Connect with us
Publicitate

Eveniment

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu anunță că au declanșat protestul spontan. „Este primul pas spre greva generală”

Publicat

Publicitate

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu anunță că au declanșat protestul spontan. „Este primul pas spre greva generală pe timp nelimitat”.

Comunicat de presă

Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control.

Protestăm împotriva discriminării salariale, a inechităților la care suntem supuși, a tratamentului care ni se aplică de 5 ani încoace: minciuni, amânări, umilințe!

Protestăm cu speranța ultimă că statul român va înțelege, o dată pentru totdeauna, că bătălia pentru un mediu curat trebuie dusă cu oameni  motivați și sprijiniți în misiunea lor!

Nu sunt suficiente, domnilor politicieni, discursurile despre protecția mediului. Veniți cu noi pe teren să vedeți în mod real cu ce ne confruntăm zi de zi! Să simțiți pe pielea voastră furia din neputința de a ne face profesia, așa cum am vrea să ne-o facem! Nu fiți complici cu cei care acționează sistematic împotriva drepturilor românilor la sănătate și la un mediu sănătos! Rezolvați problema finanțării adecvate a Gărzii Naționale de Mediu!

Publicitate

Din 2017 ni se tot promite că legea salarizării, 153/ 2017 va deveni realitate și pentru noi. De la an la an, salariile sunt înghețate pentru cei din GNM. Noi nu suntem niciodata exceptia de la înghețarea salariilor, ci doar regula. În 2022 pentru 2021, în 2021 pentru 2020 și asa mai departe. Toți decidenții guvernamentali din ultimii ani și-au încălcat grosolan promisiunea că drepturile noastre legitime vor fi onorate. Nici acum, în 2022, nu beneficiem de prevederile legii! Suntem instituția publică cel mai prost plătită din întreaga țară!

 Avem atribuții și responsabilități sporite de la an la an, dar salarizarea a rămas cu mult în urma altor instituții publice, cu încărcare profesională sub cea a GNM.

 Cu salarii  de cca. 2600 de lei, fără suport juridic asigurat de instituție e greu să trăiești, să-ți faci munca așa cum se cuvine,  darămite să mai prestezi și serviciu de permanență neplătit! Din acest moment anunțăm că, noi comisarii GNM din toată țara nu mai efectuăm niciun minut de serviciu de permanență neplătit, în afara orelor de program.

Publicitate

Protestul nostru nu se va opri aici! Este primul pas către greva generală pe termen nelimitat!

 

 

 

În numele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu

Valentin Neagoe – Președinte

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 12 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 12 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 septembrie 2024:

Loto 6/49: 20, 46, 6, 42, 32, 35

Loto 5/40: 8, 18, 6, 16, 1, 37

Noroc: 3, 6, 7, 7, 1, 7, 9

Noroc Plus: 1, 3, 4, 0, 4, 3

Publicitate

Super Noroc: 8, 3, 8, 4, 2, 1

Joker: 28, 31, 33, 12, 4 + 5

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Cât de PROST își plătesc PATRONII de la Botoșani salariații. Ce salariu plătesc PATRONII din celelalte județe din România

Publicat

Publicitate

Salariul mediu net a crescut în iulie 2024 cu 1,3% față de luna precedentă, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, câştigul salarial mediu net (în mână) a fost 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) față de luna iunie 2024.

Patru salariații de la Botoșani pare șocant, dar în luna iulie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost în celalte județe din țară 8.580 lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, unde patronii plătesc practic printre cele mai mari salarii din România (13052 lei). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.

În schimb, cele mai mici au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde județul Botoșani ocupă un loc de frunte(3054 lei).

Practic, INS confirmă din nou ultimele date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Botoșani, care arată că câștigul salarial mediu brut în luna martie 2023 (ultimele date centralizate) a fost de 5543 lei/salariat.

Asta indică faptul că patronii de la Botoșani își plătesc salariații cu printre cele mai mici salarii din România. Astfel, câştigul salarial mediu net plătit de patronii din Botoșani în luna martie 2023 a fost de 3535 lei/salariat.

Publicitate

Cu alte cuvinte, câştigul salarial mediu brut realizat în martie 2023 la nivelul judeţului Botoşani este mai mic încă cu 1747 lei/salariat faţă de media pe ţară, iar câştigul salarial mediu net este mai mic cu 1019 lei/salariat faţă de media pe ţară.

Revenind la salariații plătiți de patronii din celelalte județe din România, altele decât Botoșani, indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 față de luna iulie 2023 și de 100,7% față de luna iunie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.

Salariul mediu net. Cele mai mari creșteri de venituri

În luna iulie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a:

Publicitate
  • aplicării prevederilor legale
  • acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite)
  • drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
  • realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • 25,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 18,4% în transporturi aeriene;
  • între 7,5% și 9,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea produselor din tutun;
  • între 3,5% și 7,0% în:
    • tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite)
    • activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, alte activităţi industriale n.c.a.
    • comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, hoteluri şi restaurante, industria metalurgică.

Salariul mediu net. Unde au fost înregistrate scăderi de venituri

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 19,0% în activităţi de editare, respectiv cu 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 3,0% și 4,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii.

Salariul mediu net în sectorul bugetar

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în:

  • învăţământ (-4,3%), în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare,
  • administraţia publică (-0,4%).

Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+0,2%)

Citeste mai mult

Eveniment

Liber pe străzi: Un bărbat din comuna George Enescu este judecat în stare de libertate după ce și-a înjunghiat soția

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat astăzi că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului A.R., în vârstă de 61 de ani, din com. George Enescu, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă la violență în familie în forma omorului”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a precizat într-un comunicat că s-a reţinut că, în data de 07.04.2024, în jurul orei 18.20, în timp ce se aflau la domiciliu, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul a înjunghiat-o cu un cuțit având lama în lungime de 19 cm pe soția sa, A.L..

Acesta i-a cauzat leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 9-10 zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Economie

Mai mulţi BANI pentru fermierii români în această toamnă: Avans de 70% din banii de la Uniunea Europeană pentru plăţile directe

Publicat

Publicitate

Pentru plăţile directe, fermierii vor primi în avans 70% din banii de la Uniunea Europeană iar pentru proiectele de dezvoltare rurală şi de mediu, avansul va fi de 85%, anunţă Ministerul Agriculturii, citat de mediafax.ro.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că va da, şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţile directe şi de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervenţiilor de dezvoltare rurală şi intervenţiilor de mediu şi climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca şi în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor problemele de lichidităţi cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creşterea valorii avansurilor pentru fermierii noştri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Pentru campania din acest an, APIA face toate eforturile pentru a începe plata avansurilor începând cu 16 octombrie 2024, fiind alocat aproximativ un miliard de euro în acest sens.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending