Noua lege a pensiilor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Românii care au muncit mai puțin de 15 ani beneficiază și ei de pensie, menționează alba24.ro.
Dar cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta este stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
Astfel, pensia minimă va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată scrie DCNews.ro
Se adaugă însă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
Noua lege a pensiilor face diferența
Noua lege a pensiilor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.
Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.
Pensia de urmaș- ce modificări au apărut
Pensia de urmaș este menținută în continuare, însă apare ca o noutate și ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În cazul decesului unuia dintre soți, celălalt primește un ajutor financiar în plus în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.
„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, mai prevede legea.
Pensionarii care nu au cotizat cel puțin 15 ani pentru pensie vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială.
Pensia pentru limită de vârstă
Cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Ținând cont de faptul că vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii, îți spunem astăzi cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an, fie femeie sau bărbat.
În momentul de față, toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit avocatnet.ro aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
Vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.
Astfel, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani), cei ce ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. În schimb, aceasta diferă pentru femei. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți (în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile, însă detaliem mai jos).
Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022
În cazul bărbaților, lucrurile sunt relativ simple. Astfel, se vor putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.
Pensionare bărbați în 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită – 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani
E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă).
Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
Ce femei se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022
Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.
Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.
Ianuarie-Martie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și nouă luni
Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat- 31 de ani și nouă luni
Mai-Iulie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și zece luni
Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și zece luni
Septembrie-Noiembrie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și 11 luni
Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și 11 luni
Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.
În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus), proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News