Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce trebuie să știți atunci când cumpărați pește sau produse din pește. Recomandări InfoCons

Publicat

Publicitate

InfoCons transmite recomandări celor care, în această perioadă, cumpără și consumă pește sau produse din pește, transmite alba24.

Pe 6 august este Schimbarea la Față a Domnului, zi în care este dezlegare la pește.

Recomandări InfoCons la cumpărarea produselor din pește

  • Produse vii: Pentru peștele care trebuie comercializat viu (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.), trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi sau suprafața pielii discontinue
  • Aspect: Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc
  • Prospetime: Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime
  • Temperatura: Produsele pescărești trebuie păstrate și expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață
  • Etichete: Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă și nu cumpărați produse preambalate neetichetate
  • Bon fiscal: Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări

Recomandări InfoCons. Prepararea produselor din pește

  • Preparare: Pentru produsele pescărești care sunt preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc.), atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificate nu trebuie expuse și comercializate
  • Icre: Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin
  • Produse congelate: Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar
  • Produse afumate: Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică
  • Locuri autorizate: Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare
  • Data durabilității: Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 40 de botoșăneni au cerut ajutor de la polițiști, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 44 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 11 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

Publicitate

 

În cursul zilei de ieri, 3 persoane au fost sancționate pentru apelare nejustificată sau abuzivă a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare de 6.000 de lei, iar 2 persoane au fost avertizate în scris cu privire la utilizarea numărului de urgență.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbați din Gorbănești, bătuți măr de doi consăteni. Agresorii au fost reținuți

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi bărbați, de 43 și 31 de ani, din comuna Gorbănești, bănuiți de comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în zilele de  14 și 16 septembrie a.c., cei doi, în timp ce se aflau pe un teren din extravilanul localității, pe fondul unor neînțelegeri privind o suprafață de teren, ar fi lovit victimele, doi bărbați din aceeași localitate, provocându-le leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

Cei doi bărbați bănuiți de comiterea faptelor au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei ade astăzi să fie prezentați în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Militarii rezerviști „pun tunurile” pe sediile partidelor: „Ne-ați mințit”

Publicat

Publicitate

Militarii rezerviști au anunțat ample proteste, începând de marți, de la ora 11, acuzând politicienii că le-a promis că rezolvă problema pensiilor militare prin actualizarea cu solda de grad a personalului activ și n-au făcut-o, scrie Adevărul.

În data de 17.09.2024, începând cu ora 11:00, militarii rezerviști și polițiștii de penitenciare asediază sediile centrale ale Partidului Național Liberal (PNL) și ale Partidului Social Democrat (PSD) din România, a anunțat Federația Sindicală din penitenciare.

Acest protest vine ca răspuns la eșecul actualei clase politice de a actualiza pensiile militare cu solda de grad a personalului activ, promisiune care a fost amânată în mod repetat, fără justificare. Protestatarii sunt revoltați și de comentariile recente făcute în spațiul public de Marcel Ciolacu, care au exacerbat și mai mult tensiunile dintre rezerviștii militari și establishmentul politic. Polițiștii, militarii și polițiștii de penitenciare nu „urlă cu nesimțire”, ci își cer în mod democratic, dreptul la un trai decent, la demnitate și la onoare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) îi acuză pe ministrul apărării, Angel Tîlvar și pe secretarul general al PSD, Paul Stănescu, de manipulare și dezinformare a polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, deoarece întâlnirea promisă cu Marcel Ciolacu si cu Nicolae Ciucă a fost o strategie politică ieftină de tergiversare în identificarea unor soluții la problemele rezerviștilor. Nici până la data protestului, cei doi lideri politici nu au avut curajul să se întâlnească cu reprezentanții celor care “au urlat cu nesimțire” la porțile partidelor PSD și PNL.

Nu mai suntem dispuși să acceptăm cuvinte goale. Cerem acțiuni și respectul pe care îl merităm. Conflictul în curs între rezerviști și guvern evidențiază necesitatea unui sistem politic mai transparent și mai receptiv, care să răspundă preocupărilor oamenilor care și-au dedicat viața pentru a-și sluji țara”, declară Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din penitenciare.

Militarii rezerviști și polițiștii de penitenciare nu renunță la proteste și anunță că, la începutul lunii octombrie 2024, mii de polițiști, militari rezerviști și polițiști de penitenciare vor lua cu asalt Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne pentru a-și face auzite vocile și pentru a li se îndeplini cererile.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Definitivat 2025: Profesorii se pot înscrie la examen până în 10 octombrie

Publicat

Publicitate

Definitivat 2025: Ministerul Educației a stabilit calendarul examenului. Profesorii se pot înscrie până în 10 octombrie. În 8 iulie 2025 este programată proba scrisă. Ordinul ministrului Educației nr. 6.614 din 11 septembrie 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.

Prin concursul de definitivat, cadrele didactice cu cel puțin un an de vechime în învățământ dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Examenul este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Anul acesta, proba scrisă a fost în 24 iulie.

Potrivit calendarului pentru examenul de anul viitor, proba scrisă va fi în 8 iulie. Inspecțiile de specialitate vor fi susținute până în 30 mai.

Definitivat 2025. Calendarul examenului

Până la 10 octombrie 2024: Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

1—11 octombrie 2024: Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

Publicitate

14—25 octombrie 2024: Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

Până la 30 mai 2025: Efectuarea inspecțiilor de specialitate:

  • prima inspecție de specialitate până la 7 februarie
  • a doua inspecție de specialitate până la 30 mai.

2—13 iunie 2025: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

Publicitate

8 iulie 2025: Susținerea probei scrise

15 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale

15—16 iulie 2025: Înregistrarea contestațiilor

16 iulie—20 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor

21 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale

21—23 iulie 2025: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

24 iulie—14 august 2025: Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

În ordinul ME se menționează că afișarea rezultatelor inițiale, înregistrarea și soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale pot fi stabilite la alte date față de cele menționate. Decizia aparține comisiei naționale de examen, în funcție de numărul candidaților înscriși în sesiunea 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending