Connect with us
Publicitate

Cultura

Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Ipotești, la moartea lui Nicolae Manolescu: Pe unii oameni îi credem nemuritori

Publicat

Publicitate

Este doliu în cultura românească după ce s-a stins din viață criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, o personalitate despre care s-a spus a că a fost cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial.

Și Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a transmis un mesaj la moartea lui Nicolae Manolescu, o personalitate cu care Centrul a colaborat mult pe parcursul ultimilor ani.

“Critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române, președinte al Uniunii Scriitorilor,  Nicolae Manolescu a decedat la 84 de ani. Aceasta a fost știrea care a substituit luminile cu umbrele, umbrele cu luminile în ziua de sâmbătă, 23 martie 2024. Pentru că pe unii oameni, la înălțimea lor încă în viață, îi credem nemuritori. Așa vor fi crezând cei care i-au fost omenește și profesional foarte aproape, așa vor fi crezând cei care, din diverse motive, s-au ținut mai puțin aproape. Regretele, și dintr-o parte, și din alta, sincere, prinse în amintiri de tot felul, au conturat portretul unui om „așa cum a fost”, ca profesor, direct de la catedră, sau prin intermediul studiilor recomandate studenților de alți profesori, ca remarcabil critic, istoric literar și critic, prin toate – pentru unii sau prin unele volume – pentru alții. Cert este că orice critic român contemporan, direct sau indirect, în continuarea exegezei sale sau în opoziție cu ea, s-a raportat și se va raporta la Nicolae Manolescu.

Publicitate

Activitatea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, unde a fost prezent la diverse manifestări, se leagă și de numele lui Nicolae Manolescu.  Memorialul a întreținut,  cu diverse ocazii, și o corespondența cu Nicolae Manolescu.

Și tot Memorialul a intermediat, într-un fel, relația cu Nicolae Manolescu, atunci când Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul manifestărilor de marcare a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Acesta a fost primul titlu primit de Nicolae Manolescu în afara granițelor României.

Sigur, pentru formarea noastră, esențială rămâne întâlnirea cu volumele sale de critică și istorie literară: „Metamorfozele poeziei”, „Sadoveanu sau utopia cărții”, „Arca lui Noe. Eseu despre romanul românesc”, „Istoria critică a literaturii române” și atâtea altele.

Publicitate

Umbrele – sporite și de alții, intenționat sau omenește greșind, din dorințe naive de a influența mersul unor lucruri –  se restrâng și lumina unui om care a marcat, ca nimeni altul epoca, se întinde, scoțând la iveală ceea ce va rămâne pentru o altă epocă, având alți actori pe scena culturii”, a transmis Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Ipotești.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD galben de CEAȚĂ pentru județul Botoșani, până la ora 10:00

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a atras atenția la condițiile de trafic după ce meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru județul Botoșani, valabil până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112

“Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Intrarea Domnului in Ierusalim. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Publicat

Publicitate

Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Despre Sfinții Apostoli lason și Sosipatru aflam din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, unde acesta ii numește de un neam cu el (Romani 16;21).

Sfântul Apostol Iason a fost numit Episcop al orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, in timp ce Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit Episcop in Iconium.  Acești doi Apostoli au ajuns sa predice cuvântul Evangheliei in Insula Corfu, unde au ridicat o biserica in cinstea Sfântului Arhidiacon Stefan. Aflând de activitatea lor misionara, regele insulei i-a trimis in închisoare, unde au fost închiși împreună cu șapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învățătura lui Hristos și i-au adus la dreapta credință. Auzind despre schimbarea tâlharilor, regele a poruncit ca aceștia sa fie omorați. In acest fel, cei șapte tâlhari au luat cununa muceniciei.

Când regele ii tortura pe Sfinții Apostoli lason și Sosipatru, fiica lui, fecioara Cherchira, privea pătimirile lor. In acel moment s-a declarat și ea creștină. Regele a poruncit apoi ca ea sa fie închisă in temniță. Văzând ca fiica sa nu dorește sa se lepede de credință in Hristos, regele a poruncit sa se dea foc temniței in care era închisă. Printr-o minune dumnezeiasca fecioara a rămas nevătămată. Văzând aceasta, regele a ordonat ca fiica lui sa fie omorâtă de către arcași. La scurta vreme însă, s-a întâmplat ca regele sa moara, iar Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au rămas in viată.

Publicitate

Noul rege al insulei primind Sfântul Botez, a oprit persecuțiile impotriva creștinilor. Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au predicat Evanghelia și au păstorit Biserica din Insula Corfu pana la sfârșitul vieții.

Troparul Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru

Glasul 3

Publicitate

Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru

Glasul 6

Publicitate

Chipul cel scris de mână…

Luminându-vă cu dogmele Apostolului Pavel, v-ați făcut luminători lumii, de trei ori fericiților, că pururea luminați lumea cu minuni, Sfinte Apostole Iason, izvorul tămăduirilor și Sfinte Apostole Sosipatru, lauda mucenicilor lui Hristos, Apostoli de Dumnezeu purtători, ocrotitori ai celor din nevoi, rugați-vă lui Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

Publicitate

– Sfinților Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian;

– Sfintei Mucenițe Cherchira;

– Sfinților Mucenici Zinon și Vitalie;

– Sfântului Mucenic Eusebia;

– Sfinților Apostoli Onisifor și Evod;

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending