Connect with us

Eveniment

Ce trebuie să conțină adeverința de vechime în muncă. Cine eliberează acest document

Publicat

Publicitate

Adeverința de vechime în munca pentru perioada ulterioară anului 2011 se eliberează în condițiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificările și completările ulterioare, informează alba24.ro.

Adeverința de Vechime în muncă reprezintă instrumentul de atestare a vechimii în muncă, după desființarea Carnetului de Muncă. De la data de 01.01.2011, nu se mai întocmesc carnetele de muncă pentru angajați, evidența muncii realizându-se în format electronic, cu ajutorul Registrului General de Evidență a Salariaților (Revisal).

Cine eliberează adeverința de vechime în muncă
Potrivit art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariaților, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care sa ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.

În adeverință trebuie menționat salariul de bază brut stipulat în contractul individual de muncă și înregistrat în registrul general de evidență a salariaților ( REVISAL).

Reguli generale pentru completarea adeverinței de vechime în muncă 2022:

1. Angajatorii sunt obligați să înființeze și să transmită către inspectoratul teritorial de munca registrul general de evidenta a salariaților.

Publicitate

2. Angajatorii sunt obligați sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente în dosarul personal și copii ale paginilor din registrul electronic cu înscrierile referitoare la persoana, împreună cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfășurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.

Aceasta trebuie eliberata în MOD OBLIGATORIU la încetarea contractului individual de muncă( CIM), indiferent dacă salariatul a solicitat-o sau nu.

Art. 34 in Codul muncii prevede următoarele: „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurată de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”.

3. În situația în care angajatorul nu poate elibera adeverința de vechime în munca, aceasta poate fi solicitata de către beneficiar la inspectoratul teritorial de munca pe raza căruia activează angajatorul/fostul angajator.

MODEL ADEVERINTA VECHIME 2022

Ce taxă se plătește la eliberarea adeverinței de vechime?

Angajații pot cere și un extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de munca dacă angajatorul nu poate elibera acest extras. Inspectoratele de munca eliberează extrasul din Revisal din care sa rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Eliberarea adeverințelor de vechime se face în baza unei cereri scrise si se supune unei taxe anticipate de 20 lei conform Ordin nr.826/2014 al MMFPSPV.

Eliberarea adeverinței de vechime se eliberează în termen de 15 zile de la data depunerii cererii.

Ce informații trebuie să conțină adeverințele de vechime în muncă?
Dacă ești salariat în mediul privat, nu există un formular tip pentru Adeverința de Vechime în muncă, însă este recomandat ca aceasta să conțină informații precum:

Date identificare salariat;
Date identificare Contract individual de muncă, pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii lui);
Durata activității salariatului;
Funcția, respectiv funcțiile ocupate de salariat;
Schimbările suferite de Contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
Valoarea salariului de bază, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
Vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
Perioadele de concediu fără plată;
Absențele nemotivate de la serviciu.
Dacă ești salariat în mediul bugetar, formularul tip pentru Adeverința de Vechime în muncă este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 (cu modificările și completările ulterioare).

Cum obții Adeverința de Vechime în muncă?
Conform Hotărârii Guvernului României nr. 905/2017 privind Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), poți obține Adeverința de Vechime în muncă astfel:

Adeverința de Vechime în muncă îți este eliberată de angajator, la data încetării Contractului Individual de muncă, însoțită de un Extras (Raport per salariat) din Revisal, datat și certificat pentru conformitate.

Adeverința de Vechime în muncă îți este eliberată de angajator, oricând, la cerere, tu având acest drept, oferit de lege, ca actual sau fost salariat.

Poți solicita, de asemenea, un extras (Raport per salariat) din Revisal, datat și certificat pentru conformitate. Durata de acordare pentru Adeverința de Vechime în muncă, respectiv pentru Extrasul din Revisal este de maximum 15 zile de la data solicitării.

Ce faci dacă angajatorul nu îți poate elibera adeverința de vechime în muncă
În cazul în care angajatorul se află în imposibilitatea de a-ți elibera Adeverința de Vechime în muncă sau Extrasul din Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), poți solicita Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), eliberarea Extrasului din care să rezulte activitatea desfășurată la respectivul angajator, în calitate de salariat.

ITM îți eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de Angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, tariful fiind 20 lei per document, conform Ordinului MMFPSPV Nr. 826/2014 (cu modificările și completările ulterioare).

Cum dovedești vechimea în muncă în cazul în care ai fost angajat într-o firmă care ulterior a fost radiată?
Dacă documentele ce îți dovedesc vechimea în muncă au fost întocmite dar nu le deții, te adresezi deținătorului autorizat al arhivei angajatorului (în cazul firmelor radiate).

Acesta este reprezentat, conform Legii Nr. 16 din 2 aprilie 1996 (republicată), de un operator economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice, datele de identificare ale acestuia putând fi furnizate de către Arhivele Naționale (ANR), Serviciile Județene ale Arhivelor Naționale sau Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale.

În cazul în care acesta refuză să îți elibereze copii ale documentelor deținute și adeverințe care să ateste înscrierile existente în aceste documente, îl poți acționa în judecată. Instanța judecătorească îl poate obliga pe acesta să îți elibereze o adeverință constatatoare a raportului de muncă. (astfel cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție ÎCCJ prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016).

Dacă documentele doveditoare privind vechimea ta în muncă nu au fost întocmite, pentru a-ți reconstitui vechimea în muncă la respectiva firmă radiată, te poți adresa Casei Naționale de Pensii Publice pentru a solicita o „Adeverință Stagii de Cotizare”.

În cazul unei solicitări nesoluționate, poți chema în judecată Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Aceasta este singura entitate abilitată de lege să emită deciziile de pensie în baza tuturor documentelor apte a certifica stagiile de cotizare, iar Hotărârea Judecătorească prin care se recunoaște vechimea în muncă este un astfel de document. (astfel cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simona Halep anunțat că se RETRAGE din tenis! A pierdut la simplu la Transylvania Open în fața Luciei Bronzetti la Cluj

Publicat

Publicitate

Simona Halep a fost învinsă marți seară de italianca Lucia Bronzetti, scor 6-1, 6-1, în primul tur al turneului Transylvania Open 250, desfășurat la BT Arena din Cluj-Napoca.

După meci, Halep a anunțat că se retrage din tenis, momentul fiind marcat de aplauzele și susținerea spectatorilor, relatează cluj24.ro.

Jucătoarea română a fost încurajată frenetic de public, care i-a scandat numele pe tot parcursul partidei, inclusiv de primarul Clujului, Emil Boc. Cu toate acestea, Halep a cedat rapid primul set, scor 6-1, iar în setul secund, scenariul s-a repetat, italianca impunându-se cu același scor.

Astfel, Simona Halep își încheie cariera competițională pe terenul de la Cluj, în fața fanilor săi, într-un moment emoționant.

”Vreau să vă mulțumesc, mă simt cel mai bine aici. Au fost multe meciuri pe care le-am câștigat, dar și multe pe care le-am pierdut. Energia voastră a fost întotdeauna cea care mi-a umplut sufletul, indiferent pe ce terenuri am jucat, aici m-am simțit cel mai bine.

Ce am realizat în tenis nici nu am visat când eram copil.

Publicitate

Îmi iau la revedere pe terenul de tenis

Nu știu dacă cu tristețe sau cu bucurie, dar iau această decizie cu sufletul împăcat și întotdeauna am fost realistă cu mine. Corpul meu nu mai duce atât de mult ca să ajung unde am fost. a fost foarte greu să ajung acolo și știu ce înseamnă, de aceea am vrut să vin la Cluj și să joc în fața dvs și să îmi iau la revedere pe terenul de tenis, chiar dacă prestația mea nu a fost foarte bună.

Nu vreau să plâng, am fost nunărul 1, viața merge înainte. Voi mai juca tenis, dar ca să fiu competitivă necesită mult mai mult și, în momentul acesta nu se mai poate”, a spus Simona Halep.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Internațională a Cititului Împreună, celebrată la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița, din Botoșani

Publicat

Publicitate

Anual, în prima zi de miercuri din februarie, milioane de oameni din peste 170 de țări sărbătoresc Ziua Internațională a Cititului Împreună, o inițiativă globală care evidențiază importanța lecturii cu voce tare și rolul poveștilor în consolidarea comunităților.

În România, această zi este marcată oficial din 2017, evenimentele fiind coordonate de organizația Citim Împreună România. Tema ediției din acest an este democrația.

În Botoșani, elevii Clasei Pregătitoare B Step by Step Veverițele curioase de la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, coordonați de prof. Olguța-Cătălina Dughilă și prof. Oana-Olivia Străchinariu, vor marca această zi printr-o activitate desfășurată în colaborare cu Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Copiii vor descoperi, prin povești, jocuri interactive și ateliere de creație, teme esențiale precum prietenia, acceptarea și bullying-ul. Jocurile de rol le vor oferi oportunitatea de a interacționa cu elevi mai mari și de a exersa, într-un mod democratic, drepturile fundamentale.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu bibliotecara Brîndușa Coteț, de la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Două cutremure în zona Vrancea, marți după-amiază

Publicat

Publicitate

Marți, 4 februarie 2025, nu mai puțin de două cutremure au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism, cu magnitudinea de 4,2, s-a produs la ora locală 16:06, la o adâncime de 90 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din zonă, însă nu au fost raportate pagube materiale sau victime.

La doar zece minute distanță, la ora 16:16, un al doilea cutremur, de intensitate mai mică, cu magnitudinea de 2,4, a avut loc în aceeași regiune. Seismul s-a produs la o adâncime de 80,3 kilometri.

Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, fiind cunoscută pentru producerea frecventă a unor cutremure de magnitudine variabilă. Autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente și să respecte măsurile de siguranță în caz de seism.

Citeste mai mult

Economie

Program pentru ÎNCĂLZIREA serelor: Ministrul Agriculturii vrea prima butelie și centrală cu GPL în solarii cu acciza plătită de stat

Publicat

Publicitate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, solicită sprijin pentru introducerea unui program pentru încălzirea serelor, respectiv prima butelie și centrală cu GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor să fie suportată de statul român, relatează agerpres.ro.

”O să am o discuție cu ministrul Mediului, cu domnul Fechet (Mircea Fechet n.r), astfel încât să alocăm din Fondul de Mediu pentru toate solariile din România un program reprezentând prima butelie și centrală cu GPL pentru încălzirea serelor. De aceea vă mai cer încă o dată sprijin, ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, ca această acciză să fie suportată de către statul român”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de specialitate din Parlament.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce a fost informat că Legea ”Prima seră” este în sertar la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută, amendată și probabil aprobată, dar i-a fost solicitat sprijin pentru a prinde în semestrul doi al acestui an o sumă în buget, la rectificare, pentru acest program, în așa fel încât să nu se rostogolească pe bugetul anului 2026.

”Aș vrea la dezbaterea proiectului în Comisia de agricultură din Camera Deputaților să stabilim și plafonul direct, prin lege, al sumelor pe care le alocăm pentru acest program. Sunt de acord cu investiții în sere, în România, dar la fel, direct prin lege, aș dori foarte mult ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire, cu tot ce trebuie pentru a produce tot timpul anului. Vreau să vă anunț că am finalizat cele 1.700 de sere cu sisteme de încălzire pe care le-am scos în bazinul legumicol la instalarea tinerilor fermieri, dar trebuie să continuăm cu acest program. Sunt de acord cu acest program (‘Prima seră’ n.r.), de aceea, atunci când se va dezbate proiectul, vreau să particip și eu ca să putem creiona ghidul când îl lansăm, cu tot ceea ce trebuie, astfel încât să producem în extra-sezon aceste legume”, a transmis Florin Barbu.

Acesta a precizat că este un pachet dedicat legumiculturii, pentru ca fermierii să aibă eficiență economică și pentru a avea legume în extra sezon.

”Pentru a avea legume în extra sezon trebuie să ne batem cu alte state unde temperaturile și clima au alte condiții. De aceea sunt de acord și voi fi prezent în comisie și împreună vom face acest buget pentru bazinul legumicol din România”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending