Connect with us

Eveniment

Cea mai „scurtă” zi din an, 21 decembrie. Solstiţiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice

Publicat

Publicitate

Solstiţiul de iarnă din emisfera nordică, la 21 decembrie, marchează începutul iernii astronomice, iar în această zi, cea mai „scurtă” din an, sunt cele mai puţine ore de lumină, respectiv cele mai multe ore de întuneric. Pentru Bucureşti, vor fi 8 ore şi 50 de minute de lumină naturală, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute, anunță news.ro.

Solstiţiile (când ziua este cea mai scurtă – sau cea mai lungă, în cazul solstiţiului de vară), ca şi echinocţiile (când ziua este egală cu noaptea) sunt consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui şi a înclinării axei Pământului. Echinocţiile şi solstiţiile se produc atunci când Soarele ocupă aparent o anumită poziţie pe cer.

Solstiţiile şi echinocţiile au loc deoarece axa de rotaţie a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordică şi cea sudică primesc cantităţi inegale de lumină solară pe parcursul unui an.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 32 de ani, din Ștefănești, cercetat pentru contrabandă. Polițiștii i-au găsit 60.000 de pachete de țigări în mașină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Acesta a fost depistat de polițiști, pe drumul public, din comuna Cristesti, în timp ce conducea un autovehicul în care se aflau, disimulate, peste 60.000 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova.

Tânărul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, ulterior, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Țigaretele și autovehiculul folosit pentru comiterea faptei au fost indisponibilizate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în noaptea de Înviere. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, până pe 12 mai 2025

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 14 aprilie – 12 mai 2025. Specialiștii anunță temperaturi în creștere de la o zi la alta. Vremea se încălzește în Săptămâna Mare, scrie observatornews.ro.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, Vremea va fi predominant frumoasã şi caldã. Astfel, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice datei. Pe arii restrânse va ploua slab în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţãrii, iar Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificãri în regiunile vestice, estice şi sud-estice.

Temperaturile maxime se vor situa între 9 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 24 de grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 3 şi 14 grade. Dimineaţa şi noaptea pe alocuri va fi ceaţã”, spun specialiștii de la Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sudice și sud-estice.

Vremea 21 – 28 aprilie 2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo 28 aprilie – 5 mai 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă în toate regiunile

Publicitate

Vremea 5 – 12 mai 2025

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Seară duhovnicească în Parohia Cristinești. O întâlnire cu rost și har

Publicat

Publicitate

În seara zilei de 9 aprilie a.c., parohia Cristinești a devenit gazda unei frumoase seri duhovnicești, organizată cu dragoste și râvnă de Cercul misionar „Sfinții Voievozi” Ibănești. Evenimentul a reunit preoți și credincioși din împrejurimi, într-un cadru de comuniune și rugăciune, dar și de reflecție profundă asupra credinței și identității noastre spirituale.

Invitatul întâlnirii a fost părintele Apetrei Ionuț-Ștefan, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, care a susținut o conferință cu tema: „Credința ortodoxă – cruce pe umerii neamului românesc”. Cuvintele părintelui au fost o adevărată hrană pentru suflet, marcate de profunzime teologică, dar și de o sensibilitate aparte față de realitățile vieții de zi cu zi.
În expunerea sa, părintele protoiereu a subliniat faptul că Ortodoxia nu este doar o moștenire de familie sau o tradiție, ci o chemare vie la jertfă, la iubire și la statornicie în fața încercărilor. Credința ortodoxă a fost prezentată ca o cruce pe umerii fiecărui român, o cruce asumată cu demnitate și speranță, în ciuda tuturor greutăților vremurilor.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune comună și cu un dialog deschis între părintele protoiereu și credincioși, care au primit cu bucurie răspunsuri la frământările lor spirituale. Atmosfera a fost una caldă, familială, încărcată de har și binecuvântare.
Astfel de seri duhovnicești nu sunt doar prilejuri de întâlnire, ci veritabile popasuri de întărire sufletească, care arată că Biserica este mereu vie, aproape de oameni și preocupată de mântuirea fiecărui suflet.

Sursa: Protopopiatul Dorohoi

Citeste mai mult

Educație

Plata burselor școlare pentru luna martie se va face înainte de Paște. Data la care elevii vor primi banii

Publicat

Publicitate

Elevii vor primi bursele pentru luna martie înaintea Sărbătorilor Pascale, mai exact pe data de 17 aprilie, potrivit Edupedu. Elevii vor primi 450 de lei pentru bursa de merit, 300 de lei pentru bursa de reziliență și tehnologică și 300 de lei pentru bursa socială.

Este pentru prima dată în anul școlar 2024-2025 când cuantumul minim stabilit prin lege este acordat integral pentru bursele de merit și reziliență.

Valoarea burselor de merit, reziliență și tehnologice se calculează în funcție de:

  • numărul de zile de vacanță
  • numărul de zile de cursuri din lună

Calculul se face conform formulei prevăzute în metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 5.518.

O condiție importantă pentru primirea acestor burse este ca elevii să nu acumuleze mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:

Publicitate
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună

sursa: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending