Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cerererile pentru ajutoarele excepționale acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal se depun până pe 2 septembrie

Publicat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Juțean Botoșani, a anunțat astăzi că cererile de solicitare a ajutorului excepțional acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în conformitate cu Hotărârea nr. 1032/18.08.2022 privind acordarea unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, publicată în Monitorul Oficial nr. 817/2022, se pot depune până la data de 2 septembrie 2022.

Această schemă de susținere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 12 august 2022, cu achiziția de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină, necesare în anul 2022 pe suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, care utilizează eficient resursele, gestionează nutrienții și aplică metode de producție favorabile mediului și climei prin activitatea agricolă de întreținere a plantațiilor pe care o desfășoară.

Cererile se depun/transmit (prin fax/poştă/eletronic) la centrele locale/ centrul județean APIA unde au depus Cererea unică de plată 2022.  APIA pune la dispoziția solicitanților formulare pretipărite ale cererii de solicitare ajutorului excepțional, încărcate cu datele preluate din IACS – Cererea unică de plată 2022: date de identificare, suprafete și culturi (coduri de cultură) declarate, iar aceștia trebuie să le verifice/completeze/corecteze dacă este cazul.

Documentele atasate cererii sunt următoarele:

  1. a) copie a documentelor justificative de achiziție de la furnizori a resurselor materiale necesare, respectiv produse fertilizante, motorină, produse de protecție a plantelor, după caz, emise în perioada 24 februarie 2022 – 12 august 2022;
  2. b) copie document coordonate bancare în condițiile în care coordonatele bancare sunt diferite față de coordonatele bancare înscrise în cererea unică de plată 2022;
  3. c) declarație pe proprie raspundere privind înregistrarea în scopuri de TVA – Anexa 11 din Ghidul solicitantului:

-pentru solicitanții neplătitori de TVA va fi decontată întreaga valoare înscrisă în documentul justificativ de achiziție;

-pentru solicitanții înregistrați ca plătitori de TVA aceasta nu se decontează prin ajutorul excepțional.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

  1. a) să solicite ajutorul excepțional prin depunerea cererii la centru APIA la care este arondat;
  2. b) să fie înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022 cu suprafețe declarate de teren cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, prevăzute la codurile menționate în anexa nr.1; suprafețele declarate se încadrează în intervalul de la minim 0,1 ha inclusiv, până la maxim 200 ha inclusiv chiar dacă suprafețele declarate în cererea unică 2022 sunt mai mari de 200 ha;
  3. c) să achiziționeze resurse materiale pe bază de documente justificative, precum documente fiscale respectiv factura, bon fiscal, din care să rezulte datele de identificare ale solicitantului respectiv nume și prenume/denumire, în perioada 24 februarie-12 august 2022;
  4. d) să mențină suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutor excepțional, în anul de cerere 2023.

Grantul financiar unitar este în cuantum de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro în conformitate cu  prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467.

Suma care se acordă beneficiarilor este obținută prin înmulțirea grantului financiar unitar, exprimat în lei/hectar, cu suprafața declarată cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022, exprimată în hectare și nu poate depăși valoarea maximă de 175.000 lei/ beneficiar.

În cazul în care suma de plată calculată prin înmulțirea grantului financiar unitar, exprimat în lei/hectar, cu suprafața declarată cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, din cererea unică de plată 2022, exprimată în hectare este mai mare decât valoarea totală a documentelor justificative depuse pentru resursele materiale achiziționate, atunci se aprobă suma reprezentând valoarea totală a documentelor justificative. În cazul în care sumă calculată este mai mică decât valoarea totală a documentelor justificative depuse pentru resursele materiale achiziționate, atunci se aprobă această sumă calculată.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor sunt de 126.150,673 mii lei, echivalentul sumei de 25.490,649 mii euro stabilit în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (6) din Regulamentul delegat (UE) 2022/467, care se asigură astfel:

  1. a) 63.075,3364 mii lei, echivalentul sumei de 12.745,3245 mii euro, finanțare externă nerambursabilă conforma Anexei la Regulamentul delegat (UE) 2022/467;
  2. b) 63.075,3364 mii lei, echivalentul sumei de 12.745,3245 mii euro, de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art.2 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467 și în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie. În situaţia în care sumele centralizate depăşesc resursele financiare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului excepțional se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Olimpiada națională de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională se va desfășura la Botoșani

Publicat

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani, se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de prestigiu care își propune să promoveze și să susțină limba și cultura ucraineană.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 22 aprilie 2024, începând cu ora 16.00, în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” a Complexului hotelier „Rapsodia City Center” din municipiul Botoșani, unitate care va asigura masa și cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori pe toată durata competiției.

Probele scrise se vor desfășura marți, 23 aprilie 2024, la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, între orele 9.00-12.00.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 25 aprilie 2024, începând cu ora 10,00, în Sala de conferințe „Mihai Eminescu” a complexului hotelier „Rapsodia City Center”.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 68 de elevi din județele Arad, Botoșani, Caraș-Severin, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și 8 profesori însoțitori. Elevii participanți sunt de nivel gimnazial și liceal și studiază limba ucraineană ca limbă maternă, disciplină de studiu în cadrul programului școlar. O parte dintre elevii participanți, din județele Maramureș, Timiș și Suceava, provin din licee cu predare în limba ucraineană maternă. Comisia centrală va fi formată din 13 membri.

Uniunea Ucrainenilor din România, organizație reprezentativă parlamentară a comunității ucrainene, este partenerul principal al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în organizarea acestui eveniment.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi de 9.000 de lei, aplicate pentru apelare nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112

Publicat

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la  37 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 156 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 75.000 de lei.

 

Sancțiuni în valoare de 9.000 de lei, au fost aplicate pentru apelarea nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112 și în valoare de 5.400 de lei au fost aplicate pentru provocare de scabdal și adresare de injurii.

 

De asemenea, au fost reținute 13 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

Publicat

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, profesor coordonator – Loredana Amariei, și va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

PAUL ARETZU (n. 29 mai 1949, Caracal) este poet, critic şi eseist. A fost profesor de limba și literatura română și limba franceză la Școala generală din comuna Osica de Sus (1973-1986), la Școlile nr. 4 și nr. 5 din Caracal (1986-1990) și la Colegiul Național „Ioniță Asan” din aceeași localitate (1990-2014). În perioada 2010-2013, a  fost redactor-șef al revistei „Ramuri”.

În 1971, a debutat în revista „Ramuri”, condusă de Al. Piru, iar în 1988 este inclus cu grupajul Insomnia cuvintelor în volumul colectiv Zboruri lirice (Editura Scrisul Românesc). Prima carte, Carapacea cu sunete, îi apare în 1996, la Editura Eminescu.

A publicat volumele de poezie: Orbi în Paradis (Editura Cartea Românească, 1999); Diapazonul de sânge (Editura Cartea Românească, 2000); Cartea Psalmilor (semne de iubire) (Editura Cartea Românească, 2003); Urma lui Uriel (Editura Vinea, 2006); Muntele Viu (Editura Pleiade, 2016); Cartea cu anluminură (Editura Pământul, 2010); Psalmi cu anluminură (Editura Dacia XXI, 2011); Ștergerea completă a feţei (antologie; Editura TipoMoldova, 2011); Eva Maria şi condeierul Paul (în colaborare cu Eva Maria Ilsia Musuret, Editura Brumar, 2014); Muntele Viu (Editura Pleiade 2016).

Este autorul câtorva cărți de critică literară: Viziuni critice (Editura Ramuri, 2005); Scara din bibliotecă (Editura Ideea Europeană, 2007); Jurnal de lecturi (Editura Scrisul Românesc, 2009); Măgăriţa lui Balaam (Editura TipoMoldova, 2013).

Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, sârbă, maghiară, turcă.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2000.

 

DUMITRU AUGUSTIN DOMAN (n. 29 august 1953, Șovarna, Mehedinți) este poet și prozator. A fost redactor la „Zig-Zag” (1990), „Expres Magazin”(1991-1992), „Evenimentul Zilei”(1992-1997). Între 1996 și 2000, a fost redactor-șef la revista „Calende”, iar din 2008 până în 2020, redactor-șef la „Argeș”.

A publicat prima povestire în anul 1973, în revista „Orizont”, debutând editorial în 1985, cu volumul Povestiri cu contrapunct (Editura Albatros, 1985).

Este autorul volumelor: Sfârşitul epocii cartofilor (Editura Calende, 1999); Meseria de a muri (Editura Calea Moşilor, 2001); Concetăţenii lui Urmuz (Editura Muzeul Literaturii Române, 2007); Moartea noastră cea de toate zilele (Editura Timpul, 2008); Generaţia 80 văzută din interior (Editura Tracus Arte, 2010); Cititorul de roman (Editura Pământul, 2010); Sâmbătă, duminică și alte singurătăți (Editura TipoMoldova, 2015); Zbateri facile, strădanii futile (Editura Bibliotheca, 2017); Moartea de după moarte (Editura Junimea, 2019); Spuma zilelor și nopților de lectură (Editura Grinta, 2019); Omul cu drujba roșie și alte povestiri (Editura Limes, 2023).

În anul 2023, a publicat primul volum de poezie, Zidul de ceață, apărut la Editura Limes.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2008.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine se poate pensiona cu 15 ani mai devreme și fără penalități: Noi calcule

Publicat

Este vorba, în primul rând, despre condițiile speciale și deosebite de muncă, adică fostele grupe de muncă 1. și 2. Românii care lucrează în continuare în aceste condiții beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare. Aceștia se pot pensiona mai vreme chiar și cu 13 ani sau cu 10 ani. 

Vizați de noua prevedere legislativă sunt și oamenii care au lucrat în zonele de radiații I și II, adică s-au expus unui risc foarte mare. Și aceștia se pot pensiona cu 20 de ani (zona I) sau cu 10 ani (zona 2). Oamenii primesc în timpul activității o serie de punctaje, acestea fiind luate în calcul în momentul în care se pensionează.

Dacă ne referim la persoanele cu dizabilități, vedem că se pot pensiona cu 15 ani mai devreme cei care sunt încadrați la gradul de handicap grav, și cu 10 ani mai devreme cei care sunt încadrați la gradul de handicap mediu.

CINE SE POATE PENSIONA MAI DEVREME ÎN NOUA LEGE

– românii care au lucrat în condiții deosebite și speciale – vârstă de pensionare se reduce 13 ani/respectiv 10 ani

– persoanele care au lucrat în zonele de radiații I și II – vor avea reducerea din vârsta standard de pensionare de 20 de ani ( zona I) și respectiv de 18 ani (zona II)

– persoanele cu dizabilități – se pot pensiona cu 15 ani mai devreme – handicap grav
cu 10 ani mai devreme – handicap mediu

SURSA: Legea pensiilor

Cum a fost semnat deja contractul pentru sistemul informatic, înseamnă că se așteaptă ca această etapă de recalculare să înceapă.

De luna viitoare și până în luna august vor fi distribuite deciziile de recalculare, iar în acest fel oamenii vor vedea punctajul după noua formulă, urmând ca în septembrie să fie livrate noile pensii.

CÂND PRIMESC ROMÂNII PENSIILE MAJORATE

– mai-august – distribuirea deciziilor de recalculare
– septembrie – livrarea pensiilor majorate
– 3 milioane de români primesc a doua majorare
– 1,6 milioane de români rămân cu pensiile înghețate

SURSA: REALITATEA PLUS

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending