Connect with us

Actualitate

Cei care circulă cu trotinete și biciclete electrice vor fi obligați să-și facă asigurare RCA. Proiect pentru modificarea legii

Publicat

Publicitate

Cei care circulă cu trotinete electrice sau biciclete electrice ar putea fi obligați în curând să achiziționeze o poliță de asigurare obligatorie RCA. Legislația românească din domeniu urmează să fie revizuită, până la finalul acestui an, pentru a ține cont de modificările aduse printr-o Directivă europeană. 

Autoritățile din România pregătesc un proiect pentru modificarea legislatiei RCA, care urmează să intre în curând în dezbatere publică.

Noile polițe RCA ar urma să fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. În categoria acestora intră, în special, trotinetele și bicicletele electrice.

În ultima perioadă, trotinetele electrice au devenit o prezență obișnuită pe șoselele, străzile și trotuarele din România. Odată cu explozia numărului de trotinete, s-au înmulțit și accidentele în care acestea sunt implicate. Numai anul trecut, în România s-au produs aproape 100 de astfel de accidente.

În prezent, polițele RCA pentru trotinetele electrice sunt plătite doar de către firmele care le închiriază. Dacă legislația va fi modificată, toți cei care circulă cu asemenea vehicule vor fi obligați să-și facă asigurare.

Este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă

În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună.

Publicitate

În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

Control RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor

Potrivit unor surse 1asig.ro, vor exista schimbări și în modalitatea de control a asigurării RCA.

Astfel, ar urma să fie permise unele dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor. În prezent, un sistem asemănător este folosit pentru verificarea în trafic a rovinietei.

Totodată, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese ar urma să fie plafonate.

sursa: antena3.ro, 1asig.ro

foto: Poliția Română (Facebook)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prins la volan fără permis, pe un drum din comuna Mitoc

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit, joi, pentru control un autoturism care circula pe un drum public din comuna Mitoc. La volan se afla un bărbat de 49 de ani, din localitate.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, a fost deschis un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Scene șocante în Botoșani: Tentativă de viol dejucată de curajul victimei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din comuna Albești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la viol.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, în timp ce se afla în municipiul Botoșani, profitând de starea de vulnerabilitate vădită a victimei, o femeie de 35 de ani, din comuna Mileanca, și prin folosirea violenței, ar fi încercat să întrețină cu aceasta un raport sexual. Victima s-a opus și a reușit să se îndepărteze de autor și să solicite ajutor.

 

Au fost efectuate activități specifice care au condus la identificarea autorului, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Mii de locuri de muncă din primării ar putea fi desființate, în contextul în care Guvernul pregătește o reorganizare a administrației locale

Publicat

Publicitate

Guvernul pregătește un nou val de reduceri de personal în administrația locală, ca parte a celui de-al doilea pachet de măsuri de austeritate. Mii de posturi ar putea fi eliminate din organigramele primăriilor, inclusiv din cabinetele aleșilor locali.

Ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat joi, la Antena 3 CNN, că se va reveni la un principiu: acolo unde populația a scăzut, vor fi reduse și posturile din primării sau consilii locale. „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”, a spus ministrul.

În România sunt în prezent 3.228 de unități administrativ teritoriale, dintre care 2.862 de comune, 216 orașe, 102 municipii, 41 de Consilii Județene, Primăria Generală a Bucureștiului și cele șase primării de sector.

Mii de posturi din primării ar putea dispărea

Potrivit ministrului Dezvoltării, una dintre măsurile pregătite de Guvern pentru autoritățile locale este revenirea la un principiu stabilit anterior prin lege, dar ignorat: acolo unde populația a scăzut, vor fi reduse și posturile din primării sau consilii locale.

„V-am spus că revenim la această proporționalitate, care înseamnă zeci de mii de posturi care dispar din autoritățile locale. Nu e vorba de funcții, ci de organigramă care va fi mai mică prin lege. Legea nu va mai permite să ai 100 de posturi pentru anumite organigrame”, a precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, se vor Guvernul va discuta mai multe modele cu autoritățile locale și se va face o analiză.

Publicitate

„Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar. Primarul poate să aibă un cabinet,  dar poate că la un viceprimar de comună și oraș să avem consilier. Până la urmă, alesul local are o responsabilitate față de comuntiate și trebuie să știe să gestioneze activitatea. Nu întotdeauna un viceprimar a avut consilier, s-a introdus de câțiva ani de zile. Cred că în actualul context bugetar putem să restrângem”, a mai explicat ministrul.

Doar o pătrime dintre primării se pot susține financiar

Ministrul Dezvoltării a declarat că în prezent doar o pătrime dintre primării pot susține din veniturile proprii cheltuielile cu salariile.

„O măsură importantă urmărește să crească capacitatea financiară a UAT-urile. Azi avem 374 din 3228, exact o pătrime, care pot să susțină din venituri proprii cheltuieli cu salarii, nu vorbim de cele de funcționare. Deci o pătrime au atâtea venituri încasate încât pot să susțină cheltuielile cu salariile din cadrul primăriei.

(…) Dar dacă ne uităm de ce avem această situație – ele nu dispun de pârghii eficiente pentru a-și încasa veniturile așa că noi, pe partea a doua, venim cu măsuri de creștere a capacității și e subsumată unei idei de justiție și dreptate socială”, a explicat ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a anunțat că Guvernul va impune reguli noi pentru toți cei care au datorii la stat. Anumite servicii publice vor fi condiționate de achitarea datoriilor către autoritățile locale.

Iar ca să se asigure că autoritățile locale au motivația necesară pentru a colecta taxele cuvenite, ministrul Cseke Attila a spus că subvenția pe care o primesc de la stat primăriile va fi redusă „proporțional” cu sumele pe care nu le-au colectat.

Citeste mai mult

Eveniment

Primăriile vor avea control legal asupra funcționării sălilor de jocuri de noroc

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale vor primi instrumente legale pentru a reglementa funcționarea sălilor de jocuri de noroc pe teritoriul localităților, potrivit unui pachet legislativ aflat în lucru, care vizează descentralizarea. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, joi seară, la Antena 3 CNN.

„În prezent, primarii nu dispun de nicio pârghie legală pentru a bloca activitatea sălilor de jocuri de noroc, în ciuda impactului social negativ evident. Proiectul de lege la care lucrăm va transfera responsabilitatea acordării autorizației de funcționare către autoritățile locale”, a explicat Cseke.

Licențele de operare vor continua să fie eliberate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, însă primăriile vor decide dacă și unde sălile de jocuri vor putea funcționa efectiv.

„Dacă o firmă vrea să deschidă o sală de jocuri într-o localitate, primarul va decide dacă permite acest lucru și în ce zone. Mai mult, autoritățile locale vor putea impune taxe suplimentare pentru aceste activități”, a adăugat ministrul.

Sălile de jocuri, interzise lângă școli și în zone sensibile

Măsurile legislative vor permite autorităților locale să interzică funcționarea sălilor de jocuri în apropierea unităților de învățământ și în alte zone considerate vulnerabile.

Publicitate

„Impactul social este grav. Acum, primarii vor avea puterea de a lua decizii concrete, iar responsabilitatea va fi clară. Nu se va mai putea da vina pe autoritățile centrale”, a subliniat Cseke.

Ce se întâmplă cu sălile deja existente

Pentru sălile de jocuri deja în funcțiune va exista o perioadă de tranziție. După această perioadă, primăriile vor putea decide dacă activitatea lor poate continua sau nu.

„Cetățenii vor ști exact cine și-a asumat decizia. Dacă într-o localitate există păcănele, este pentru că primarul a fost de acord”, a conchis ministrul Dezvoltării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending