Connect with us

Actualitate

Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele şi dispozitivele GPS

Publicat

Publicitate

Pământul ar putea fi lovit de o furtună solară neobişnuită, foarte severă. Autorităţile din Statele Unite au emis un avertisment de furtună geomagnetică, prima alertă de acest tip din 2005, când planeta noastră a fost lovită de cea mai mare doză de radiaţii din ultimii 50 de ani, scrie observatornews.ro.

De data aceasta, însă furtuna ar putea afecta dispozitivele GPS, dar şi alte reţele electrice, precum telefoane mobile sau laptopuri. Oficialii americani au observat erupţii de plasmă la suprafaţa Soarelui şi se tem că efectele furtunii ar putea să persiste până la sfârşitul săptămânii.

NOAA (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) a ridicat nivelul de alertă de furtună solară geomagnetică de la nivelul 3 (moderată) la nivelul 4 (severă) joi, deoarece mai multe erupții solare se îndreaptă spre Pământ.

Furtuna solară ar putea să declanșeze probleme cu GPS-ul, să împiedice comunicațiile prin satelit și să afecteze undele radio de înaltă frecvență.

„Avertizările la acest nivel sunt foarte rare”, a precizat NOAA în cadrul avertizării. „Acesta este un eveniment neobișnuit”.

Acesta este primul avertisment de furtună geomagnetică „severă” emis din ianuarie 2005.

Publicitate

În ultimele 24 de ore, două pete solare masive s-au combinat și au provocat cel puțin două erupții solare de clasa X (cele mai mari) și mai multe de clasa M (a doua ca mărime). Noua pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât cel al Pământului, scrie New York Post.

O pată solară a eliberat ejecţii de masă coronală în ultima săptămână şi continuă să fie activă. Cinci astfel de ejecţii vor intra în „coliziune” cu Pământul începând de vineri şi până duminică inclusiv.

„Aceste două grupuri de pete solare sunt complexe din punct de vedere magnetic și mult mai mari decât Pământul. Împreună, ele au fost sursa unor frecvente erupții de clasă M (minore până la moderate)”, a precizat Centrul de predicție meteo-spațială. „RGN 3664 (regiunea combinată de pete solare) continuă să crească în magnitudine.”

Furtuna geomagnetică ar putea afecta telefoanele, undele radio şi dispozitivele GPS

Furtuna solară ar putea afecta undele radio din mai multe zone pentru câteva ore. De asemenea, ar putea declanşa alarme false pe dispozitivele de securitate şi ar putea afecta sistemele GPS.

Totodată, în timpul furtunii solare, locuitorii din nordul Californiei, Oklahoma, Alabama şi Virginia ar putea vedea aurora boreală.

Meteorologii estimează că aceste condiții apar timp de aproximativ 60 de zile în total în orice ciclu solar de 11 ani.

NOAA spune că oamenii de știință au observat doar trei furtuni geomagnetice severe de când a început actualul ciclu solar, în decembrie 2019.

„Ultima furtună geomagnetică Severă (observată) a fost pe 23 martie 2024, iar ultima extremă a fost furtuna de Halloween din octombrie 2003”, a declarat SWPC.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: A fost depășită prezența din primul tur. 9,6 milioane de români au ajuns la vot

Publicat

Publicitate

Până la ora 17:30 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 9,6 milioane de alegători, reprezentând 53,39% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, relatează agerpres.ro.

Astfel, la ora 17:30 a fost depășită prezența înregistrată la finalul primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai, când au mers la urne 9.571.740 votanți (53,21%).

Și în diaspora se înregistrează o prezență record la vot: 1.420.000 voturi la ora 17:30, cu mult peste cei 940.000 de votanți la finalul primului tur.

Cei mai mulți votanți sunt din grupa de vârstă 45-64 de ani (39,26%), urmați de cei din grupa peste 65 de ani (22,44%), 35-44 de ani (18,52%), 25-34 de ani (12,36%) și 18-24 de ani (7,43%).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

aRoma Fest continuă în siguranță. Jandarmii botoșăneni veghează buna desfășurare a evenimentului

Publicat

Publicitate

Festivalul de voie bună aRoma Fest continuă și în această după-amiază, iar autoritățile sunt mobilizate pentru a asigura desfășurarea evenimentului în cele mai bune condiții de siguranță.

Jandarmii botoșăneni, alături de partenerii instituționali, sunt prezenți în zona exterioară a festivalului, acționând pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii publice pe traseele de acces către locația evenimentului.

În cazul în care apar incidente care tulbură liniștea publică, jandarmii pot interveni și în interiorul zonei private a festivalului, la solicitarea expresă a organizatorilor sau a firmelor de pază contractate. Până în prezent, în primele două zile ale manifestării cultural-artistice, nu s-au înregistrat incidente sau contravenții, iar participanții s-au remarcat printr-un comportament civilizat, în ton cu atmosfera de relaxare și bună dispoziție promovată de organizatori.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani recomandă tuturor participanților să respecte regulile stabilite, să fie atenți la bunurile personale și să nu piardă din vedere copiii care îi însoțesc. În cazul în care observă fapte suspecte sau comportamente agresive, oamenii sunt încurajați să apeleze cu încredere la jandarmii prezenți în perimetrul festivalului.

Atmosfera de la aRoma Fest se anunță plină de energie și culoare și în această seară, iar organizatorii mizează în continuare pe implicarea responsabilă a tuturor celor prezenți.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani, prezență scăzută la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

La fel ca în toată țara, și botoșănenii au arătat un interes crescut pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, județul înregistrând o prezență la vot de 26,37%, dar totuși una dintre cele mai scăzute din regiunea de Nord Est.

Până la ora 14.00 au votat 98.815 persoane din totalul de 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 87.412 au votat pe listele permanente, 9.893 pe liste suplimentare, iar 1.510 au beneficiat de urna mobilă.

Comparativ cu alte județe din nord-estul și nord-vestul țării, Botoșaniul a depășit net doar Vasluiul (21,87%), dar și Satu Mare (22,94%), Caraș-Severin (24,77%) și Maramureș (25,13%), fiind devansat ușor doar de Bistrița-Năsăud, care a avut o prezență de 25,75%.

Datele reflectă o mobilizare semnificativă a electoratului botoșănean, în ciuda unei campanii marcate de tensiuni și polarizare, dar totuși mult sub așteptări.

Autoritățile județene nu au semnalat incidente majore, iar procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale în cele 434 de secții de votare din județ.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii verifică o sesizare la Albești privind încălcarea legii electorale: Un botoșănean și-a publicat buletinul de vot pe rețelele sociale

Publicat

Publicitate

Alegeri fără incidente majore în Botoșani, dar polițiștii verifică o sesizare la Albești privind publicarea buletinului de vot pe rețelele sociale.

Procesul electoral în județul Botoșani se desfășoară fără incidente majore, potrivit unei informări transmise de Centrul de Comunicare Județean. De la deschiderea secțiilor de votare și până la acest moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au semnalat situații deosebite în privința ordinii publice.

Totuși, în localitatea Albești a fost înregistrată o sesizare privind un posibil incident electoral. Un cetățean ar fi publicat pe o rețea de socializare imaginea buletinului de vot, după exercitarea dreptului la vot. Polițiștii au demarat verificări pentru a stabili circumstanțele exacte ale situației.

Autoritățile reamintesc că președintele biroului electoral al secției de votare este responsabil de buna desfășurare a alegerilor, iar angajații MAI au obligația de a executa dispozițiile acestuia în ceea ce privește menținerea ordinii publice. Reprezentanții Ministerului de Interne dau asigurări că personalul implicat în procesul electoral acționează cu profesionalism și imparțialitate, indiferent de context sau persoanele implicate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending