Connect with us

Actualitate

Concedii 2025: Atenționări ANPC pentru cei care cumpără pachete turistice. Cum să evite capcanele din unele oferte

Publicat

Publicitate

Concedii 2025: ANPC îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți când cumpără pachete turistice. Este important să verifice dacă agenția de turism are licență, să evite ofertele ”prea ieftine” și să facă plățile doar în conturi bancare oficiale ale agenției, scrie alba24.ro.

De asemenea, consumatorii ar trebui să afle mai multe despre agenția de turism, să citească recenzii reale și să caute datele de contact directe ale acesteia.

ANPC a transmis recomandări privind pachetele turistice și face referire la cazurile recente legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deținută de Oana Tarța. Aceasta a prejudiciat 32 de turiști. Protecția Consumatorului subliniază importanța verificării licenței agențiilor de turism înainte de achiziție, potrivit Agerpres.

„Firma, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe reţele sociale nu deţinea licenţa necesară pentru vânzarea acestor pachete. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiştii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanţa promisă”, susţin reprezentanţii ANPC.

Astfel, pentru a evita situaţiile de acest tip, turiştii ar trebui să verifice licenţa agenţiei de turism. „Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Verificaţi dacă numele agenţiei figurează pe această listă oficială”, precizează reprezentanţii ANPC.

Publicitate

Concedii 2025: Recomandări ANPC pentru turiști

Totodată, turiştii trebuie să se ferească de oferte „suspect de ieftine”. „Agenţiile licenţiate oferă transparenţă, facturi clare şi garanţii pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, ANPC recomandă verificarea recenziilor autentice şi contactelor directe. „Verificaţi recenziile altor turişti pentru a vă face o idee despre reputaţia agenţiei. Evitaţi agenţiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă”, se menţionează în document.

ANPC consideră necesar ca turiştii să se informeze despre reputaţia agenţiei. „Recenziile clienţilor şi experienţele altora pot oferi informaţii valoroase despre seriozitatea agenţiei de turism”, arată sursa citată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  recomandă ca plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism.

„Evitaţi plăţile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activităţi ilegale sau dubioase, verificaţi dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenţiei de la care aţi achiziţionat pachetele turistice”, spun reprezentanţii instituţiei.

„Fac un apel către toţi consumatorii să verifice întotdeauna licenţa agenţiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăţi. Siguranţa şi drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă şi documentarea prealabilă sunt paşi esenţiali pentru a preveni astfel de situaţii regretabile.

ANPC va continua să monitorizeze piaţa şi să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea şi prejudiciază consumatorii.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, citat în comunicat.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr în scădere cu 2,45% față de primele patru luni din 2024.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 170 insolvențe (minus 23,42%), Cluj – 160 insolvențe (minus 17,10%), Ilfov -116 (plus 20,83%), Timiș – 98 (minus 32,41%) și Prahova – 79 (plus 12,86%).

La polul opus, cele mai puțini cazuri de insolvență au fost consemnate în județele Harghita, respectiv 5 (la fel ca în perioada ianuarie-aprilie 2024), Covasna – 9 (minus 40%), Teleorman – 10 (minus 47,37%), Vaslui – 11 (minus 15,38%) și Gorj – 14 (minus 36,36).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 555 (minus 18,04% comparativ cu primele patru luni din 2024), construcții – 433 (minus 17,21%), transport și depozitare – 269 (plus 0,37%) și industria prelucrătoare – 231 (minus 19,51%).

În aprilie 2025, au fost înregistrate 586 insolvențe, cele mai multe în București (108) și în județele Cluj (53), Bihor (41), Ilfov (31) și Timiș (26). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață”, scrie Economedia.

Concret, Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale, mai scriu jurnaliștii publicației.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.

România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.

Publicitate

În aceste condiții, Nicușor Dan trebuie să numească un premier imediat după învestire.

Acesta va trebui să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar pentru a evita suspendarea fondurilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost centralizate datele din 19.924 de secții de votare, reprezentând 99,89%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 11.635.741, reprezentând 64,72% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Totalul voturilor valabil exprimate este de 11.501.493, reprezentând 98,85% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Totalul voturilor nule este de 134.178, reprezentând 1,5% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Procesul de înlocuire a tehnologiei 3G se desfășoară în etape la nivel național și este planificat să fie finalizat până la data de 1 iulie 2025.

Operatorul evidențiază multiplele avantaje ale rețelei 4G, descriind-o ca fiind mai modernă, mai fiabilă și capabilă să ofere servicii mai stabile, cu mai puține discontinuități. În plus, migrarea va contribui la reducerea consumului de energie în rețea și a amprentei de carbon, sprijinind astfel eforturile pentru un mediu mai curat.

Un aspect important subliniat de companie este faptul că trecerea de la rețeaua 3G la 4G nu va implica nicio modificare a contractelor existente cu abonații sau a valorii serviciilor aferente acestora.

Pentru clienții Vodafone care utilizează deja rețelele 4G sau 5G, închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending