Connect with us

Actualitate

Cifre care nu mint: Inflația a trecut de 15%. Care sunt produsele și serviciile pentru care plătim mai mult

Publicat

Publicitate

Aproape toate alimentele de bază, dar și produsele și serviciile s-au scumpit în România, în ultimele luni, relatează alba24.ro. Cifrele publicate marți, 12 iulie, de Institutul Național de Statistică arată o creștere semnificativă a prețurilor în luna iunie, față de lunile mai, 2022, sau iunie 2021.

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, anunță Institutul Național de Statistică. Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%.

Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale (89,5%), uleiul (49,7%) și cartofii (42,18%).

De asemenea, în zona de produse nealimentare, printre cele mai mari creșteri au fost înregistrate la combustibili. Combustibilii au avut un avans al preţurilor de 41,32% în iunie 2022 faţă de iunie 202, şi energia electrică – plus 17,05%, potrivit datelor publicate de INS.

În ceea ce privește alimentele cele mai vizibile schimbări sunt la uleiul comestibil, 49,71%, cartofii – 42,18% şi făina – 33,16%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 29,13%, apă, canal salubritate – 19,44% şi serviciile poştale – 15,94%.

Publicitate

De la lună la lună, în iunie cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la ulei – 7,33%, servicii de transport aerian – 6,24% şi combustibili – 3,22%.

În luna iunie au fost și produse alimentare care s-au ieftinit, cartofii cel mai mult, cu 10,32%, şi fructele proaspete, cu 2,5%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la energie electrică au fost mai mici cu 1,19% iar la servicii de poştă şi telecomunicaţii cu 0,01%.

Top scumpiri produse alimentare

Cel mai mult s-a scumpit uleiul, urmat apoi de grăsimi, inclusiv slănina, cartofii, făina, produsele de morărit, mălaiul, pâinea și produsele de panificație.

Cele mai mici creșteri s-au înregistrat la fructele proaspete, la conservele de fructe, la țuică și rachiuri și la miere, arată datele INS.

Top scumpiri produse nealimentare

Gazele au înregistrat cea mai mare scumpire, aproape 90 de procente, urmate de combustibili, energie electrică, energie termică. Scumpiri s-au înregistrat și la cărți, țigări și încălțăminte.

Cele mai mici creșteri de prețuri s-au înregistrat la articole de galanterie, pasmanterie şi mercerie, articole de menaj, ceasuri și articole sportive, mai arată datele INS.

Top scumpiri servicii

Plătim mai mult și pentru servicii. Cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, urmat de utilități, adică apă, canal și salubrizare. Serviciile poștale sunt mai scumpe cu aproape 16%, iar prețurile au crescut și la restaurante și cafenele.

Cele mai mici creșteri s-au înregistrat la CFR și la serviciile de telefonie.

Datele publicate de INS

Potrivit ISN preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%.

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%.  Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 este 100,78%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,0%.  Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) determinată pe baza IAPC este 7,9%.

Prețurile măsurate sunt cele suportate efectiv de către consumatori, astfel încât acestea includ taxele de vânzare pe produse, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată.

Observarea şi înregistrarea preţurilor se realizează în cele 42 oraşe reşedinţă de judeţ din care au fost selectate 68 de centre de cercetare, în funcţie de numărul de locuitori.

Unităţile în care se înregistrează preţurile/tarifele au fost selectate la nivel local, din centrele de cercetare, în funcţie de volumul desfacerilor de
mărfuri şi al prestărilor de servicii. Sunt incluse în nomenclator cca. 7000 unităţi, care trebuiesc menţinute cât mai mult timp posibil pentru a asigura continuitatea observării preţurilor. Prețurile colectate lunar sunt prețuri cu amănuntul, inclusiv și TVA.

 

 

Concepte de bază și definiții:

Indicii prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a
evoluției prețurilor unui model de cheltuieli fixe.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, precum și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.

Post de cheltuieli – grupă de cheltuieli efectuate de consumatori pentru satisfacerea unor nevoi concrete de consum de bunuri alimentare, nealimentare sau de servicii.

Pondere – coeficient de comensurare folosit la calculul unui indice sintetic (agregat) pentru o colectivitate de elemente necomensurabile nemijlocit, având drept funcţie stabilirea importanţei relative a fiecărui element în colectivitatea statistică cercetată.

Rata lunară a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-o lună, faţă de luna precedentă.

Rata medie lunară a inflaţiei – media modificărilor lunare ale preţurilor. Se calculează ca o medie geometrică a indicilor lunari ai preţurilor de consum cu baza în lanţ din care se scade baza de comparaţie egală cu 100.

Rata medie anuală a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent.

Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor dintr-un an şi cel al anului precedent, din care se scade 100. La rândul lor, indicii medii ai preţurilor din cei doi ani se determină ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an, calculaţi faţă de aceeaşi bază (octombrie 1990 =100).

Rata anuală a inflaţiei – modificarea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzatoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi
bază, din care se scade 100.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Persoane fără adăpost, ridicate de pe străzi din cauza temperaturilor foarte scăzute

Publicat

Publicitate

Cel puțin zece persoane fără adăpost au fost ridicate de pe străzi în urma unei acțiuni derulate de pompierii și de polițiștii locali din municipiile Botoșani și Dorohoi, pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Potrivit acestora, marți noaptea au fost identificați șase oameni fără adăpost, iar în noaptea anterioară au fost găsite cinci astfel de persoane.

‘Acțiunile s-au desfășurat în municipiile Botoșani și Dorohoi. Zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost, inclusiv în clădirile dezafectate, toate au fost verificate, fiind găsite șase astfel de persoane. Misiunile de patrulare vor continua și în nopțile următoare, mai ales că meteorologii anunță că urmează alte nopți geroase’, au precizat oficialii ISU Botoșani.

Pompierii fac apel la cetățenii care cunosc sau întâlnesc astfel de persoane să anunțe autoritățile.

‘În sezonul rece, expuse pot fi și persoanele în vârstă, care locuiesc singure, motiv pentru care se recomandă să le vizitați cât mai des, să le sunați, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate. În zilele și nopțile geroase este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate’, au adăugat reprezentanții ISU. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Klaus Iohannis îşi încheie miercuri mandatul de preşedinte printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan preia interimatul

Publicat

Publicitate

Klaus Iohannis îşi încheie miercuri mandatul de preşedinte printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. Interimatul urmează să fie asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan. Ceremonia de încheiere a mandatului lui Iohannis va avea loc de la ora 12,00, la Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a dat luni demisia din funcție, în contextul în care în Parlament se pusese în mișcare procedura de suspendare a sa din calitatea de șef al statului. El a susținut că procedura de suspendare ar duce România în criză și „nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum”. „Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a arătat Klaus Iohannis, luni, la anunțarea demisiei, scrie Agerpres.

„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis.

Curtea Constituțională a României a constatat, marți, vacantarea funcției de președinte al României. CCR a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a fost ales șef al statului în două mandate. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale și a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou președinte. Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informațiile primite de la SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Ilie Bolojan urmează să asigure interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar al doilea pe 18 mai.

Publicitate

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Două case din Dracșani și Flămânzi au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, două case din localitățile Dracșani și Flămânzi au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins.

Pompierii militari de la Punctul de Lucru Flămânzi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Sulița și Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

✔ Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Produse alimentare sau feluri de mâncare gătită cu conținut de zahăr. Recomandări pentru prevenirea problemelor de sănătate

Publicat

Publicitate

InfoCons atenționează privind produsele alimentare cu conținut de zahăr și recomandă utilizatorilor să verifice felurile de mâncare consumate, scrie alba24.ro. Fiecare consumator pune pe masă multă mâncare din diverse sortimente. Pentru mâncarea pregătită sunt utilizate diferite ingrediente, fiecare având cantitatea lor de zahăr.

10 tipuri de produse care au peste 10 grame zahăr

  • Dulceață cu până la 61 grame zaharuri la 100 grame produs finit
  • Ciorba de perișoare cu până la 32.45 grame de zahăr pe porție
  • Paste carbonara cu până la 22.87 grame de zahăr pe porție
  • Pizza Quattro Formaggi cu până la 25.13 grame de zahăr pe porție
  • Ketchup dulce cu până 24.8 grame de zahăr pe 100 grame de produs
  • Platou cu brânzeturi cu până la 11.92 g raportată la 100 grame de produs
  • Praline umplute cu ciocolată cu până la 67.7 grame de zahăr la 100 grame de produs
  • Cozonac cu nucă, rahat și stafide cu până la 26 grame de zahăr pe 100 grame de produs
  • Caffe Latte cu până la 12.8 grame de zahăr
  • „Sucul cu pai” cu până la 15.1 grame de zaharuri la 100 ml de produs

Zahărul, ingredientul omniprezent în nenumărate alimente și băuturi, este direct responsabil pentru multe aspect ale sănătății noastre. În timp ce oferă organismului nostru energie, consumul excesiv poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Valoarea nutrițională a zahărului alb la 100 de grame este următoarea: energie 387 kilocalorii, carbohidrați 99,98 g, zaharuri 99,91 g. Atât zahărul granulat alb, cât și cel brun, sunt de la 97% până la 100% carbohidrați.

Riscurile consumului excesiv de zahăr

Consumul excesiv de zahăr este asociat cu numeroase probleme de sănătate. Iată câteva dintre riscurile semnificative:

  • Obezitatea: consumul ridicat de zahăr, în special din băuturi și gustări dulci, contribuie la creșterea în greutate și la obezitate. Excesul de zahăr oferă o cantitate mare de kilocalorii cu valoare nutritivă mică, ceea ce duce la dezechilibre energetice.
  • Diabet de tip 2: aportul constant ridicat de zahăr poate duce în timp la rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2. Pancreasul produce mai multă insulină pentru a gestiona nivelurile crescute de glucoză din sânge, iar în timp, acest lucru poate duce la rezistența la insulină.
  • Boli de inimă: consumul excesiv de zahăr este legat de risc crescut de boli de inimă. Dietele bogate în zahăr pot duce la niveluri mai ridicate de trigliceride, colesterol LDL și inflamație, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
  • Probleme dentare: zahărul este o cauză principală a cariilor dentare. Hrănește bacteriile dăunătoare din gură, ceea ce duce la formarea plăcii bacteriene și carii.
  • Dependență: zahărul poate crea dependență, declanșând căi de recompensă în creier similare cu substanțele care creează dependență. Acest lucru poate duce la creșterea poftelor și a consumului, creând un cerc vicios, potrivit InfoCons.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending