Connect with us

Eveniment

Ce prevede Legea ”anti-Șoșoacă”. Restricții pentru parlamentari. Simonis: Treceţi graniţa cu Rusia şi comportaţi-vă ca aici

Publicat

Publicitate

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat,marţi, un proiect de lege care aduce modificări Regulamentului activităţilor comune ale Parlamentului.

Proiectul, denumit neoficial ”legea anti-Șoșoacă”, înăspreşte normele referitoare la disciplina parlamentară în contextul scandalului provocat de Diana Șoșoacă în Parlament, cea care a tras de microfonul de ședință și a mers cu un fluier la pupitrul unde se aflau cei doi președinți ai instituției.

Parlamentarii care o încalcă se pot alege cu diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pentru o perioadă de maximum şase luni, în caz de violenţă fizică sau verbală la adresa unui coleg sau alt demnitar.

Alfred Simonis:

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a afirmat, marţi, că sancţiunile introduse în Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere legislative sunt împotriva atitudinilor agresive şi extremiste în plenul Parlamentului.

„Nu e nicio satisfacţie, nu avem nici o plăcere atunci când trebuie să sancţionăm colegi parlamentari. Cred că rolul nostru aici nu este să ne sancţionăm unii pe alţii.

Publicitate

O perioadă lungă de timp, împotriva criticilor mass-media şi ale altora, am rezistat destoinic împotriva acestor tipuri de abuzuri şi nu am luat măsuri pe care, poate, dacă le-am fi luat, nu am fi ajuns aici.

Stimaţi colegi, nu este o măsură nici anti o doamnă senator, nici anti un grup parlamentar extremist sau mai puţin extremist, nu e nici împotriva opoziţiei, este împotriva huliganismului, a mahalagismului şi a atitudinilor agresive şi extremiste în plenul Parlamentului, indiferent că vorbim de Cameră sau Senat”, a transmis Simonis, în şedinţa comună a Parlamentului.

El le-a recomandat colegilor care nu au un comportament adecvat să meargă în Rusia şi vadă cum ar fi trataţi, potrivit Agerpres.

„Înţeleg faptul că, în ultimele zile, anumite doamne şi domni parlamentari au dormit prost.

Incursiunea lui Prigojin la Moscova, aproape de Putin, v-a speriat şi v-a făcut să vă odihniţi rău şi să fiţi nervoşi la plenul reunit al Parlamentului, pentru că altfel nu se se explică nervii dumneavoastră.

O să vă fac o recomandare, stimate doamne şi stimaţi domni care aveţi acest tip de comportament, aveţi grijă ce vă doriţi pentru România, pentru că, dacă vreţi să vedeţi ce s-ar întâmpla, cu adevărat, într-o societate pe care dumneavoastră o doriţi, treceţi graniţa în Rusia şi comportaţi-vă ca în plenul Parlamentului să vedeţi ce veţi păţi.

Cei care mergeţi la Ambasada Rusiei la Bucureşti, intraţi în clădirea ambasadei, trageţi de ambasador, să vedeţi dacă mai ieşiţi de acolo„, a adăugat Alfred Simonis.

Ce nu mai au voie să facă parlamentarii

Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot nu poate fi utilizat de către o altă persoană este interzisă.

Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloace electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloace electornice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat.

  • Pot să o facă numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.

În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:

a) participarea la desfăşurarea unui banner;

b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat senator sau alt demnitar;

c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.

Este modificat şi articolul 41 prin această iniţiativă legislativă după cum urmează:

„Preşedintele poate întrerupe şedinţa când tulburarea persistă şi poate să dispună evacularea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor şedinţei comune, inclusiv pentru încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 40 alin. (3)-(5).”

Printre sancţiunile prevăzute se numără diminuarea indemnizaţiei până la 50% timp de 6 luni.

Încălcarea noilor interdicţii prevăzute de către proiectul de lege constituie abatere disciplinară şi va fi sancţionată cu următoarele lucruri:

„a) diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni.

b) reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţia pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare.

c) retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei.

Abaterile caree implică aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se comnstată de către comisia problemelor de disciplină la nivelul Camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senatori. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lupta pentru președinția României: George Simion și Nicușor Dan merg în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 se îndreaptă spre o finală inedită: George-Nicolae Simion, liderul AUR, și Nicușor-Daniel Dan, susținut de o alianță de centru-dreapta, sunt candidații care intră în turul al doilea, potrivit datelor parțiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea a 19.596 din cele 20.085 de procese-verbale – adică 97,57% din total – George Simion a obținut 3.545.393 de voturi, ceea ce reprezintă 40,14% din sufragii. El este candidatul clasat detașat pe primul loc, cu un avans de peste 1,7 milioane de voturi față de următorii competitori.

Lupta pentru locul al doilea a fost extrem de strânsă. Nicușor Dan a acumulat 1.823.426 de voturi, în timp ce George-Crin-Laurențiu Antonescu s-a oprit la 1.823.019 voturi, adică o diferență de doar 407 voturi, ceea ce va face obiectul unei atenții sporite în etapa validării finale.

Fostul premier Victor Ponta s-a clasat pe locul patru, cu 1.201.328 de voturi (13,60%), în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 235.390 de voturi, adică 2,67% din totalul exprimat.

Participarea ridicată și scorurile neașteptat de apropiate între locurile doi și trei transformă alegerile din 2025 într-unele dintre cele mai competitive din istoria recentă a României.

Biroul Electoral Central urmează să finalizeze centralizarea tuturor datelor și să anunțe oficial candidații care intră în turul al doilea, însă, potrivit cifrelor actuale, cumulate cu voturile care vin din Diaspora, George Simion și Nicușor Dan vor lupta pentru președinția României în turul decisiv.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Neculai Șchiopu este noul primar al comunei Coșula: Voi fi primarul tuturor, indiferent de opțiunea de vot

Publicat

Publicitate

Comuna Coșula are un nou primar ales: Neculai Șchiopu, candidatul PSD, a câștigat încrederea locuitorilor și promite un mandat bazat pe respect, muncă și implicare.

Într-un mesaj public transmis după aflarea rezultatului, acesta le-a mulțumit cetățenilor pentru susținere și a subliniat că votul primit este o onoare, dar și o responsabilitate majoră.

„Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră”, a transmis Neculai Șchiopu.

Campania sa electorală s-a axat pe nevoile reale ale comunității și pe dorința de a construi împreună un viitor mai bun. Noul edil a precizat că victoria nu este una personală, ci o alegere colectivă a cetățenilor de a merge înainte, cu hotărâre și curaj.

Neculai Șchiopu a adresat mulțumiri echipei de campanie, colegilor din PSD Botoșani și tuturor celor care l-au susținut în această perioadă. A subliniat, totodată, că va fi primarul tuturor cetățenilor din Coșula, indiferent de opțiunea exprimată la urne.

Mesajul său se încheie cu un angajament clar: va lucra în interesul întregii comunități și va pune mereu pe primul loc binele oamenilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum au votat botoșănenii. George Simion (AUR) câștigă alegerile la Botoșani cu peste 45% din voturi

Publicat

Publicitate

George-Nicolae Simion, candidatul AUR, a obținut o victorie categorică în județul Botoșani la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit datelor provizorii centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea proceselor-verbale din 422 din cele 434 de secții de votare din județ, adică 97,24% din total, Simion conduce detașat cu 45,51% din voturi, adică 61.207 de voturi.

Pe locul al doilea se află Victor-Viorel Ponta, cu 26.594 de voturi, echivalentul a 19,77%, urmat de George-Crin-Laurențiu Antonescu, care a fost votat de 24.479 de alegători, reprezentând 18,20% din totalul voturilor exprimate.

Nicușor-Daniel Dan, actualul primar al Capitalei, s-a clasat pe poziția a patra la Botoșani, cu 15.703 voturi, adică 11,68%, în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 3.096 de voturi, adică 2,30%.

Rezultatele finale vor fi confirmate oficial după centralizarea tuturor proceselor-verbale, însă tendința este clară: județul Botoșani s-a aliniat la scorurile mari obținute de George Simion în zona Moldovei, confirmând susținerea puternică de care acesta se bucură în mediul rural și în rândul electoratului conservator.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

George Telișcă este noul primar al comunei Avrămeni. „Voi fi un primar care ascultă, care unește, care face”

Publicat

Publicitate

Alegerile locale de astăzi din comuna Avrămeni s-au încheiat cu victoria lui George Telișcă, candidatul PSD, care a fost ales primar cu sprijinul locuitorilor și al echipei de campanie.

Într-un mesaj transmis imediat după aflarea rezultatelor, noul edil le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată și a promis că va trata mandatul cu seriozitate și respect față de toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor electorală.

„Faptul că m-ați ales să vă reprezint ca primar este cea mai mare onoare din viața mea și o responsabilitate pe care o voi duce cu toată seriozitatea”, a transmis George Telișcă, subliniind că votul primit nu reprezintă o recompensă, ci un mandat de încredere.

Noul primar al comunei Avrămeni a anunțat că adevărata muncă abia începe și că își dorește să fie un lider al dialogului, al echilibrului și al faptelor concrete. „Voi fi un primar care ascultă, care unește, care face. Comuna Avrămeni are nevoie de implicare, nu de orgolii”, a adăugat acesta.

George Telișcă a adresat mulțumiri speciale echipei sale de campanie și colegilor din PSD, pentru sprijinul constant oferit pe durata întregului proces electoral.

În mesajul său, proaspătul primar a transmis un angajament clar față de întreaga comunitate: „Voi fi primarul tuturor, nu doar al celor care m-au votat.”

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending