Connect with us

Eveniment

Cel puțin cinci incendii pe zi produse la Botoșani, luna trecută

Publicat

Publicitate

În luna martie, pe raza județului Botoșani s-au produs nu mai puțin de 173 de incendii, cu 367% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai grave evenimente s-au înregistrat în localitățile Roma și Victoria (Hlipiceni), acolo unde doi bărbați, de 80 respectiv 87 de ani, și-au pierdut viața. Ambele evenimente au avut aceeași cauză, coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului. 34 de persoane au fost salvate/evacuate de pompieri din clădiri cuprinse de flăcări.

Pompierii au constatat că 125 din cele 173 de incendii au fost generate de focul deschis în spații deschise. Alte 17 au avut ca și cauză probabilă coșul fum defect sau necurățat, 12 – acțiunea intenționată, 7 – scurtcircuitul, celelalte fiind provocate de jar/scântei, fumat în locuri nepermis, jocul copiilor cu focul, mijloace de încălzire defecte/nesupravegheate și scurgeri produse inflamabile.

Spre deosebire de luna martie 2021, când s-au înregistrat șase incendii de vegetația uscată, în martie 2022 pompierii militari și voluntari au fost solicitați să intervină în 114 de astfel de situații.

Din cele 173 de incendii, 70 au fost stinse doar de pompierii militari, celelalte în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență sau doar de pompierii voluntari.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, astfel:

Publicitate

§ la coșurile de fum:

– verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți părtea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

 

§ la instalația electrică/ surse de încălzire electrice:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede;

– nu amplasați aparatele electrice de încălzire în apropierea materialelor combustibile sau a corpurilor de mobilier;

– nu folosiţi aparate electrice de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;

– nu adormiți cu aparatele electrice de încălzire în funcțiune;

– nu amplasați materiale combustibile la mai puțin de un metru față de mijloacele de încălzire;

– opriți funcționarea mijloacelor de încălzire atunci când părăsiți locuința.

 

§ la fumat

 

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

 

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune.

 

Vă reamintim că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice;

2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:

Ø la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un moment de neatenție. O viață pierdută. Un copil se poate îneca în câțiva centimetri de apă. Tu poți preveni!

Publicat

Publicitate

„Mie nu mi se poate întâmpla!” Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă altora. Dar realitatea contrazice acest sentiment fals de siguranță.

În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut, tragedii care puteau fi evitate. Din păcate, tot mai mulți aleg să se scalde în locuri neamenajate, ignorând pericolele ascunse: curenții puternici, malurile abrupte și lipsa salvamarilor.

Riscul de înec nu este doar în râuri sau lacuri. Chiar și în curtea casei, copiii mici pot fi în pericol dacă sunt lăsați nesupravegheați lângă butoaie, găleți, piscine gonflabile sau fântâni neacoperite.

Pentru a preveni astfel de situații, pompierii militari și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Manoleasa, Ripiceni și Ștefănești au organizat, astăzi, acțiuni de informare și educare preventivă în localitățile Mitoc, Liveni, Iorga, Manoleasa Prut, Sadoveni, Manoleasa, Stânca – aflate pe malul râului Prut, acolo unde, în ultimii ani, s-au produs tragedii la scăldat.

Au fost transmise mesaje audio de avertizare, iar salvatorii au stat de vorbă cu oamenii despre cum îi pot proteja pe cei dragi, dar mai ales pe copii. Sfaturile sunt simple, dar pot face diferența între viață și moarte:

▪️acoperiți fântânile cu capac! Procedați la fel cu orice vas cu apă;

Publicitate

▪️țineți gălețile cu apă potabilă la înălțime și acoperite – un copil mic se poate îneca chiar și în câțiva centimetri de apă;

▪️încuiați toaletele din curte cu zăvor sau cârlig;

▪️îngrădiți orice groapă – sunt pericole ascunse pentru cei mici;

▪️nu mergeți la scăldat în locuri neamenajate;

▪️nu intrați în râuri, lacuri sau canale cu maluri abrupte, curenți puternici și funduri nămoloase;

▪️dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în apă adâncă;

▪️alegeți doar bazine supravegheate de personal calificat.

Supravegheați copiii în permanență – nu îi lăsați singuri nici măcar pentru un minut!

Acțiunea face parte din campania ISU Botoșani, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, proiect unic la nivel național, derulat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecărei luni a fost desemnată ziua campaniei, în semn de conștientizare a celor 10 măsuri esențiale care pot preveni accidentele casnice în care sunt implicați copiii.

Campania a fost lansată ca răspuns la creșterea numărului de accidente în gospodării – intoxicații, arsuri, traumatisme, înec – și are ca scop informarea, responsabilizarea și conștientizarea tuturor celor care au grijă de copii.

Pentru că nu doar părinții, ci noi toți, avem responsabilitatea de a transforma casa și comunitatea într-un loc sigur pentru cei mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Comisarii de mediu, reduși la tăcere prin austeritate: „Nu putem proteja natura cu pixul guvernului la gât!”

Publicat

Publicitate
Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituţiilor cu rol major în protejarea mediului, în primul rând Garda Naţională de Mediu.

Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Afectarea gravă a capacității de luptă împotriva criminalității de mediu riscă să devină un act de complicitate cu aceasta.
Infracționalitatea de mediu crește cu cca 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial!!! România nu face excepție! Chiar nu vede nimeni acest lucru?!?

De aceea, ne exprimăm cu toată puterea dezacordul față de măsurile care încalcă flagrant demnitatea profesională a funcționarilor publici, în speță a comisarilor de mediu, ducând în derizoriu capacitatea institutională a GNM.
În loc ca GNM să fie parte a CSAT cu toate îndatoririle și drepturile care decurg de aici, din păcate, guvernul actual înțelege să taie până și drepturile legale și legitime ale comisarilor de mediu la sporurile pentru conditii vătămătoare. În loc să sporească numărul de comisari de mediu, guvernul taie și din autoritatea lor profesională, din siguranța lor minimă, în contextul în care aceștia își fac, în conditii extrem de grele, activitatea în fiecare zi.
Cum să acționăm non stop în 42 de județe plus Municipiul București și Rezervația Biosfera Deltei Dunării, cu 5 – 20 de comisari pe județ, ceea ce înseamnă un comisar la aproximativ 40 000 de locuitori, respectiv 1 comisar pe 530 de kmp. Iar în București cu 2 comisari pe sector, adică 2 comisari la o populație de 300 000 – 400 000 locuitori?!?
PRACTICA ”PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALTII CIUMĂ” NU VA ASIGURA BUNA GUVERNARE
Domnilor guvernanți, aveți de unde repara găurile deficitului bugetar! Eliminați corupția reală, eliminați privilegiile și nepotismele, eliminați găștile care fagocitează banul public. Faceti o reformă reală a aparatului bugetar, nu una pe genunchi! Scoateți la lumină economia neagră, colectați veniturile statului fără favoritisme!
Nu amanetați viitorul sănătos al copiilor acestei țări, deci și al copiilor dumneavoastră. Sănătatea mediului este un bun public, un bun comun. Nu-i puneți biruri suplimentare!
Nu prin sărăcirea populației creați stabilitate fiscală! Nu cu functionari publici umili și umiliți veti construi un stat funcțional, modern și eficient.
Noi, cei din SNGM solicităm o reformă fiscală echitabilă. Nu pedepsiți la grămadă pe toți cei din segmentul social care susțin funcționarea statului: angajații din sistemul public și din administrația locală.
CRESTEREA CALITĂȚII SERVICIILOR PUBLICE NU SE POATE FACE PRIN NOI CURBE DE SACRIFICIU
Valurile de austeritate au lovit întotdeauna în functionarii publici în ultimele decenii. Cu toate acestea servanții publici și-au făcut datoria asigurând funcționalitatea statului, serviciile esențiale pentru comunități.
Așteptările cetățenilor români au crescut și e firesc să fie așa. Continuarea politicii de reducere a resurselor în acest sector nu va face decât să degradeze calitatea serviciilor publice, afectând în final, grav, tocmai cetățenii, inclusiv dreptul lor constituțional la un mediu sănătos.
Investiți inteligent în serviciile publice, în functionarii publici, asta e soluția corectă! Nu mai considerați oamenii niște cifre sub puterea discreționară a pixului și atât!
CARE SUNT REVENDICĂRILE SNGM?
• Stoparea imediată a măsurilor de austeritate care vizează reducerea veniturilor angajaților publici;
• Aplicarea unui set de măsuri fiscale echitabile, care să vizeze inclusiv zonele economice privilegiate și slab fiscalizate;
• Consultarea reală a partenerilor sociali înainte de luarea oricărei decizii cu impact asupra muncii și veniturilor.
• Așezarea justă a sarcinilor fiscale conform prevederilor constituționale
• Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM. Solicităm menținerea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare la valoarea de 15% din salariul de bază pentru personalul cu atribuții de inspecție și control din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, conform prevederilor legale în vigoare.
• Creșterea numărului de comisari de mediu în funcție de realitatea de pe teren.
• Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM
• Accelerarea digitalizării în GNM
• Suport logistic adecvat pentru comisarii de mediu
• Suport juridic adecvat pentru comisarii de mediu care să le ofere siguranța necesară în derularea activităților de pe teren.
• Adoptarea unui Statut clar al comisarului de mediu
SNGM este pregătit pentru a utiliza toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra drepturile legale și legitime.
SNGM își afirmă deplina solidaritate cu toate organizațiile sindicale care nu acceptă transferul poverii fiscale pe umerii celor care muncesc, în timp ce marile dezechilibre bugetare rămân în continuare protejate, tolerate sau ignorate.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, până la ora 18:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-60 km/h.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Legea prin care 2026 este instituit ca „Anul Nadia Comăneci”, promulgată

Publicat

Publicitate

Președintele Nicușor Dan a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea anului 2026 ca ‘Anul Nadia Comăneci’, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, se desemnează Comitetul Olimpic și Sportiv Român ca instituție coordonatoare a întregii activități derulate pe perioada anului 2026. Acesta va elabora un calendar cu activități sportive și educative care va fi transmis autorităților naționale și misiunilor diplomatice și reprezentanțelor României care funcționează pe teritoriul altor state.

‘Cu prilejul marcării Anului ‘Nadia Comăneci’, legendă a sportului național și mondial, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile sportive din țară, precum și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot organiza acțiuni și evenimente cu caracter sportiv, educativ și artistic’, prevede actul normativ.

Totodată, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii sau din alte surse atrase potrivit legii, pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar manifestările sportive, culturale, artistice, educaționale sau programele de promovare organizate în limita bugetelor aprobate.

‘Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot produce, difuza sau redifuza conținut editorial care promovează acțiunile și activitățile realizate cu ocazia manifestărilor dedicate Anului ‘Nadia Comăneci’, mai stipulează legea. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending