Connect with us
Publicitate

Eveniment

Circa 1 milion de persoane au tranzitat frontiera în perioada minivacanţei de 1 decembrie

Publicat

Publicitate

În timpul minivacanței de 1 Decembrie, aproximativ un milion de persoane, cetățeni români și străini, au efectuat formalitățile de control la punctele de frontieră, însoțite de aproximativ 260.000 de mijloace de transport.

„La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum şi de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat.

Aproximativ 3.700 poliţişti de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfăşurând misiuni de supraveghere şi control la frontieră”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, luni, AGERPRES.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate pe aeroporturi, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 300.000 de persoane.

Tranzit intens a fost şi la frontiera cu Ungaria, care a fost tranzitată de peste 280.000 de persoane şi 122.000 de mijloace de transport, dar şi la frontierele cu Bulgaria şi Republica Moldova, fiecare fiind tranzitată de aproximativ 130.000 de persoane pe ambele sensuri de deplasare.

Poliţiştii de frontieră au constatat, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie, 244 de infracţiuni şi contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini şi au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de peste două milioane lei.

Publicitate

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 175.000 lei.

Cauza traficului intens este reprezentată de numărul mare de transportatori ucraineni

Nu s-a permis intrarea în ţară a 85 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 71 cetăţeni români din diferite motive legale.

„În ceea ce priveşte situaţia mijloacelor de transport marfă, se constată o creştere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în ţară la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, şi ulterior pe sensul de ieşire din România la graniţa cu Ucraina”, arată sursa citată.

Publicitate

Cauza traficului intens este reprezentată de numărul mare de transportatori ucraineni care şi-au reconfigurat traseul spre Ucraina prin România, în contextul protestelor transportatorilor de marfă poloni şi slovaci.

Poliţia de Frontieră a acţionat în sistem integrat alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport în mod eficient, dar şi pentru gestionarea cazurilor apărute. Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cantitatea mare de grăsime pe brațe și pe burtă este legată de un risc crescut de demență și Parkinson

Publicat

Publicitate

Un studiu recent arată că o cantitate mare de grăsime pe brațe și pe burtă este legată de un risc crescut de demență și Parkinson, iar reducerea acestui exces, concomitent cu întărirea forței, poate proteja creierul, potrivit Yahoo Life. Există o legătura între grăsimea abdominală și sănătatea creierului. Studiul, derulat pe parcursul a nouă ani, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Neurology, este cea mai recentă cercetare care leagă grăsimea de pe burtă de bolile neurodegenerative, informează ADEVĂRUL.

În intervalul de cercetare, 8.224 din cele peste 412.000 de persoane urmărite în cadrul studiului au dezvoltat o formă de demență sau boala Parkinson (o altă afecțiune neurologică care poate provoca pierderi de memorie, precum și probleme ale funcțiilor motorii).

Dintre acestea, atât bărbații, cât și femeile cu mai multă grăsime pe burtă au fost cu 13% mai predispuși să dezvolte cele două afecțiuni distincte (care pot avea suprapuneri în simptome) comparativ cu cei care prezentau niveluri scăzute de grăsime în jurul taliei.

Deși creșterea riscului a fost similară la ambele sexe, bărbații au prezentat un risc mai mare de demență și boală Parkinson decât femeile.

Potrivit aceluiași studiu, grăsimea de pe brațe pare să fie și mai predictivă pentru dezvoltarea demenței.

Cercetătorii au constatat la persoanele cu niveluri ridicate de grăsime pe brațe un risc cu 18% mai mare de a fi diagnosticați cu Parkinson și Alzheimer sau o altă formă de demență.

Publicitate

Legătura dintre grăsimea corporală și sănătatea creierului

Acumularea de grăsime în zona abdomenului și brațelor pare să aibă un efect „otrăvitor” și „inflamator” asupra altor organe, inclusiv asupra sistemului cardiovascular și sănătății neurologice, ducând la un risc mai mare de boli degenerative, a explicat, pentru Yahoo Life autorul studiului, Huan Song, profesor de epidemiologie la Universitatea Sichuan din China.

Ca și alți oameni de știință, cercetătorul crede că nivelurile ridicate de grăsime, în special în jurul taliei, influențează indirect riscurile de demență.

„Obezitatea centrală, caracterizată prin exces de grăsime abdominală, este asociată cu sindromul metabolic, inflamația și rezistența la insulină, toate acestea contribuind la riscul de boli cardiovasculare și, în consecință, de boli neurodegenerative”, spune, pentru Yahoo Life, și Dr. Thomas Holland de la RUSH Institute for Healthy Aging.

Publicitate

Deși orice formă de obezitate vine la pachet cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, grăsimea de pe burtă este mai predictivă în ceea ce privește inflamația sistemică profundă.

„Localizarea grăsimii, în special în jurul abdomenului, indică o probabilitate mai mare de … complicații metabolice” care afectează sistemul cardiovascular și, în consecință, creierul, spune Thomas Holland.

Studiul a adus însă și vești bune, concluzionând că persoanele cu „forță musculară ridicată” au prezentat un risc cu 26% mai mic de a suferi de aceste boli neurodegenerative.

Reducerea grăsimii și dezvoltarea forței pot preveni boala Parkinson și demența

Forța de prindere, care s-a numărat printre factorii examinați în noul studiu, poate ajuta la prevenirea acestor boli.

„Forța musculară ajută la menținerea eficienței metabolice, la reducerea inflamației și la susținerea unei circulații sanguine sănătoase, care sunt factori de protecție împotriva bolilor neurodegenerative”, spune Holland.

Studiul sugerează că modificările simple pentru a reduce grăsimea de pe burtă și de pe brațe, îmbunătățind în același timp forța, pot contribui mult la reducerea riscurilor atât de demență, cât și de Parkinson.

Specialiștii recomandă o dietă echilibrată, cu ingrediente sănătoase – nuci, ulei de măsline extravirgin și pește precum somonul, frunze verzi bogate în antioxidanți și fructele de pădure – dar și exerciții fizice.

„Rutina ar trebui să includă exerciții cu greutăți de două până la trei ori pe săptămână pentru a dezvolta forța musculară, împreună cu exerciții de întindere și echilibru pentru a spori flexibilitatea și stabilitatea”, spune Holland.

Citeste mai mult

Eveniment

Deputat Alexandra Huțu: „Începând cu 29 iulie, se pot depune documentele în cadrul programului pentru creșterea natalității, derulat de Ministerul Familiei”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental de susținere a creșterii natalității în România se desfășoară și în acest an, scopul acestuia fiind sprijinirea financiară a cuplurilor și a persoanelor singure din România, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru persoanele care au probleme de fertilitate.

Începând de luni, 29 iulie, persoanele interesate se pot înscrie în Program prin accesarea platformei electronice https://up-comunitate.ro, pusă la dispoziție de Ministerul Familiei. Solicitanții își vor crea un cont de utilizator, iar ulterior vor putea încărca documentele necesare înscrierii în program”, a transmis deputatul PSD Alexandra Huțu.

Pentru constituirea dosarului de înscriere, solicitantul trebuie să încarce în platformă cererea de înscriere, declarația pe propria răspundere că nu a mai beneficiat sau că nu beneficiază de un sprijin financiar aferent unui alt program cu același scop, documentele medicale din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, acordul individual privind prelucrarea datelor cu caracter personal, copia actului de identitate și adeverința din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

„Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, PSD este implicat în identificarea și implementarea de măsuri concrete care să conducă la creșterea natalității în România. Încurajez și anul acesta cuplurile botoșănene să se înscrie în acest Program, pentru că nimic nu este mai important pentru o persoană decât să se bucure de copiii săi și de familia sa. Continuarea Programului prin care se decontează sumele cheltuite pentru fertilizarea in vitro reprezintă garanția că Guvernul României acționează în concret pentru stimularea natalității”, a completat Alexandra Huțu.

Prin intermediul Programului sunt sprijinite 10.000 de cupluri și femei singure care nu pot avea copii din cauza unor probleme medicale, care vor primi vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor necesare obținerii unei sarcini.

Ca urmare a ediției din anul 2023, 56 de solicitanți din Botoșani care au accesat Programul beneficiază de acest sprijin sub formă de vouchere în demersurile lor de a deveni părinți.

Publicitate

Toate detaliile referitoare la etapele Programului care se desfășoară anul acesta sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/fiv-2024 .

Citeste mai mult

Eveniment

Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție

Publicat

Publicitate
Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție!
Visezi la o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne? Acum este momentul să îți urmezi pasiunea! Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” deschide înscrierile pentru 880 de locuri disponibile, dintre care 39 la 𝗙𝗮𝗰𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶.
 Cererea-tip de înscriere, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmite exclusiv în format electronic pe adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro, 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 î𝗻 𝘇𝗶𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆. Cererea se descarcă de pe siteu-ul oficial al
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani
sau
📞 Pentru detalii suplimentare candidații se pot adresa Serviciului Resurse Umane la numărul de telefon: 0231508128, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending