Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cea mai bună făină pentru pâinea pacienţilor cu diabet zaharat. Are conţinut scăzut de carbohidraţi şi este bogată în proteine

Publicat

Există o făină specială fără gluten care, adăugată în pâine, îşi îmbunătăţeşte proprietăţile, crescând proteinele şi antioxidanţii, relatează medifax.ro.

Oamenii de ştiinţă din domeniul alimentaţiei îşi bat capul să afle care sunt cele mai bune produse făcute cu cereale alternative, pentru a aborda intoleranţa tot mai mare la gluten a populaţiei lumii.

Sub lupă se află făina din diverse surse, în special cele proteice, pentru a răspunde şi cererii tot mai mari de produse de copt ketogenice, potrivite pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2. Cele mai promiţătoare? Potrivit unui nou studiu, este o făină puţin folosită, dar bogată în beneficii şi care conferă pâinii o consistenţă excelentă precum şi o aromă bună: făina de nucă.

Într-un studiu publicat în revista ştiinţifică Food, un grup de cercetători în ştiinţa alimentaţiei de la Universitatea din Lublin (Polonia) a examinat făina de nucă ca alternativă pentru cei care urmează o dietă fără gluten. Cercetătorii au examinat modificările fizice, chimice şi senzoriale ale unei pâini cu conţinut scăzut de carbohidraţi, atunci când a fost suplimentată cu acest ingredient special.

Unele făinuri de hrişcă şi de in au fost îmbogăţite cu făină de nucă la valori cuprinse între 5% şi 20%, precum şi psyllium, fibre de cartofi, guar, sare de Himalaya şi drojdie uscată şi apă de robinet la temperatura camerei. Pâinea a fost astfel frământată timp de 5 minute la 100 rpm, crescând ulterior la 200 rpm, şi amestecată timp de 3 minute, înainte de a fi formată în pâini de 120 de grame şi coaptă.

Rezultatul? După ce au analizat capacitatea antioxidantă a pâinii şi diferitele modificări la nivel molecular, fără a neglija calităţile senzoriale precum gustul, culoarea, textura şi parfumul, cercetătorii au descoperit că adăugarea făinii de nucă în pâine a crescut semnificativ volumul acesteia, întărind structura aluatului.

Mai presus de toate, cu 20% făină de nucă a crescut şi concentraţia de proteine, de la 23 g la 100 g la 35 g la 100 g. La fel, cantitatea de grăsime a trecut de la 3,3 g la 7,3 g/100 g, în timp ce conţinutul de carbohidraţi a scăzut de la 22 g la 7,2 g/100 g. O altă descoperire deloc de subestimat, pâinea cu făină de nucă a arătat şi ea activitate antioxidantă, mai mare decât pâinea normală.

Rezultatele studiului par să demonstreze că înlocuirea pâinii integrale cu o pâine care are făină de nucă printre ingrediente produce un produs de copt cu conţinut scăzut de carbohidraţi, fără a pierde calităţile senzoriale ale pâinii.

Pâinea îmbogăţită cu nuci se laudă şi cu o cantitate mai mare de proteine ​​şi antioxidanţi (prezenti în mod natural în nuci). Câtă făină de nuci? Probele de pâine care au obţinut cele mai bune calificative de la consumatori sunt cele mai uşoare, cu 5 şi 10% făină de nucă.

Însă, pentru a echilibra calităţile nutriţionale şi aroma, cercetătorii recomandă un conţinut de făină de nucă de 15%: un procent care pare să fie capabil să îmbine aroma şi textura pâinii cu calităţi nutriţionale ridicate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 septembrie 2023:

Loto 6/49: 37, 46, 32, 4, 9, 43

Loto 5/40: 29, 24, 27, 39, 28, 16

Noroc: 0 1 9 8 1 6 1

Noroc Plus: 5 4 7 0 7 3

Super Noroc: 3 1 5 1 8 6

Joker: 30, 34, 7, 28, 10 + 6

Citeste mai mult

Educație

Ziua Internațională a Păcii marcată astăzi la Liceul “Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, profesorii și reprezentanții Poliției Trușești s-au întâlnit astăzi cu elevii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești și a fost un nou motiv pentru a le arăta cât de importantă este pacea și armonia pentru fiecare dintre noi.

“Ziua de 21 septembrie este închinată consolidării păcii în lume, iar noi trebuie să știm că pacea se naște în fiecare dintre noi”, au transmis elevilor profesorii de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, un mesaj pe care l-au promovat într-o întâlnire astăzi și polițiștii din Trușești.

“Violența ucide sufletul și probabil, pentru unii dintre noi, dulceața păcii curgând prin vene, este mai importantă ca oricând, pentru că nu demult, a fost gustată amărăciunea războiului!

Ar trebui să înțelegem valoarea incomensurabilă a păcii, doar privind imaginea unor copii care își caută părinții în haosul cufundat în beznă și asurzit  de zgomotul armelor de foc!

De aceea, azi și pentru totdeauna, se impune să milităm pentru pacea mondială, să ne păstrăm sufletul curat, lipsit de vrajbă și conflicte. E suficient să conștientizăm faptul că, un singur război interior, poate declanșa un imens război mondial!  Doar atunci când oamenii vor înțelege că puterea dragostei trebuie să depășească dragostea de putere, lumea va cunoaște pacea! Iubiți liniștea, viața și pacea!”, a fost mesajul transmis de profesori elevilor de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, pregătit să aducă PREOȚII la vestiar. Omul cu peste 22 de milioane de euro în cont nu mai găsește soluții la FC Botoșani

Publicat

Valeriu Iftime, omul de afaceri și finanțatorul de la Botoșani, care într-un top realizat la finalul anului 2022 era printre cei mai bogați oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată la peste 22 de milioane de euro, nu reușește să găsească o soluție pentru a revigora FC Botoșani.

Valeriu Iftime pare să fi ajuns la concluzia că nu este de ajuns să bagi bani în jucători așa că va aduce preoți la stadion să facă slujbe, cam la fel cum face și bunul său prieten de la FCSB, Gigi Becali.

“Caii” lui Iftime nu mai dau randament în acest an, iar FC Botoșani se zbate în mediocritate de la începutul acestui sezon, așa că echipa de pe municipal a devenit “Lanterna Roșie” a primei ligi a României.

Valeriu Iftime a explicat pentru prosport.ro că a luat în serios această idee după ce a studiat rezultatele unei anchete interne demarată la FC Botoșani și care îl luau în “colimator” pe preparatorul fizic, Stelian Isac. Acesta părea a fi vinovat de faptul că echipa a fost destabilizată de o mulțime de accidentări, iar vestiarul este plin de jucători valoroși dar accidentați și complet inutili la echipă.

Ancheta internă a arătat că nu Stelian Isac ar fi vinovat de starea echipei, așa că singurul vinovat pare a fi ghinionul sau chiar… SATANA.

„V-am spus clar că nu voi lăsa lucrurile așa, deoarece este incredibil prin ce trecem. Doctorii mi-au finalizat ancheta și mi-au comunicat că totuși nu este vina preparatorului fizic.

Dânșii chiar mi-au sugerat să aduc și un preot în vestiar și voi lua în serios această propunere”, a spus finanțatorul echipei la prosort.ro.

Preparatorul fizic Stelian Isac va pleca totuși de la echipă iar FC Botoșani va căuta în cel mai scurt timp un alt preparator, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult

Economie

Cum se calculează STAGIUL DE COTIZARE pentru contractul de muncă cu timp parțial. Sunt TREI perioade diferite de calcul

Publicat

Casa Națională de Pensii a făcut o serie de precizări despre calculul stagiului de cotizare pentru contractul de muncă cu timp parțial. 

Ai lucrat pe baza unui contract de muncă cu timp parțial și vrei să știi cum se calculează stagiul de cotizare? Trebuie să știi că există câteva diferențe, în funcție de perioada la care ne raportăm, relatează alba24.ro.

După data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face în mod diferit, în funcție de modificările aduse Codului Muncii, astfel:

În perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

În intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending