Dezastrul provocat de cutremurele din Turcia aduce încă o dată discuția despre pregătirile pe care trebuie să le facă fiecare persoană, în cazul în care un seism puternic ar avea loc și în țara noastră. Deși acesta nu poate fi prevenit din timp, autoritățile au realizat planuri care spun ce trebuie să faci în caz de cutremur, scrie romania24.ro.
Reguli în caz de cutremur
Fă-ți un plan. Înainte de cutremur asigură mobilierul mare și greu și anumite obiecte masive. Identifică locurile sigure, vezi unde te poți adăposti, în caz de nevoie, un birou sau masă. Fă-și rezerve, un rucsac cu o sticlă de apă și o trusă de prim ajutor.
În timpul cutremurului trebuie să încercăm să ne păstrăm calmul și luciditatea, dacă se poate, pentru a putea lua cele mai bune decizii.
După cutremur, verifică situația în care te afli, cheamă ajutoarele, dacă e nevoie, pregătește-te pentru replici și stai conectat la ce se întâmplă în zonă.
Care sunt recomandările autorităților
păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.