În 2024, admiterea la Academia de Poliție este deschisă pentru tinerii interesați de o carieră în domeniul Poliției, inspectoratelor pentru situații de urgență sau Jandarmerie. Începând cu această vară, aceștia pot să își depună dosarele de înscriere la facultățile academiei. Pentru unii dintre aplicanți, există posibilitatea de a fi acceptați fără a susține un examen, în condițiile stabilite de instituție, relatează alba24.ro. La procesul de admitere pot participa candidați cu vârsta minimă de 18 ani, cetățenie română și posesori ai diplomei de bacalaureat sau a unei echivalente recunoscute.
Înscrierea se face la o singură specializare/program de studii universitare de licență din cadrul unei singure facultăți.
Admitere Academia de Poliție 2024. Cine se poate înscrie fără să susțină examen
Se pot înscrie, fără susținerea probelor scrise de evaluare a cunoștințelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat
Publicitate
candidaţii care, în perioada studiilor liceale au obţinut distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare naționale / internaționale recunoscute de Ministerul Educaţiei
la disciplinele din cadrul probelor de evaluare a cunoștințelor pentru facultățile la care se înscriu
copiii polițiștilor/personalului militar rănit sau decedat într-un accident de muncă ori decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații
copiii militarilor invalizi și a civililor invalizi care, potrivit legii, au participat la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului Statului Român
Condiția este:
să fie fost declaraţi „apt” și „promovat” (au îndeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice și la examinarea medicală
să îndeplinească celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI
Admitere Academia de Poliție 2024. Facultăți
Concursul de admitere se organizează pe facultăţi:
Publicitate
Facultatea de Poliţie:
domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă
specialitatea „Poliție”
specialitatea „Poliție de Frontieră”
specialitatea „Jandarmi”
domeniul de licenţă ,,Drept”, specializarea „Drept”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ la distanţă
Facultatea de Pompieri
domeniul de licenţă ,,Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-Pompieri”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă
Admitere Academia de Poliție 2024. Etape concurs admitere
I: proba eliminatorie de evaluare a perfomanței fizice
II: proba de evaluare a cunoștințelor
III: examinarea medicală
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Poliție/Jandarmi
Publicitate
Proba de evaluare a perfomanței fizice este eliminatorie, la fel ca și cea psihologică/medicală.
În vederea susținerii probei, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/ pașaportul și echipamentul sportiv necesar.
Aprecierea candidaților la proba de evaluare a performanței fizice se face prin acordarea calificativului ,,promovat” și notare de la 5,00 la 10,00, respectiv prin acordarea calificativului ”nepromovat”.
Pe tot parcursul desfăşurării probei de evaluare a performanței fizice în locațiile sportive unde au loc verificările sunt prezente: un echipaj medical dedicat și o ambulanță cu șofer.
Rezultate vor fi publicate zilnic, după finalizarea probelor / sesiunilor planificate.
Indiferent de cauze/motive, pe timpul și după susținerea probei
nu se admit reexaminări sau repetări ale parcurgerii traseului practic-aplicativ sau ale obstacolelor din componența acestuia.
Abandonul, neîndeplinirea baremului sau ieșirea de pe traseul marcat duce la oprirea și eliminarea candidatului din concurs, respectiv declararea acestuia „nepromovat“.
Trecerea de la alergare la mers a candidaților nu se consideră abandon.
Parcurgerea traseului practic-aplicativ se face în mod individual. Pe timpul parcurgerii probei în traseu se află un singur candidat.
Cronometrarea se va realiza cu un cronometru al cărui afișaj să fie vizibil de către candidat și martori pe tot parcursul probei.
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Poliție/Jandarmi
Obstacole (probe) din traseu
1 Săritura în lungime de pe loc
2 Trecerea prin pas sărit peste saltea
3 Două rostogoliri succesive înainte, peste cap, pe saltea
4 Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, dispusă în L, cu transport de greutăți
5 Deplasare între șicane – 10 m
6 Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică – 1,30 m înălțime
7 Trecerea pe sub un obstacol marcat – tub rigid cu diametrul de 0.70 m, lungime 6 m, acoperit și închis cu material textil opac la intrare și ieșire
8 Escaladarea unei lăzi de gimnastică – lățime 0,40 m, înălțime/lungime 1,60 m
9 Transportul unui manechin prin târâre – distanța de parcurs 2×5 m, înălțimea manechinului 1,60 m, lățimea umerilor manechinului 0,60 m, greutatea manechinului 60 kg
10 Aruncarea mingii de handbal de pe loc la țintă – țintă de 1×1 m, dispusă la 1 m de sol și distanță de 10 m față de linia de aruncare
11 Detentă pe vertical – minge de tenis de câmp suspendată la 2,65 m de sol
12 Navetă 12 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane
Corespondența timpi/notă
Pentru timpii finali realizaţi de candidaţii la concursul de admitere se acordă note conform tabelului de transformare a timpului final în notă.
Timp final/notă
sub 2 min 20 sec – nota 10
2’21”-2’22”: nota 9,80
2’23” – 2’24”: nota 9,60
2’25”-2’26”: nota 9,40
2’27”-2’28”: nota 9,20
2’29”-2’30”: nota 9,00
2’31”-2’32”: nota 8,80
2’33”-2’34”: nota 8,60
2’35”-2’36”: nota 8,40
2’37”-2’38”: nota 8,20
2’39”-2’40”: nota 8,00
2’41”-2’42”: nota 7,80
2’43”-2’44”: nota 7,60
2’45”-2’46”: nota 7,40
2’47”-2’48”: nota 7,20
2’49”-2’50”: nota 7,00
2’51”-2’52”: nota 6,80
2’53”-2’54”: nota 6,60
2’55”-2’56”: nota 6,40
2’57”-2’58’: nota 6,20
2’59’-3’00”: nota 6,00
3’01”-3’02”: nota 5,80
3’03”-3’04”: nota 5,60
3’05”-3’06”: nota 5,40
3’07”-3’08”: nota 5,20
3’09”-3’10”: nota 5,00
≥ 3’11”: nepromovat
Pentru candidatul declarat «nepromovat», procedura de selecţie încetează.
Admitere Academia de Poliție 2024. Proba sportivă – Pompieri
Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor constă în
parcurgerea în întregime a traseului practic-aplicativ şi a elementelor care îl compun
prin abordarea obligatorie a tuturor obstacolelor, în ordinea stabilită
Candidatul poate fi penalizat cu 3 (trei) secunde/obstacol
Proba se execută în ţinută sportivă decentă (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi sau trening).
Este declarat „promovat” candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2’15”.
Pe timpul şi după susţinerea probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat”. Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon.
Pe timpul desfăşurării probei, supravegherea medicală în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie este obligatorie şi se asigură gratuit.
Rezultatele obţinute se aduc la cunoştinţa candidaţilor, la finalul probei, pe bază de semnătură.
Fiecare candidat parcurge traseul practic-aplicativ în prezenţa a cel puţin doi martori din rândul candidaţilor
Proba sportivă – Pompieri. Traseul
Traseul practic-aplicativ conţine un număr de 9 obstacole, având culoarul cu lăţimea de 2 metri.
În situaţia în care, pe timpul executării probei, candidatul aduce modificări elementelor de delimitare ale culoarelor ce urmează a fi parcurse, acesta este eliminat din concurs şi declarat „nepromovat”.
Tabelul de transformare a timpului final în notă – Pompieri
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 30 de ani, din comuna Roma, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule și fiind sub influența alcoolului. Aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Publicitate
Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 05 noiembrie 2024, va fi prelungită până la data de 07 noiembrie 2024, orele 20:00, din cauza lucrărilor gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești. Lucrările vizează reparații și modernizări importante la rețelele de apă, fiind necesare pentru a asigura calitatea serviciului pe termen lung.
Ca urmare, apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.
Ne cerem scuze față de utilizatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere!
Depistat de polițiști în timp ce conducea fără permis, o mașina plină cu pește pentru care nu deținea documente
Polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, din aceeași localitate.
Publicitate
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea exercitarea dreptului de a conduce autovehiucle, suspendată, din luna septembrie a.c.. Mai mult decât atât, acesta transporta cantitatea de 138 de kg de pește, pentru care nu deținea documente legale de proveniență sau transport.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui.
Publicitate
Întreaga cantitatea de pește a fost supusă confiscării.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit luni pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din aceeași localitate .
Întrucât acesta avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul din dotare pentru depistarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive, rezultatul fiind pozitiv.
Publicitate
Ulterior, acestuia i-a fost reținut permisul de conducere, conform prevederilor legale, fiind informat cu privire la faptul că documentul îi va fi restituit în termen de cel mult 72 de ore, dacă, în urma probelor biologice prelevate, rezultatul analizelor toxicologice va stabili absența din organism a substanțelor psihoactive,
În cazul în care rezultatul analizelor toxicologice va fi pozitiv, se vor demara cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.