Connect with us
Publicitate

Actualitate

Centralele de apartament vor fi interzise, însă implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine

Publicat

Centralelor individuale de apartament în blocurile noi vor fi interzise, dar asta se va face gradual, informează romania24.ro. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a precizat că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie,

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi.

Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate.

Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului.

Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a afirmat ministrul.

Potrivit oficialului, este nevoie de o normalizare a problemelor de urbanism, cu o planificare pe termen mediu şi lung, respectiv respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere.

De foarte multe ori nu există şi este o sursă de poluare, pentru că noroiul de aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil.

Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice. Mai nou, sunt probleme şi la capacităţile proiectate, pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi vine nemulţumirea noilor proprietari de acolo. Urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

Dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere”, a subliniat Barna Tanczos.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, ministrul Mediului scria pe pagina personală de Facebook că instituţia pe care o conduce pregăteşte un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc.

„Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată.

Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a precizat Tanczos.

Ministrul Mediului a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comune sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor.

Şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, în octombrie, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Facebook scoate o funcție nouă cu care speră să facă tinerii să folosească mai mult rețeaua de socializare

Publicat

Meta, fostă Facebook, urmează să lanseze în cursul acestei săptămâni, după mai multe luni de teste interne, o serie de chatboţi, care vor fi disponibili utilizatorilor de pe platformele sociale ale companiei, transmite News.ro.

Miercuri, când va avea loc evenimentul Meta Connect, Meta va lansa mai mulţi chatboţi pentru reţelele sale sociale, susţin surse apropiate companiei, citate de The Wall Street Journal.

Chatboţii dezvoltaţi de Meta vor avea personalităţi diferite şi vor avea rolul de a atrage utilizatorii tineri şi de a creşte timpul petrecut de oameni în cadrul platformelor sociale ale companiei.

Personalităţile chatboţilor se vor concentra în primul rând pe entertainment, încercând să amuze utilizatorii. Vor exista, însă, şi funcţii practice, susţin aceleaşi surse.

De exemplu, personalităţile şi creatorii de conţinut vor primi acces la un chatbot special, care ar trebui să-i ajute să interacţioneze cu urmăritorii şi fanii.

Specializarea chatboţilor pe baza personalităţilor, spre deosebire de implementarea unor oprelişti, cum procedează OpenAI, le poate conferi acestora o funcţionalitate mai mare, dar poate crea şi probleme.

Specialiştii spun că, în cazul chatboţilor cu personalităţi, precum cei pe care-i va lansa Meta, riscul ca aceştia să înceapă să se comporte nepotrivit şi să ofere răspunsuri ofensatoare este mai mare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Drăgușeni, în toiul nopții. Șoferul a ajuns la spital, dar un pasager a murit pe loc

Publicat

Un bărbat în vârstă de 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea a ajuns în afara părții carosabile. Evenimentul s-a produs în această dimineață, în jurul orei 02:00, pe raza localității Podriga, comuna Drăgușeni.

La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Stației Săveni cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar si o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Ajunse la locul intervenției, echipajele de intervenție au identificat și o a doua victimă aflată în stop cardio-respirator care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Șoferul autoturismului a fost preluat pentru a fi transporat la spital, fiind solicitată în întâmpinare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Totodată, pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de izbucnire a unui incendiu, fiind deconectate bornele bateriei. Cercetările au fost preluate de polițiști.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Serghie de Radonej

Publicat

Sfântul Serghie din Radonej a fost un mare nevoitor şi luminător al Bisericii Ruse. El s-a născut în anul 1313, la Rostov, din binecredincioşi părinţi, Chiril şi Maria. După moartea părinţilor lui, Vartolomeu – căci aşa s-a numit Sfântul la naştere – s-a făcut monah şi a întemeiat Mănăstirea Sfintei Treimi în codrii Radonejului.

El a fost un rob smerit şi blând al lui Dumnezeu, care nu a cunoscut în viaţă decât nevoinţele şi rugăciunea. Din pricina curăţiei inimii lui pe el l-a învrednicit Dumnezeu cu darul facerii de minuni, căci a înviat şi un mort întru numele lui Hristos. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat lui de multe ori. Cneji şi vlădici au venit la el pentru sfat. El l-a binecuvântat pe cneazul Dimitri Donskoy, şi i-a prorocit biruinţă în bătălia de eliberare a Rusiei de tătari. El vedea în inimile oamenilor, precum vedea şi evenimentele ce aveau să fie. Mănăstirea lui a fost plină de monahi, încă din timpul vieţii lui şi, veac după veac, a fost unul dintre cele mai importante centre de viaţă duhovnicească şi loc făcător de minuni.

Sfântul Serghie a trecut la cele veșnice în ziua de 8 octombrie 1391, la vârsta de 78 de ani. În clipa adormirii sale, întreaga sa chilie s-a umplut de o mireasmă duhovnicească minunată. După fericita lui adormire, el s-a arătat de multe ori celor mai diverşi oameni. Sfântul Serghie a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Sfânta Treime, aflată în orașul Sergiyev Posad (Zagorsk), la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova. Mănăstirea a fost înființată de sfânt între anii 1340-1345.

În anul 1920, mănăstirea a fost desființată de autoritățile bolșevice, fiind însă reînființată în anul 1945, în semn de recunoștință față de eforturile depuse de Biserica Ortodoxă în Războiul Mondial. În anul 1993, aceasta a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Citeste mai mult

Educație

Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi la ceas aniversar: 100 de ani de la înființare

Publicat

Mare sărbătoare a învățământului și a ortodoxiei astăzi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi care a sărbătorit nu mai puțin de 100 de ani de la înființare.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și  mulți  preoți și diaconi au săvârșit slujba de sfințire a  Paraclisului Seminarului și Sfânta Liturghie Arhierească.

Au fost momente emoționante la care au participat zeci de dorohoieni, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, dar și deputatul PSD, Dan Constantin Șlincu, oameni cu suflet mare care în decursul timpului l-au sprijinit pe părintele director să realizeze lucrările existente și să ducă la îndeplinire visul părintelui Constantin Muha.

“La invitația părintelui George Chichioacă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, am avut privilegiul de a participa la un moment de sărbătoare organizat în incinta acestei școli care a aniversat 100 de ani de la înființare și 30 de ani de la reînființare. Au fost momente emoționante la care au participat mai mulți dorohoieni, domnul Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, oameni cu suflet mare care în decursul timpului l-au sprijinit pe părintele director să realizeze lucrările existente și să ducă la îndeplinire visul părintelui nostru de suflet, părintele Constantin Muha. Felicitări tuturor celor implicați. Slavă bunului Dumnezeu! Doamne ajută!”, a transmis deputatul PSD, Dan Constantin Șlincu.

Și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființare și a 30 de ani de la reînființare a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi pe care îl redăm mai departe:

“În anul 2023, se împlinesc 100 de ani de la înființare și 30 de ani de la reînființare a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi.

Această școală și-a deschis porțile în anul 1923, ca instituție de cultură şi spiritualitate pentru trei provincii româneşti – Moldova, Basarabia şi Bucovina, sub conducerea preotului Dumitru Furtună, personalitate marcantă a primei jumătăți a veacului trecut. La scurt timp de la înfiinţare, şi-a căpătat supranumele de „şcoala de la răscruci”, şcolarizând copii orfani de război şi copii din Basarabia şi Bucovina, prin burse înfiinţate de părintele Furtună.

În anul 1993, se redeschidea această instituție de învățământ, desființată printr-un act de nedreptate în anul 1931. Reînființarea acestui seminar teologic oferea o soluţie practică pentru multe parohii de sat, rămase vacante de multă vreme, contribuind la dezvoltarea culturală și spirituală a unei zone profund defavorizate economic.

Primii ani după redeschiderea acestei școli au fost marcați de numeroase dificultăți, în special materiale. Din anul 1996, Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, născut pe plaiurile dorohoiene, la Crăiniceni.

În prezent, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi continuă să promoveze valorile spiritualităţii creştine româneşti, prin formarea teologică a 178 de elevi seminarişti și prin organizarea activității a două grădiniţe pentru 154 de copii preşcolari, arătând că tradiția este o realitate dinamică, care preia ceea ce e valoros de la generațiile anterioare, dar caută și noi forme de exprimare, pentru ca mesajul Evangheliei să fie perceput mai ușor.

Într-o societate tehnicizată și secularizată, în care valorile spirituale sunt neglijate, este necesară pregătirea temeinică a tinerilor teologi, pentru a mărturisi valoarea eternă a persoanei umane și a promova demnitatea acesteia în familie și în societate.

Elevii care au ales învățământul vocațional teologic sunt chemați să cultive în viețile lor învățătura izvorâtă din Evanghelia iubirii smerite şi milostive a lui Hristos: „Ia aminte la tine însuţi şi la învăţătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, şi pe tine te vei mântui şi pe cei care te ascultă” (I Timotei 4, 16). Totodată, Sfântul Apostol Pavel arată folosul statorniciei în învățătura creștină pentru cei tineri: Îndeamnă, de asemenea, pe cei tineri să fie cumpătaţi. Întru toate arată-te pe tine pildă de fapte bune, dovedind în învăţătură neschimbare, cuviinţă (Tit 2, 6-7).

La aniversarea centenarului înființării acestei școli teologice, îi felicităm şi binecuvântăm pe toți profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi. Ne rugăm Preasfintei Treimi, Izvorul vieţii şi al iubirii veşnice, să lumineze şi să umple de pace şi bucurie sufletele lor, pentru a sluji cu vrednicie și mult folos misionar Biserica și poporul român, întru mulți și fericiți ani!”

Iată și câteva imagini surprinse astăzi la Dorohoi:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending