Connect with us

Eveniment

CFR anunță grevă de avertisment. Ce nemulțumiri au

Publicat

Publicitate

Problemele sunt foarte grave şi privesc direct economia şi societatea românească”, transmite cea mai mare şi mai reprezentativă organizaţie sindicală a ceferiştilor din România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, relatează. Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane a anunțat că va declanșa, începând cu data de 15 septembrie 2023, o grevă de avertisment, relatează alba24.ro

„Precizăm că întreaga procedură legală de declanşare a conflictului de muncă, potrivit dispoziţiilor legale în materie, a fost parcursă iar ‘detaliile’ prin care s-a încercat amânarea sau anularea protestului nostru au fost la rândul lor depăşite, rezolvate.

Din păcate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare guvernare care s-a angajat să rezolve problematica căii ferate, aflată, aşa cum bine se ştie, de ani şi ani de zile, în moarte clinică, noi, ceferiştii, constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar”, se arată într-un comunicat al Federaţiei, potrivit Agerpres.

Grevă de avertisment la CFR. Nemulțumirile sindicaliștilor

Potrivit sursei citate, printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei de avertisment se află:

  • lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar
  • lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.

„Pentru readucerea structurii feroviare româneşti la parametrii europeni este nevoie de un proiect de ţară corect coordonat cu structurile europene şi finanţat cu câteva zeci de miliarde de euro.

Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanţat, iar deschiderea unor şantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul ţării”, atrag atenţia ceferiştii.

Publicitate

Aceştia reclamă totodată lipsa de investiţii în material rulant de calitate şi modern.

„Nu există un plan de investiţii solid în ceea ce priveşte înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane cu care lucrează astăzi CFR Călători.

Românii cu greu se vor întoarce în vagoane, în astfel de condiţii.

Politicienii aflaţi în fruntea Ministerului Transporturilor ar trebuie să ştie că excepţiile întăresc întotdeauna regula, motiv pentru care o simplă fotografie lângă un vagon de călători recondiţionat, nu rezolvă problema”, spun ei.

Care sunt cele mai importante probleme care rămân nerezolvate

Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti este o altă problemă ridicată de sindicalişti.

„Se aminteşte din ce în ce mai rar că în astfel de condiţii de salarizare, dar mai ales având în vedere relaţia greşită care se construieşte între management şi lucrătorii feroviari, companiile de stat de la calea ferată, unităţi strategice pentru economia românească, vor rămâne fără angajaţi.

Deja, deficitul de angajaţi depăşeste 6.000 de oameni, iar orele suplimentare înregistrate sunt de ordinul zecilor de mii”, se precizează în comunicat.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane aduce în discuţie şi problemele din ce în ce mai multe şi nerezolvate care au legătură cu statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nici până astăzi nu generează tot setul de efecte pentru beneficiarul său, lucrătorul feroviar.

„Iată câteva dintre cele mai importante probleme care rămân nerezolvate.

Trebuie doar să mai amintim despre condiţiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalaţii, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile.

Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigenţele siguranţei circulaţiei feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii şi improvizaţiilor inginerilor şi lucrătorilor feroviari”, se mai arată în comunicat.

Grevă de avertisment la CFR, anunțată la mijlocul lunii septembrie

Greva este anunțată pentru data de 15 septembrie.

”Dacă am ajuns în acest punct, asta înseamnă că tot ce se putea discuta s-a discutat şi tot ce se putea negocia s-a negociat.

Niciun fost ministru al transportului şi nici actualul nu va putea spune că Federaţia Naţionala Feroviară Mişcare Comercial Vagoane nu a dat dovadă de flexibilitate şi înţelegere şi nu a avut răbdarea cuvenită.

Însă, nici răbdarea nu s-a dovedit a fi o soluţie.

De această dată, însă, colegii noştri, ceferiştii sindicalişti din România, ne-au mandatat să anunţăm întreaga societate că pe 15 septembrie 2023 greva noastră de avertisment vine să atragă atenţia asupra unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie din Suceava prinsă la volan fără permis și beată, la Flămânzi. A fost reținută de polițiști

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 57 de ani, din județul Suceava, a ajuns în arestul Poliției după ce a fost depistată conducând un autoturism, deși avea dreptul de a șofa suspendat. Incidentul a avut loc pe raza orașului Flămânzi, iar polițiștii au emis pe numele acesteia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Verificările au scos la iveală că femeia se afla deja sub interdicția de a conduce, ca urmare a unor infracțiuni comise în 2025 – refuzul de a i se preleva mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis.

Ca și cum nu ar fi fost suficient, testarea cu etilotestul a indicat o valoare de 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Femeia a fost dusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Botoșani, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără drept.

Fotografie cu caracter generic

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Consultant economic, despre măsurile anunțate de Bolojan: „Se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os”

Publicat

Publicitate

Consultantul economic Adrian Negrescu consideră că măsurile de reformare a autorităților locale anunțate de Guvern sunt binevenite. Referitor la obligativitatea de plată a amenzilor si a taxelor, specialistul menționează că „este un comportament absolut elementar”, relatează ADEVĂRUL.

Adrian Negrescu: Este normal ca toți românii să-și plătească la timp taxele.

Referitor la propunerea prin care românii nu vor mai putea să cumpere mașini, să obțină autorizații de construcție sau să își recupereze permisul dacă nu își achita datoriile, Adrian Negrescu menționează că „este normal ca toți românii să își plătească la timp taxele”.

„Este un comportament absolut elementar menit să ajute statul și să ne ajute pe noi. Pentru că din taxele și impozitele pe care noi trebuie să le plătim avem bani din care să construim drumuri, asigurăm iluminat public, asigurăm servicii de sănătate, educație pentru copiii noștri tot ceea ce ține de viața noastră de zi cu zi.

În condiționarea eliberării unor acte administrative de plata impozitelor mi se pare un lucru salutar și aș extinde-o inclusiv la zona asigurărilor obligatorii de locuințe care în România sunt ignorate în continuare cu o nonșalanță și o iresponsabilitate ieșită din comun. Sunt doar 30% din locuințele din România asigurate împotriva unor dezastre. În condițiile în care vedem fenomene meteo din ce în ce mai grave. Aș condiționa acest lucru, asigurarea obligatorie a locuinței”, a declarat consultantul economic pentru Adevărul.

În ceea ce privește condiționarea asigurării fondurilor pentru administrațiile locale de performanță, Negrescu arată că aceasta măsură este esențială:

Publicitate

„Și cred că va veni de la sine acest fenomen pentru că primăriile odată cu debutul anului 2026 își vor vedea veniturile scăzând semnificativ, de la bugetul central, probabil, nu vor mai primi alocări cum au primit în anii anteriori iar din încasările din taxe și impozite, în condițiile scăderii economiei, probabil vor încasa mai puțini bani. Singura șansă a primăriilor este să-și restructureze activitatea, administrația locală să fie mai eficientă, să cheltuiască mai puțin și în felul acesta să ofere servicii mai de calitate. Numai împinși de la spate de realitatea economică vom putea face reforme. În România se pot implementa reforme numai dacă suntem cu cuțitul la os, ca să zic așa, din punct de vedere financiar”.

„Românii vor înțelege”

Întrebat cum vor fi percepute de români măsurile anunțate de Guvern, specialistul a afirmat:

„Românii, cred eu, vor înțelege fiindcă suntem într-o situație cum n-am mai avut în ultimii 14 ani și că trebuie să strângem cureaua. Dacă mai avem de unde până să nu ne asfixiem din cauza acestor curbe de sacrificiu. Pentru mulți români va fi un fel de misiune imposibilă să se descurce financiar, dar asta este realitatea economică. Singura veste bună este Comisia Europeană care ne va monitoriza de acum încolo odată la șase luni în privința economiei. Deci nu vor mai fi posibile derapajele financiare care s-au făcut în anii trecuți. Mai mult decât atât, la Summit-ul EcoFeed, miniștrii de finanțe din Europa au impus un mecanism de alertă care prevede ca în cazul în care vom depăși cheltuielile statului cu un anumit procent în următorii cinci ani de zile, se va aprinde becul roșu la Bruxelles. Din această perspectivă vom fi întrebați ce se întâmplă la București. Altfel spus, nu vom mai putea cheltui deșănțat banul public în funcție de interesele electorale”.

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării Cseke Attila au anunțat, joi, pachetul de măsuri pentru administrația locală. Astfel, primăriile vor primii bugete în funcție de performanțǎ, proiectul Anghel Salingy va fi finanțat doar pentru proiectele în faza avansatǎ, vor exista grile noi de salarizare la primării și consilii județene, iar numărul de posturi se va diminua.

Alte măsuri se referă la ridicarea permisului de conducere dacǎ amenzile rutiere nu sunt plătite în 90 de zile, imposibilitatea de a achiziționa o mașina, de a radia una sau de a obține autorizații de construcție fără plata datoriilor. De asemenea, autoritățile vor sǎ folosească drone pentru depistarea construcțiilor ilegale.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul anunță folosirea dronelor pentru identificarea proprietăților nedeclarate și externalizarea recuperării taxelor către executori

Publicat

Publicitate

Guvernul anunță noi măsuri: drone pentru identificarea proprietăților nedeclarate, executori pentru recuperarea taxelor și publicarea listelor cu datornici la bugetul local, anunță alba24.ro.

Dronele vor putea fi utilizate pentru identificarea clădirile și pentru a măsura suprafața lor.

Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățenii care nu și-au declarat clădirea respectivă, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vineri, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

O altă măsură pentru a crește nivelul de încasare a taxelor este aceea că autoritățile locale vor putea externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală.

Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitoriului, adică a celui care are restanțe.

De asemenea, Guvernul Bolojan vrea să ofere posibilitatea administrațiilor locale să facă publice listele datornicilor la buget.

Publicitate

Asta s-a putea face prin modificarea codului de procedură fiscală, care azi spune că sunt informații de secret fiscal natura și cuantumul obligațiilor fiscale.

”Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații. Autoritățile locale și centrale vor putea publica aceste informații, care să devină publice” a spus Cseke Attila.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, s-a născut în anul 327, primind la botez numele bunicii sale. A primit o educație aleasă de la mama ei, Emilia, care era o bună creștină.

Tatăl ei, Vasile dorea ca fiica sa să își întemeieze o familie prin Taina Nunții, însă tânărul cu care trebuia să se căsătorească Sfânta Macrina a murit la scurt timp după logodnă, fapt pentru care sfânta a refuzat să se se mai căsătorească, închinându-și viața în totalitate lui Dumnezeu. Îmbrățișează viața monahală (în vremurile acelea viața monahală se putea desfășura în sânul familiei), transformând astfel casa părintească într-un adevărat loc de asceză.

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina până când sufletul ei a plecat la Domnul, în anul 379.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending