Connect with us

Eveniment

Certificatul Cambridge English, mărțișorul ales de peste 170 de copii și tineri din Botoșani 

Publicat

Publicitate

Un certificat Cambridge English, aceasta este dorința de Mărțișor a peste 170 de candidați din Botoșani. O nouă sesiune de examene Cambridge English destinată copiilor și tinerilor s-a desfășurat la Botoșani chiar la început de primăvară. 

 

Un număr impresionant de 130 de candidați au susținut cu zâmbetul pe buze un examen recunoscut la nivel internațional în zilele de 2 și 3 martie: 112 candidați au susținut examenul Cambridge English B1 Preliminary for Schools, 8 candidați au optat pentru A2 Key for Schools și 10 candidați au participat la examenul Cambridge C2 Proficiency. Alți 41 de candidați vor susține examenele B2 First și C1 Advanced for Schools pe 9 martie.

“Experiența examenului a fost una care a evidențiat nu doar abilitățile lingvistice ale cursanților noștri, ci și maturitatea, concentrarea și capacitatea de a face față provocărilor într-un mediu academic, reflectând efortul depus în perioada de pregătire. Felicit fiecare candidat pentru modul în care a gestionat acest proces solicitant.

De asemenea, doresc să mulțumesc întregii echipe de cadre didactice și personalului nostru administrativ pentru eforturile lor susținute în pregătirea și desfășurarea examenului, contribuția lor fiind crucială în asigurarea unui mediu propice în care fiecare candidat să poată să-și exprime pe deplin potențialul. Această experiență de examinare nu este doar un moment de evaluare academică, ci și o oportunitate pentru noi să ne reînnoim angajamentul față de excelență și să continuăm să oferim sprijin și îndrumare tuturor cursanților noștri în călătoria lor educațională”, a declarat prof. Elisabeta Maxim, Director General Cambridge Star Botoșani.

Una dintre principalele motivații, în cazul participanților care s-au înscris la examenele B1 Preliminary, B2 First și C1 Advanced, este utilizarea certificatului Cambridge English pentru echivalarea probei C de la Bacalaureat.

Publicitate

 

Spre exemplu, candidații care au susținut examenul B1 Preliminary au urmat cursuri de engleză Cambridge în cadrul centrului de pregătire Cambridge Star, fiind îndrumați de profesori cu experiență. Certificatul Cambridge B1 Preliminary poate echivala proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasa a IX-a la o clasă cu predare în regim bilingv, nota cu care se echivalează rezultatul obținut la examenul Cambridge English fiind 10 (zece). De asemenea, certificatul B1 Preliminary echivalează probele de competență lingvistică din cadrul examenului de bacalaureat, dacă s-a obținut minim nota C.

 

Examenul B1 Preliminary for Schools durează aproximativ 2 ore și 12 minute, iar candidații vor primi un punctaj la fiecare probă (Speaking, Listening, Reading & Writing). Punctajul total al celor care promovează variază între 140-170 de puncte, conform Cambridge English Scale. Certificatele vor fi disponibile în format fizic în 8-10 săptămâni de la susținerea probelor și vor fi decernate la festivitatea de premiere anuală. Rezultatele la examene sunt însă disponibile anterior în format digital cu detalii legate de punctajul la fiecare proba și scorul general.

 

 

Punctaje la examenele Cambridge, conform Cambridge English Scale: 

 

 

Următoarele sesiuni de examene Cambridge pentru copii și adolescenți vor avea lor la Botoșani pe 15 iunie (A2 Key, B1 Preliminary, C1 Advanced), 22 iunie (B2 First) și 28 iunie (Pre A1 Starters, A1 Movers, A2 Flyers), cu termene limită  de înscriere până pe 24 aprilie, 10 mai, respectiv 22 mai, sesiuni la care sunt așteptați să participe peste 420 de candidați.

 

Cu o echipă de 16 profesori dedicați și pasionați, centrul este pregătit să susțină candidații în atingerea obiectivelor lor lingvistice iar indicatorii de performanță atinși arată o rată de succes de 100% la examenele Cambridge English, cu peste 2.500 de candidați care au obținut un certificat Cambridge English cu susținerea centrului, de la înființarea sa și până în prezent.

Detalii și înscrieri la examene Cambridge English organizate la sediul Cambridge Star Botoșani pot fi obținute prin email la office.cambridgestar@gmail.com sau la nr. tel.: 0799.177.077.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Efectul votului pentru Simion: Indicele ROBOR la trei luni a CRESCUT iar. A ajuns la 7,25% față de 6,21%

Publicat

Publicitate

ROBOR la trei luni, indice de referință pentru creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 7,25% pe an, față de 6,47% în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României. La începutul anului trecut, valoarea acestuia era de 6,21%, dar acesta a explodat după ce duminică românii l-au trimis în turul II pentru președinția României pe George Simion.

ROBOR la șase luni, folosit în calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,31%, de la 6,53%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,30%, comparativ cu 6,58% în ziua precedentă.

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), stabilit conform OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor zilnice ale dobânzilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere față de valoarea de 5,66% din trimestrul anterior.

Ce este ROBOR

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei pe termen scurt. Este un indicator de referință folosit frecvent pentru a calcula dobânda variabilă la creditele în lei.

Tipuri de ROBOR:

  • ROBOR la 3 luni – cel mai des folosit pentru creditele de consum
  • ROBOR la 6 luni – folosit mai ales pentru credite ipotecare
  • ROBOR la 12 luni – mai rar utilizat, dar reflectă așteptările pe termen mai lung

Cum te afectează:

Publicitate

Dacă ai un credit cu dobândă variabilă legată de ROBOR, când acest indice crește, crește și rata ta lunară.

Cum se stabilește:

BNR (Banca Națională a României) publică zilnic valoarea indicelui, calculată ca media aritmetică a cotațiilor oferite de cele mai active 10 bănci din sistemul bancar românesc.

Cel mai mare Robor din ultimii trei ani

Economistul Radu Georgescu a făcut o serie de precizări pe pagina sa de Facebook și a spus că valoarea ROBOR-ului este la cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

”Se întâmplă lucruri foarte importante în economie. ROBOR a ajuns la 7,25%. Adică o creștere cu 12% într-o singură zi. Este cel mai mare nivel ROBOR din ultimii 3 ani. Probabil până la sfârșitul săptămânii va trece de 8%.

Ar însemna cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Este o veste proastă dacă ești antreprenor sau CEO și ai credite în lei.

De asemenea, IRCC a ajuns la 6,21%. Este cea mai mare valoare din istoria IRCC. Este o veste proastă pentru persoanele care au credite în lei. Probabil până la sfârșitul săptămânii va trece de 7%.

Explic de ce se întâmplă acest lucru: BNR vinde euro și cumpără lei pentru ca leul să nu se ducă la vale. În perioada următoare va fi bătaie mare pe bani.

Și pe euro. Și pe lei. PS: Acesta este motivul pentru care am explicat de 2 ani că toți banii familiei sunt în euro și toate creditele sunt tot în euro.

Până acum poate era un moft să înțelegi cum funcționează economia. De acum este un lucru obligatoriu”, a precizat acesta într-o mică analiză ecnonimică pe pagina sa de Facebook

Citeste mai mult

Eveniment

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Publicat

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit sursei citate, autoturismele, care reprezintă aproximativ 83% din total piață, au înregistrat, în intervalul de referință, un volum de 9.910 de unități.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 53,9% în scădere cu 14,8% față de luna aprilie a anului trecut, urmat de Clasa C – cu o cotă de 25,7% (-36,2%) și Clasa B – cu o cotă de 14,1% (-22,4%).

În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna aprilie 2025, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 44,3%, până la o pondere de 24,8%, în timp ce motorizările pe motorină au scăzut cu 26,1% (pondere de 9,5%).

Conform datelor oficiale, autoturismele echipate cu motoare mild-hibrid au raportat o creștere a înmatriculărilor de 10%, ajungând la o pondere de 28,8% din totalul pieței de autoturisme.

Pe de altă parte, autoturismele ‘electrificate’, respectiv cele electrice – care pot fi încărcate din sursă externă de electricitate (BEV și PHEV), precum și cele mild-hibrid și full hibrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă de electricitate) – dețin, în a patra lună a acestui an, o cotă de piață de 54,9%.

Publicitate

În acest context, autoturismele full electrice dețineau, în aprilie, o cotă de 2,2% din piață, comparativ cu 5,5%, în aprilie 2024, în timp ce autoturismele plug-in hibrid dețin o cotă de piață de 5,4% (în aprilie 2024 aveau 3,3%).

În primele patru luni ale anului 2025, primele trei cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring – cu 1.022 de unități și o scădere de 31,4%, de la un an la altul, Tesla Model 3 (cu 175 de unități) și Leapmotor T03 (cu 134 de unități).

Pe segmentul autoturismelor Plug-In, podiumul este ocupat, în ordine, de Ford Kuga – cu 199 de unități (8,7% față de aprilie 2024), Volkswagen Golf (177 de unități) și Mercedes Benz GLC (130).

De asemenea, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc Dacia Duster – cu 1.124 de unități, model urmat de Toyota Corolla – cu 995 de unități, și Toyota RAV4 – cu 932 de unități.

Vehiculele comerciale ușoare și minibus au înregistrat, în aprilie 2025, o scădere de 31,6%, față de luna aprilie a anului anterior, din care vehiculele comerciale ușoare fără minibus au raportat o diminuare de 33%. Pe de altă parte, vehiculele comerciale ușoare electrice au atins, în primele patru luni din acest an, un volum de 281 de unități, față de 230 de exemplare, în aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, înmatriculările de vehicule comerciale grele și bus au scăzut cu 33,4%, aprilie 2025 vs aprilie 2024, din care vehiculele comerciale grele peste 16 tone plus autotractoarele înregistrează un recul de 24%.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile este o organizație non-profit, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată

Publicat

Publicitate

Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ‘Casa Elena’ din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Inspectorii AJPIS au efectuat, în cursul acestei săptămâni, un control la unitatea socială din Dorohoi și a constatat că 50 de persoane erau cazate în spații neautorizate.

‘Ca urmare a sesizării, o echipă de control din cadrul AJPIS Botoșani a fost constituită de îndată și s-a deplasat la sediul centrului. În urma verificărilor efectuate, inspectorii sociali au constatat că în centru, dar și în spațiile private aparținând furnizorului, erau cazate 72 de persoane, deși capacitatea autorizată este de doar 25 de locuri. Din totalul persoanelor identificate, doar 25 erau beneficiari înregistrați ai centrului. Restul se aflau în spații neautorizate, declarate de către reprezentanții centrului ca fiind ‘private’, inclusiv în zona în care locuiește președintele Asociației ‘Dă Speranță Vieții’ – furnizorul serviciului social’, a transmis AJPIS.

Potrivit aceleiași surse, în urma acestor nereguli a fost sesizată de îndată Poliția municipiului Dorohoi pentru luarea măsurilor legale ce se impun și pentru identificarea tuturor persoanelor prezente, întrucât nu existau acte de identitate pentru toți cei cazați. De asemenea, a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în urma descoperirii unor medicamente expirate în incinta centrului.

Ca urmare a celor constatate, furnizorului de servicii sociale urmează să i se retragă licența de funcționare în regim de urgență, conform prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Totodată, acestuia i se va interzice înființarea de servicii sociale pentru o perioadă de trei ani și va fi aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 80.000 de lei. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Peste 300 de copii și profesori de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața. Astăzi, a fost rândul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani. În total, peste 300 de copii și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.
Printre acestea se numără:
– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;
– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;
– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.
Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.
Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.
Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.
Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și instituțiile de învățământ.

O

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending