Connect with us

Eveniment

Cine este George Telișcă, candidatul PSD la Primăria Avrămeni din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În cadrul conferinței extraordinare de astăzi, duminică, președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat oficial candidații partidului pentru funcția de primar la alegerile locale ce vor avea loc în luna mai în două comune din județul Botoșani. Pentru comuna Avrămeni, candidatul desemnat este George Telișcă, actual viceprimar cu atribuții de primar.

Cine este George Telișcă?

George Telișcă s-a născut pe 16 ianuarie 1988 în comuna Avrămeni, unde locuiește și în prezent, alături de familia sa. Este căsătorit și tată a doi copii. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Spiru Haret și, pe lângă activitatea sa administrativă, se ocupă și de agricultură.

În noiembrie 2020, a fost ales viceprimar al comunei Avrămeni, iar în prezent exercită atribuțiile de primar.

Realizările din administrația locală

În calitate de viceprimar, George Telișcă a fost direct implicat în derularea și implementarea unor proiecte de infrastructură și dezvoltare locală, alături de regretatul primar Ioan Bucatariu, printre care:

Publicitate
  • Înființarea sistemului de alimentare cu apă;
  • Asfaltarea a 10,7 km de drumuri;
  • Implementarea unui sistem de supraveghere video în întreaga comună;
  • Modernizarea iluminatului public în trei etape;
  • Reabilitarea și modernizarea sediului Primăriei Avrămeni;
  • Construirea unui centru de zi pentru copiii cu risc de separare;
  • Dotarea școlilor din comună cu mobilier și echipamente electronice;
  • Inițierea unor proiecte aflate în curs de obținere a finanțării. 

Ce obiective și-a propus George Telișcă pentru viitor

Dacă va fi ales primar, George Telișcă a explicat că și-a propus să continue procesul de modernizare a comunei Avrămeni, și să urmeze mai multe obiective care au fost stabilite după consultarea locuitorilor comunei:

  1. Extinderea rețelei de alimentare cu apă în toate satele comunei;
  2. Asfaltarea tuturor drumurilor sătești pentru o infrastructură modernizată;
  3. Construirea a două blocuri de locuințe pentru persoanele cu situații materiale precare;
  4. Realizarea unui centru pentru vârstnici, destinat îngrijirii persoanelor în dificultate;
  5. Amenajarea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii în toate satele comunei;
  6. Construirea unei baze sportive moderne, inclusiv o sală de sport;
  7. Modernizarea unităților de învățământ pentru creșterea eficienței energetice;
  8. Pietruirea drumurilor de exploatație pentru acces facil în zonele agricole;
  9. Amenajarea de trotuare în toate satele comunei pentru siguranța pietonilor;
  10. Atragerea de investitori în comună pentru crearea de noi locuri de muncă;
  11. Montarea de adăpători pentru animale în toate satele comunei. 

O viziune pentru dezvoltarea comunei Avrămeni

George Telișcă a explicat că își propune să transforme Avrămeni într-o comună modernă, cu infrastructură dezvoltată și condiții de trai îmbunătățite pentru toți locuitorii. Prin experiența sa administrativă și implicarea activă în proiectele comunei, George Telișcă susține că va reusși să asigure un viitor prosper pentru comunitatea sa.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Primăriile municipiilor vor putea susține spitalele județene cu bani din bugetul local. Camera Deputaților a dat undă verde

Publicat

Publicitate

Primăriile municipiilor din România vor avea posibilitatea să aloce cel puțin 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea administrativă a acestora, conform unui proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptat marți de Camera Deputaților.

S-au înregistrat 240 de voturi în favoarea propunerii legislative și 56 de voturi contra, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asigurării cadrului legal pentru angrenarea constantă a bugetelor locale, mai precis a bugetelor primăriilor municipiilor din România, în finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean, cu excepția acelora care au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital.

Potrivit acesteia, autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.

„Autoritățile publice locale municipale de pe raza teritorială a aceluiași județ, care nu au în rețeaua proprie spitale publice alocă obligatoriu minim 5% din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora”, prevede proiectul care a fost respins de Senat.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Pirat” auto din Botoșani, prins cu opt pasageri pe un drum din Flămânzi. NU mai are voie să folosească mașina șase luni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul european DE 58, în orașul Flămânzi, un autoturism condus de un bărbat, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta opt persoane, contra cost, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autoturismul pentru o perioadă de 6 luni.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Firmele care își plătesc la timp datoriile la stat au o bonificație de 3%. Cum se aplică compensarea

Publicat

Publicitate

Firmele care își achită la timp datoriile către stat beneficiază de o bonificație de 3%. Ordinul emis de ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care stabilește procedura de acordare a reducerii de 3% din impozitul pe profitul anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 (sau unui an fiscal modificat ce începe în 2024), a fost publicat recent în Monitorul Oficial, scrie alba24.ro.

Bonificația este reglementată de OUG 107/2024 și vine ca o recompensă pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat.

„Am introdus această facilitate în lege pentru cele aproximativ 560.000 de firme bune platnice, care își achită la timp datoriile la bugetul de stat. Este o măsură liberală ce vine în sprijinul mediului de afaceri, a celor care muncesc cinstit în această țară”, a scris deputatul PNL de Alba, Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Bonificație de 3% pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat

Ordinul ministrului finanțelor nr. 540/2025 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 14 aprilie.

Ordinul aprobă procedura de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Publicitate

Procedura se aplică contribuabililor plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, precum și contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Contribuabilii beneficiază de o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și/sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.

Organul fiscal central competent constată din oficiu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea bonificațiilor prevăzute prin emiterea unei decizii, astfel:

a) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;

b) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Condiții pentru acordarea bonificației
Bonificația se acordă de către organul fiscal central competent, cu respectarea de către contribuabil a următoarelor condiții:

a) are depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

b) are stins integral, la termenele prevăzute de lege, impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz

c) nu înregistrează nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care redirecționează sume din impozitul pe profit anual potrivit legii, acestea nu sunt luate în calcul la stabilirea bonificației.

Bonificația se calculează prin aplicarea procentului de 3% asupra:

a) impozitului pe profit anual/impozitului pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă, în cazul grupului fiscal, din care se scad sumele redirecționate potrivit legii;

b) impozitului datorat pe întregul an fiscal, determinat prin însumarea impozitelor pe veniturile microîntreprinderilor datorate trimestrial, potrivit legii;

c) atât a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, cât și a impozitului pe profit anual, impozite determinate potrivit lit. a) și b), în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024;

d) impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri dacă, la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, acesta se datorează potrivit art. 181 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Bonificație de 3% pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat. Procedura de acordare
Pentru acordarea bonificației, compartimentul de evidență analitică pe plătitori din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate, identifică în evidențele fiscale contribuabilii:

a) după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;

b) după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Compartimentul de specialitate întocmește o listă separată pentru fiecare categorie de contribuabili, editată automat din aplicația informatică, care trebuie să conțină următoarele elemente:

a) denumirea contribuabilului;
b) codul de identificare fiscală;
c) denumirea obligației fiscale;
d) obligația fiscală declarată de contribuabili reprezentând impozit pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, de natura celor ce fac obiectul acordării bonificației;
e) obligația fiscală stinsă de contribuabili în contul obligațiilor reprezentând impozit pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
f) cuantumul bonificației.

La întocmirea listelor, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, se vor avea în vedere următoarele condiții:

a) există obligații fiscale privind impozitul pe profit anual aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, din care se scad sumele redirecționate din impozit, potrivit legii;

b) există obligații fiscale privind impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri dacă, la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, acesta se datorează potrivit art. 181 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;

c) obligațiile fiscale privind impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, inclusiv impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, declarat de persoana juridică responsabilă, în cazul grupului fiscal, sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege;

d) sunt depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Acest criteriu se consideră îndeplinit și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

e) nu sunt înregistrate nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

La întocmirea listelor, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, se vor avea în vedere următoarele condiții:

a) există obligații fiscale reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii, sau există, concomitent, și obligații reprezentând impozitul pe profit anual, în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024, după caz;

b) sunt depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

c) sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024, potrivit legii, și impozitul pe profit anual, în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024, după caz;

d) nu sunt înregistrate nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere de vacanță 2025: Când se aprobă noile condiții de accesare a voucherelor. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Publicitate

Vouchere de vacanță 2025. Proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește noile norme pentru accesarea voucherelor de vacanță a fost trimis luni spre avizare, a anunțat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, scrie alba24.ro.

Este vorba despre voucherele care se utilizează pentru plata a 800 de lei la achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.

”Hotărârea de Guvern am trimis-o ieri în ciclul de avizare. Sper să o adoptăm săptămâna asta, în ședința de Guvern de mâine, într-o formă cât mai simplă, în care oamenii să vină pe bază de declarație pe proprie răspundere că au pus ei cofinanțarea de 800 lei, au folosit cei 800 lei din partea Guvernului și aduc o factură de minimum 1.600 lei care să ateste acest lucru”, a precizat ministrul.

El a mai spus că declarația pe proprie răspundere se va face ulterior, după ce se aduce factura pentru folosirea unui pachet turistic. ”E același mecanism ca și până acum, doar că diferența este că beneficiarii vor avea aceleași taxe aferente celor 800 lei, nu aferente sumei de 1.600 lei, ca la edițiile anterioare”, a menționat ministrul Ivan, potrivit Agerpres.

Acesta a arătat că a căutat împreună cu cei din Ministerul Finanțelor și cu cu operatorii din turism un mecanism cât mai simplu de decontare, ”pentru a nu încurca nici companiile, nici angajatorii, nici beneficiarii”.

”Și eu mi-aș dori să revenim la vechiul sistem de vouchere cu 1.600 de lei. Sunt încântat că am reușit în negocierile de la finalul anului trecut, când bugetul arăta cum arăta, să avem măcar această oportunitate de 800 lei. Am avut multiple discuții cu operatorii din turism și le mulțumesc pentru opiniile lor. Cred că acești 800 de lei sunt mai mult decât zero în orice calcul am face”, a afirmat Bogdan Ivan.

Publicitate

Vouchere de vacanță 2025. Condiții prevăzute

OUG nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994:

acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.

Conform proiectului privind Normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile din ordonanța de urgență și optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își exprimă în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei și de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii, potrivit formularului prevăzut ca model în anexa proiectului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending