Connect with us

Actualitate

Colecţie unicat de 100 de cărţi poştale, toate purtând chipurile eroilor din rezistenţa anticomunistă, lansată de Poşta Română

Publicat

Publicitate

O colecţie unicat de 100 de cărţi poştale, toate purtând chipurile eroilor din rezistenţa anticomunistă, a fost lansată luni de Poşta Română, în cadrul campaniei „Demnitate şi curaj”, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală.

Colecţia de cărţi poştale este dublată şi de o colecţie de 100 de NFT-uri cu aceeaşi temă.

Campania „Demnitate şi Curaj” îi cinsteşte pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist şi să lupte pentru drepturile lor, indiferent de consecinţe, marcând totodată şi Anul Centenar Monica Lovinescu, au precizat organizatorii.

Florin Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a precizat că prin această campanie Poşta Română doreşte să transmită că nu trebuie să ne uităm trecutul.

„Poşta Română, ca o companie emblematică a statului român, are şi datoria morală de a păstra anumite lucruri în conştiinţa vie a societăţii şi unul dintre lucrurile acestea este trecutul nostru din perioada comunistă. (…) Poşta a jucat un rol, cu bune şi rele, în tot ceea ce înseamnă cenzura comunistă pe de o parte, dar şi un canal de comunicare între oameni şi idei, între idei şi cei care au receptat, care au primit aceste gânduri. (…) Pe de altă parte, credem că putem să ne ducem mai departe ca instituţie, să ducem mai departe acest rol pozitiv pe care-l jucăm în societate şi anume acela de a nu uita trecutul, şi asta facem acum. Pe lângă tradiţionalele cărţi poştale aducem către publicul foarte tânăr NFT-urile, care transmit exact acelaşi mesaj, acela de a nu ne uita trecutul”, a spus directorul general al Poştei Române.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, lector universitar doctor Constantin Buchet, a precizat că seria lansată de Poşta Română este mai mult un eveniment de restitutio pentru „figuri ale rezistenţei anonime”.

Publicitate

„Această serie mai mult decât filatelică este un eveniment de restitutio. Ceea ce vedeţi în această expoziţie se bazează pe explorarea unui fond de urmărire informativă, secretul corespondenţei, înscrisurile duşmănoase, fapt social care arată, de fapt, represiunea regimului comunist. (…) Este o rezistenţă tăcută, o istorie necunoscută, o terra incognito, dacă vreţi, la nivelul izvoarelor de arhivă ale comunismului şi care cred că merită să meargă spre societatea de astăzi, spre tineri, ca să aibă această bază de comparaţie a ceea ce înseamnă libertatea. Până la urmă este o istorie cotidiană care are tonurile gri-cenuşii ale perioadei comuniste, ale anilor Ceauşescu şi este o istorie a protestului care are game sociale profunde. (…) Aceasta este o istorie care merită să fie reliefată. (…) Este parte a unei memorii naţionale pentru care cred că pledăm împreună”, a afirmat Constantin Buchet.

Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Informatică – ICI, a afirmat că NFT-urile vor promova către tineri „o parte din istoria adevărată, o parte din istoria luptei anticomuniste”.

„Această colecţie de 100 de NFT-uri cu opt personalităţi, trei sunt dedicate personalităţii speciale ale Monicăi Lovinescu, şi faptul că ne aflăm aici lansând această colecţie nu face decât să promoveze către zona de tineri, către zona antreprenorilor din partea digitală, artă digitală, dar artă digitală plină de conţinut, plină de istorie, plină de simbolistică, aşa că iniţiativa pe care Poşta Română a adus-o împreună cu noi şi în spaţiul digital, în afară de zona de cărţi poştale, este un eveniment (…) care aduce o parte din istoria adevărată, o parte din istoria luptei anticomuniste, către cei care n-au avut ocazia să simtă pe pielea lor acele vremuri”, a declarat Adrian-Victor Vevera. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Ce meci! FC Botoșani – Universitatea Craiova 2-2: Botoșănenii egalează în minutul 90+3, prin Pavlovic

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.

FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.

Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.

În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.

Citeste mai mult

Eveniment

Părohia Dămideni, Săveni, care l-a pierdut de timpuriu pe părintele Andrei Berbeci, la doar 37 de ani, are un nou paroh

Publicat

Publicitate

În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.

Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:

Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.

Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.

sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță încă o noapte geroasă. Pompierii botoșăneni avertizează din nou: Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare

Publicat

Publicitate
Se anunță încă o noapte cu temperaturi negative, iar mijloacele de încălzire vor fi utilizate la capacitate maximă în toate gospodăriile.
❗Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă ❗️
Pentru a preveni incendiile, respectați următoarele recomandări:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending