Connect with us

Eveniment

Centrul Militar Județean Botoșani: Au început înscrierile pentru posturile de soldat gradat profesionist serie suplimentară

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru posturile de soldat gradat profesionist serie suplimentară pentru anul de instruire 2022.

Ministerul Apărării Naționale continuă procesul de recrutare pentru posturile de soldat gradat profesionist

Centrul militar județean Botoșani, prin biroul informare-recrutare, în perioada până pe data de 24 octombrie 2022, desfășoară o campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de soldat gradat profesionist în Armata României.

Astfel, pentru anul 2022 sunt disponibile 1695 posturi de soldat gradat profesionist, în unități militare din municipiul București și din județele – Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Prezentarea în detaliu a Planului de recrutare a candidaților pentru posturile de soldat gradat profesionist în activitate care conține numărul de posturi pe arme/specialități militare, pe unități militare și localitățile de dispunere a acestora se face doar la sediul biroului informare-recrutare, iar fiecare candidat ce se va înscrie poate avea maxim 3 (trei) opțiuni ( arme/specialități militare – afișate la sediul biroului informare-recrutare).

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu depășesc vârsta de 45 ani la data finalizării programului de instruire și care sunt absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare).

Publicitate

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.00-16.00 și marți între orele 10.00-18.00.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518086 sau 0231-512495, 0231-512850, int. 104, 106.

La prezentarea la sediul biroul informare-recrutare, pentru înscriere potențialii candidați se vor avea asupra lor actul de identitate, permisul de conducere(unde este cazul – categoriile B,C) și vor fi informați cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare și selecție, respectiv unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire și perioada în care se va executa programul de instruire.

Pentru a participa la concursul de repartizare pe arme/specialități militare și unități militare, candidații vor parcurge următoarele etape:

–        prezentarea la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani în vederea recrutării (înscrierii) candidaților pentru participarea la probele de selecție – până la data de 24 octombrie 2022;

–        susținerea a două teste aptitudinale, care sunt apreciate cu „Admis” sau „Respins” (de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice), la Centrul zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc – în perioada: 26 septembrie 2022 – 11 noiembrie 2022;

–        efectuarea unui examen medical la o clinică militară – cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență Militar „Doctor IACOB CZIHAC” – IAȘI – str, Berthelot Henri Mathias, nr. 7 – 9- IAȘI – în perioada: – 03 octombrie 2022 – 15 noiembrie 2022;

–        efectuarea examinării/evaluării aptitudinale medicale și/sau evaluări psihologice a aptitudinilor speciale (doar candidații care optează la înscriere pentru armele/specialitățile militare: 1. care necesită conducerea tehnicii specifice auto, 2. din cadrul Forțelor Navale, 3. din cadrul Forțelor Aeriene) – în perioada: – 10 octombrie 2022 – 22 noiembrie 2022;

–        finalizarea dosarului de candidat – numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare-la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 25 noiembrie 2022;

–        repartizarea pe unități militare, arme, servicii și specialități militare a candidaților ce au finalizat dosarul de candidat:

–          sesiunea I – în perioada: – 07 decembrie – 08 decembrie 2022;

–          sesiunea a II-a – în perioada: – 21 decembrie  – 22 decembrie 2022;

–        prezentarea candidaților repartizați la centrele de instruire/unități militare de instruire a candidaților repartizați , care nu au stagiul militar satisfăcut :

–        Modulul I de instruire – 09 ianuarie 2023;

–        prezentarea candidaților repartizați la centrele de instruire/unități militare de instruire a candidaților repartizați , care nu au stagiul militar satisfăcut :

–        Modulul II de instruire – 06 februarie 2023;

 

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

 

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: Când vor fi probele de competențe și cele scrise

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: tinerii care nu au dat examenul în prima sesiune sau nu l-au promovat, pot participa la probele organizate în luna august. Înscrierile se desfășoară până luni, 21 iulie., informează alba24.ro.

Primele probe vor fi cele de competențe, care se vor desfășura în perioada 4-8 august.

Urmează probele scrise, în intervalul 11-14 august, în centrele de examen din Alba și din țară.

Primele rezultate vor fi comunicate în 18 august, până la ora 12.00. Și în această sesiune, candidații au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în 26 august.

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: reguli la examen

Publicitate

Candidații trebuie să respecte anumite reguli pentru desfășurarea probelor de examen. Nu au voie să aibă în săli obiecte sau dispozitive de comunicare cu ajutorul cărora pot rezolva subiectele.

Aceștia pot susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Tinerii au acces în centrele de examen până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor. Au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua

  • 14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: condiții de promovare a examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

În prima sesiune a examenului din 2025, 78,1% dintre candidații din Alba au promovat examenul (82,3% candidați din promoția 2025). Au fost două medii de 10.

Bacalaureat 2025: subiectele și baremele din prima sesiune

Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Matematică – 11 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Istorie – 11 iunie

Bacalaureat 2025. Subiecte și bareme proba la alegere – 13 iunie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Anatomie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Biologi

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Chimie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Fizică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Informatică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Geografie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Logică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Economie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Psihologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Sociologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Filosofie

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi aplicate de polițiști bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete indisciplinați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au organizat, marți,  o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare indisciplina pietonilor, bicicliștilor sau a utilizatorilor de trotinete electrice.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 06:00-12:00, prilej cu care au fost legitimate 46 de persoane, controlate 34 de vehicule și efectuate 22 de testări cu aparatul etilotest.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 4.000 de lei și au fost reținute două permise de conducere pentru conducere sub influența alcoolului și neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept.

 

Publicitate

Dintre sancțiuni, 4 au fost aplicate bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (369)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

UN VOLUM AL REGRETELOR

Dacă vreți să-l întâlniți pe Girel Barbu trebuie să mergeți la Pinu. Veți întâlni o făptură de aer, stăpânită de un somn alb și care umblă mângâind lucrurile, un rob al conceptului de flow, un trup dominat de spiritul lui Zosima, un poet pentru sănătatea neamului sau chiar o emblemă a acestui spațiu arhetipal. La Pinu, acolo unde copilăriile ies din păduri pe aripile unor păsări( de regulă mierle), bunicii împletesc bice din razele lunii, merii aruncă cu mierle-n oameni, păsările (cuvintele) scurmă țărâna căutând rime, oamenii sădesc flori cu miros de cer, fluturii tipăresc versuri pe flori, greierii lasă poeme pe pajiști, din stele coboară bătrâni cărunți… Însă nimeni nu o spune mai bine după cum o face poetul: „La Pinu cerul este mai senin/ Și lumina lunii e mai dulce/ La Pinu îngerii încă mai vin/ În pat de micșunele să se culce./ La Pinu timpul dă în floare/ Și-i liniște s-o tai cu ața/ În fiecare casă sunt altare/ În care se sfințește viața./ La Pinu crucile-s mai cruci/ Pe care răstignitul e mai Hristos/ La Pinu veacul la răscruci/ E mult mai tânăr și frumos…”. Iar dacă veți întâlni un țăran rătăcit prin poeme, pe unul care zidește timp frumos, apoi acela tot Girel Barbu este.

Dacă vreți să citiți recentul volum al lui Girel Barbu, cu un titlu interesant în care eu văd o inducție metaforică, „S-a făcut lumea de coasă” (Editura „Rafet”, Râmnicu Sărat, 2025), și să vă lămuriți cu cine aveți de-a face, e bine să începeți cu poemul de la pagina 18 unde poetul are o primă convorbire cu Dumnezeu: „sărut mâna Doamne!/ cum nu mă cunoști?/ sunt Gheorghe a lu` Barbu/ de la Pinu/ satul acela dintre munți/ unde veneai demult/ la câte-un parastas/ sau la câte-o nuntă/ pe-atunci pe mine nu mă aduseseși pe lume/ poate de-aia nici nu mă știi./ eu te-am văzut prima dată/ la hramul bisericii sin sat/ nu îndrăzneam să te privesc în ochi/ (și tare îmi doream)/ eram mulțumit că te lăsai zărit/ doar așa pe la spate// acum că am îmbătrânit/ (iartă-mă Doamne de îndrăzneală) te întreb:/ „ce mai este prin cer, ce mai fac sfinții și îngerii?” Apoi, în fiecare poem, printre rânduri, descoperiți autorul în ipostazele unor fotografii mișcate: când într-o criză de suflet, când în una de viață. „Poem dintr-o bucată” este o astfel de fotografie: „trăim din ce în ce mai rar/ în restul timpului doar viețuim/ ne îndreptăm unde nu știm/ de viitor n-avem habar./ prezentul nostru-i tot mai bont/ nu poți cu el un petic vieții să-i cârpești/ nimic nu mai zărim la Orizont/ e-atâta beznă-n zare când privești/ pe unde calci pe unde treci/ nimic nu mai rămâne-n urmă/ atâtea gropi sunt pe poteci/ că-ți pare rău că ai ieșit din turmă.” Interesante sunt situațiile în care ne atenționează că aude sunând „goarna atee” pe care mulți n-o iau în seamă pentru că „viața-i cea mai reală minciună”. De aici și crezul programatic ce transpare din fiecare poem, remarcându-se nevoia de a deveni unealta propriului rost, cum ar zice Noica. Girel Barbu are de dus o poruncă, să iubească pe toată lumea. Poemele sunt un fel de sculpturi, stau pe pagini ca adevărate menhire ce ne conduc spre un expresionism arhetipal. Motivul păsării este evident („cânta de dimineață/ o mierlă la geamul meu/ că-mi venea/ să-i pun cântecul/ înfășurat într-un ștergar/ la icoană”; „la Pinu poezia e la ea acasă/ o scriu pe ram privighetori”; „scriu câte-o literă/ dintr-o poezie pe/ fiecare bob de grâu/ și le arunc la vrăbii”; ).

Poetul face și arheologie culturală, obligându-ne să descifrăm momentele de contopire a cerului cu pământurile sfinte ale Pinului, să interpretăm mesajele transmise de firul de iarbă sau de copacul din apropiere pentru a vedea legătura dintre subteran și teran. Volumul este o alcătuire de texte prin care Girel Barbu își exprimă regretul după o lume care se duce și durerea că nimeni nu reacționează („S-a făcut lumea de coasă/ oameni-s închiși în casă/ cu perdelele lăsate/ și cu ușile-ncuiate”).

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții în municipiul Botoșani la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la locuința unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă în formă asimilată, din municipiul Botoșani.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, 2.500 de pachete de țigarete de proveniență Duty-free și Republica Moldova, care nu aveau aplicate timbru de acciză – România.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending