Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cei care refuză testele drugtest și etilotest rămân fără permis până la sosirea probelor din laboratoare. Poate dura între trei și nouă luni

Publicat

Publicitate

După schimbarea legislație care a avut loc săptămâna trecută, în România, cei care refuză testarea cu aparatele din dotarea polițiștilor, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor, a anunțat astăzi IJP Botoșani.

Ca notă a redacției este de remarcat că în România rezultatele analizelor de laborator pot veni într-un termen cuprins între trei și nouă luni, dar polițiștii din toată țara, care precizează că acest lucru nu este de responsabilitatea lor, speră ca înființarea unor noi istituții să urgenteze acest proces.

Polițiștii de la Botoșani au adus o serie de lămuriri având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ,,O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”, pentru a evita interpretări eronate.

Iată clarificările aduse într-un comunicat de presă trimis la redacție de IJP Botoșani:

Anterior definitivării textului și adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparență decizională și, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice.

De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observații cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

Publicitate

Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

  1. a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
  2. b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
  3. c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  4. d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Publicitate

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituțiile juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți.

Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor.

Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal.

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Măsurile sunt diferite de la o țară la alta, însă toate statele au o preocupare și sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, și anume conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală.

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită.

Totodată, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliției Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Național de Medicină Legală, pentru a evalua modalitatea de analiză a  probelor și emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aștepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competența Poliției Române.

Așadar, Poliția Română a luat în calcul așteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliția Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte și tocmai de aceea vor fi înființate laboratoare, pentru a scurta perioada de așteptare.

Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid.

Interesul societății primează în fața interesului oricărui individ.

Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potențial pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Referitor la cazul de anul trecut, intens mediatizat, din Constanța, Poliția Română a învățat ceva după acest eveniment și de aceea a venit cu acest pachet de măsuri legislative, dar și administrative.

La acest moment, există un trend descendent al numărului de accidente și de persoane decedate în România, iar aceste prevederi vor contribui cu siguranță, în continuare, la scăderea numărului de accidente rutiere și a consecințelor grave pe care acestea le produc.

*****

Totodată, în spațiul public, a fost intens mediatizată o petiție, în care se solicită anularea acestei ordonanțe de urgență, întrucât sunt persoane care refuză această testare cu aparatul drugtest sau etilotest.

Reiterăm că este o obligație legală ca cetățenii să se supună acestor testări și există, într-adevăr, opțiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative, și anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice.

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public.

Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe.

În ceea ce privește sancționarea contravențională a conducătorului de bicicletă, respectiv trotinetă electrică, atunci când refuză să se supună testării privind consumul de alcool ori substanţe psihoactive, menționăm că, până la modificarea în discuție, conducătorul unui astfel de vehicul era încurajat să refuze testarea privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive, întrucât legislația în vigoare stabilea o sancțiune contravențională doar în cazul celor care se supuneau testării, fiind confirmat consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Obiectivul reglementării este îmbunătățirea comportamentului în trafic a conducătorilor acestor vehicule.

Răspunderea contravențională are și un rol preventiv – educativ, dincolo de cel punitiv.

De altfel, statistica accidentelor rutiere grave relevă multe pierderi de vieți în rândul acestor participanți la trafic.

Astfel, numai în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 55 de conducători de bicicletă și trotinetă, iar alții 248 au fost răniți grav.

De asemenea, s-a constatat că un procent considerabil dintre conducătorii de biciclete și trotinete electrice implicați în accidente rutiere se aflau la momentul producerii sub influența băuturilor alcoolice.

Conducătorii acestor vehicule au posibilitatea de a alege să respecte prevederile legale  – acceptare voluntară, cunoscând în prealabil că pot fi sancționați contravențional dacă adoptă o conduită contrară legii.

În situația în care aleg, totuși, să nu respecte obligațiile legale, prin aplicarea unei sancțiuni ar putea înțelege că societatea nu încurajează o astfel de conduită – respectarea legii fiind aplicată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Concursul „Toaca, chemarea veșniciei”, ediția I, a avut loc la Dorohoi și a reunit zeci de tineri

Publicat

Publicitate

În după-amiaza zilei de duminică, 20 octombrie, în Parohia „Sfinții Împărați” Broscăuți, Protopopiatul Dorohoi, a avut loc prima ediție a Concursului „Toaca, chemarea veșniciei”.

Organizat în cadrul Cercului misionar „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, prin participarea și implicarea preoților slujitori în parohiile din comunele Broscăuți, Dimăcheni și Corlăteni, concursul a reunit 40 de tineri talentați, pregătiți și motivați să mărturisească credința ortodoxă prin sunetul toacei, „sfintele lemne sunătoare”, numit astfel în documentele Sinodului VII Ecumenic (787), prin port traditional și prin interpretarea de pricesne.

Participanții au fost împărțiți în trei categorii – nivel primar, gimnazial și liceal, momentele de iscusință în interpretare fiind însoțite și o serie de pricesne și două momente de toacă demonstrativă, susținute de Emanuel Simean, elev la Seminarul Teologic din Dorohoi și Sebastian Iliuc, student în anul I la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. 

În interiorul bisericii parohiale, participanții și-au demonstrat talentul și pasiunea pentru tradiția creștină, transmițând prin sunetul toacei un mesaj de credință și spiritualitate. Juriul, alcătuit din pr. prof. Ionuț-Ștefan Apetrei, protopopul Protopopiatului Dorohoi, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și prof. Marilena Ciucur de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, a evaluat și premiat cele mai reușite interpretări, premiile constând în diplome, trofee, cărți și dulciuri.

„Îi mulțumesc pr. Cosmin pentru găzduire în această frumoasă biserică, îi felicit pe toți colegii preoți care au pregătit și au trimis copilași la acest concurs. Mă bucur că este mare numărul celor care participă încă din ciclul primar. Ei sunt încă la început, cu siguranță că participarea lor la acest concurs îi va motiva. Unii dintre ei sunt foarte buni încă de pe acum. Să practicați acest obicei al Bisericii de a bate toaca.”, a afirmat pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, directorul seminarului dorohoian.

„Pentru mine, sunetul clopotelor bisericii și cel al toacei, mă duce cu gândul la cuiele care au fost bătute pe cruce în trupul lui Iisus, care mă determină să mă gândesc mai mult și mă trimite spre biserică în zilele de sărbătoare. Dragi copii, toate orele petrecute de voi pentru pregătire reprezintă un timp câștigat, pentru că azi suntem cu toții aici în casa lui Dumnezeu și El răsplătește fiecare secundă muncită de voi, fiecare lucru frumos”, a mărturisit prof. Marilena Ciucur.

Publicitate

„Ziua aceasta nu este doar un concurs, ci a devenit o sărbătoare prin tot ceea ce am auzit. Toaca este cumva specifică românilor pentru că românul a fost mereu atașat de pădure, de lemn. Și lemnul pentru noi nu a fost doar un material folosit la construcții sau pentru foc. De multe ori, în mâinile omului, lemnul a prins viață. Vedeți, în biserică, pictura este completată de mobilierul bisericii, Și vedem câtă frumusețe poate să scoată omul dintr-o bucată de lemn care în aparență nu reprezintă mai nimic. Dacă-l dai în mâinile unui om priceput, scoate din el frumuseți negândite. La fel, iată și dintr-o bucată de lemn, cu două ciocănele, câtă frumusețe pentru suflet poate să iasă din mâinile unui om mai mare sau unui copilaș dacă-și dă un pic de osteneală”, a concluzionat pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei.

Felicităm pe toți participanții și îndrumătorii lor și mulțumim Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, partenerilor – Seminarul Teologic din Dorohoi, Școlile gimnaziale din Dimăcheni, Corlăteni și Broscăuți, media TCS Broscăuți prin Costel Timofte, pr. Ionuț Crețu, Cătălin Ciobanu, preoților din parohiile cercului misionar, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a evenimentului. (pr. Vasile Crețu, pr. Cosmin Pristavu)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte, care va fi păstrată şi când este schimbat telefonul

Publicat

Publicitate

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte. WhatsApp a anunțat o nouă funcție care va permite utilizatorilor să salveze contacte direct în aplicație. Astfel, chiar dacă vă pierdeți telefonul sau conectați un dispozitiv nou la numărul dvs., veți putea vedea toate contactele stocate în cloud-ul WhatsApp, informează alba24.ro.

WhatsApp se baza până acum pe agenda telefonului pentru a sincroniza contactele. Mai exact, dacă primiți un mesaj de la o persoană nouă și doriți să îi salvați detaliile, informațiile sunt stocate local pe dispozitivul dumneavoastră.

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte

Noua funcție, care va fi disponibilă în curând, vă va permite să stocați contacte pe orice dispozitiv, inclusiv pe WhatsApp pentru web și Windows. De asemenea, puteți alege să sincronizați contactele salvate în WhatsApp cu telefonul.

Anul trecut, compania a permis utilizatorilor să se conecteze la două conturi WhatsApp pe același dispozitiv. Salvarea contactelor legate de un singur cont WhatsApp este utilă dacă doriți să mențineț separate contactele personale de cele de afaceri. În plus, dacă folosiți dispozitivul împreună cu alți utilizatori, puteți păstra propria listă de contacte asociată cu numărul dumneavoastră.

WhatsApp a declarat că a dezvoltat un nou sistem de stocare criptat numit Identity Proof Linked Storage (IPLS) pentru a permite salvarea contactelor în siguranță. Atunci când utilizatorii salvează un contact, sistemul generează o cheie de criptare pe dispozitiv. Recuperarea contactelor se bazează pe autentificarea identității dispozitivului principal.

Compania a declarat că tehnologia din spatele funcției de stocare a contactelor va permite, de asemenea, salvarea contactelor după nume de utilizator.

Publicitate

„Numele de utilizatori pe WhatsApp vor adăuga un grad suplimentar de confidențialitate, astfel încât să nu fie necesar să îți partajezi numărul de telefon atunci când trimiți mesaje cuiva”, a menționat WhatsApp, într-o postare pe blog.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani dezminte implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă

Publicat

Publicitate

Având în vedere articolele apărute în presa on-line, referitoare la informații privind percheziții la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, precum și la implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă și eliberarea unor adeverințe pentru grupe de muncă, Inspectorul-șef al ITM Botoșani – Daniela Petronela Lozneanu – dezminte aceste informații, ele neavând niciun suport real.

Menționăm faptul că ITM Botoșani și angajații acestei instituții nu au făcut obiectul vreunei percheziții sau cercetări pentru infracțiuni de corupție sau fals în acte publice sau în înscrisuri sub semnătură privată, așa cum în mod eronat a fost prezentat pe site-urile presei locale, ieri, 22 octombrie 2024.

Solicităm celor care au publicat aceste articole ca pe viitor să verifice veridicitatea informațiilor și să solicite precizări din partea instituției înainte de a deveni articole de presă.

 

Citeste mai mult

Administratie

City managerul Mircea Magdalena: „Avocata lui Iftime a avut o miză politică când a blocat evacuare chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric”

Publicat

Publicitate

Administratorul public al municipiului Botoșani, Mircea Magdalena, a precizat că demersul avocatei lui Iftime de a bloca acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric a fost motivată politic, întrucât aceasta era deja desemnată candidată PNL pentru Senat atunci când a intervenit în proces. Reprezentantul primăriei consideră că miza în acest caz o reprezintă voturile celor care urmează să fie evacuați.

„Doamna avocat Aiftincă a fost desemnată candidată la Senat, chiar de către domnul Valeriu Iftime, încă din luna septembrie! Deci știa bine din acel moment că acțiunile sale au și o conotație politică. Dacă într-adevăr nu voia să amestece profesia cu politica ar fi trebuit să se abțină să intre în proces cu Primăria. Dar miza politică a PNL e de a lua voturile chiriașilor vizați de evacuare în urma amenzilor repetate pentru încălcarea normelor de conviețuire. Trebuia deci să fie limpede pentru beneficiarii serviciilor doamnei avocat că sunt apărați de o candidată PNL, ca să știe bine unde să pună ștampila la alegeri”, a explicat Mircea Magdalena, care a precizat că retragerea ulterioară din proces a avocatei este irelevantă din punct de vedere politic întrucât mesajul a fost deja transmis.

„<<Votați-ne la alegeri și vă vom da avocați să luptați cu primarul Cosmin Andrei care vrea să evacueze!>>, acesta a fost mesajul politic al PNL, care rezultă din acțiunea doamnei avocat-candidat”, a mai precizat administratorul public.

Mircea Magdalena spune însă că aceste jocuri politice afectează grav interesul public, pentru că acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor violenți vizează apărarea celorlalți cetățeni civilizați care au fost terorizați sau chiar agresați fizic de cei care urmează să fie evacuați, cum a fost în cazul adolescentului care la finalul lunii august a fost desfigurat în bătaie de unii locatari din Centrul Vechi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending