hi-tech

Comuna Stăuceni se află în apropierea municipiului Botoșani, la 5 kilometri distanță. Localnicii beneficiază de apă curentă, canalizare, iluminat public și în curând și de gaz metan. Școlile sunt reabilitate, la fel și majoritatea drumurilor.

Publicitate

Pentru a gestiona eficient mai ales distribuția de utilități autoritățile locale au apelat la tehnologia modernă. De exemplu, iluminatul public, după ce a fost trecut pe lămpi LED-mai economice, este controlat prin telegestiune. Altfel spus, lumina se aprinde în funcție de condițiile și realitățile meteorologice, nu neapărat la o oră fixă.

„După ce am trecut pe corpuri de iluminat de tip led, am reușit în două puncte de aprindere să avem un sistem de telegestiune. Adică becurile se aprind la minut în funcție de realitățile existente în acel moment. Dacă astăzi este înnorat, de exemplu, și se aprinde la ora 21.00 iluminatul public, mâine, dacă nu sunt nori, se aprinde la 21.30, și tot așa. La 4.000 de lămpi, 20 de minute economie contează foarte mult. După ce am testat sistemul îl vom generaliza în toate punctele de aprindere”, spune Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni

Iluminat stradal controlat prin telegestiune FOTO Cosmin Zamfirache
Iluminat stradal controlat prin telegestiune FOTO Cosmin Zamfirache

Sistemul va fi completat, spun edilii, de un parc fotovoltaic, care să reducă semnificativ facturile la energie electrică. În aceeași comună, stațiile de tratare, pompare și epurare a apelor este, de asemenea, controlat și gestionat prin tehnologie IT.

Publicitate

„Putem verifica nivelul apei din bazine la orice oră din zi și din noapte, în ce stadiu de funcționare se află toate motoarele care deservesc toate cele trei stații de pompare, dar și alți parametri. La fel și la stația de epurare de pe satele Stăuceni și Siliștea, acolo avem o monitorizare la distanță efectuată cu ajutorul firmei care a construit stația”, adaugă edilul.

În plus, acele sisteme pot fi monitorizate inclusiv prin soft-uri pentru telefonul mobil, cu alerte în caz de pericol sau probleme de funcționare.

Comună „smart„ pe granița de nord a României

O altă comună care apelează la resurse Hi-tech este Ibănești, o comunitate situată chiar la granița de nord a României cu Ucraina. La fel ca și în cazul Stăuceniului, comuna nord-moldavă beneficiază de școli complet reabilitate, moderne, asfalt, apă și canalizare. Totodată, localitatea are centru after-school pentru copiii aflați în risc de abandon școlar sau cu părinți plecați în străinătate.

statie de autobuz smart FOTO Cosmin Zamfirache
statie de autobuz smart FOTO Cosmin Zamfirache

Recent, în comună au fost montate bănci smart, cu încărcătoare pentru telefoane și laptop-uri, dar și rețea wireless disponibilă în mod gratuit. De asemenea, au fost montate stații de autobuz smart cu programul curselor pe display modern, interactiv, cu rețea wireless, radio, dar și încărcătoare. În plus, comuna beneficiază și de încărcătoare pentru mașini electrice, mai ales că la Ibănești vor ajunge microbuze electrice pentru elevi.

Publicitate

Școli încălzite cu tehnologie occidentală

La Pomârla, autoritățile locale au implementat un sistem modern, văzut în vestul Europei, pentru încălzirea școlilor și grădinițelor. Este vorba despre un sistem cu pompe geotermale, care reduc cheltuielile cu utilitățile în mod substanțial.

Instalație de încălzire școala Pomârla FOTO Cosmin Zamfirache
Instalație de încălzire școala Pomârla FOTO Cosmin Zamfirache

„Folosim instalaţii pe principiul apă-apă şi sol-apă. Extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane, unde apa are 10-11 grade. Cu un kilowat electric obţinem 5-6 kw termici”, explică Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla.

sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan

Publicat

Publicitate

Sfântul Ioan era din Betsaida Galileii dintr-o familie înstărită. Tatăl său, Zevedeu, avea mreje de pescar și avea mai mulți lucrători, precum și cei doi copii, Iacov și Ioan care îl ajutau. Cât despre mama Sfântului Ioan, Salomeea, care era verișoară cu Maica Domnului, aflăm din Evanghelii că slujea lui Hristos, mergând în urma Lui cu alte femei evlavioase.

Atunci când a început să predice Sfântul Ioan Înaintemergătorul în pustia Iordanului venirea lui Hristos, Ioan cu Andrei – fratele lui Petru – care erau și ei pescari, au mers aproape de el și au devenit ucenicii lui. La o zi după Botezul Domnului, Înaintemergătorul le-a arătat acestora pe Iisus care trecea și le-a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” Atunci, ei s-au apropiat de Hristos, iar când Acesta i-a văzut, a întrebat: “Ce căutați?” Andrei și Ioan I-au zis: „Rábbi (adică Învățătorule), unde locuiești?” „Veniți și veți vedea!” le-a răspuns Hristos. Au venit la casa unde locuia și au rămas până seara, ascultând, pentru prima dată, cuvântări despre viață din gură dumnezeiască.

După două luni, Fiul lui Dumnezeu i-a chemat pe Andrei și pe Petru lângă El, precum și pe Iacov și pe Ioan. Acestea s-au întâmplat pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Cele două perechi de frați au lăsat năvoadele și corăbiile și din acel moment s-au alăturat lui Hristos. Și-au schimbat ocupația după cuvântul pe care li l-a spus Domnul: din pescari de pești au devenit pescari de oameni. Dintre toți Apostolii, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a fost cel mai tânăr. S-a dedicat lui Iisus cu însuflețire. La început avea o fire irascibilă. Râvna arzătoare și dragostea pătimașă pe care le arăta, aminteau, adesea, de primul lui Învățător pe care l-a avut, pe Înaintemergătorul Domnului. Niciunul dintre Apostoli nu avea o legătură atât de strânsă cu Domnul. Ioan stătea întotdeauna lângă Învățător și adeseori punea capul pe pieptul Lui.

Publicitate

Uneori când Fiul lui Dumnezeu, se separa de ceilalți ucenici, pentru a se ruga singur cu Tatăl Lui, Îl însoțeau numai trei dintre aceștia – Petru, Iacov și Ioan. La fel, atunci când s-a schimbat la Față pe muntele Taborului sau când era îngrijorat și se ruga pe muntele Măslinilor. Cel mai apropiat de Iisus era Ioan: cuvintele și suspinele lui Hristos întâlneau prima dată inima lui. Atunci când L-au prins pe Hristos, ceilalți ucenici s-au împrăștiat precum oile cărora li s-a luat păstorul, numai Ioan și Petru l-au urmat până în curtea Arhiereului Anna. Acolo Petru s-a temut și s-a lepădat în fața slujnicei, însă Ioan a rămas credincios.

Ioan era cunoscut în mediul arhieresc, după cum citim în Evanghelie, și de aceea risca să se expună mai mult. Când Hristos s-a suit pe cruce, Ioan, împreună cu Maica Domnului, a stat alături de El până în ultimele clipe. Iisus înainte de a-și da duhul, i-a încredințat lui Ioan pe mama Sa. La coborârea de pe cruce, Ioan i-a ajutat pe Iosif și Nicodim și, plângând, a pus încă o dată capul pe pieptul lui Hristos, împuns de suliță. Chiar și după Înviere, atunci când Mironosițele i-au înștiințat pe Apostoli, Ioan a ajuns primul la mormântul gol. De asemenea, el L-a recunoscut pe Domnul când s-a arătat la Marea Tiberiadei. După pogorârea Sfântului Duh, împreună cu Petru și Iacob, ruda Domnului, Ioan era socotit ca unul dintre stâlpii Bisericii din Ierusalim. După anul 70, când romanii au dărâmat Ierusalimul și Templul Sfânt, Apostolul Ioan se stabilește în orașul Efes din Asia Mică, conducând Biserica de aici, întemeiată de Sfântul Apostol Pavel, cu autoritate recunoscută.

Între anii 90-95, însă, el a fost exilat în insula Patmos, de către împăratul Domițian. Într-o peșteră din acest loc pietros, Ioan a primit revelația despre sfârșitul lumii, pe care a consemnat-o în cartea profetică Apocalipsa. După moartea lui Domițian, sfântul s-a întors în Efes. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a scris Apocalipsa pe când se afla în insula Patmos, iar Evanghelia și cele trei Epistole le-a scris pe când se afla în Efes, după întoarcerea din exil. Sfântul Ioan a trecut la cele veșnice la aproape o sută de ani, în apropiere de localitatea Efes, unde a și fost înmormântat

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending