În 2024, admiterea la Academia de Poliție este deschisă pentru tinerii interesați de o carieră în domeniul Poliției, inspectoratelor pentru situații de urgență sau Jandarmerie. Începând cu această vară, aceștia pot să își depună dosarele de înscriere la facultățile academiei. Pentru unii dintre aplicanți, există posibilitatea de a fi acceptați fără a susține un examen, în condițiile stabilite de instituție, relatează alba24.ro. La procesul de admitere pot participa candidați cu vârsta minimă de 18 ani, cetățenie română și posesori ai diplomei de bacalaureat sau a unei echivalente recunoscute.
Înscrierea se face la o singură specializare/program de studii universitare de licență din cadrul unei singure facultăți.
Admitere Academia de Poliție 2024. Cine se poate înscrie fără să susțină examen
Se pot înscrie, fără susținerea probelor scrise de evaluare a cunoștințelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat
candidaţii care, în perioada studiilor liceale au obţinut distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare naționale / internaționale recunoscute de Ministerul Educaţiei
la disciplinele din cadrul probelor de evaluare a cunoștințelor pentru facultățile la care se înscriu
copiii polițiștilor/personalului militar rănit sau decedat într-un accident de muncă ori decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații
copiii militarilor invalizi și a civililor invalizi care, potrivit legii, au participat la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului Statului Român
Condiția este:
să fie fost declaraţi „apt” și „promovat” (au îndeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice și la examinarea medicală
să îndeplinească celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI
Admitere Academia de Poliție 2024. Facultăți
Concursul de admitere se organizează pe facultăţi:
Publicitate
Facultatea de Poliţie:
domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă
specialitatea „Poliție”
specialitatea „Poliție de Frontieră”
specialitatea „Jandarmi”
domeniul de licenţă ,,Drept”, specializarea „Drept”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ la distanţă
Facultatea de Pompieri
domeniul de licenţă ,,Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-Pompieri”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă
Admitere Academia de Poliție 2024. Etape concurs admitere
I: proba eliminatorie de evaluare a perfomanței fizice
II: proba de evaluare a cunoștințelor
III: examinarea medicală
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Poliție/Jandarmi
Proba de evaluare a perfomanței fizice este eliminatorie, la fel ca și cea psihologică/medicală.
În vederea susținerii probei, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/ pașaportul și echipamentul sportiv necesar.
Aprecierea candidaților la proba de evaluare a performanței fizice se face prin acordarea calificativului ,,promovat” și notare de la 5,00 la 10,00, respectiv prin acordarea calificativului ”nepromovat”.
Pe tot parcursul desfăşurării probei de evaluare a performanței fizice în locațiile sportive unde au loc verificările sunt prezente: un echipaj medical dedicat și o ambulanță cu șofer.
Rezultate vor fi publicate zilnic, după finalizarea probelor / sesiunilor planificate.
Indiferent de cauze/motive, pe timpul și după susținerea probei
nu se admit reexaminări sau repetări ale parcurgerii traseului practic-aplicativ sau ale obstacolelor din componența acestuia.
Abandonul, neîndeplinirea baremului sau ieșirea de pe traseul marcat duce la oprirea și eliminarea candidatului din concurs, respectiv declararea acestuia „nepromovat“.
Trecerea de la alergare la mers a candidaților nu se consideră abandon.
Parcurgerea traseului practic-aplicativ se face în mod individual. Pe timpul parcurgerii probei în traseu se află un singur candidat.
Cronometrarea se va realiza cu un cronometru al cărui afișaj să fie vizibil de către candidat și martori pe tot parcursul probei.
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Poliție/Jandarmi
Obstacole (probe) din traseu
1 Săritura în lungime de pe loc
2 Trecerea prin pas sărit peste saltea
3 Două rostogoliri succesive înainte, peste cap, pe saltea
4 Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, dispusă în L, cu transport de greutăți
5 Deplasare între șicane – 10 m
6 Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică – 1,30 m înălțime
7 Trecerea pe sub un obstacol marcat – tub rigid cu diametrul de 0.70 m, lungime 6 m, acoperit și închis cu material textil opac la intrare și ieșire
8 Escaladarea unei lăzi de gimnastică – lățime 0,40 m, înălțime/lungime 1,60 m
9 Transportul unui manechin prin târâre – distanța de parcurs 2×5 m, înălțimea manechinului 1,60 m, lățimea umerilor manechinului 0,60 m, greutatea manechinului 60 kg
10 Aruncarea mingii de handbal de pe loc la țintă – țintă de 1×1 m, dispusă la 1 m de sol și distanță de 10 m față de linia de aruncare
11 Detentă pe vertical – minge de tenis de câmp suspendată la 2,65 m de sol
12 Navetă 12 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane
Corespondența timpi/notă
Pentru timpii finali realizaţi de candidaţii la concursul de admitere se acordă note conform tabelului de transformare a timpului final în notă.
Timp final/notă
sub 2 min 20 sec – nota 10
2’21”-2’22”: nota 9,80
2’23” – 2’24”: nota 9,60
2’25”-2’26”: nota 9,40
2’27”-2’28”: nota 9,20
2’29”-2’30”: nota 9,00
2’31”-2’32”: nota 8,80
2’33”-2’34”: nota 8,60
2’35”-2’36”: nota 8,40
2’37”-2’38”: nota 8,20
2’39”-2’40”: nota 8,00
2’41”-2’42”: nota 7,80
2’43”-2’44”: nota 7,60
2’45”-2’46”: nota 7,40
2’47”-2’48”: nota 7,20
2’49”-2’50”: nota 7,00
2’51”-2’52”: nota 6,80
2’53”-2’54”: nota 6,60
2’55”-2’56”: nota 6,40
2’57”-2’58’: nota 6,20
2’59’-3’00”: nota 6,00
3’01”-3’02”: nota 5,80
3’03”-3’04”: nota 5,60
3’05”-3’06”: nota 5,40
3’07”-3’08”: nota 5,20
3’09”-3’10”: nota 5,00
≥ 3’11”: nepromovat
Pentru candidatul declarat «nepromovat», procedura de selecţie încetează.
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Pompieri
Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor constă în
parcurgerea în întregime a traseului practic-aplicativ şi a elementelor care îl compun
prin abordarea obligatorie a tuturor obstacolelor, în ordinea stabilită
Candidatul poate fi penalizat cu 3 (trei) secunde/obstacol
Proba se execută în ţinută sportivă decentă (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening).
Este declarat „promovat” candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2’15”.
Pe timpul şi după susţinerea probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat”. Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon.
Pe timpul desfăşurării probei, supravegherea medicală în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie este obligatorie şi se asigură gratuit.
Rezultatele obţinute se aduc la cunoştinţa candidaţilor, la finalul probei, pe bază de semnătură.
Fiecare candidat parcurge traseul practic-aplicativ în prezenţa a cel puţin doi martori din rândul candidaţilor
Proba sportivă – Pompieri. Traseul
Traseul practic-aplicativ conţine un număr de 9 obstacole, având culoarul cu lăţimea de 2 metri.
În situaţia în care, pe timpul executării probei, candidatul aduce modificări elementelor de delimitare ale culoarelor ce urmează a fi parcurse, acesta este eliminat din concurs şi declarat „nepromovat”.
Tabelul de transformare a timpului final în notă – Pompieri
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară vor fi eliminate din luna aprilie. Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în subordinea ministerului, a fost aprobat și trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, scrie alba24.ro.
Este vorba despre scutirea de la plată a tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului, a precizat ministrul, adăugând că vor fi abrogate și tarifele de extras de plan cadastral și cele de primă înregistrare.
Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, eliminate din luna aprilie
Astfel, din 7 aprilie, aceste servicii devin gratuite pentru proprietarii care solicită extrasul fizic, la ghișeu, iar, din 2 iunie, măsura se va aplica și proprietarilor care solicită aceste documente în sistemul on-line.
„Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat, iar serviciile publice trebuie să fie servicii acordate cetățenilor, nu activități generatoare de profit. Impunem respectul statului pentru cetățenii care plătesc taxe!”, a transmis ministrul Cseke Attila, într-un comunicat.
În 2024, au fost eliberate 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, pentru care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a încasat 60 milioane de lei de la cetățeni.
Publicitate
„Nu este normal ca, atunci când cerem un extras de carte funciară, să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice.
Până acum, această taxă era de 20 și 25 de lei, dar, de aici înainte, o eliminăm și acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor!”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Ministrul a mai adăugat că taxa va fi plătită în continuare de persoanele fizice și juridice care solicită extras de carte funciară pentru imobile care sunt în proprietatea altei persoane.
O femeie în vârstă 81 de ani, din localitatea Tudor Vladimirescu, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu. Astăzi, casă acesteia a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, după ce mai multe materiale combustibile s–au aprins de la soba supraîncălzită. Proprietara este internată în spital de câteva zile, iar de locuință avea grijă fiul ei. În momentul producerii evenimentului, bărbatul nu era acasă. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor, la pompieri.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni. Aceștia au constatat faptul că ardea louința ardeau bunurile din șase încăperi și acoperișul casei. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:
▪ nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪ nu lăsați ușa sobei deschisă;
Publicitate
▪ nu supraîncălziți soba;
✔ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪ nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔ stingeți focul pe timpul nopții;
▪ nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
Astăzi, în poligonul militar Copălău au fost distruse, prin explozie controlată, trei muniții (o bombă de aruncător calibru 82 mm, un proiectil exploziv cal. 75 mm și un proiectil perforant trasor calibru 50 mm).
Operațiunea a fost executată de echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.
Muniția a fost descoperită, în ultima perioadă, pe raza localităților Horlăceni, Drașcani și Vlădeni.
Pe timpul misiunii de distrugere, pentru prevenirea unor incidente, un echipaj de jandarmi s-a asigurat ca nu sunt persoane în zonă, iar un echipaj SMURD a supravegheat întreaga activitate.
Informare preventivă
Publicitate
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
Potrivit reglementarilor legale în vigoare pe linia gospodăririi apelor, fiecare agent economic are obligaţia preepurării locale a apelor uzate, astfel încât în secţiunea de control (ultimul cămin al canalizării interioare) să fie asigurată respectarea condiţiilor și restricţiilor prevăzute de către Normativul NTPA-002/2002 cu modificările și completările ulteriare, în scopul protecţiei şi funcţionării normale a sistemului de canalizare – epurare, precum şi protejarea mediului de efectele adverse ale evacuărior de ape uzate.
În conformitate cu prevederile Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din judeţul Botoşani (avizat prin Hotărârea C.J. Botoşani nr. 226/22.12.2009) şi ale Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare – Anexa nr.3 A – preluarea apelor uzate menajere, industriale și pluviale, societatea noastră are obligaţia verificării calităţii apelor uzate preluate în sistemele publice de canalizare. Cheltuielile privind monitorizarea calităţii apelor uzate deversate în reţelele publice sunt suportate de utilizatorii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (Art. 2, pct. 2.9. din Anexa nr. 3A la contractul de furnizare/prestare a acestor servicii).
În cazul în care apele uzate provenite din activitatea dumneavoastră depăşesc valorile concentraţiilor maxime admise privind conţinutul de substanţe poluante evacuate în rețelele publice de canalizare, se pot înregistra perturbări grave în funcţionarea staţiilor de epurare, generând cheltuielile suplimentare de operare pentru societatea noastră, cu afectarea factorilor de mediu.
Utilizatorii serviciilor de canalizare – epurare care nu respectă condițiile impuse prin Normativul NTPA-002/2002 cu modificările și completările ulteriare, sunt obligaţi la plata contravalorii cheltuielilor suplimentare de epurare şi după caz, a valorii eventualelor daune materiale produse atât operatorului cât și utilizatorilor de apă din avalul secțiunii de deversare a apelor uzate epurate (Art. 153 alin (2) din Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din judeţul Botoşani şi Art. 1 din Anexa nr. 3 A la contractul de furnizare/prestare a acestor servicii).
Conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, c/val. daunelor materiale provocate utilizatorilor de apă din aval şi cheltuielile efectuate de persoane fizice sau persoane juridice pentru înlăturarea efectelor poluării, se suportă de cel care a produs poluarea.
Pentru prevenirea unor asemenea situaţii, vă notificăm ca în termen de 15 zile de la data prezentei,să asiguraţi funcţionarea la parametrii optimi a instalaţiilor proprii de preepurare, astfel încât apele preepurate descărcate în reţeaua de canalizare să se încadreze în parametrii calitativi impuşi de normativele în vigoare și să ne transmiteți măsurile întreprinse.
Publicitate
Având în vedere obligativitatea fiecărui agent economic de conformare cu cerințele legale în vigoare privind calitatea efluentului de apă uzată evacuat în sistemul centralizat de canalizare-epurare din administrarea operatorului,
în vederea realizării unei proceduri integrate de monitorizare și stabilirea unor măsuri comune cu privire la managementul apelor uzate provenite de la agenții economici,