Connect with us

Actualitate

Concedii 2025: Atenționări ANPC pentru cei care cumpără pachete turistice. Cum să evite capcanele din unele oferte

Publicat

Publicitate

Concedii 2025: ANPC îi sfătuiește pe consumatori să fie atenți când cumpără pachete turistice. Este important să verifice dacă agenția de turism are licență, să evite ofertele ”prea ieftine” și să facă plățile doar în conturi bancare oficiale ale agenției, scrie alba24.ro.

De asemenea, consumatorii ar trebui să afle mai multe despre agenția de turism, să citească recenzii reale și să caute datele de contact directe ale acesteia.

ANPC a transmis recomandări privind pachetele turistice și face referire la cazurile recente legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deținută de Oana Tarța. Aceasta a prejudiciat 32 de turiști. Protecția Consumatorului subliniază importanța verificării licenței agențiilor de turism înainte de achiziție, potrivit Agerpres.

„Firma, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe reţele sociale nu deţinea licenţa necesară pentru vânzarea acestor pachete. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiştii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanţa promisă”, susţin reprezentanţii ANPC.

Astfel, pentru a evita situaţiile de acest tip, turiştii ar trebui să verifice licenţa agenţiei de turism. „Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Verificaţi dacă numele agenţiei figurează pe această listă oficială”, precizează reprezentanţii ANPC.

Publicitate

Concedii 2025: Recomandări ANPC pentru turiști

Totodată, turiştii trebuie să se ferească de oferte „suspect de ieftine”. „Agenţiile licenţiate oferă transparenţă, facturi clare şi garanţii pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, ANPC recomandă verificarea recenziilor autentice şi contactelor directe. „Verificaţi recenziile altor turişti pentru a vă face o idee despre reputaţia agenţiei. Evitaţi agenţiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă”, se menţionează în document.

ANPC consideră necesar ca turiştii să se informeze despre reputaţia agenţiei. „Recenziile clienţilor şi experienţele altora pot oferi informaţii valoroase despre seriozitatea agenţiei de turism”, arată sursa citată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  recomandă ca plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism.

„Evitaţi plăţile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activităţi ilegale sau dubioase, verificaţi dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenţiei de la care aţi achiziţionat pachetele turistice”, spun reprezentanţii instituţiei.

„Fac un apel către toţi consumatorii să verifice întotdeauna licenţa agenţiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăţi. Siguranţa şi drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă şi documentarea prealabilă sunt paşi esenţiali pentru a preveni astfel de situaţii regretabile.

ANPC va continua să monitorizeze piaţa şi să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea şi prejudiciază consumatorii.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, citat în comunicat.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ajutor de deces în 2025: La ce valoare a ajuns. Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari

Publicat

Publicitate

Anul 2025 vine cu vești importante pentru români. În timp ce multe alte beneficii sociale încă așteaptă actualizări bugetare, ajutorul de deces va beneficia de o creștere semnificativă. Guvernul a decis să ajusteze valoarea acestui sprijin pentru a ține pasul cu costurile în creștere asociate serviciilor funerare, aducând astfel un sprijin binevenit familiilor îndoliate, scrie cancan.ro.

Începând cu 1 ianuarie 2025, suma alocată ajutorului de deces se va majora în funcție de statutul persoanei decedate. Astfel, dacă în 2024 persoanele asigurate primeau 7.567 de lei, iar cele neasigurate 3.784 de lei, în 2025 valorile cresc la 8.354 de lei pentru cei asigurați și 4.177 de lei pentru cei neasigurați. Această creștere vine să reducă povara financiară în momentele dificile.

Noile reglementări aduc și o extindere a categoriilor de beneficiari. Persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, cu condiția să fi fost asigurate înainte de intrarea în concediu, pot acum să solicite acest sprijin. De asemenea, familiile celor care nu aveau asigurare sau pensie la momentul decesului pot beneficia de această măsură.

Procesul de solicitare a ajutorului de deces a fost și el simplificat pentru a facilita accesul la acest sprijin. Cererea poate fi făcută de soț, părinte, copil, tutore legal sau de persoana care a suportat costurile înmormântării. Actele necesare includ:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces (Anexa nr. 11).
  • Certificat de deces (original și copie).
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie).
  • Acte de stare civilă ale solicitantului care să dovedească gradul de rudenie cu decedatul, sau actul care atestă calitatea de tutore sau mandatar (original și copie).
  • Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
  • Act medical care să ateste boala care a cauzat decesul, în cazul unui copil inapt, sau adeverință din învățământ pentru tinerii între 18-26 ani.
  • Adeverință de la angajator pentru a dovedi că persoana decedată avea calitatea de asigurat.
  • Declarație pe propria răspundere pentru a demonstra că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Acest ajutor financiar este menit să acopere costurile de bază ale serviciilor funerare și să ofere un sprijin familiilor îndoliate. Majorarea sumei vine pe fondul creșterii salariului minim și al costurilor asociate organizării unei înmormântări.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Adolescenții, Biserica și provocările lumii contemporane!”, proiect derulat de Liceul Trușești și Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea

Publicat

Publicitate

Proiectul CAER „Adolescenții, Biserica și provocările lumii contemporane!” a fost derulat în 2024 de către Liceul „Demostene Botez” Trușești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea.

Potrivit informațiilor oferite de profesoara Cătălina Gania, proiectul vine în sprijinul elevilor, ajutându-i să-şi formeze o atitudine pozitivă față de școală, Biserică și societate în general, dar oferă în același timp și posibilitatea de exprimare și explorare a identității, dezvoltând capitalul social al copiilor. Activitățile proiectului urmăresc să genereze un mediu formator mai atractiv, în afara contextului instituțional, care să-i motiveze pe elevi să se implice în diverse activități.

Abordarea în comun de către școală și Biserică a activităților propuse, are un impact pozitiv asupra dezvoltării personalității elevilor, asupra performanțelor școlare și a integrării sociale. Foarte important în derularea acestor activități în parteneriat cu Biserica este faptul că elevii pot fi implicați atât în inițierea și organizarea, cât și în modul de desfășurare a acestora. Desfășurarea acelorași activități atât la școală, cât și la Biserică a stimulat implicarea elevilor, realizându-se o simbioză lucrativă deosebită, facilitând valorificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.

„Viaţa adolescenţilor moderni între bine şi rău (droguri, avort, dependenţă de tehnologie, bullying)″

Activitatea principală a proiectului o reprezintă ″Viaţa adolescenţilor moderni între bine şi rău (droguri, avort, dependenţă de tehnologie, bullying)″ și urmărește implicarea unui număr cât mai mare de elevi. În această perioadă de căutare, în care adolescentul se confruntă cu numeroase trăiri, gânduri, sentimente, angoase şi speranţe, în încercarea de a-şi găsi drumul în viaţă, de a-şi afla propria identitate, şcoala și Biserica îi sunt alături. Aflat la graniţa dintre două identităţi, nici copil, dar nici adult încă, adolescentul are nevoie să fie ghidat în drumul său spre maturizare.

Activitatea urmărește să-i ofere răspunsuri la o serie de întrebări tulburătoare pentru el: drogurile, alcoolul, viaţa sexuală, avortul, tehnologia, violenţa, pentru că noi, adulții din jurul lui, avem datoria să-l ajutăm, să-l susţinem şi să-l inspirăm. Şcoala şi Biserica, doar împreună, vor putea cultiva iubire şi simţ civic în tinerele suflete care se formează. Se are în vedere formarea unei culturi moral-spirituale sănătoase, dar și cultivarea unor sentimente de bunătate, toleranță, respect și dezvoltarea imaginației și creativității.

Publicitate

Proiectul are în vedere colaborarea cu diverse unități de învățământ și parohii din județul Botoșani și din alte județe din țară și urmărește socializarea elevilor, a cadrelor didactice și preoților, prin adaptarea la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Elevii învaţă să se descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să tolereze anumite comportamente și diferențe între oameni, să respecte reguli, să genereze propuneri, să expună impresii, păreri, încercând să dărâme barierele prejudecăţilor și dând naştere la solidarităţi şi adaptări la diverse situații.

„Prin derularea acestui proiect se dorește o altfel de învăţare. Cea mai de preț bogăție a unei parohii este reprezentată de către copii! Ziua în care Biserica se golește de copii, indică faptul că ea moare! Rugăciunea lor e mult mai primită decât a noastră, pentru că e din inimă curată!”, a mai precizat profesoara Cătălina Gania.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat doborât de frig, salvat de un jandarm pe o stradă din Botoșani

Publicat

Publicitate

Seara trecură, un bărbat întins pe o bancă de pe strada Primăverii a atras atenția lui Alex, subofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Ora târzie, locul nepotrivit pentru odihnă și frigul l-au îndemnat pe jandarm să vadă ce se întâmplă cu bărbatul și dacă îl poate ajuta cu ceva.

Încercările de a vorbi cu bărbatul nu au avut succes, astfel că, după ce a verificat dacă are puls, Alex a apelat numărul unic de urgență 112 și, după sosirea unei ambulanțe, a ajutat la urcarea acestuia, în vederea transportării la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati.

Având în vedere că, în această noapte, temperatura prognozată va atinge un minim de minus 4 grade Celsius, echipajele de jandarmerie aflate în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice vor avea în atenție persoanele vulnerabile, în vederea prevenirii unor posibile cazuri de hipotermie.

Recomandăm cetățenilor să solicite sprijinul autorităților competente atunci când observă persoane care au nevoie de ajutor, pentru a fi evitate situațiile ce se pot transforma în urgențe medicale ce le pot pune în pericol viață sau integritatea fizică.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Teioasa a fost în pericol, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Teioasa a fost în pericol, în această după-amiază, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Flăcările au fost observate de o patrulă a Sectorului Poliției de Frontieră Darabani, care se afla în zonă. Polițiștii de frontieră au sunat la 112 după ajutor.

Tot ei au intrat în locuință și au ajutat-o pe proprietară să iasă din interior. Aceasta nu a avut de suferit în urma evenimentului.

Pompierii militari din Darabani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending