Connect with us
Publicitate

Eveniment

Comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice va putea fi sesizat pe o aplicaţie a MAI

Publicat

Publicitate

Cetăţenii vor putea transmite, începând de duminică, informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, prin intermediul aplicaţiei MAI, hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

“Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, informează, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sesizarea participantului la trafic va trebui să conţină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).

Conform legii, cetăţenii pot sesiza efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre : deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Totodată, pot fi reclamate: folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sau conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) şi măsura complementară de reţinere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Publicitate

Scopul acestui demers vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulaţie, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecinţe deosebit de grave, mai transmite MAI.

AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minivacanță de 18 zile de Crăciun, Revelion și Sfântul Ioan. Zile libere, aproape cât un concediu normal

Publicat

Publicitate

Super-vacanță de Crăciun, Revelion și Sfântul Ioan: Perioada sărbătorilor de iarnă și a Revelionului dintre 2024 și 2025 se transformă pentru un mare număr de români într-un adevărat concediu. Asta pentru că există multe sărbători legale în zilele din săptămână și punți stabilite de Guvern. 

Pentru a uni minivacanța de Crăciun, cea de Revelion și cea de Sfântul Ioan, este nevoie de o punte suplimentară în data de 3 ianuarie. Dacă punem la socoteală și weekendurile, va rezulta o super-vacanță de 18 zile libere la cumpăna dintre ani.

Luni, 6 ianuarie 2025, de Bobotează, dar și marți, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, românii au alte două zile libere legal. Rămâne astfel doar ziua de vineri, 3 ianuarie. Dacă Guvernul o va declara zi liberă, se va realiza o super-minivacanță de zile libere la începutul anului 2025. Dacă 3 ianuarie nu va fi liberă de la stat, ea poate fi luată separat, din concediu, scrie alba24.ro.

În anul 2025 românii se vor bucura de mai multe zile libere decât în anul 2024. În calendarul liberelor de la stat apar câteva zile punte care vor uni mai multe minivacanțe într-o singură super-vacanță.

Angajații care sunt nevoiți, în anumite sectoare de activitate, să lucreze în zilele libere consfințite prin lege, au dreptul să solicite recompensarea la salariu sau alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.

Publicitate

Anul 2025 începe cu o super-vacanță care vine puternic de la sfârșitul lui 2024, și care începe din 21 decembrie.

Ajunul Crăciunului pică într-o zi de marți, ceea ce face ca singura zi lucrătoare din săptămână să pice între zilele libere și weekend.

1. 21 decembrie, sâmbătă
2. 22 decembrie, duminică
3. 23 decembrie, luni (punte)
4. 24 decembrie – Ajunul Crăciunului- marți
5. 25 decembrie Crăciunul, miercuri
6. 26 decembrie – A doua zi de Crăciun- Joi
7. 27 decembrie vineri (punte)
8. 28 decembrie sâmbătă
9. 29 decembrie duminică
10. 30 decembrie, luni (punte)
11. 31 decembrie, marți
12. 1 ianuarie, miercuri – Anul Nou
13. 2 ianuarie, joi – a doua zi de Anul Nou
14. 3 ianuarie, vineri (punte)
15. 4 ianuarie, sâmbătă
16. 5 ianuarie, duminică
17. 6 ianuarie, luni – Boboteaza
18. 7 ianuarie, marți – Sfântul Ioan Botezătorul
Zile libere în anul 2025
24 ianuarie, vineri – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
18 aprilie, vineri – Vinerea mare
20 aprilie, duminică – Paștele ortodox și Paștele catolic în 2025
21 aprilie, luni – a doua zi de Paște
1 mai, joi – Ziua Muncii
1 iunie, duminică – Ziua Copilului
8 iunie, duminică – Rusaliile
9 iunie, luni – a doua zi de Rusalii
15 august, vineri – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie, duminică – Sfântul Andrei
1 decembrie, luni – Ziua Națională a României
25 decembrie, joi – Crăciunul
26 decembrie, vineri – a doua zi de Crăciun

Publicitate

Minivacanța de Paște

Paștele ortodox și Paștele catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi în anul 2025, și anume pe data de 20 aprilie.

Toți lucrătorii se vor bucura de o scurtă vacanță de Paște începând cu Vinerea Mare, din data de 18 aprilie, până a doua zi de Paște pe data de 21 aprilie. Cei mai mulți lucrători se vor întoarce la muncă marți, pe data de 22 aprilie.

Minivacanța de Sfântă Mărie

O altă oportunitate în care ne putem bucura de un weekend liber prelungit va fi în perioada 15 – 17 august. Pe data de 15 august 2025, vineri, vom sărbători Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare creștină și totodată sărbătoare națională.

Decembrie 2025 – Ianuarie 2026

Crăciunul 2025 va fi sărbătorit pe data de 25 decembrie care este într-o zi de joi. Ca în fiecare an, a doua zi de Crăciun, pe data de 26 decembrie, nu se lucrează.

Așadar, românii se vor bucura de o scurtă vacanță între 25 decembrie 2025 (joi) și 28 decembrie (duminică).

Unii lucrători se vor întoarce la muncă luni, pe data de 29 decembrie, dar cei mai mulți români vor beneficia de o vacanță de Sărbători prelungită până pe data de 5 ianuarie 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Aparatură medicală ultraperformantă pentru nou-născuți

Publicat

Publicitate

Echipamentele medicale moderne pentru îmbunătățirea programului de screening al nou-născuților, achiziționate printr-un proiect al Consiliului Județean Botoșani, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost livrate Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Este vorba despre un kit care va pune în evidență afecțiuni critice ce pot afecta nou-născuții.

„Dotarea Secției de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație nu este un moft, ci o promisiune pe care am onorat-o în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină se confruntă cu mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult. Noi trebuie să le fim alături în această luptă și să le facem drumul mai ușor. Noul kit achiziționat va îmbunătăți semnificativ programul de screening pentru retinopatia de prematuritate prin evidențierea unor afecțiuni critice ce îi pot afecta pe nou-născuți”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În ultimii patru ani, Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Botoșani a beneficiat de investiții substanțiale, fiind dotată cu aparatură medicală ultraperformantă, 28 de incubatoare performante și zeci de pătuțuri moderne.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfântul Dimitrie” din Botoșani și-a cinstit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica din inima municipiului Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual.

Lăcașul de cult ocrotit de Sfântul Dimitrie a devenit cu acest prilej loc de binecuvântare şi de bucurie pentru foarte mulți credincioși, veniți din toate colțurile orașului pentru a participa la slujbele rânduite de hram şi pentru a se închina la icoana sfântului, dar și la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Anastasia Romana, care sunt așezate într-0 frumoasă raclă în biserică.

„În Biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta”

Sărbătoarea a început vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, înconjurat de un sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul Botoșani și localitățile limitrofe. Mulțime de credincioși au umplut lăcașul de cult până la refuz, uniți în rugăciune cu evlavie față de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

„Stăpâne, mult-milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru…”, a rostit părintele protopop Petru Fercal care a binecuvântat prin rugăciunea Litiei şi înmulțirea principalelor surse de întreținere a existenței fizice.

Publicitate

Cuvântul de învățătură rostit de părintele Petru Fercal la finalul slujbei pentru credincioșii prezenți a cuprins momente din viața Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ne insuflă tuturor curaj, bărbăție creștinească, pentru a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum el însuși L-a mărturisit. Părintele protopop a explicat că,  în contextul atât de complicat în care trăim, nu trebuie să nu ne înfricoșăm niciodată de greutățile vieții. Atunci când întâlnim vrăjmășii de tot felul, să ne ducem imediat cu mintea la ceea ce au pătimit sfinții pentru Hristos și vom avea curaj să depășim necazurile cu care ne confruntăm.

Părintele protopop Petru Fercal a îndemnat la responsabilitate în creșterea copiilor care trebuie călăuziți pe calea care duce la Dumnezeu (VIDEO în articol).

Părintele paroh, Ștefan Grădinaru, a mulțumit la final tuturor celor prezenți, care au contribuit la frumusețea sărbătorii. S-a bucurat și de prezența fostului paroh Dumitru Volintiru, acesta fiind înconjurat cu multă căldură și iubire de enoriașii fostei sale parohii, care au făcut culoar până la ieșirea din biserică, aplecându-și capetele pentru o binecuvântare din mâna celui care le-a purtat multă vreme pașii pe calea mântuirii .

Publicitate

Cei prezenți au cântat „La mulți ani” ca un omagiu adus celor care poartă numele sfântului care s-a jertfit pe altarul Adevărului în credință.

În timp ce miruia credincioșii prezenți la slujbă, părintele Sebastian Grădinaru, fiul parohului Bisericii Sfântul Dimitrie, a impresionat cu vocea sa minunată.

Sâmbătă, în ziua de cinstire a Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie. La final s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii lăcașului de închinare, trecuți la cele veșnice.

Biserica ”Sf. Mc. Dimitrie” din Botoșani a fost construită între anii 1830 – 1834 de către comisul Ioan Mavromati și soția sa Maria, ajutat de ”melednicerul” Grigore Racliș, toți din Botoșani. Între anii 1912 – 1945 a deservit în materie de cult Garnizoana Botoșani, fiind cunoscută de botoșăneni ca biserică militară. După 1945 a fost închisă, patrimoniul ei fiind administrat vreme de 30 de ani (până în 1975) de mai multe parohii din oraș. A redevenit biserică parohială începând cu anul 1993 şi între 1994 – 2012 a fost supusă unui amplu proces de restaurare, fiind una dintre bisericile reprezentative ale orașului.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Percheziții și controale, în orașul Darabani. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au organizat ieri, 25 octombrie 2024, activități pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Pentru probarea activității infracționale în patru dosare penale ce privesc săvârșirea infracțiunii de contrabandă, polițiștii au pus în executare 15 mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite comiterea infracțiunii sau care aparțineau de acestea.

Concomitent cu desfășurarea perchezițiilor, au fost controlate cinci persoane față de care era dispusă măsura controlului judiciar si au fost verificați deținătorii de arme din zona respectivă, fără a fi constatate nereguli.

De asemenea, polițiștii rutieri au acționat pentru supravegherea si controlul traficului rutier, fiind aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 12.000 de lei.

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 2.000 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, duty-free și Republica Ucraina, pentru care nu existau documente de proveniență.
De asemenea, a fost ridicată și cantitatea de 60 de litri de alcool.

Pentru infracțiunea de contrabandă se continuă cercetările față de două persoane, din orașul Darabani.

Publicitate

La activități au participat peste 60 de polițiști, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Rutier și polițiști de ordine publică.

S-a beneficiat de sprijinul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Darabani și Direcției de Operațiuni Speciale.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending