Connect with us

Eveniment

Comuna Frumușica se înfrățește cu localitatea Gribova, raionul Drochia, din Republica Moldova

Publicat

Publicitate

Administrația publică a comunei Frumușica din județul Botoșani a făcut primul pas în relațiile de înfrățire între localitatea Gribova, raionul Drochia, Republica Moldova și comuna Frumușica, județul Botoșani.

Relațiile de înfrățire vor conduce la reale posibilități de colaborare atât culturale, cât și socio-economice.

În acest context, o delegație din comuna Frumușica a vizitat localitatea Gribova, raionul Drochia, Republica Moldova, localitate în care au avut mai multe întâlniri cu oficialitățile locale.

“Am vizitat cele mai importante obiective realizate pe teritoriul localității Gribova,  unde  am constatat că atât Primarul cu aparatul propriu, cât și locuitorii sunt oameni harnici, gospodari,  truditori și păstrători de cultură și vechi tradiții. Mulțumim domnului Igor Grozavu, primar cu cinci mandate, atât la Gribova, cât și la Drochia, om de o rară diplomație și cu o vastă experiență în administrație pentru deschiderea la această idee și vom continua colaborarea”, a transmis primarul comunei Frumușica, Constantin Bălășanu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Poluare pe Dresleuca: Depășiri majore ale nivelului de azot amoniacal. Autoritățile vor decolmatarea râului

Publicat

Publicitate

Comisarii de mediu din Botoșani au constatat o poluare semnificativă a râului Dresleuca, după ce au efectuat inspecții și analize asupra probelor de apă prelevate în data de 3 februarie 2025.

Rezultatele arată depășiri alarmante ale nivelului de azot amoniacal, cu valori de 19,9 mg/l la efluentul stației de epurare Cătămărăști și 25,5 mg/l la efluentul stației de epurare Manolești, în condițiile în care valoarea maximă admisă este de doar 3 mg/l.

În plus, au fost identificate urme de deversare a apelor uzate neepurate în zona bazinului de intrare în stația de epurare Cătămărăști Deal, precum și pe traseul de colectare a apelor uzate, afectat de alunecări de teren.

Sancțiuni și măsuri imediate

Ca urmare a acestor nereguli grave, operatorul economic responsabil a fost sancționat de comisarii din Garda de Mediu Botoșani cu o amendă de 30.000 de lei, în conformitate cu OUG 195/2005, pentru nerespectarea obligației de a nu deversa ape uzate menajere în apele de suprafață sau subterane.

În plus, SGA Botoșani a impus operatorului măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității apei râului Dresleuca, printre care asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca, utilizând apa brută de la Stația de Tratare Cătămărăști-Deal, precum și îndepărtarea și curățarea reziduurilor și a spumei rezultate din fermentarea nămolului sau evacuările anterioare.

Publicitate

Autoritățile din domeniu monitorizează în continuare situația pentru a preveni deteriorarea suplimentară a calității apei și impactul asupra mediului înconjurător.

Prefectul Dan Nechifor a convoacat autoritățile pentru a gestiona situația

În paralel, prefectul Dan Nechifor s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Nova Apaserv și Apele Române pentru a analiza sesizările primite de la un locuitor din Manolești privind o posibilă poluare a aerului și a râului Dresleuca.

În urma discuțiilor, s-au stabilit aecolmatarea râului Dresleuca pentru prevenirea unor incidente viitoare, monitorizarea permanentă a situației pentru a preveni noi poluări, totodată punându-se accentul pe modernizarea sistemelor de monitorizare ale operatorului Nova Apaserv.

Citeste mai mult

Educație

Înscrieri pentru clasa pregătitoare 2025: Când și cum pot fi depuse cererile. Calendar și condiții

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026. Potrivit documentului, părinții vor putea depune cererile de înscriere pentru copiii lor în perioada 28 martie – 6 mai 2025, relatrează alba24.ro.

Pentru copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2025, evaluarea dezvoltării și eliberarea recomandării necesare pentru înscrierea în învățământul primar se va desfășura în intervalul 7-26 martie.

Cei care nu reușesc să-și înscrie copiii în prima etapă vor avea o a doua șansă: etapa a doua de înscrieri va începe pe 23 mai 2025.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Calendar (proiect)

Pregătirea înscrierii în învățământul primar

3 martie 2025

Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.

Publicitate

Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi:

  • posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala
  • posibilitatea organizării programului ”Școala după școală”
  • fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. 5 martie 2025

Postarea pe site-ul centrelor județene de resurse și asistență educațională/ CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia aprobată prin OME nr. 4019/2024) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 inclusiv și care:

  • nu au frecventat grădinița din motive legate de boală, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul temporar în străinătate.

Afișarea programului de evaluare a copiilor la avizierul și pe site-ul CJRAE/CMBRAE

Postarea pe site-ul inspectoratelor școlare, respectiv al unităților de învățământ cu nivel preșcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădinița și care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 inclusiv.

6 martie 2025

Anunțarea criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ

Anunțarea listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare și a procedurii privind constituirea formațiunilor de elevi

7 martie – 26 martie 2025: Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Pentru copiii care au frecventat grădinița:

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz

Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate:

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar)
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare
  • desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz
  • soluționarea de către comisia județeană/ a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

27 martie 2025

Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respective recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE/CMBRAE, către comisia județeană/a Municipiului București.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar: 28 martie – 6 mai 2025

  • Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor
  • Depunerea/Transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă
  • Validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică

Inspectoratele școlare pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență.

Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile.

Formațiunile de studiu în care sunt cuprinși copii care nu pot fi deplasați sau care necesita tratament continuu, ca urmare a unor afecțiuni medicale vor funcționa în spațiul care să țină cont de susținerea nevoilor de ordin medical.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Prima etapă de înscriere în învățământul primar

6 mai – 9 mai 2025 Procesarea cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție – de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia națională)

12 mai – 19 mai 2025 Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază

Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.

20 mai 2025 Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

21 mai 2025 Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. A doua etapă de înscriere în învățământul primar

22 mai 2025 Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar;

Informarea Ministerului Educației și Cercetării de către Comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua. Procedurile vor viza modalități de comunicare și transfer de documente on-line, după caz.

23 mai – 29 mai 2025 Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

30 mai – 5 iunie 2025 Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

6 iunie – 11 iunie 2025 Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

12 iunie 2025 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

1 septembrie – 5 septembrie 2025

Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani îl aduce pe Robert Filip sub formă de împrumut de la CFR Cluj

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că a oficializat transferul mijlocașului central Robert Filip, jucător în vârstă de 21 de ani, venit sub formă de împrumut de la CFR Cluj.

Acesta va evolua pentru echipa moldoveană până în vara acestui an, urmând să își aducă aportul în lupta pentru menținerea în SuperLigă.

Născut pe 2 martie 2002, Filip și-a format cariera în fotbalul italian, evoluând pentru echipele de juniori Alessandria, PDHAE și Derthona înainte de a ajunge în România. Cu experiență în compartimentul median, noul jucător al FC Botoșani este așteptat să întărească linia de mijloc a echipei în a doua parte a sezonului.

Oficializarea mutării vine cu doar câteva zile înainte de câteva meciuri cruciale pentru botoșăneni, în care aceștia vor întâlni pe teren propriu Universitatea Craiova, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 18:00, dar și în deplasare echipa Rapidului, luni, 17 februarie, de la ora 20:00, în cadrul etapei a XXVII-a a SuperLigii.

Clubul botoșănean i-a urat bun venit lui Robert Filip și i-a transmis un mesaj de încurajare pentru parcursul său alături de echipă: „Bun venit în familia FC Botoșani și mult succes, Robert Filip!”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Decizie după crima care a șocat comuna Copălău: Un bărbat de 68 de ani a fost trimis în judecată pentru uciderea concubinei

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din comuna Copălău, județul Botoșani, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, fiind acuzat de omor calificat asupra concubinei sale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a finalizat ancheta și a înaintat rechizitoriul către instanță, în vederea începerii procesului penal.

Potrivit procurorilor, tragedia s-a petrecut în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2024, în locuința comună a celor doi. Pe fondul consumului excesiv de alcool, bărbatul ar fi agresat-o violent pe partenera sa de viață.

Anchetatorii susțin că victima a fost lovită cu mijloace și obiecte contondente, după care agresorul ar fi recurs la sugrumare și sufocare, gesturi fatale care au condus la decesul femeii.

Fapta a șocat comunitatea locală, unde vecinii și cunoscuții celor doi au descris o relație tensionată, marcată de conflicte și violențe repetate. Oamenii spun că, de-a lungul timpului, certurile dintre cei doi erau frecvente, însă nimeni nu și-a imaginat un deznodământ atât de tragic.

În prezent, bărbatul se află în arest preventiv și urmează să fie judecat pentru infracțiunea de violență în familie în forma omorului calificat. În conformitate cu legislația penală, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă. Totuși, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani sau chiar detenție pe viață, în funcție de circumstanțele stabilite de instanță.

Publicitate

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending