Connect with us

Actualitate

Colecţie unicat de 100 de cărţi poştale, toate purtând chipurile eroilor din rezistenţa anticomunistă, lansată de Poşta Română

Publicat

Publicitate

O colecţie unicat de 100 de cărţi poştale, toate purtând chipurile eroilor din rezistenţa anticomunistă, a fost lansată luni de Poşta Română, în cadrul campaniei „Demnitate şi curaj”, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală.

Colecţia de cărţi poştale este dublată şi de o colecţie de 100 de NFT-uri cu aceeaşi temă.

Campania „Demnitate şi Curaj” îi cinsteşte pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist şi să lupte pentru drepturile lor, indiferent de consecinţe, marcând totodată şi Anul Centenar Monica Lovinescu, au precizat organizatorii.

Florin Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a precizat că prin această campanie Poşta Română doreşte să transmită că nu trebuie să ne uităm trecutul.

„Poşta Română, ca o companie emblematică a statului român, are şi datoria morală de a păstra anumite lucruri în conştiinţa vie a societăţii şi unul dintre lucrurile acestea este trecutul nostru din perioada comunistă. (…) Poşta a jucat un rol, cu bune şi rele, în tot ceea ce înseamnă cenzura comunistă pe de o parte, dar şi un canal de comunicare între oameni şi idei, între idei şi cei care au receptat, care au primit aceste gânduri. (…) Pe de altă parte, credem că putem să ne ducem mai departe ca instituţie, să ducem mai departe acest rol pozitiv pe care-l jucăm în societate şi anume acela de a nu uita trecutul, şi asta facem acum. Pe lângă tradiţionalele cărţi poştale aducem către publicul foarte tânăr NFT-urile, care transmit exact acelaşi mesaj, acela de a nu ne uita trecutul”, a spus directorul general al Poştei Române.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, lector universitar doctor Constantin Buchet, a precizat că seria lansată de Poşta Română este mai mult un eveniment de restitutio pentru „figuri ale rezistenţei anonime”.

Publicitate

„Această serie mai mult decât filatelică este un eveniment de restitutio. Ceea ce vedeţi în această expoziţie se bazează pe explorarea unui fond de urmărire informativă, secretul corespondenţei, înscrisurile duşmănoase, fapt social care arată, de fapt, represiunea regimului comunist. (…) Este o rezistenţă tăcută, o istorie necunoscută, o terra incognito, dacă vreţi, la nivelul izvoarelor de arhivă ale comunismului şi care cred că merită să meargă spre societatea de astăzi, spre tineri, ca să aibă această bază de comparaţie a ceea ce înseamnă libertatea. Până la urmă este o istorie cotidiană care are tonurile gri-cenuşii ale perioadei comuniste, ale anilor Ceauşescu şi este o istorie a protestului care are game sociale profunde. (…) Aceasta este o istorie care merită să fie reliefată. (…) Este parte a unei memorii naţionale pentru care cred că pledăm împreună”, a afirmat Constantin Buchet.

Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Informatică – ICI, a afirmat că NFT-urile vor promova către tineri „o parte din istoria adevărată, o parte din istoria luptei anticomuniste”.

„Această colecţie de 100 de NFT-uri cu opt personalităţi, trei sunt dedicate personalităţii speciale ale Monicăi Lovinescu, şi faptul că ne aflăm aici lansând această colecţie nu face decât să promoveze către zona de tineri, către zona antreprenorilor din partea digitală, artă digitală, dar artă digitală plină de conţinut, plină de istorie, plină de simbolistică, aşa că iniţiativa pe care Poşta Română a adus-o împreună cu noi şi în spaţiul digital, în afară de zona de cărţi poştale, este un eveniment (…) care aduce o parte din istoria adevărată, o parte din istoria luptei anticomuniste, către cei care n-au avut ocazia să simtă pe pielea lor acele vremuri”, a declarat Adrian-Victor Vevera. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„Monografia unei străvechi așezări botoșănene. Testamentul răzeșilor de la Românești” așează această localitate pe harta istorică a județului Botoșani

Publicat

Publicitate
Joi, în sala Consiliului Local al Comunei Romănești, județul Botoșani, în cadrul manifestărilor consacrate zilei de 24 ianuarie a avut loc lansarea lucrării „Monografia unei străvechi așezări botoșănene. Testamentul răzeșilor de la Românești” scrisă de col. rz Gheorghe Ciobanu fiu al acestei frumoase localități de pe valea Prutului.
​Lucrarea cuprinsă în cele 412 pagini, cu anexe si o bibliografie generoasă, așează Romăneștii pe harta istorică a județului Botoșani.
​​La lansarea acestei cărți au fost prezenți alături de primarul comunei, domnul Marius Răschip, membri ai Consiliului Local al comunei Romănești, preoți din localitățile Romănești, Bobulești și Stefănești, cadre didactice și elevi ai școlii Romanești, foști profesori ai școlilor așezării, alături de un public interesat de istoria așezării.
​​Despre semnificația lansării acestei cărți în preziua împlinirii a 166 de ani de la mărețul act al Unirii Principatelor a vorbit domnul col(rz) Gheorghe Ciobanu.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe cardurile de alimente în 2025

Publicat

Publicitate

Anunț important pentru o anumită categorie de români. În urma măsurilor de austeritate adoptate de autorități, beneficiarii ajutoarelor pentru alimente vor primi mai puțini bani, informează cancan.ro

În anul 2024, o anumită categorie de români vulnerabili au beneficiat de tichetele sociale pentru alimente și mese calde. Cardurile erau încărcate odată la două luni cu suma de 250 de lei – în total, 1.500 de lei.  În acest an, autoritățile au decis modificarea sumei, dar și a frecvenței distribuirii ajutoarelor. Programul ”Sprijin pentru România” este finanțat prin fonduri europene, iar noile reglementări sunt valabile în perioada 2025-2027.

Cine beneficiază de ajutorul social

Începând cu 1 ianuarie 2025, oficialii statului român au decis modificarea sumei de pe cardurile sociale – alocate persoanelor vulnerabile cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Voucherele pentru alimente sau mese calde vor fi încărcate cu suma de 125 de lei, odată la 6 luni, decizie stabilită prin Ordonanța de urgență nr. 115/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 70/2024. Cardurile de alimente au fost distribuite unui număr de peste 2.000.000 de nevoiași – pensionari cu venituri mici, adulți și copii cu handicap grav, accentuat sau mediu etc.

Tichetele sociale sunt distribuite pe suport electronic, iar beneficiarii pot plăti o masă caldă sau își pot procura alimente. Cardurile emise nu permit efectuarea operațiunii de retragere numerar. Iată care sunt românii care beneficiază de tichetele sociale:

  • Pensionarii sistemului public de pensii sau cei care primesc drepturi acordate în baza legilor speciale, dacă veniturile lor lunare nu depășesc 2.210 lei.
  • Persoanele cu handicap (adulți și copii) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au venituri lunare sub 2.000 lei.
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere care au venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei.
  • Familiile monoparentale care înregistrează venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei.
  • Beneficiarii ajutorului de incluziune, conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
  • Persoanele fără adăpost, conform reglementărilor legale în vigoare.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Vernisajul expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”, în holul Casei Văsescu din Botoșani. Când va avea loc

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”, care va avea loc în data de 29 ianuarie 2025, începând cu ora 12:00, în holul Casei Văsescu din Botoșani.

Curatorul expoziției este domnul Liviu Șoptelea, iar evenimentul marchează o celebrare a patrimoniului cultural românesc prin intermediul artei fotografice. Expoziția pune în lumină tradițiile și obiceiurile de iarnă, precum colindatul, jocurile cu măști și obiceiurile de Anul Nou (căiuții, capra, ursul), oferind publicului ocazia de a redescoperi simbolistica și autenticitatea acestor momente.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 3 martie 2025, aducând în prim-plan lucrările selectate ale participanților care au surprins cu talent și pasiune frumusețea tradițiilor de iarnă. Toți expozanții vor primi diplome de participare, iar lucrările expuse vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, contribuind astfel la conservarea și promovarea valorilor culturale locale.

Citeste mai mult

Educație

Profesorii s-au izolat acasă, după directiva de la Ministerele Educației și Sănătății

Publicat

Publicitate

Este alertă în școlile din România! Profesorii au fost nevoiți să se izoleze în casă, după directiva de la Ministerele Educației și Sănătății. Autoritățile din România au lansat un avertisment important pentru toate unitățile de învățământ, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infecții respiratorii. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun care stipulează că profesorii ce prezintă simptome specifice afecțiunilor respiratorii, inclusiv gripă sau alte boli contagioase, trebuie să evite prezența la școală și să se auto-izoleze la domiciliu, scrie cancan.ro.

Această măsură a fost luată în contextul sezonului gripal, dar și a altor afecțiuni respiratorii care afectează din ce în ce mai mulți cetățeni, inclusiv personalul didactic. Se știe că spitalele din întreaga țară sunt tot mai aglomerate, iar camerele de gardă sunt plin de de pacienți cu probleme respiratorii, fapt ce a determinat autoritățile să adopte măsuri preventive stricte.

Cum trebuie să procedeze profesorii care prezintă simptome de gripă

Prin urmare, profesorii care prezintă simptome caracteristice gripelor sezoniere sau altor afecțiuni respiratorii trebuie să stea acasă și să se izoleze, având obligația de a nu se prezenta la orele de curs planificate. Înlocuirea acestora va fi asigurată de școli, iar elevii vor fi supravegheați corespunzător, în timp ce conducerea școlii va decide, în cazurile în care orele de curs se desfășoară la începutul sau sfârșitul zilei, dacă aceștia pot rămâne acasă, dar doar cu acordul oficial al direcțiunii.

Nu putem să nu aducem în discuție faptul că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății recomandă părinților să monitorizeze cu atenția starea de sănătate a copiilor și, în caz de simptome respiratorii, să îi țină acasă pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Măsura vine ca un răspuns la riscurile crescute de transmitere a bolilor respiratorii în colectivități, mai ales pentru că acestea pot avea efecte grave în această perioadă a anului, mai precizează cancan.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending