Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă

Publicat

Publicitate

Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice incompatibile cu viața. Amoniacul și acidul sulfuric erau utilizate pentru epurarea apelor, scrie ADEVĂRUL.

Două substanțe extrem de toxice au curmat viața a patru angajați de la fabrica de cașcval de la Ibănești, județul Botoșani. Printre aceștia și directorul fabricii. Este cel mai grav accident de muncă din ultimele două decenii, în județul Botoșani și pentru elucidarea situației se desfășoară mai multe anchete, atât a Poliției dar și a ITM-ului. Din primele concluzii, muncitorii, dar și directorul au murit din cauza intoxicației cu amoniac și acid sulfuric. Decesul, la două persoane s-a produs la scurt timp după intoxicație, ceilalți doi angajați expuși substanțelor toxice au murit ulterior, la spital.

Angajații fabricii de cașcval expuși la două substanțe extrem de toxice

Incidentul a avut loc duminică la amiază, atunci când un angajat al fabricii de cașcaval de la Ibănești a fost trimis să curețe un bazin de decantare utilizat pentru epurarea apelor uzate. Un al doilea angajat a intrat în bazinul adânc de șapte metri după ce a văzut că primul zăbovește prea mult. Un al treilea angajat s-a alarmat și a fost trimis să vadă care este situația celor doi. Nici acesta nu a mai ieșit din bazin. Ultimul care a intrat în bazin a fost chiar directorul fabricii care, în ciuda insistențelor soției, angajată de asemenea a societății, a coborât speriat de situația angajaților. Directorul văzând dezastrul de la fundul bazinului a apucat să strige după ajutor, fiind scos cu o funie afară din bazin. A fost apelat numărul de urgență 112 iar la fabrică au ajuns mai multe echipaje SMURD, pompieri iar ulterior reprezentanți ai Poliției și ITM-ului.

Doi angajați erau deja decedați. Directorul a fost dus la spitalul din Botoșani dar a murit la scurt timp. Un alt angajat, încă în viață, a ajuns cu elicopterul la Iași, dar de asemenea a decedat. În urma primelor investigații s-a constatat că pe fundul bazinului se aflau cantități mari de amoniac și acid sulfuric. Cele două substanțe chimice, foarte toxice în forma lor gazoasă, mai ales, pentru om, sunt utilizate în mod normal pentru tratarea apelor uzate. Este vorba despre amoniac și acid sulfuric. Amoniacul, așa cum arată metodologia de tratare a apelor uzate este utilizat în procesul de dezinfecție prin clorinare. Această substanță în combinație cu un amestec de clor menține soluția reziduală mai durabil în sistemele de distribuție.  La rândul său, acidul sulfuric este utilizat tot pentru epurarea apelor uzate fiindcă readuce nivelul ph-ului apei uzate la normal.  Angajații care au intrat în acel bazin au fost expuși acestor substanțe, rămase în stare gazoasă, la nivelul fundului bazinului și se pare că le-au inhalat, explică ADEVĂRUL

Efectul ucigător al amoniacului și al acidului sulfuric

Publicitate

Conform fișelor tehnice ale companiilor care distribuie acid sulfuric, acest compus chimic are un efect caustic și provoacă grave arsuri ale pielii dar și ale mucoaselor dacă este inhalat, sub formă de vapori. Provoacă iritații severe ale ochilor, leziuni ale tractului respirator, cu respirație dificilă. Amoniacul gaz, are deasemenea o acțiune caustică, puternic iritant al pielii și al mucoaselor respiratorii, digestive dar și a ochilor. O concentrație de amoniac de 0.5% în aer, inspirată, produce decesul între 30 și 60 de minute. În cazul angajaților de la Ibănești, se pare că această concentrație a fost destul de mare, iar cele două substanțe foarte periculoase au acționat împreună.

Medicul de urgență, Ramona Guralic, șefa UPU Botoșani spune că aceste substanțe, mai ales combinate și inspirate, fac ravagii asupra organismului. Decesul survine, spune medicul, din cauza unei insuficiențe respiratorii severe care se instalează din cauza arsurilor și a efectului coroziv al celor două substanțe. „ Provoacă o insuficiență respiratorie severă, conducând la un edem pulmonar toxic. Gândiți-vă ce efecte are asupra tegumentelor o substanță de genul acesta. Același efect,cu complicații mult mai grave are și asupra mucoaselor când este inhalat.„, precizează medicul botoșănean. Fiind o concentrație mare în bazin, de aceste substanțe, primii angajați nici măcar nu și-au dat seama care este probabil, fiind cuprinși rapid de o stare de rău și doborâți de efectele substanțelor.

Ce sunt amoniacul și acidul sulfuric

Publicitate

Amoniacul este un compus gazos incolor, care are totuși în miros înțepător. Conform formulei chimice este format din trei atomi de hidrogen și un atom de azot, care este solubil în apă. Este utilizat în mod natural ca produs natural al degradării materiei organice azotate, adică rămășițe animale și vegetale. Este produs în laborator pentru utilizarea industrială, de la îngrășăminte și până la produse farmaceutice. Acidul sulfuric este un compus chimic al sulfului și se prezintă de obicei sub forma unui lichid incolor, uleios, foarte vâscos și higroscopic.

Este unul dintre cei mai puternici acizi fiind totodată una dintre cele mai importante substanțe utilizat la modul industrial și tehnic, cu o paletă largă de utilizări. La o anumită temperatură, acidul sulfuric eliberează vapori, care sunt periculoși pentru sănătatea umană prin inhalare. Conform fișelor de securitate ale firmelor de profil, distribuitoare de astfel de substanțe, pentru operarea cu reziduurile de amoniac și acid sulfuric se utilizează echipament de protecție complet, adică protecție a corpului, feței, ochilor, plus mască de protecție cu cartuș filtrant pentru amoniac sau a unui aparat respirator izolant autonom, tocmai pentru a evita inhalarea. Din primele informații niciunul dintre angajați nu purta echipament de protecție adecvat.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de furtuni puternice. Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto

Publicat

Publicitate

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică. Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în cursul acestor zile, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave, informează alba24.ro.

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică:

  • Dacă vă aflați la volan, păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele dinainte, nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este udă sau chiar acoperită cu peliculă de apă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Atenție la gradul de risc ridicat de producere a fenomenului de acvaplanare!
  • Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă generată de precipitații.
  • Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
  • Pietonilor le reamintim necesitatea de a se asigura înainte de a traversa partea carosabilă, să traverseze doar la culoarea verde a semaforului care le este destinat și să nu pătrundă pe carosabil decât după ce au observat că șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Purtați haine deschise la culoare și cu elemente reflectorizante, pentru a fi reperați mai ușor și mai repede de către șoferi.
  • Celor care circulă pe două roți le transmitem să se deplaseze atent, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în intersecții.
  • Fiți prudenți și dați dovadă de responsabilitate! În trafic și nu numai!

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending