Connect with us

Eveniment

Ce va întâmpla cu facturile la energia electrică din luna februarie. Costurile vor exploda din 2023

Publicat

Publicitate

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a afirmat că românii, care locuiesc la bloc și depind de sistemele de termoficare, vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizarea din luna februarie.

”Închiderea unor sisteme de termoficare din România, înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă”, transmite AEI.

Astfel, asociatiaenergiainteligenta.ro. a realizat o simulare cu ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi.

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a afirmat că românii, care locuiesc la bloc și depind de sistemele de termoficare, vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, după regularizarea din luna februarie.

”Închiderea unor sisteme de termoficare din România, înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă”, transmite AEI.
Astfel, asociatiaenergiainteligenta.ro. a realizat o simulare cu ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se…

Citește mai mult pe impact.ro

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiuni de control pe lacul Stânca-Costești și râul Prut: Sancțiuni aplicate și verificări în domeniul pescuitului

Publicat

Publicitate

În perioada 19–20 iulie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat acțiuni specifice în zona lacului de acumulare Stânca-Costești și pe râul Prut, în cooperare cu Poliția de Frontieră și Jandarmeria.

În cadrul acestor activități:

au fost legitimate 54 de persoane,
au fost verificate 10 autovehicule, 2 ambarcațiuni și 17 permise de pescuit.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.450 de lei, pentru încălcări ale:

Legii nr. 176/2024 privind pescuitul și acvacultura,
Legii nr. 61/1991 privind ordinea publică,
O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Este important de menționat că nu au fost identificate plase de pescuit comercial amplasate ilegal, de tip monofilament sau plurifilament nemarcat.

Totodată, pe râul Prut și pe lacul Stânca-Costești activează 25 de operatori economici autorizați (societăți comerciale și PFA), recunoscuți de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).
Fiecare dintre aceștia are dreptul legal de a pescui anual până la 1,8 tone de pește, folosind maximum 12 plase comerciale plurifilament marcate ANPA.

Captura acestor entități poate fi valorificată exclusiv prin cele 6 centre de primă vânzare autorizate din zonă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Activități pentru siguranța copiilor, în cadrul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”

Publicat

Publicitate

Polițiștii de siguranță școlară continuă implementarea Campaniei Naționale „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, inițiată de Direcția Siguranța Școlară și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Asociația „Copiii au talent”.

Scopul campaniei este acela de a proteja copiii împotriva abuzului, traficului de persoane și exploatării, dar și de a promova drepturile fundamentale ale fiecărui copil.

În perioada 14–20 iulie, peste 420 de copii, cu vârste între 6 și 18 ani, au participat la activități de informare și conștientizare desfășurate de polițiști în tabere, centre de agrement și școli de vară din localități precum Ibănești, Văculești, Vorona Mare și Horlăceni. Copiii din rețeaua locativă a D.G.A.S.P.C. Botoșani au fost, de asemenea, implicați în aceste activități educaționale.

Pe 20 iulie, polițiștii au fost prezenți și în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Draxini, unde au avut o întâlnire dedicată părinților și aparținătorilor copiilor din comunitate. Discuțiile au vizat:

Drepturile și obligațiile minorilor, în funcție de vârstă,
Identificarea formelor de abuz și prevenirea acestora,
Conștientizarea riscurilor la care pot fi expuși copiii prin utilizarea necontrolată a rețelelor de socializare.

Polițiștii adresează mulțumiri Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, Protopopiatului Botoșani și preoților parohi pentru sprijinul oferit în derularea activităților campaniei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află din nou sub avertizare de COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani, valabilă, de astăzi, de la ora 12:00, până mâine dimineață, la ora 03:00.

În perioada menționată vor fi intensificări ale vântului și vijelii (rafale de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

Publicitate

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Patru preoți noi au fost instalați în parohii din Protopopiatul Dorohoi, în ultima săptămână

Publicat

Publicitate

În perioada 11–19 iulie 2025, Protopopiatul Dorohoi a trăit momente de profundă încărcătură spirituală, prilejuite de instalarea a patru noi păstori în parohii din cadrul acestuia. Ceremoniile religioase s-au desfășurat într-o atmosferă de emoție, recunoștință și speranță, subliniind spiritul de continuitate și misiune care definește Biserica lui Hristos.

Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” Pomârla I – părintele Mihai Țigănescu

Vineri, 11 iulie, părintele Mihai Țigănescu a fost instalat ca nou paroh al comunității din Pomârla I, în urma pensionării părintelui Eugen Niță, care a slujit cu devotament timp de 45 de ani, alături de doamna preoteasă Elena. Slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de preoți din cercul misionar-pastoral „Sfinții Arhangheli” Ibănești.
Părintele protopop Apetrei Ionuț-Ștefan a evidențiat în cuvântul său bogata activitate a părintelui Niță și a prezentat noul paroh, însoțit de soția sa, preoteasa Emanuela. Primarul comunei, domnul Dumitru Chelariu, a transmis un mesaj de bun venit. Comunitatea a oferit flori și plachete celor doi slujitori ai altarului, într-un gest de apreciere și speranță.

Parohia „Sfinții Arhangheli” Hilișeu-Horia – părintele Cristian Tărnăuceanu

Sâmbătă, 12 iulie, a avut loc instalarea părintelui Cristian Tărnăuceanu în parohia Hilișeu-Horia, în prezența părintelui Mihai Țigănescu, fostul paroh al comunității, care și-a exprimat recunoștința pentru cei 18 ani de slujire.
După citirea deciziei de numire, părintele Cristian, alături de doamna preoteasă Alina, și-au exprimat dorința de a continua lucrarea pastorală începută, cu răbdare și dăruire.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Dorohoi – părintele Marian Iftodi

Publicitate

Duminică, 13 iulie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la finalul Sfintei Liturghii, părintele Marian Iftodi a fost instalat ca preot slujitor la Catedrala din Dorohoi.
În prezența unui sobor de preoți și a numeroși credincioși, părintele protopop Apetrei Ionuț-Ștefan a adus un omagiu părintelui Gheorghe Șoptică și preotesei Maria, pentru cei peste 40 de ani de slujire în mai multe parohii. Cu emoție, părintele Gheorghe și-a luat rămas-bun de la comunitate. Părintele Marian, însoțit de soția sa, preoteasa Mădălina-Elena, a transmis un cuvânt de mulțumire și angajament:
„Vin în fața dumneavoastră cu inima plină de recunoștință și cu dorința vie de a sluji Biserica lui Hristos în duhul iubirii, al ascultării și al jertfei.”
Părintele Petru Georgel Chichioacă a evocat vocația și activitatea duhovnicească a noului preot, în timp ce credincioșii au oferit flori și cuvinte de recunoștință.

Parohia „Sfântul Ilie” Dealu Mare – părintele Sergiu Gavriliu

Sâmbătă, 19 iulie, după slujba Vecerniei oficiate cu ocazia hramului, părintele Sergiu Gavriliu a fost instalat ca paroh la Biserica din Dealu Mare.
Evenimentul a fost condus de părintele protopop Apetrei Ionuț-Ștefan, care a vorbit cu emoție despre cei 18 ani de slujire în această parohie, perioadă în care au fost realizate proiecte importante, inclusiv construirea bisericii, a centrului social și edificarea Bisericii de cimitir.
Părintele Vasile Pușcașu a fost apreciat pentru implicarea sa în perioada de tranziție (august 2024 – iunie 2025), iar părintele Chichioacă a prezentat parcursul profesional al noului paroh.
Însoțit de soția sa, preoteasa Claudia Gabriela, părintele Sergiu și-a exprimat recunoștința și dorința de a colabora strâns cu autoritățile locale, cu familia ctitorului Gheorghe Rotaru și cu preoții din cercul misionar „Sfântul Nicolae” Dorohoi.

Prin aceste instalări, Protopopiatul Dorohoi își reînnoiește angajamentul față de slujirea lui Hristos și a credincioșilor, încredințând parohiile unor păstori devotați și pregătiți să ducă mai departe lucrarea începută de înaintașii lor. Ne rugăm ca Dumnezeu să reverse binecuvântare, înțelepciune și putere peste noii preoți și comunitățile încredințate lor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending