Connect with us

Eveniment

Ceața persistă în multe localități din Botoșani. CODUL GALBEN a fost prelungit

Publicat

Publicitate

Codul galben de ceață a fost prelungit pentru mai multe localități din județul Botoșani.

 

Din această cauză vizibilitatea va fi redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.

 

Localitațiile vizate sunt : Hudești, Coțușca, Suharău, Rădăuți-Prut, Cristinești, Păltiniș, Mileanca, Darabani, Viișoara, Concești, Mitoc.

Codul galben a fost prelungit până la ora 12.00.

Publicitate

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegerile prezidențiale în 2025: Când vom merge din nou la urne? Procesul electoral va fi reluat integral

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024. Decizia vine în temeiul articolului 146 litera f din Constituție și presupune reluarea întregului proces electoral, de la înscrierea candidaților până la votul final. Practic noile alegeri nu vor avea loc mai devreme de 90 de zile, ceea ce înseamnă că vom merge la urne, în martie 2025. 

Prin hotărârea sa, CCR a declarat că toate etapele desfășurate până acum în procesul electoral sunt anulate. Astfel, Guvernul are obligația de a stabili o nouă dată pentru alegeri și de a elabora un calendar electoral complet. ”Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri și să creeze un program calendaristic pentru desfășurarea acțiunilor necesare.” se arată în textul deciziei CCR

Reorganizarea alegerilor: Ce urmează?

Noul Guvern, ce urmează să fie stabilit după formarea Parlamentului, va avea sarcina de a fixa o nouă dată a alegerilor, asigurând timpul necesar pentru desfășurarea activităților preelectorale.

Stabilirea noii date a alegerilor

După ce Parlamentul nou ales își va începe activitatea pe 21 decembrie, Guvernul format va trebui să adopte o hotărâre privind organizarea alegerilor prezidențiale. Această hotărâre va include un calendar electoral care să permită desfășurarea întregului proces.

Debutul perioadei electorale

Perioada electorală începe cu 60 de zile înainte de data alegerilor și presupune:

  • Alegerea Biroului Electoral Central (BEC) și a președintelui acestuia.
  • Constituirea birourilor electorale județene.
  • Etapele preelectorale și campania electorală

Candidații trebuie să se înscrie și să depună listele cu cel puțin 200.000 de semnături de susținere la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de scrutin.

Publicitate

Procesul electoral se va relua complet, cu toate etapele premergătoare

Campania de strângere a semnăturilor și campania electorală propriu-zisă vor fi reluate complet.

  • Stângerea de semnături pentru fiecare candidat
  • Înscrierea candidaților și depunerea listelor de semnături.
  • Validarea candidaturilor de către Biroul Electoral Central (BEC).
  • Campania electorală pentru noile alegeri.
  • Desfășurarea tururilor de scrutin, în condițiile stabilite de Guvern printr-un nou calendar electoral.

Când vor avea loc noile alegeri?

Conform legislației, organizarea noilor alegeri va dura aproximativ 90 de zile, incluzând toate etapele necesare. Cel mai probabil, alegerile prezidențiale vor avea loc în primăvara anului viitor, în lunile martie sau aprilie.

Întreg procesul legislativ necesar stabilirii calendarului pentru alegerile prezidențiale arată că scrutinul nu poate avea loc mai repede de luna martie 2025.

Conform Legii nr. 208/2015, perioada electorală reprezintă întregul interval de timp care începe de la stabilirea datei scrutinului și se încheie odată cu publicarea rezultatului în Monitorul Oficial. Aceasta include:

  • Stabilirea datei alegerilor și elaborarea calendarului electoral.
  • Campania electorală propriu-zisă.
  • Organizarea și desfășurarea votului.
  • Centralizarea voturilor și atribuirea mandatului de președinte ales.

Situația mandatului actualului președinte, Klaus Iohannis

Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie. În lipsa unui preşedinte ales, preşedinte interimar va fi preşedintele încă în funcţie, Klaus Iohannis, sau viitorul preşedinte al Senatului.

Decizia CCR vine la doar o zi după ce judecătorii spuneau că o astfel de cerere de anulare este inadmisibilă. Din comunicatul transmis rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.

Conform Constituției României, mandatul președintelui este de 5 ani și expiră odată cu depunerea jurământului de către noul președinte. Klaus Iohannis își va continua mandatul până la finalizarea noilor alegeri. Practic, până când noul președinte ales va depune jurământul.

Potrivit Art. 83 din Constituție, mandatul poate fi prelungit doar prin lege organică, în cazuri excepționale, cum ar fi războiul sau o catastrofă.

Această decizie reprezintă o situație fără precedent în istoria recentă a alegerilor prezidențiale din România.

Citeste mai mult

Eveniment

IPS Teofan mulțumește echipei medicale a Spitalului „Sfântul Spiridon” și celor care l-au purtat în rugăciune

Publicat

Publicitate

Părintele Mitropolit aduce mulțumiri tuturor celor care l-au purtat în rugăciune, precum și echipei medicale de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași care l-a tratat cu profesionalism și multă implicare sufletească.

Vă aducem la cunoștință că IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost internat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași pentru o intervenție chirurgicală abdominală legată de o afecțiune renală. Intervenția s-a desfășurat în condiții optime, evoluția postoperatorie fiind fără complicații. A fost externat și se află acum la reședința mitropolitană, urmând a-și relua, treptat, programul său obișnuit.

Părintele Mitropolit aduce mulțumiri tuturor celor care l-au purtat în rugăciune, precum și echipei medicale de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași care l-a tratat cu profesionalism și multă implicare sufletească.

Dumnezeu să ne dăruiască tuturor binecuvântarea Sa cu sănătate sufletească și trupească, cu pace și cu bucurie!

Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Zămislirea Preasfintei Născătoare  de Dumnezeu

Publicat

Publicitate

Domnul şi Dumnezeul nostru, vrând să-Şi gătească Luişi biserică însufleţită şi casă sfân­tă pentru sălăşluirea Lui, a trimis pe îngerul Său la drepţii Ioachim şi Ana – căci din aceş­tia avea să se nască Maica Sa după trup – şi a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă şi cea care nu avea copii, pentru ca să adeve­rească zămislirea Lui din Sfânta Fecioară.

Astfel, Sfânta Fecioară Maria a fost zămislită din fă­găduinţă, dar din unire şi din sămânţa bărbă­teasca. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zămislit fără unire şi fără sămânţă bărbă­tească şi S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înţelegere, aşa cum numai El ştie; fiind Dumnezeu desăvârşit a luat trup de­săvârşit, aşa precum şi la început a făcut şi a plăsmuit firea omenească.

Prăznuim această zi cu aducere aminte de cuvintele spuse drepţilor Ioachim şi Ana de îngerul care le-a binevestit sfânta zămislire a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Dum­nezeu, Cel ce a făcut lumea din nimic, a prefă­cut în fapte aceste cuvinte; a trezit pântecele cel sterp spre rodire şi a făcut în chip minunat maică născătoare de copii pe aceea ce îmbă­trânise fără să nască.

Dumnezeu a dat acest rod vrednic de ruga drepţilor Ioachim şi Ana, din care avea să vină însuşi Dumnezeu în trup spre naşterea din nou a lumii. Dumnezeu a bine­voit ca aceşti înţelepţi părinţi să nască pe Fe­cioara, pe cea hotărâtă mai înainte de veac, pe cea aleasă din toate neamurile să fie Născătoa­re de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 8 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 8 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 8 decembrie 2024:

Loto 6/49: 5, 49, 37, 40, 2, 44

Loto 5/40: 35, 17, 28, 24, 40, 38

Joker: 44, 24, 3, 1, 13 + 9

Noroc: 8 6 4 1 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 4 0 7 6 1 8

Super Noroc: 5 8 0 0 0 3

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending